Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oj cieżko bedzie

Kościół szykuje rewolucję w zasadach udzielania ślubów

Polecane posty

Gość w sumie to co sie tak
ale nie sadze by ta osoba bzykajaca sie przed slubem zalowala tego. A to warunek konieczny spowiedzi jest... Poza tym rozwod dyskwalifikuje w przypadku slubu koscielnego. I u zadna spowiedz nie pomoze ;)

Gość 3823798
Przesadzacie w tym seksem przedślubnym ,to ona nizm też trzeba spowiadac, i pewnie nikt nie żałuje. Kiedyś nawet JP II powqiedział, że jak jest miłośc to nie ma grzechu- dotyczyło to seksu przed subem.

Gość w sumie to co sie tak
dla mnie to nie grzech ale dla KK tak. Ja nie zaluje, wiec nie ide nawet do spowiedzi, bo po co?

Gość putka100
A proboszcz ma osobiście sprawdzać dziewictwo kandydatki na pannę młodą!

Gość prawde gada gurnik
ponad polowa się wykruszy To ta połowa co za parę lat będzie po rozwodzie? No to w drogę, nikt nie trzyma. I bardzo dobrze, że ponad połowa się wykruszy. Do Sakramentu będą przystępować wierzący, a nie ateiści, agnostycy, hipokryci i cichodajki. MSPANC.

przecież oni nie mogą nic takiego zrobić, na jak sobie wyobrażacie, że chcecie mieć ślub a ksiądz powie "nie"? a poza tym za kase na pewno KAŻDEMU zrobią ślub :/

Gość koniec czarnej mafii
nieuchronnie się zbliża i bardzo dobrze :) 🖐️

no i bardzo dobrze, kościoł jako instytucja moze sobie tworzyc dla wiernych takie zasady jakie mu sie podoba, a tych którym sie nie podoba nikt siła zatrzymywac nie będzie :P sa przeciez USC swoja drogą, mam nadzieje ze sie bedziecie smazyc w piekle ( o ile takie istnieje) Ci wszyscy , którzy traktujecie KK jako supermarket z którego wybieracie tylko to co wam pasuje w danej chwili:P:P🖐️ (np. skrament małzeństwa zawierany tylko po to zeby odbębnic szopkę kościelno -eselną w bialej sukni i weselem do rana - a większosc z was pojęcia nie ma o co w tym chodzi :O) z pozdrowieniami - niewierząca, niepraktykujaca :P:P

...no i bardzo dobrze, kościoł jako instytucja moze sobie tworzyc dla wiernych takie zasady jakie mu sie podoba, ... No chyba niekoniecznie. KK nazywa siebie Kosciołem Chrystusa, więc zasady powinny się opierać na Jego nauce, a nie na tym, co się kolejnym władzom kościelnym podoba.

Gość khagern
Bój się bój Dzwony biją na trwogę ... Adepci pierwszej komunii Wyczyszczą rodzicom portfele Poddając się propagandzie bajek Rezerwują miejsca w niebie Im tak się wydaje Kler nie Bóg tak ... Człowiek w roli pośrednika kontroluje Aktywa i pasywa kto to jest ? Sprzedawcy czystego sumienia Przyjmują luksusowe czeki Elitarnym namaszczenie się staje Tani pogrzeb to ścieki Im tak się wydaje ... Kościół biurem jest handlowym A tymczasem Boga można spotkać W lesie lub spożywczym sklepie Tequile wypić przy bufecie Tańczyć z nim na parkiecie On daje wszystkim życie ... Budują z czerwonych cegieł Niebieskie Królestwo na Ziemii Złoto wierze blasku dodaje I pogańskie oblicze zmieni Im tak się wydaje Kler nie Bóg tak ...

