Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oj cieżko bedzie

Kościół szykuje rewolucję w zasadach udzielania ślubów

Polecane posty

Gość prawdziwaowieczkabozameee
Ale wiecie gdybym sobie przyjęła sakrament chorych 5 lat temu to bym była już zdrowa. Tylko jak? Jak to zrobić. Sakrament chorych - nie mogę. No tak - posmarować sobie nogi tym czym tam smarują czy głowę. i tyle. A na przykład ten chory psychicznie czy może dostać Ostatnie Namaszczenie przed ślubem? Weźcie się zapytajcie tych tumanów zwanych księżami. Bo oni wiecie nie mają na nic czasu bo oni BUDUJĄ wam powiedzą, BUDUJĄ KOŚCIOŁY... :(

wiem ,ze to moje słowa :P za to Ty uparcie zarzucasz mi brak merytorycznych argumentów sama łapaiac sie na dosc powazne nieścisłosci :) poza tym moja droga, nie wiem dlaczego twierdzisz ze łacze ciąze z pokutą :O chyba tylko na podstwie tego , ze napisałam to pod postem dotyczącym obu tych kwestii.... a co do Twoich pytan to nie wiem , Ty mi powiedz skoros taka madra :D jakbys nie zuwazyła pisze nie z własnej perspektywy i przekonan, przytaczam jedynie nauke koscioła .. tego też nie zuważyłas:O? wiec o plemnikach i meskim "wkładzie " w grzech odpowiedz sobie sama to nie ja mam problem z rozumieniem niestety :O

Gość amalettaa
to nie ja mam problem z rozumieniem niestety To tylko twoje zdanie Enfant Terrible :O P.S pycha to jeden z 7 grzechów głównych :P :D

Ej słuchajcie ale to jest rpawda wszystko - ja chce ostatnie namaszczenie - naprawdę. Bo rzeczywiście jak czytałam opis ostatniej wieczerzy to ten Pan Jezus wziął i tych Aposotłów czymś tam WYSMAROWAŁ. No nogi im umył - on ich wysmarował - ręce czy coś tam ŻEBY NIE DOSTALI CHOROBY PSYCHICZNEJ bo oni nie rozumieli, że oni nie rozumieli nawet, że to już koniec. Bo by powariowali. Tak im było dobrze. No i co niektórzy księza chyba teraz też się powinni wysmarować wiecie bo ciągle śmierć i zła spowiedz to później jest ten Ostatni sakrament, zeby nie zwariować bo najpierw mieli stać o ludzi a później BUDOWA i niejeden proboszcz się potępił bo BUDOWA i BUDOWA i tak dalej... a najważniejsza jest spowiedz. Przez złe spowiedzi. I tyle. I może gdyby to cenili bardziej to... i wiecie - teraz już wszystko rozumiem - jak sie zakłada na kogoś egzrocyzm to w tym momencie I TYLKO TYM trzeba mu Źle życzyć. I Rzym was miał obłożyć klątwą kościelną - Polski kościół - eksokumnikować, że nie potępił tego chrztu Bachledy i dla mnie ten Kościół co wyprawia teraz z tym ślubem to jest SCHIZMA nie? To jest schizma. Bo tylu teologów. Bo ludzie w kościele za mąż nie wychodzą. Bo czystość. Ale wiecie - czy to jest najważniejsze? Miejsce numer 6. A jeden , a dwa, a trzy. Ważniejsze jest żeby chodzić na mszę świętą niż żeby sie wydać. Nie - dobry katolik w Polsce nie ma po co chodzić do kościoła - nie ma i tyle :(

Gość amalettaa
Papież wcale nie ustala nowych zasad, tylko nawołuje do przestrzegania tych starych, które niestety w wielu przypadkach poszły już w niepamięć.. a kiedy chętnych do małzeństwa sprawdzał psychiatra ika22 ???

1. pokutę z ciążą połączyłeś ty. Ja się pytam dlaczego :P 2. nauka KK uwzględnia męski wkład. Ja się pytam czemu ty go pomijasz. 3. pytanie o samarytankę ciągle aktualne.

