Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

321Mysza

Mamy i przyszle Mamy mieszkajace w Niemczech

Polecane posty

Od ponad roku mieszkam w Niemczech a od 12 tygodni jestem w ciazy-mojej pierwszej. Szukam kobitek ktore moglyby sluzyc pomoca, bo wsrod moich znajomych jestem jedyna ciezarna ;) taki dziwolag ;)

Naprawde nie ma tu nikogo z Niemiec?? ;( szkoda mialam nadzieje, ze jednak ktos sie znajdzie...

ja jestem, ale ja nie mama, wiec nie nie wypowiadam !

Gość marcowa mama
ja jestem :) w marcu będę rodzić to też moje pierwsze :)

Gość hejka .............
ja te z jestem z dortmundu:) tez w ciazy jestem, dziewczyny ja chyb a w pl, bed e rodzic.. a wy?? to porawda ze mozna w niemczech wybraccc czy sie chce rodzic naturalnie czy mie cc???

Gość marcowa mama
a czemu w PL skoro tutaj jest lepsza opieka?

Gość Schwarzwald
Hejka,ja rodzilam w lutym 2009. Jak macie jakies pytania,to postaram sie odpowiedziec.

Gość marcowa mama
jak jest z tym znieczuleniem bo ja slyszalam ze to jakos od szpitala zalezy?

Gość hejka .............
ja w pl rodz e bo tam mam cc na zyczenie. ktos mi gadal ze w niemczec tez tak jest. jak tak to rodze w niemczech tylko od tego zalezy,

Gość maminka amelki
ja mieszkam w niemczech i rodzilam we wrzesniu 2008.znieczulenie przy porodzie jest tu na porzadku dziennym.oni dziwia sie jak kobieta nie chce znieczulenia.tam gdzie ja rodzilam musialam "zaliczyc" taki jakby kurs dotyczacy tego znieczulenia.polegalo to na tym ze babka nawijala na czym to polega itp i na koniec kazda z nas juz podpisala dokumenty ze zgadzamy sie na to i chetne podpisywaly tez paiery ze zgadzaja sie aby maz mogl byc przy cc. na pewno musisz wybrac sobie szpital w ktorym chcesz rodzic raz na jakis czas organizuja oni takie spotkania dla przyszlych rodzicow aby mogli przyjsc zobaczyc jak wygladaja sale w ktorych sie rodzi itp (zachecaja poprostu aby rodzic u nich) nie pamietam od ktorego tyg ciazy mozna chodzic do polozych do szpitala na zabiegi (ja chodzilam na zabieg po ktoym niby lzej i krocej sie rodzi) wybiera sie rowniez sobie polozna ktora bedzie przy Twoim porodzie a potem bedzie odwiedzala Cie w domu co chcesz wiedziec jeszcze?? nie wiem czy tak jest we wszystkich szpitalach ale u mnie tak bylo

Gość marcowa mama
hejka zawsze mozesz spytac lekarza albo podjechac do szpitala i juz bedziesz wiedziec.. czemu chcesz cesarke? to juz nie lepsze znieczulenie? przynajmniej ciac nie beda..

dziewczyny jak macie zamiar rodzic naturalnie to polecam PDA to jest wlasnie takie znieczulenie ja nie chodzilam na zadne przygotowanie co do tego znieczulenia poprostu na porodowce pani anestezjolog dala mi do przeczytania rozne kartki dotyczace powiklan i po podpisaniu dostalam to znieczulenie faktycznie bylam w czesniej w szpitalu na takim spotkaniu nazywa sie to Info-Abend i tam mowia na temat porodu i takie tam u mnie w szpitalu trzeba wczesniej zapisywac sie na porod ,jakies 2 miesiace przed wyznaczonym terminem a polozna :mozecie isc do szpitala w ktorym bedziecie rodzic i spytac na porodowce o polozna ktora mowi po polsku ja tak zrobilam i dostalam namiary na 2 babki ,zadzwonilam do niej i sie umowilam na przychodzenie pozniej do domu po porodzie za to placi ubezpieczenie ale przy porodzie mialam Niemke i trafilam na zajebista babke bardzo mi pomogla wogule jestem bardzo zadowolona z opieki i z porodu moja mala wazyla 3980 i miala 55 cm,rodzilam naturalnie ,nie bylam nacinana i mnie nie porozrywalo,mialam tylko lekkie otarcie

co za ulga, ze nie jestem tu sama, hejka... to mieszkamy niedaleko siebie bo ja z Gtersloh jestem, pomimo ze jezyka nie znam perfekt to wole tu rodzic jest lepiej Dziewczyny powiedzcie bylyscie juz u poloznej na wizycie?

Agisia a to znieczulenie to w kregoslup? ja sie bardzo tego boje taka psychichma blokada... :(

Gość ja mamy
DZIEWCZYNY A DOWIEM SIE OD WAS , CZY CC JEST NA ZCZENIE???????? czy raczej tylko ze wskazan??