Gość amalettaa
wg ostatnich doniesien za 20 lat co 4 mieszkaniec globu będzie wyznawał islam... po obecnych zmianach dot. ślubów sądzę, że nawet co 3.. :P swoją drogą zastanawia mnie JAK MOŻNA ODMÓWIĆ ŚLUBU ALBO CHRZTU... skoro brak ślubu kościelnego traktowany jest przez KK jako życie w grzechu KK skazuje swoich zwolenników (np. ciężarną) na życie w grzechu?

amalettaa wg ostatnich doniesien za 20 lat co 4 mieszkaniec globu będzie wyznawał islam... po obecnych zmianach dot. ślubów sądzę, że nawet co 3.. hahahaha, jasne, przede wszystkim islam sie rozprzestrzenia DLATEGO ze rosnie z roku na rok liczba muzułmanów na całym swiecie, a nie dlatego ze chrzecijanie masowo dokonuja konwersji poczytaj jak wielki pobrem z wyznawacami islamu ma juz Europa zachodnia swoją drogą zastanawia mnie JAK MOŻNA ODMÓWIĆ ŚLUBU ALBO CHRZTU... skoro brak ślubu kościelnego traktowany jest przez KK jako życie w grzechu normalnie, skoro łamiesz ustanowione zasady, mozesz nie otrzymac sakramentu... KK skazuje swoich zwolenników (np. ciężarną) na życie w grzechu? to nie kk skazuje swoich "zwolenników " tylko oni sami siebie

Gość amalettaa
to nie kk skazuje swoich "zwolenników " tylko oni sami siebie no, wybacz, ale bzdury opowiadasz... NIEMOWLĘ KTÓREMU KATOLICKI KSIADZ ODMÓWIŁ CHRZTU skazuje samo siebie? A MOŻE CIĘŻARNA? Przecież Chrystus Marii-magdalenie powiedział: idź i nie grzesz więcej, a oni chcą powiedzieć cieżarnej: grzeszyłaś, więc jesteś na życie w grzechu już skazana! NO I OSTATNI ZARZUT: Dlaczego sakrament uzależnia się od zdrowia psychicznego? Nie uważasz, że konsultacja psychiatry jest pomysłem UPOKARZAJĄCYM!!!! Zwłaszcza w sytuacji gdy łamanie celibatu przez księzy KK jest ZAMIATANE POD DYWAN!

Gość cięzarna sama skazała się
na życie w grzechu uprawiając sex przed ślubem-to chyba logiczne:O

Nic mi do tego pomysłu.. mnie to w niczym nie przeszkadza, pomysł nazwę delikatnie, dziwnym. No i w takim razie jak to wygląda w przypadku Cezarego Pazury, który już czwarty ślub kościelny wziął? Hmmm.. Z wikipedi.. { Pierwsza żona Żaneta Pazura (1989-1993); ma z nią córkę Anastazję, urodzoną w 1990 roku } Czyli małżeństwo zostało skonsumowane. Jakim cudem unieważnił małżeństwo.

10:41 [zgłoś do usunięcia] cięzarna sama skazała się na życie w grzechu uprawiając sex przed ślubem-to chyba logiczne } A gdzie miłosierdzie? Należy jej wybaczyć i pomóc by w grzechu nie żyła.

Gość amalettaa
cięzarna sama skazała się na życie w grzechu uprawiając sex przed ślubem-to chyba logiczne BYłoby logiczne, gdyby nie było wsród świętych KK św. Magdaleny W tym kontekście jest mało, że kompletnie nielogiczne to jeszcze SPRZECZNE Z NAUCZANIEM CHRYSTUSA...

Gość amalettaa
Poza tym gdyby mi kazano przejśc konsultację psychiatryczną przed ślubem ... zrezygnowałabym z tej szopki.

Gość amalettaa
wychodzi z zasady mniejszego zła Wystarczyłoby gdyby wychodząc z zasady mniejszego zła przestał dawać unieważnienie ślubu w ilościach hurtowych :P No, ale z czego by żyli wówczas ? :P

