Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oj cieżko bedzie

Kościół szykuje rewolucję w zasadach udzielania ślubów

Polecane posty

Gość oj cieżko bedzie

Kościół szykuje rewolucję w zasadach ud Jeżeli jesteś w ciąży, jesteście narzeczeństwem krócej niż rok, albo nie skończyliście półrocznego kursu przedmałżeńskiego, nie powiecie sobie "tak" przed ołtarzem. Super Express pisze dziś o ślubnej rewolucji, jaką nam szykują biskupi. Po wystąpieniu papieża Benedykta XVI, w którym zapowiedział zaostrzenie rygorów zawierania sakramentu małżeństwa, polscy hierarchowie planują wielkie zmiany. Dłużej będą trwały nauki małżeńskie, narzeczeni będą musieli przejść dokładne badania psychiatryczne, a kobiety w ciąży ślubu mogą nie dostać wcale. Należy się spodziewać większej liczby pytań w protokole przedmałżeńskim, np. na temat doświadczeń seksualnych, uzależnień, a nawet o przebytych chorobach wenerycznych. "Super Express" dowiedział się, że za kilka miesięcy Komisja Episkopatu ds. Duszpasterstwa Rodzin ma przyjąć listę zmian w zasadach udzielania sakramentów.

Gość hahahahahahumor
głupota....a tak łatwo je unieważaniają..niech to zaniechają..a ślub powinni dawac łaski nie robią.. a nauka 6 mies czy 3 mies..niczego nie uczyni np tego że związek będzie trwalszy.. Moim zdaniem Ibisz i inni..to własnie pokaz jak łatwo mozna dostac uniewaznienie slubu..tu jest bład koscioła..

Gość heven
Idiotyzm.

Gość IMO13246
No i dobrze! Jeszcze powinni zabadać niedoszłą panne młodą ilu miała wczesniej partnerów, pod wykrywaczek kłamstw oczywiscie. Powyżej pięciu- kula w łeb!

Gość ee tam duzo
ale mi to źrodło "super express"

Kosciol to pedofilstwo i zlodziejstwo.Niech sie zajmuja swoimi sprawami a nie aborcjami,in vitro itp. Czy jezus byl przeciwko in vitro?

Gość IMO13246
Powinien być bonus. Kurs skrócony o połowę dla każdej dziewicy.

Gość dcnjfnrkwe
Dobrze że ja juz po ślubie :D

Gość stasia 9090
a skąd oni sie tak znają na sexie,macierzyństwie skoro nie mają legalnych żon,

Gość fafabujankakrisa
A ja myślę że to niezły pomysł, mimo że jestem katoliczką niepraktykującą. Owszem to że narzeczeństwo trwa krócej niż rok to powinno ich to gó...o obchodzić ale popieram pomysł żeby nauki przedmałżeńskie trwały dłużej, i żeby narzeczeni przechodzili dokładne badania psychiatryczne , takie badania psychiatryczne powinny być już dawno, wiem to po sobie , może gdyby kiedyś były takie badania to dzisiaj nie byłabym w takim beznadziejnym małżeństwie.

Gość A ja to popieram
w całości. A jak dla kogoś Kościół to instytucja pełna zboczeńców, pedofilii i zła, to nie musi tam zawierać związku małżeńskiego. Jest jeszcze USC.

Gość 3823798
ale dlaczego ktoś chory nawet na schizofrenie nie ma prawa do małżeństwa????

Gość stasia 9090
świete /byki/ już chrzczenie dzieci zmieniały ;do 6 miesiecy po urodzeniu dziecka nie ma żdnych problemów z chrztem,zamawiasz u ksiedza na parafi i dziecko ochrzci, ale moja sąsiadka obudziła sie gdy jej córka miała iść do 1 komuni ,to musiała pisać prośbe do vatykanu,a córka musiała osobiście wyrazić zgode że chce zostać katoliczką.

nie wiem po co to wszystko:O chyba po to żeby ludzie jeszcze bardziej zaczęli odwracać się od kościoła bo widocznie teraz odwracają się 'za mało'.

