Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do mam wcześniaków

Czy sa tu jakieś mamy wcześniaków?

Polecane posty

Gość pytanie do mam wcześniaków

W którym tygodniu ciąży urodziłyście dzieci? Jaki był ich stan zdrowia? Ile czasu spędziły w szpitalu? Jak teraz się rozwijają? Jeśli sa tu mamusie wcześniaków i mają chwilkę wolnego to proszę o odpowiedzi.

Gość rosochata
hej 34tydz.ciąży, waga 2,3kg, 7pkt Apgar, mikrowylewy dokomorowe 2 stopnia,wrodzone zapalenie płuc, wrodzona dysplazja prawego biodra, 2 tygodnie w szpitalu, przy wypisie mase badań na cito do ukończenia 2 miesiąca życia, były problemy z ulewaniem buzią i noskiem mleka, ale potem już wrócił do zdrowia, a teraz jest zdrowym, radosnym chłopczykiem, rozwija się prawidłowo i tak śmiga po mieszkaniu że nie nadążam ;) a właściwie czego pytasz? urodziłaś wcześniaczka?

Gość rosochata
hej 34tydz.ciąży, waga 2,3kg, 7pkt Apgar, mikrowylewy dokomorowe 2 stopnia,wrodzone zapalenie płuc, wrodzona dysplazja prawego biodra, 2 tygodnie w szpitalu, przy wypisie mase badań na cito do ukończenia 2 miesiąca życia, były problemy z ulewaniem buzią i noskiem mleka, ale potem już wrócił do zdrowia, a teraz jest zdrowym, radosnym chłopczykiem, rozwija się prawidłowo i tak śmiga po mieszkaniu że nie nadążam ;) a właściwie czego pytasz? urodziłaś wcześniaczka?

Gość mamaN
JA TEZ URODZILAM 6 GRUDNIA CORECZKE w 35 t.c. waga 3 kg 52 cm. Po wypisie do domu po dwoch dniach spowrotem do szpitala, mocny spadek wagi, ciezka zoltaczka, ponad dwa tygodnie w szpitalu. Mala nie umiała trzymać ciepła ani dobrze ssać, dokarmiana sztuczna mieszanka. Teraz klopoty z cerą na twrzyczce co chwle cos wyskakuje prawdopodobnie AZS-atropowe zapalenie skry. Teraz ma dwa miesiace i ogolnie jest w miarę ok

Gość a jak piszecie że urodziłyście
np w 35 tyg to znaczy że to było 35 tyg i kilka dni czy 34 tyg i kilka dni? Podajecie skończone tygodnie?

Urodziłam w 36tyg+2dni, mały waga 2400 i 49cm. 3 dni w inkubatorze był oddychal samodzielnie, po tyg wyszlismy do domu, zdrowy tylko chodziło o to żeby trzymał wage

Gość dzieciizwierzeta
urodzilam w 34+5dni syna, 7pkt 2900 tydzien w szpitalu, generalnie bylo cacy ale potem wyszla asymetria ciala i wzmozone napiecie miesniowe

ja urodzilam coreczke w 36 tygodniu, 6 pkt i waga 2560 10 dni spedzilysmy w szpitalu, 6 dni inkubator, nie trzymala temperatury i strasznie jej spadala glukoza, problemem po wyjsciu do domku bylo wzmozone napiecie miesniowe teraz Jagoda ma 2 lata i jest radosna, zywa dziewczynka:D

Gość lilaaaaaa
a czy ze względu na to, ze to wcześniaki szczepilyscie szczepionkami skojarzonymi czy zwykłymi???

Gość crushes_99999
ja urodziłam na przełomie 36/37 tygodnia ciąży dziecko było zdrowe, ważyło 2900 :) i po 4 dniach byliśmy już w domku

Gość rosochata
szczepionka skojarzona, bo to podstawa, zresztą zalecona przez neurologa i neonatologa

Gość nie ma tu mam takich
wcześniaczków z 32 tygodnia ciąży? zastanawiam się czy takie maleństwa potrafią same oddychać czy trafiają pod respirator?

Gość rosochata
są takie wcześniaki z 32tyg. i mniejsze również, na sali wcześniaczej pamietam było dzieciątko które sie urodziło wazyło 0,75kg i leżało w inkubatorze 3 miesiące aż do przekrodzenia magicznych 2kg, ktore przy dobrym stanie zdrowia i przybieraniu na wadze uprawniają do opuszczenia szpitala. To czy dziecko ur. w 32tyg. trafi pod respirator zalezy od jego zdrówka czy będzie w stanie samodzielnie oddychać, ale nawet jak trafi pod respirator taki stan może trwac kilka dni lub dłużej, wszystko zależy kiedy płuca dziecka bedą na tyle rozwinięte i dojrzałe że same zaczną łapać oddech. Mój synek ur. w 34 tyg. na szczęście oddychał samodzielnie :)

Gość bo tak i już
siostrzenica - Mała urodzona w 32 tygodniu ( skonczonym ) . Na szczescie masa urodzeniowa była dość wysoka - 2,5 kg, wzrost 48 cm. Ze względu na zagrozenie siostra w ostatnich dniach dostawała zastrzyki przyspieszajace rozwój pluc, przez co mała byla całkiem wydona oddechowo. Wydaje się ze największym zagrozeniem bly mikrowylewy w główce i pwstajace krwiaczki. Na szczescie nie byly one duże i dzięki lekarstwom szybko się wchłonely. Mała przeszla też zołltaczke ktora trwała dluzej niz u nie wczesniakow ale to akurat normalne.Były także problmy ze ssaniem.Już po dwóch tygodniach wyszly ze szpitala. Badanie b.dobre. Mala w pierwszych miesiącach rozwojowo byla własnie te 2 misiace za rówiesnikami. potem przyspieszyła, nadgoniła i na obecną chwile jest rezolutną 2 latką :).

Gość lilaaaaaa
rosochata odnosnie tych szczepionek to czyli lepsze sa te np. 5 w 1 tak? i czy ze wzgledu na wczesniejsze urodzenie ma sie indywidualny tok szczepien czy normalnire wedlug kalendarza????

córka 31-32 tc waga 2kg ,urodziła się z wrodzonym zapaleniem płuc ,niedotlenieniem okołoporodowym ,zamartwicą i nie trzymała ciepłoty ciała.szczepionki skojarzone

Gość lilaaaaaa
tla- szczepionki normalnie wedlug kalendarza czy pozniej???

Gość lilaaaaaa
tala24

Gość karnka....
36.tydz i 4 dni. Zawsze licze 2 mies do tyłu.....

Gość rosochata
lilaaaa tak te 5 w 1, wg kalendarza, ponoc sa refundowane przez sanepid, ale musisz popytac, ja płaciłam bo za pózno sie dowiedziałam, koszt wszystkich płatnych szczepień ok. 2tys.

Gość mamawczesniaka
podbijam topik.Urodzilam w 29 tygodniu ciąży.