Ja i tak nie zamierzam brac ślubu więc mi wszystko jedno co te klechy wymyslą

to nie kk skazuje swoich "zwolenników " tylko oni sami siebie no, wybacz, ale bzdury opowiadasz... NIEMOWLĘ KTÓREMU KATOLICKI KSIADZ ODMÓWIŁ CHRZTU skazuje samo siebie? zgodnie z nauką , rodziimy sie z grzechem pierworodnym:P A MOŻE CIĘŻARNA? Przecież Chrystus Marii-magdalenie powiedział: idź i nie grzesz więcej, a oni chcą powiedzieć cieżarnej: grzeszyłaś, więc jesteś na życie w grzechu już skazana! skoro kobieta jest w ciązy poza związkiem małzenskim popełnia grzech , to nic nowego , wiec nie wiem o co chodzi? NO I OSTATNI ZARZUT: Dlaczego sakrament uzależnia się od zdrowia psychicznego? Nie uważasz, że konsultacja psychiatry jest pomysłem UPOKARZAJĄCYM!!!! Zwłaszcza w sytuacji gdy łamanie celibatu przez księzy KK jest ZAMIATANE POD DYWAN! jak sadze mowisz o małżeństwie? cóż,... nikt choremu psychicznie nie zabrania zawarcia zwiazku małżeńskiego, ale utajona choroba jest podstawą uniewaznienia małzeństwa koscielnego , nie wiąz pokrętenie celibatu z warunkami uniewaznienia sakrametu BYłoby logiczne, gdyby nie było wsród świętych KK św. Magdaleny W tym kontekście jest mało, że kompletnie nielogiczne to jeszcze SPRZECZNE Z NAUCZANIEM CHRYSTUSA... Maria z Magadali to nie jest kobieta cudzołożna z ewangelii :O

ptasiek a na czym to polega owa zasada mniejszego zła???

Gość amalettaa
nie wiąz pokrętenie celibatu z warunkami uniewaznienia sakrametu A niby dlaczego? Nikt nie zwalnia ksiedza z sakramentu kapłaństwa, nawet jakby rżnął co popadnie... przenosi sie go do innej parafii i tyle :P słyszałam o dzieciach, którym kuria PŁACI ALIMENTY!!! Ciekawe dlaczego? Maria z Magadali to nie jest kobieta cudzołożna z ewangelii Skąd to wiesz? Biblisci nie sa zgodni w tym aspekcie, a ty masz pewność? :P skoro kobieta jest w ciązy poza związkiem małzenskim popełnia grzech , to nic nowego , wiec nie wiem o co chodzi? O sakrament spowiedzi, który słuzy do wymazywania grzechów zgodnie z nauką , rodziimy sie z grzechem pierworodnym owszem, ale dlaczego jedne dzieci otrzymają chrzest a inne nie, bo ksiądz ma taki kaprys?

Enfant Terrible Maria i owszem - nie była. Za to samarytanka przy studni i owszem. A Jezus absolutnie nie skoncentrował się na jej życiu osobistym, tylko na tym co zrobiła dla niego.

Gość ktoś ktoś
Bardzo dobrze, że będą w Kościele badać kandydatów na małżonków. Powinno się dokładnie prześwietlić rodzinę z jakiej dany kandydat pochodzi. Mój ex zataił że w jego domu ojciec był alkoholikiem i nie wiedziałam, że wiąże się z DDA = Dorosłym Dzieckiem Alkoholika. Zycie z kimś takim to udręka i małżeństwo się rozpadło. Gdybym wiedziała o tym przed ślubem, to uniknęłabym koszmaru swojego i dzieci

ptasiek nastroszony - a co z księżmi, którzy roochaja na boku i maja nieśłubne dzieci?

Rodzimy się z grzechem pierwotym. Niech będzie. I po to Jezus dał nam siebie, aby ten grzech zmyć. Prawo chrztu pochodzi od Jezusa, nie od człowieka. I żaden ksiądz nie ma prawa odmówić dziecku chrztu w imię Chrystusa.

Gość amalettaa
Zycie z kimś takim to udręka i małżeństwo się rozpadło. Gdybym wiedziała o tym przed ślubem, to uniknęłabym koszmaru swojego i dzieci :O Wybacz, ale po tej wypowiedzi sądzę, że osoba niedojrzałą do małżeństwa w tym związku nie był bynajmniej DDA

skąd to oburzenie , przecież ślub kościelny nie jest obowiązkowy :classic_cool: chcesz to się dostosuj a jak nie pasuje ci to weź w inny

Enfant Terrible a tak w ogóle to do tej grzesznej ciąży potrzeba dwojga. No chyba, że wg ciebie każda ciąża kobiety niezamężnej to niepokalane poczęcie :P