''głupota....a tak łatwo je unieważaniają..niech to zaniechają..a ślub powinni dawac łaski nie robią..'' Wierzysz? Uważasz się za katolikcze? To przestrzegaj tego co Ci ''oferuje'' Twoja religia. Tu nie ma pier*nia to Ty łaski im nie robisz, możesz przecież nie wierzyć, lub zmienic religie. W islamie nie ma lelum polelum, taka prawda. W kwestii religii trzeba być poważnym, albo się czegoś przestrzega, albo nie i proste. Zadużo jest w tym kraju pseudo-wierzących, moherowe babcie to tylko odsetek, chociaż im można jeszcze wybaczyć ze względu na wiek. ps. łatwo śluby unieważniaja? Mylisz się i to bardzo. :)

Gość kimdzonkim
czyzby kosciol zrozumial ze bez kija nie ma dobrej prakryki?? hehe wspaniale wspaniale nie jestem katolikiem ale juz dawno kosciol powinien uzywac kija i lac to bydlo bo nic w tych mozgach nie tli, jak nic nie robisz w tym kierunku to i nic nie osiagasz czyz to nienamacalny dowod???

Gość 3823798
tyko jak ktoś będzie chciał zataić chorobę to i tak zatai. Można zataić tak samo na testach, tym bardziej schizofrenię. Diagnoza wymaga szczerości, ciekawe kto je będzie stawiał tak w ogóle.

Gość a psychiatra cze lekaż
musza doświadczy choroby żeby umieć leczyć nie pomyslicie i głupoty piszecie

Gość 3823798
Ja juz nie chodze do kościoła, ale nie dziwię się, że ludzi ta instytucja wkurza. W końcu wiele osób wierzy w Boga, tyle że nie rozumie i nie zgadza sie z wszystkimi zasadami. Te zasady nie zostały ustanowione prze Boga, tylko przez ludzi. Podobnie, teraz jakaś grupa paru osób ma zdecydować nie wiadomo dlaczego o zyciu reszty wiernych. Kosciół to wspólota wszystkich, nie tylko biskupów. Większosc osób nie ma o niczym pojęcia, ale kiedys nawet większosc dogmatów stała pod znakiem zapytania, nie wiedziano nawet czy trójce Św. jest schierarchizowana, czy nie. Nie wiedziano jak sie ustosunkowac do problemu antykoncepsji, podczas gdy nie potępiono jednoznacznie kary śmierci, co po prostu jest chooore.

polaczkowe bydło niedomyte niech zrozumie zasadę a ty cóś za jeden? "hamerykański ogier umyty"? wyluzuj bo ci żyłka trzaśnie :D

Gość w sumie to co sie tak
bulwersujecie. Slub koscielny to kosciol moze ustalac zasady na jakich go udziela... Seks przed slubem to wg kosciola grzech to nic dziwnego, ze ciezarnej nie chca go udzielac... Przeciez Urzedy Stanu Cywilnego funkcjonuja, nie? :D Mozna miec 5 dzieci, 3 bylych mezow i slub sie dostanie :P

Gość 3823798
Slub koscielny to kosciol moze ustalac zasady na jakich go udziela... Seks przed slubem to wg kosciola grzech to nic dziwnego, ze ciezarnej nie chca go udzielac... czyli sluby maja być udzilenane tylko osobom bezgrzesznym???? A spowiedż to co? nie rozumiesz, czym jest kosciół. Jest to współnota wszystkich wiernych. A nie biskupi.

Państwo w państwie....prawie tak jak ZUS :D a tak serio to ja myślę, że tak nie będzie, wszystko na starych zasadach zostanie.

Gość no Benio XVI lekko przegiął
pałke ..:D