321Mysza tak to jest w kregoslup i nie masz sie czego bac tu sa bardzo doswiadczeni lekarze i mnie to nic nie bolalo to wklucie,a tez sie balam,anestozjolog wklada taka mala rurke w kregoslup(nic nie boli)i pozniej przez ta rurke wstrzykuje to znieczulenie ,po porodzie zaraz to wyciagaja tez nie boli(bo wtedy trzymy jeszcze znieczulenie)wyglada to jak rurka od kroplowki najpierw daje ci zastrzyk w plecy taki lekki znieczulajacy( jak u dentysty)czuc tylko uklucie igly i jak juz znieczuli to miejsce to tam wklowa ta rurke i pozniej wstrzykuje do niej to znieczulenie ktore rozchodzi sie po kregoslupie(czuc takie cieplo w plecach) dla mnie rewelacja po tym znieczuleniu kompletnie nie czulam skurczy (a w czesniej bolalo ostro)oczywiscie czuc skurcze pozniej parte ale to juz potem szybko idzie dwa minusy tego jakie mialam to to ze 90%kobiet potem po porodzie odczuwa bole glowy,i ja je mialam przez jakies 2 tyg po porodzie ale da sie wytrzymac i drugie to to ze bardzo trzesly mi sie nogi przy skurczach ale podobno to normalne przy tym znieczuleniu(jak galareta)

Gość derbe
jak ktos sie zastanawia czy rodzic w polsce czy w niemczech to zycze mu w polsce tylko powodzenia!!! ja rodzilam 2 razy ...i bylam i jestem z opieki bardzo zadowolona...znieczulenia jakie tylko chcesz...szpital w ktorym ja rodzilam jest duzy...i moglam sobie wybrac, czy chce rodzic w sali rozowej ..niebieskiej czy lila;)...z wanna czy bez...po porodzie lezalam w sali 2 osobowej...tzn byla przeznaczona na 2 osoby, ale ja lezalam sama...zawsze i wszedzie bede powtarzac...rodzcie tylko w niemczech..

Gość karolkaaaa8383
Hej dziewczyny ja rodze w lutym i juz mam wybrany szpital :) ja tez chodze jeszcze do szkoly rodzenia w tym szpitalu. Co do cesarki to jest na zyczenie i przy cesarce tez dostajesz PDA tak wiec nie ma czego sie bac. Pierwszy raz slysze, ze mozna wybrac polozna do porodu. Mozesz jezeli zaplacisz 250 euro tzw. Beleghebamme, ale za to sama placisz kasa chorych tego nie pokrywa. Ja tam wole te pieniadze przeznaczyc na moja corcie :) JA sie boje porodu :)

karolkaaaa8383 do porodu ja sobie tez poloznej nie wybieralam ale po porodzie do ciebie przychodzi tez polozna i ta sobie wlasnie wybralam i nic za to nie zaplacilam ani centa

Gość 123Mysza
tak to juz jest z tymi tematami, ze najpierw duzo a potem wcale... i to zawsze jak mnie nie ma to sie rozpisujecie ;)

Bylismy w polsce to sie obiadlam a teraz znow nie mam apetytu... miala tak ktoras z was??

Gość Wilhelmshaven..
Ja mam Termin na 2 kwietnia.bede rodzila naturalnie.mam 27 lat.pierwsze dziecko :)

Gość Wilhelmshaven..
Ja to sie tez strasznie porodu boje Jak bede czula ze z bolu nie dam rady bo jestem strasznie uczulona na bol :P to tez chce PDA.szkole rodzenia zaczynam od pilowy lutego w tym szpitalu gdzie chce rodzic(katolicki szpital St.Willehad)

Gość jaknajbardziej
witam. Ja rodzilam w Niemczech obie coreczki i polecam 100% jesli ktos sie waha czy wybrac Niemcy czy Polske. Chcialam podac kilka faktow: 1) Mozna miec cesarke na zyczenie-trzeba pogadac z lekarzem prowadzacym a potem w szpitalu wybranym.Nie placi sie za to 2) Kurs przedporodowy mozna zrobic ale oczywiscie nie trzeba. Koszty pokrywa kasa chorych, podobnie jak opieke poloznej przed(CTG, akupunktura, masaze itp.) jak i po porodzie(przychodzi tak czesto jak widzi koniecznosc, do 8 tygodnia zycia dziecka-zazwyczaj pierwsze dwa tygodnie codziennie) 3)Znieczulenie zewnatrzoponowe(PDA) rowniez jest bezplatne i mozna sobie zazyczyc w kazdym momencie-osobiscie polecam :) 4)Po porodzie warto zostac kilka dni w szpitalu( pokoje zazwyczaj dwu- lub trzyosobowe, za doplata mozna jedynke lub tzw. 'pokoj rodzinny'-czyli maz moze byc z nami), kasa chorych oplaca 10 dni pobytu Warto pod koniec ciazy podpytac polozna i rozejrzec sie za dobrym lekarzem dzieciecym, bo w zasadzie od poczatku trzeba chodzic na badania kontrolne

Agisia a czulas ta rurke? mozna bylo sie z nia ruszac? tzn. cz mogles prostowac plecy itd?

Gość jaknajbardziej
Mysza tej rurki sie w ogole nie czuje. Mi po porodzie wyjeli ja dopiero nastepnego dnia po poludniu i praktycznie minie przeszkadzala,chyba ze pociagnelam za nia przypakiem(wlew,gdzie wstrzykuja srodek masz przyklejony plastrami po calych plecach az na klatke piersiowa).Ta rurka to srednicy naprawde grubszej nitki. I nie boj sie. Ja sie pikielnie tego balam, przy pierwszym porodzie dalam rade bez znieczulenia ale przy drugim przez inne problemy musialam wziac PDA. Jak masz bole nie do zniesienia to strach i tak znika,uwierz...przychodzi moment gdzie ci to kompletnie obojetne jak gruba jest rurka, czy boli czy zakladanie czy nie.. A zapomnialam wczesniej dodac, ze gimnastyka po porodzie tez jest placona przez kase chorych.

Gość wilhelmshaven..
Czesc ciezarowki :) Jak sie czujecie dzisiaj?ja mam z cisnieniem wiecznie za niskie :/ .mam pytanko co do PDA jesli sie zdecyduja na to czy musze to wczesniej powiedzisc w szpitalu czy nawet przy b.mocnych juz bolach tez podaja? Bo boje sie ze Jak wczesniej nie powiem to moze byc zapozno i nie dadza mi ?