Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bloob

Tylko buraki dają swoim dzieciom zagraniczne imiona

Polecane posty

Gość no zawze pozostaje jeszcze
no ale spolszczone to Mikołajka

Gość bloob
Moje dzieci będą miały imiona Mściwój i Dobrosława :) 20 razy lepsze niż Dżesika i Brajan.

czyli - im większe dziadostwo tym dziwniejsze imiona

Gość ej no ja
u mnie w domu kazdy ma imie staropolskie,zygmunt ,kazmierz,janiny,stanislaw i mozna by wymieniac.Jestem z tego dumna,po co robic w domu szope Xawier,czy jakies inne dziwacznie imiona.Ostatnio chrzcili w kosciele dziewczynka Jasmine.No czlowieka az zal ogarnia

Gość aronia i saga
ja i tak uważam ze najgorsze imię dla dziecka to Kasia , Ania i Natalia

Gość Nicola to facet
ile razy pojawia się ten temat na kafe: Nicola (czytane NIKOLA) - to imię męskie - tak ma na imię prezydent Francji. Imienia nie można sobie wymyślić, a jeśli już, to należy robić to z poszanowaniem naszego języka tj. jeśli chcesz nadać córce żeńską formę imienia Mikołaj utwórz ją analogicznie do innych imion: Mikołajina, Mikołaja itp.

Gość mrrraaauuu
Nieprawda, w patologii występują imiona takie jak Stanisław, Wiesław, Zdzisław, czyli takie typowo polskie, jak nasza polska rzeczywistość. A o spolszczenie Nicole chodziło mi, że ładniej będzie Nikola, ale Mikołajka też będzie fajne :D

Gość pracuję w szkole
i uczę rodzeństwo: Józefa i Żaklinę

Gość OD IMIENIA
Mikołaj istnieją dwie formy żeńskie: Nikola i Koleta Obydwie poprawne, żeńskie. Jedynym imieniem w języku polskim z końcówką "a" jakie może nosić mężczyzna to Maria. Preferowane jest jednak to by, nie było to imię pierwsze.

Gość music is the best
Mój syn ma na imię Radek - Radosław. I mam to gdzieś jak inni nazywją swoje dzieci. Co się komu podoba...

wyobrażam sobie taką Pamelę lub Jessicę, która jak dorośnie będzie gruba, pryszczata i nieśmiała, wtedy wyglądałoby to trochę komicznie, ale rodzice dając takie imiona, pewnie mają przed oczami obrazek wysokiej piękności z temperamentem, a rzeczywistość kształtuje się niestety bardzo różnie :P

Uczę w szkole Bronka i wiem, że ma przesrane z powodu imienia. Rodzice pewnie są dumni ze swojego wyboru, ale chłopak nie, to pewne :P Wg mnie powinno się wybierać imię uniwersalne dla każdego wieku, mały Kazio jest słodki, wujek Kazik pewnie też, ale co Kazio przeżyje w gimnazjum i szkole średniej to wiedzą tylko.... właściciele takich imion...

Gość pracuję w szkole
Dokłądnie. Imię powinno pasować do każdego etapu życia. Małą Ala, nastoletnia Alka i dorosła Alicja

Gość mrrraaauuu
A ja sobie wyobrażam jak nłody mężczyzna o imieniu Zdzisław jest z młodą kobietą o imieniu Stanisława na romantycznej kolacji w eleganckiej restauracji w XXIw. i zwracają się do siebie zdrobniale. -Stasiu, zostaniesz moją żoną? -Oczywiście Zdzisiu. Przecież to wyglądałoby, że Zdzisiek oświadcza się Stasiowi :D

Gość Nicola to facet
W języku polskim nie tworzy się imię żeńskie od imienia męskiego (chyba, że zapożycza się je osobno z innego języka lub imię to funcjonowało samodzielnie, jak np. Nadzieja) - robi się to przez dodanie jednego z formantów -ina, -a, -ia. Czy oprócz Nikoli jest w języku polskim przykład imienia żeńskiego utworzonego w ten sposób? Tzn.: bierzemy rdzeń obcy dodajemy rodzimą końcówkę i dumni jak pawie twierdzimy, że oto mamy żeńską formę?

mrrauuu, jednak wyglądało by to bardziej przystępnie, jak na naszą polską prowincję niż Samanta albo Jessica z przysadzistą sylwetką :D

Gość 421807412987648
mrrraaauuu Stanisław: Stasiek, Staśku Stanisława: Stasia, Stasiu

Gość facecik33
a moja córa ma na imie Gaja ;)

Gość OBABO
W szkole na 99% beda wolali na nia Geja 🖐️

Gość ciągły ryk
Obok na osiedlu-rodzice często niepracujacy mają Marysie Zosie,Stasie,Leosie itp,chyba wzięli sobie do serca,ze zagraniczne imiona dają buraki:P

Gość a co myślicie o imieniu
Nadia?

Gość ej no ja
Gaja lesny stwor,Geja nie uniknione.

Gość jakubsonka9
Nadia bardzo ladnie. ale faktycznie autor ma racje. moja sasiadka ma synka o imieniu...uwaga... Orlando:o wyobrazacie sobie np, Jessica Kowalska albo Wanessa Skoczylas?...:o śmiechu warte...

Gość jakubsonka9
jakim trzeba byc idiota zeby tak dziecko skrzywdzic....

Gość Opolankaaa
Sorry i z całym szacunkiem do rodziców, ale imiona Nadia, Amanda, Samanta, Sabrina i Vanessa kojarzą mi się wyłącznie z pseudonimami wybranymi przez panie reprezentujące najstarszy zawód świata...

juz lepiej Zocha czy Gienek, naprawde niz takie zagraniczne nie wiadomo co...

też uwazam ze Nadia to ladne imie. ale powaznie, Orlando?? :o .... tak samo Jessica, Nicole (nie wiem czemu kojarzy mi sie z cyganami), Vanessa, Bryan itp.... smierdzi plebsem. a owszem Amelia ladnie.

Gość o nie, tylko nie ten temat!!!
A ERYK? Burakowate?

Gość ej no ja
np Amelia Skorżybrzańska jak to brzmi.Tez kijowo.