Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

maryland

WORK & TRAVEL USA - jakie firmy?

Polecane posty

Jakie firmy proponujecie, z których mogłabym wyjechać do Stanów na Work & Travel. Zamierzam w te wakacje polecieć i chciałabym, aby była to jakaś sprawdzona firma. Napiszcie też gdzie pracowaliście i na czym polegała Wasza praca i ile zarabialiście. A jeśli coś było nie tak - co? Dzięki za odp. :)

Ja byłam na takim programie w 2008, z firmy ACP (www.adventure.org.pl) Jestem zadowolona co do organizacji - wszystko poszło pięknie i gładko, natomiast jedyną ich ofertą pracy w tym roku (tak jak i w poprzednim) jest praca w drukarniach Quad/Graphics. Właśnie tam już pracowałam i chciałabym spróbować czegoś nowego. Co do pracy w Q/G - praca dość ciężka - 12 godzin na nogach z dwoma 15-minutowymi przerwami, z czego dojście na stołówkę z hali zajmowało jakieś 7 min. Bardzo dużo dźwigania, więc siniaki i nadwyrężone mięśnie były normą. Ale mimo wszystko byłam zadowolona - praca dobrze płatna (10$/godz na czysto) plus częsta możliwość brania overtime'ów (płatne 15$/godz). Ja akurat byłam na dziennej zmianie, ci z nocnej zarabiali jeszcze więcej (17$/godz - normalnie, 20$/godz - overtime). Mogłam sobie konkretnie zarobić, nakupić ciuchów, zwiedzić wiele miejsc (tygodniowa wycieczka na Zachód - LA, San Francisco, Grand Canion, Las Vegas i wiele innych,a później kilkudniowy wyjazd do Południowej Dakoty). Poza tym musieliśmy w pięć osób kupić sobie auto, żeby dojeżdżać do pracy (nie było autobusów) i też nas na to było stać - fakt faktem, był to stary gruchot, ale jeździł ;p Wracając do Polski przywiozłam jeszcze kasę, dzięki której wyszłam na zero po spłaceniu długów u rodziców, które wzięłam przed wyjazdem :) A jakie są Wasze wrażenia? Gdzie pracowaliście? Za ile? Na czym ta praca polegała?