Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oj cieżko bedzie

Kościół szykuje rewolucję w zasadach udzielania ślubów

Polecane posty

Gość amalettaa
skąd to oburzenie , przecież ślub kościelny nie jest obowiązkowy chcesz to się dostosuj a jak nie pasuje ci to weź w inny oburzenie jest stąd, że zdecydowanie wypacza to naukę Chrystusa.

Gość fugazi13
Jeżeli faktycznie pary będą poddawane testom psychiatrycznym to prawdopodobnie nikt nie otrzyma sakramentu:D:D:D:D:D Nawet tak zagorzali i pełni miłości bliźniego katolicy jak brat Ptasiek (szczególnie tacy jak on!) Aż żal czytać...tyle w tym nienawiści, faktycznie niedługo w kościołach pozostaną wyłącznie takie Ptaśki plujące na wszystkich dokoła...

nie wiąz pokrętenie celibatu z warunkami uniewaznienia sakrametu A niby dlaczego? Nikt nie zwalnia ksiedza z sakramentu kapłaństwa, nawet jakby rżnął co popadnie... przenosi sie go do innej parafii i tyle słyszałam o dzieciach, którym kuria PŁACI ALIMENTY!!! Ciekawe dlaczego? dlatego , ze to dwie rózne rzeczy :O? i widac ze nie rozumiesz za bardzo o czym piszesz a ja słyszłam o garbatych aniołkach .. i co w związku z tym , ze SŁYSZAŁAS? Maria z Magadali to nie jest kobieta cudzołożna z ewangelii Skąd to wiesz? Biblisci nie sa zgodni w tym aspekcie, a ty masz pewność? W Pismie Sw wyróżnia sie 3 Marie Magdaleny, bilbliści maja pewnosc , ja tylko powatrzam to co czytam :P skoro kobieta jest w ciązy poza związkiem małzenskim popełnia grzech , to nic nowego , wiec nie wiem o co chodzi? O sakrament spowiedzi, który słuzy do wymazywania grzechów sakrament spowiedzi aby był wazny musi byc spełniony pod pewnymi warunkami :) poza tym ktos pisał o tym , ze kobieta w ciazy nie wezmie slubu ( co mozna interpretowac tak, ze slub moze wziac po upływie 9 m-cy , przeciez ciąza nie jest stanem permanentnym :P) zgodnie z nauką , rodziimy sie z grzechem pierworodnym owszem, ale dlaczego jedne dzieci otrzymają chrzest a inne nie, bo ksiądz ma taki kaprys cóż... kwestia ksiedza :P sa ksiąza i księza , tak jak wszedzie iftar a Ty masz jakis problem :P? jeszcze raz wam powtórze - jak sie nie podoba, to naprawde nikt nie kaze wam byc członkami KK , naprawde nikt i moze najpierw zanim bedziecie tak gosno krzyczec warto troche poczytac i ZROZUMIEC o co chodzi w cos w co podobno wierzycie :O

Najpiekniejsze jest to, ze już od wielu lat z kościołem nie trzeba walczyc bo wyniszcza sie sam :)

Enfant Terrible grochg z kapustą. Merytorycznie poproszę :P I nie ja mam problem tylko ty. Z odpowiedzią na pytania :D

