Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiewiórka w sosie własnym

Przykładowy jadłospis- zajrzycie?

Polecane posty

Śniadanko: museli (50gram), mleko 0.5% (250), otręby pszenne (4 łyżki), 2 kromki chleba wasa, pomidor średni (ok 100 gram). II śniadanie: jogurt naturalny (ok 170 gram) Obiad: zupa pomidorowa z ryżem (ok 300 gram), oczywiście bez śmietany i nie na wywarze zwierzęcym Przekąska: 1 jabłko, 1 kiwi Kolacja: płatki owsiane na chudym mleku, do tego jabłko i cynamon (ok 250) Czy czegoś brakuje? czy jest jakas zasada co najlepiej jesc rano a co wieczorem?

Gość ankakkk
Nie. Nie. Nie. Praktycznie zero białka i zdrowych tłuszczy, na oko za mało kalorii. Dobry jadłospis powinien wyglądać tak: http://www.sfd.pl/PRZYK%C5%81ADOWY_JAD%C5%81OSPIS_DLA_KOBIETY_OD_PODSTAW.-t493530.html I jeszcze do poczytania: http://www.sfd.pl/10_wskaz%C3%B3wek_%C5%BCywieniowych-t315293.html

blisko 1300 kcal. dieta ułożona przez dietetyka.

Gość ankakkk
To kopnij tego "dietetyka " w zadek i zażądaj zwrotu pieniędzy. 1300 kcal to jest mało (normalnie powinnaś jeść ok. 300 kcal mniej od Twojego zapotrzebowania, co dla większości kobiet daje od ok. 1600 kcal wzwyż), a cały jadłospis jest do chrzanu, i tyle.

Gość jjjjjjjjjj jjjjjjjjjj
taaa tyle ze ona raczej nie jest kulturystka zevby sie zarzerac bialkiem, wystarczy kilka razy w tyg, a to pewnie jadlospis na jeden dzien. np moje zapotrzebowanie dzienne w kcal to niespelna 1400kcal wiec nie uogolniaj.

podałam tylko 1 dzień. z tego co widzę po efektach- działa, najważniejsze żeby wyprowadzić się z tej diety na normalne kal i bedzie ok.

jezeli Twoj tyg jadlospis nie zawiera chudego miesa, wedliny ani nic to dopiero wtedy powinnas sie martwic.

Moglabys podac wymiary? - chodzi o to, czy jest to dieta "na ostatnie szlify"? - jesli tak, to zamiast weglowodanow nalezy wprowadzic tluszcze. Poza tym tluszczow i tak brakuje w Twoim menu. Swoje dzienne zapotrzebowanie znasz? Wyliczyc mozesz na: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3224040 Tak na oko dostarczasz ... ok. 1200kcal, a to jest raczej mala dawka. Na diecie pokrywaj zapotrzebowanie w 80-85%, oczywiscie schudniesz wolniej, ale nie bedziesz spalala miesni, nie spowolnisz tak bardzo metabolizmu ... no i najwazniejsze - z efektow bedziesz sie cieszyla dlugoterminowo. A co do menu: - w 1 sniadaniu wiecej bialka, do musi i mleka wrzuc z 10 orzechow laskowych (1 orzech = 5kcal). Zamiast wasy lepiej zjedz chleb razowy, wasa to wysoko przetworzony weglowodan, szybko podnosi poziom cukru we krwi. Mleko moze byc z wieksza iloscia procentow - patrz wyjasnienie w ... obiedzie ;) - 2 sniadanie - wiecej kcal, staraj sie kazdy posilek dobierac tak, zeby byly w nim tluszcze, weglowodany i bialka, ale roznicuj proporcje. A w jaki sposob roznicowac? Im wieksza aktywnosc przewidujesz, tym wiecej mozesz weglowodanow wcinac, nawet proste (slodycze). Bialko staraj sie dostarczac na stalym poziomie w kazdym posilku, minimum 15 gram, max. - 30-40 - obiad - smialo moze byc ta smietana :) Najwazniejsze sa kalorie, mam nadzieje, iz nie powielasz mitu, ze tyje sie od ... tlustego. Tyjesz wowczas, gdy bedziesz jadla wiecej kalorii niz wynosi Twoje zapotrzebowanie - przekaska - niech to nigdy nie bedzie sam weglowodan i nigdy weglowodan prosty, podniesie poziom cukru we krwi, ktory za chwile opadnie = bedziesz glodna, aczkolwiek jablko, kiwi - OK, ale cos do tego. Mam nadzieje, ze wiesz co to jest indeks i ladunek glikemiczny? - kolacja - wiecej bialka, tluszczow, nie powielaj platkow, staraj sie zmieniac skladniki (platki, jablko - juz jadlas). Zasada - o ktorej juz wspomanialem - przy obiedzie ma swojego pomocnika, ktorym jest: - dostosuj sklad i wielkosc posilkow do przewidywanej aktywnosci, o co chodzi - jesli idziesz np. spac o 01.00 a o godz. 22 wykonujesz godzinny trening aerobowy ... to o godz. 21 mozesz smialo zjesc nawet 800kcal i moga to byc slodycze. A osoba, ktora idzie spac o 24.00 i od 22.00 oglada film ... o godz. 21.00 nie powinna jesc wiecej niz 300-400kcal, bo wiecej energii nie potrzebuje - i nie powinna jesc slodyczy, 50-100kcal w slodkim max.

Oczywiscie ze zawiera chude mieso, chuda wedline, ryby, itd, podałam tylko 1 dzien Oj, to nie dieta 'na ostatnie szlify". Poza tym, wiem co to index i ladunek glik.

Gość ankakkk
A czemu ma być kulturystką? Normalny człowiek też potrzebuje w codziennej diecie białka (a ona ma praktycznie tylko węgle) i tłuszczy, jeśli chce tracić tłuszcz, a nie mięśnie. Masz zapotrzebowanie 1400? To ile Ty ważysz przy jakim wzroście? 40 kg na 150 cm wzrostu?

blisko. niespelna 43 na 155

moja mama nie lubi bialka i je co kilka dni i chudnie. Ja bym bez miesa dnia nie wytrzymala, ale sa takie osoby ktore po prostu nie maja tak duzego zapotrzebowania by jesc je codziennie

Gość ankakkk
A no widzisz :) Ja pisząc mam na myśli średni wzrost i przeciętne BMI (Ty masz BMI bardzo niskie), osobę trochę się ruszającą na co dzień (u Ciebie wychodzi jakieś 1450 przy pracy kompletnie biurowej i praktycznie braku ruchu, jak ćwiczysz cokolwiek to już będzie więcej). Skrajności będą zawsze :)