Gość prawdziwaowieczkabozameee
I dobrze robią bo już jest coś strasznego z tym ślubem kościelnym. Żeby ludzi niszczyć slubem kościelnym i sakramentami. Ale wiecie - jeszcze lepiej by Kościół zrobił gdyby po chrzcie jakiego udzielił dizecku Alicji Bachledy papież nałożył na Polski kościół KLĄTWĘ KOŚCIELNĄ lub KARĘ KOŚCIELNĄ jakąś. Bo najgorszy są CHRZTY a nie śluby. Nie powinni chrzcić małych dzieci po prostu rodziców, którzy w ogóle wiarę mają w zadku. Przez to udzielają ślubu wariatom po chrzcie, komuni i bierzmowaniu. Oni mieli zaostrzyć CHRZTy po prostu. Chrzty ateistów zwłąszcza. Także ja mam to gdzieś. I tyle. Jak można ochrzcić dziecko niewierzącym, a ślub bo panna młoda CHCE MIEĆ BIAŁĄ SUKNIE I ŚLUB KOŚCIELNY WZ POWODU SUKNI... no wiecie. Oby sie nie wypalili na tym ślubie. Ale mówię wam - kto wierzy ten powinien widzieć, że CHRZEST jest najważniejszy. Wiedzieć to trzeba i to jest prawda. A nie komunia ani nawet ślub. Chrzest I spowiedz. I tyle. I koniec. A bierzmowanie... o bierzmowanie to już w ogóle - przebacz Boże ludziom ich grzechy - zwłaszcza w Polsce choć gdzie indziej nie lepiej. Chrzest , chrzest , chrzest i jeszcze raz chrzest moi drodzy. Nawet Pan jezus sie ochrzcił. Bóg sie ochrzcił PUBLICZNIE, a czy przyjął swoje ciało i krew w czasie ostatniej wieczerzy? Tego nie wiemy. Ale wiemy że się ochrzcił na 100%. Także moim zdaniem ten Kościól coś robi, ale KIEDY. 30 lat za późno. I tyle :( Na razie. Nie poddawajcie się owieczki boże - wierzcie w egzorcyzmy. Na Polskę za chrzest Bachledy mieli nałożyć klątwę kościelną bo na pewno jest to omówione, że to w sumie jest kraj przez kościół EKSOKOMUNIKOWANY i tyle. Z punktu widzenia POLITYKI KOŚCIOŁA. Za ten chrzest w gazetach pobożnej niby rodziny, w Krakowie, że powinni was wykląć czy przekląć - bo to jest pośmiewisko z kościoła, ale to jak egzorcyzmy powiedzieli chyba wszystkim w Rzymie. Że jeszcze się coś przydarzy bo np. w Niemczech po egzrocyzmach jedna umarła i księża poszli siedzieć. Czy słusznie? Nikt nie wie. Poszła siedzieć rodzina bo taki jest diabeł. I tyle. I dlatego jak cicho po tym chrzcie bo powinien być to SKANDAL w zagranicznych gazetach, ze ksiądz w Polsce ochrzcił dziecko takiej KURWIE i tyle z Podhala :(

Gość amalettaa
dlatego , ze to dwie rózne rzeczy ? i widac ze nie rozumiesz za bardzo o czym piszesz a ja słyszłam o garbatych aniołkach .. i co w związku z tym , ze SŁYSZAŁAS? NIc z tego.. kuria ma fundusz alimentacyjny z którego płaci alimenty. na dzieci księży, którzy ślubowali celibat NOTA BENE! Tak więc z jednej strony mamy księdza który w myśl nowych pomysłów ma powiedzieć cieżarnej: nie dam ci ślubu - sakramentu bo grzeszyłaś.. ale przy odrobinie zbiegu okolicznosci tym ksiedzem może być facet który żyje z trzecia kobietą, a dwóm poprzednim jego partnerkom kuria płaci alimenty I taki ksiadx jest godny UDZIELAĆ sakrament, a taka ciezarna NIE JEST GODNA go otrzymać? Może to własnie ty nie bardzo rozumiesz o czym piszesz?

...Na Polskę za chrzest Bachledy mieli nałożyć klątwę kościelną ... O rety :D :D :D

iftar "a tak w ogóle to do tej grzesznej ciąży potrzeba dwojga. No chyba, że wg ciebie każda ciąża kobiety niezamężnej to niepokalane poczęcie" i Ty mowisz o braku merytorycznych argumentów:O??? 🖐️

Wiecie że kościól to kasa a najgorzej jest w Anglii. I wiecie no to Chrystus chyba nie przyjął komuni świętej przed swoją śmiercią bo tego nikt nie wie bo najważniejszy jest ŻAL ZA GRZECHY bo ludzie będą mu wyrzucać że nie przyjęli komuni, nie wyspowiadali sie I TAK NIE ŻAŁOWALI GRZECHÓW im powie. I tyle. A moi pradziadkowie umarli we śnie i nie przepadli bo żałowali grzechów. I teraz żałują, że se nie przemyśleli sakramentów świętych. Bo to wiem. Zwłaszcza Sakramentu chorych moja prababcia bo ona chciała umrzeć. A pradziadek też. Ale źle umarli przez PROTESTANTÓW i tyle :( Jakby mogli wrócić czas to by nie chcieli tak umrzeć (we śnie) - bo to źle, a ludzie myślą - jak to fajnie umrzeć we śnie, nic nie cierpisz... a to bzdura - trzeba sie wyspowiadać. Zwłaszcza mój pradziadek wam to powie, że miał głupią żonę olać a on jej współczuł, że tyle cierpiała i teraz ma się fajnie, nie powiem... :( Pewnie sie piecze równo, ale przynajmniej wie czemu i co dalej. :(

...sakrament spowiedzi aby był wazny musi byc spełniony pod pewnymi warunkami poza tym ktos pisał o tym , ze kobieta w ciazy nie wezmie slubu ... Warunkiem spowiedzi jest żal za grzechy. Ja kto ma się do chodzenia w ciąży???

Gość Głupota aż boli
Owca - wypierdzielaj z tego topiku :O

Enfant Terrible czyżbyś nie wiedział, że to grzechu ciąży przedmałżeńskiej potrzebne są męskie plemniki???

Gość amalettaa
sakrament spowiedzi aby był wazny musi byc spełniony pod pewnymi warunkami poza tym ktos pisał o tym , ze kobieta w ciazy nie wezmie slubu ( co mozna interpretowac tak, ze slub moze wziac po upływie 9 m-cy , przeciez ciąza nie jest stanem permanentnym warunkiem jest żal za grzechy, który z ciażą nie ma ABSOLUTNIE NIC WSPÓLNEGO! A kobieta/meżczyzna szczęsliwi w zwiazku NIGDY nie będą żałować tego, że są razem. Żal może pojawic sie co najwyżej jak związek się zacznie pieprzyć

Gość ktoś ktoś
Kościół nie będzie dawał ślubu nie dlatego, że narzeczona zgrzeszyła i jest w ciąży. Co za idiotyczne wnioski! Nie będzie dawał ślubu do czasu urodzenia dziecka, a potem jeśli nadal będzie wola ślubu to go udzieli. Chodzi przecież o to tylko żeby ciąża nie była jedynym powodem do ślubu, bo rodzina nalega, bo wstyd, że panna w ciąży...

amaletta jak juz tak sie pieklisz o ten sakrament małżeństwa to dobrze zeby wiedziała , ze akurat ksiadz nie udziela Ci tego sakramentu, on jest tylko swiadkiem :P poza tym naprawde nie wiem dlaczego sie tak na nim zafiksowałas :P?? przeciez macie az 7 sakramentów :P? czy tylko ten jest tak istotny... podobno nie :P iftar :D no wiec , dawno temu uczono mnie , że sakrament pokuty aby był wazny musi byc spełnione 5 warunków : rachunek ssumienina, zal za grzechy, mocne postanowienie poprawy, spowiedz szczera , zadoścuczynienie tak wiec moze nie dawaj sie łapac na błedne wpisy :P:P bo nie ma czegos takiego jak sakrament spowiedzi :P

Gość amalettaa
Chodzi przecież o to tylko żeby ciąża nie była jedynym powodem do ślubu, bo rodzina nalega, bo wstyd, że panna w ciąży... No to z tym pomysłem spóxnili się o jakieś 30 lat... w niektórych krajach co 3 dziecko rodzi sie poza małżeństwem i jakoś nikogo to nie rusza obecnie

Wy jesteście sorry nieźle powaleni - te badania psychiatryczne to jak dobrze, że robią bo mój brat by już ślubu nie dostał i tyle :( I koniec. O matko - ale tylko niektórych będą wysyłać, ale wiecie - to i tak nie ma sensu bo się liczy chrzest i bierzmowanie powinno być MOIM ZDANIEM INNE. No bo to jest drugie w sumie i dopiero wtedy jest ten Najświętszy Sakrament. Jak jesteś dojrzałym chrześcijaninem. I wiecie - ja tego nie rozumiem bo jak się Pan Jezus chrzcił to było objawienie Trójcy świętej - ojciec, duch - nie duch święty był czyli się obierzmował też przy okazji? Jakie to są skomplikowane rzeczy wiecie, a oni po prostu tylko swoje i tyle. I patrzcie chrzest, bierzmowanie i kiedy był Najświętszy Sakrament? NA KOŃCU. I tyle. A teraz? Wszystko poodwracane. Tak było za czasów Chrystusa. I tyle. Po Ostatniej Wieczerzy i tyle. Bo to nie była ostatnia wieczerza tylko po wieczerzy, po pasche bo to było po tym i tyle. I on wtedy tego nie zjadł i ...umarł MODLĄC SIĘ ZA GRZESZNIKÓW. I tyle. Żeby im Bóg przebaczył. I tyle. Bo to chodzi o to żeby przebaczyć grzechy, a nie mądrzyć się na przykład co kto w życiu powinien. No to w takim razie zobaczcie - badania psychiatryczne są ze złej spowiedzi - bo to jest z depresji a także z braku BARDZO DOKŁADNEJ tzw. GRZECHOLOGII. Powinien być ujednolicony rachunek sumienia i wtedy by było wszystko Ok bo przecież każdy człowiek jest SKOŃCZONY w swoich grzechowych możliwościach. No i w sumie ratować ich może tylko ścisły rachunek sumienia ZAWSZE wg dekalogu. A żal za grzechy to jest łaska Boga i to sie nie wniknie. I tyle :( A badania psychiatryczne to słuchajcie diabeł w tym siedzi. Może EGZORCYZMY mieli uwypuklić, a nie badania psychiatryczne bo wiecie - jak dla nich ta Analiza Michael może być święta? W każdej książce o egzorcyzmach piszą - ONA UMARŁA W OPINI ŚWIĘTOŚCI. No wiecie - to jest od diabła. Bez spowiedzi, we śnie - to jest niemieckie myślenie - umrzeć sobie we śnie bo człowiek tyle cierpi. I jak ona mogła mieć opinię świętości tam? Naprawde :( Ja tego nie pojmę nigdy = ale to są Niemcy - TYLKO OPINIA. Nic więcej . OHYDA :(

Gość amalettaa
jak juz tak sie pieklisz o ten sakrament małżeństwa to dobrze zeby wiedziała , ze akurat ksiadz nie udziela Ci tego sakramentu, on jest tylko swiadkiem poza tym naprawde nie wiem dlaczego sie tak na nim zafiksowałas ?? przeciez macie az 7 sakramentów ? czy tylko ten jest tak istotny... podobno nie Bardzo merytoryczna odpowiedź, zaiste... Ryba psuje się od głowy i tyle. a co do sakramentu małżeństwa to unieważnianie go to niezły biznes juz od czasów henryka VIII. Zamiast wprowadzać kolejne bariery wystarczyłoby ten biznes ukrócić. każdy potencjalny kandydat do ślubu koscielnego sam wysciągnąłby wnioski

Wiecie - Kościołowie jesteśmy winni POsłUSZEŃSTWo. I tyle. Ale wiecie - jest tylu złych księży, ze coś strasznego bo to wiem. Jedynie, że się chyba dosyć za naród modlą i COŚ ROBIĄ to Polskę ocalają. I tyle. Ale za swoje grzechy najpierw muszą pomodlić - bo do pieca pójdą jak ta Analiza co umarła ZA GRZESZNIKÓW. Jak Pan Jezus - no ale daleko jej. Ona to samo i mówią to samo - ofiara na krzyżu. Trzeba było jej ten krzyż dosłownie dac i niech zaiwania. I wiecie - kim ona była? SŁAWNA NIEMKA. No to ona Niemką nie była bo by tak nie umarła. Ona była dla siebie HOLENDERKĄ. Kiedyś będziemy to wiedzieć, ale mnie omal nie OPĘTAŁA. Naprawdę :( No tylko to pasuje. Nic poza tym :(

No ale historia - tylko to pasuje widzicie, że ta Analiza w wyobraźni była HOLENDERKĄ dla siebie bo Niemcy są straszne. Przeciez Hitler ją opętał. A Włosi nielepsi Bo Neron. I to tak sobie żyła i ją opętało. I tyle. I dlatego widziała Maryję. I oni tam mieli postawić kapliczkę a oni nic. I dlatego tak dobrze sobie żyje Holandia z Niemcami i są TACY DZIWNI, a powinni być profrancuscy, a oni NIC. Oni nawet tego Hitlera lubią wam powiedzą - takie pierdy. Jedynie, że była ochrzczona na Analiza. Tylko tyle jej zaliczyli. Bo Naświętszy Sakrament to Boga trzeba kochać, a reszta to nie. Ale to tak i dlatego przepadł Judasz bo miał go ...nie przyjąć. i tyle. :( I tego nie żałował że go przyjął i sie powiesił i ZA TO został potępiony, a nie za to, że zdradził Chrystusa - też na pewno, ale chyba za to , ze ten sakrament przyjał i nie żalował, że go przyjął to się tej zdrady dopuścił. I tyle :(

No bo czy ten Judasz tak musiał skończyć? Strasznie skończył. Powiesił sie na drzewie a w końcu Apostoł , nie? Wszystko przez Najświętszy Sakrament - tak sie potępił i tyle :( I Bóg go ostrzegał - ty odejdż i sprzedaj swoje miejsce komu innego - tak go ostrzegał. Ale nic. Jego sprzedał jako...niewolnika. Kto to ogra słuchajcie? To są Żydzi. A Analiza też była niezła - nie powiem :( Holenderka :( Ale powiem wam tylko chrzest, a ślub to PRZYSIĘGA PRZED BOGIEM. To jest przysięga i tyle. A niektórzy księża będą odsyłać DO PSYCHIATRY bo ŻLE SPOWIADAJĄ - bo mało jest dobrych spowiedników. Idziesz do tej spowiedzi, a ci Ci mędzą i mędzą - ty się wydaj, ty się wydaj - i to jest z tego. A dzieci? Gdzie oni dzieci zgubili. A zdrowie? To powinni być lekarze wszystko. A psychiatra? Wiecie gdzie oni mają Ewangelię? W tyłku. A Pan Jezus był psychiatrą. Dwóch leci na łańcuchu - za chwilę normalni. Kim on był? I tyle :( I nic nie trzymają se ewangelii. Ja wtopiłam, że był to lekarz oraz nauczyciel. Oraz LEKARZ PSYCHIATRA i tyle. Tylko mówił - Duchu nieczysty wyjdż a lekarz psychiatra przykłada elektrody do głowy. POWINIEN. Ale też już nie. I tyle :( Bo ten prąd to jeszcze coś tam czasem zdziała , a ta reszta? :(

Enfant Terrible ...sakrament spowiedzi aby był wazny musi byc spełniony pod pewnymi warunkami ... to są twoje słowa nie moje. Nie kłam bo to grzech :P Powtórzę, bo chyba masz kłopoty ze zrozumieniem.Merytorycznie poproszę. Co ma chodzenie w ciązy do sakramentu pokuty???

I co z samarytanką oraz męskim wkładem do sprawy grzechu???

Jak ci Niemcy sie ze mnie śmieją to sę opisac nie da bo to wiem - i po co sie trzymałaś Zydów - miałaś się trzymać PSYcHIATRÓW - tam twoje miejsce , w wariatkowie. Tak uważają. Jak można tyle pisać i nic nie zarobić? Taką mam rodzinę i koniec. I to nie jest ich sprawa. Podobno chcieli mi pomóc - ale koniec, nie? Czyżby im coś tam nie szło, że tak sie czepiają? Już mi schrzanili wszystko co mogli. OPINIĘ W NIEMCZECh czego jeszcze chcą? I tyle. A na pytanie kiedy sie wydam odpowiadam - zamierzam się na razie ochrzcić i obierzmować raz jeszcze bo mi się nie podoba moje imię - ani jedno ani drugie. Nazwisko też - no to chyba, żeby zmienić nazwisko. Przysięga przed Bogiem? I tyle :( Przed małżeństwem jest jeszcze OSTATNIE NAMASZCZENIE. Czemu ono nie jest na końcu też nie wiem. I tyle :( Kiedy się wydam? Nigdy. Bo nie mam pieniędzy. I tyle. Wiele osób by wiele chciało ale nie ma na to ani kasy ani zdrowia. Ale wszystko wie ksiądz polski katolicki bo każdy z nich jest ŚWIĘTY. Zwłaszcza spowiednik PEDAŁ. I tyle :(

co za głupota... Papież wcale nie ustala nowych zasad, tylko nawołuje do przestrzegania tych starych, które niestety w wielu przypadkach poszły już w niepamięć.. tak właśnie jest, jak czyta się takie gazety jak super express