Gość brawo barany boże
Zmiana jest podyktowana chęcią zebrania jeszcze większej ilości informacji o swoich "owieczkach" (a raczej baranach...). Najwyraźniej KK świetnie to idzie, bo nikt tego aspektu nie zauważa. Która instytucja państwa wie wszystko o Waszych chorobach psychicznych, chorobach wenerycznych, ilości partnerów przed ślubem itp.? A wy, jak to bydło bezmyślne, jeszcze się cieszycie, że to dla dobra katolików, żeby odsiać tych, co "nie przestrzegają nauk". Po kolędzie chodząc, orientują się w dochodach. Ze spowiedzi znają wszystkie rzeczy, których Wam najbardziej wstyd (jeśli ktoś nie wie, skąd się wzięła instytucja spowiedzi, niech się douczy). Każdy, kto wejdzie w posiadanie takiej wiedzy o Was, zyskuje potężne narzędzie. Władza, to jest to, o co chodzi KK. :O

ika22 a gdzie Chrystus mówił o badaniach psychiatrycznych przed ślubem??? Znów coś pominęli w mojej Biblii :D

Bo wiecie się mnie będa pytać w świecie - ej ty katliczka - co sądzisz o Polsce? TO JEST SCHIZMA ja na to. I tyle. Bo to miało być wyklęte po chrzcie bachledy, że jak tego nie potępią co to zrobią, a księdza nie wyrzucą czy coś tam - przed sąd kościelny - chyba mają jakieś przepisy do cięzkiej cholery - to schizma i święty spokój. DRUGA ANGLIA. I tyle :( Bo widzą w Rzymie co wyprawiacie. No to macie na to papieża. A w Niemczech myslą , że na dziadków, żeby sie nie bali śmierci. Też , ale Benedykt wie swoje i tyle. Druga Anglia to jest, a on się wami łudził,że staniecie po stronie Włochów, lecz ci wolą Niemców... a to niech se ich zjedzą. Czy oni nie widzą jacy oni są - tylko Hitler i Hitler - jakby mogli to by spod ziemi wykopali, a jaki on był... taki jest Beny, a reszta? I dlatego niebawem umrze moim zdaniem bo nie powinien taki być, może miał was zrobić prowłoskimi jakoś inaczej? Wcześniej? Nie wiem :( :(

amalettaa to nie ja mam problem z rozumieniem niestety To tylko twoje zdanie Enfant Terrible P.S pycha to jeden z 7 grzechów głównych niestety jak juz pisałam mnie to nie dotyczy :P iftar poniewaz czytanie ze zrozumieniem powaznie szwankuje : 1. jestem kobietą 2. połaczyłas Ty ( prawdopodobne przyczyny dlaczego podałam wyzej) 3. pomijam , bo mowa była o kobietach ? 4. słucham wiec , co masz do powiedzenia ciekawego i co wiąze sie z dyskusja ? (zapewne wniesie to zupełnie inne swiatło na kwestie nowych wytycznych w kosciele )

Wiecie jak ja mam życzyć bratu jeszcze się zastanawiam bo nie wiem. Przecież mu przebaczyłam złodziejstwo a on chce mnie wyrzucić z domu bo to wiem. Bo przez to to się stało. Bo nie chcę w Polsce niemieckich książek. Ten idiota całkiem zgłupiał bo żona nie gotuje mu obiadów i tyle. Czy mam mu życzyć żle? Najwyżej skończy w piekle ze swoją obłąkaną małżonką. No bez przesady :( Czemu oni nie mają dzieci? Zeby miał dzieci to w szkole mogę uczyć a wszyscy na mnie bo on nie ma dzieci - to niech je jego żonie zrobią. Niech ją zgwałcą - będzie miała dziecko z kimś innym. Ona nie może uwierzyć, że to tylko dzieci - A CO JESZCZE? Co w tym jeszcze jest? Wyziewy...alkoholowe? NUDA? Nie wiem :( Co jeszcze jest w seksie. Przyjemność. A innych nie ma? Boże jakie to życie jest nudne. jedyna przyjemność na tym świecie to seks z jakimś POTWOREM w sumie. A dzieci? Czy dzieci nie są przyjemne? No to coś jest nie tak chyba i tyle a może dobrze jest.... nie wiem. Ale mam prawo chyba mieć własne poglądy. Nie mam? Bo nie mam kasy? No to rzeczywiście koszmar. To co mogę robić w tym życiu? Się pieprzyć mi powiedzą. Po co ja na to? BO IDZIE OSTATNIA GODZINA - twojej matki - ciebie też, ale zwłaszcza twojej matki bo jej nie zalezało w BHP na kasie, ale na OPINI. I tyle. Bo by poszła siedzieć. I tyle. Bo takiego miała szefa. I tyle. A że miała opinię to nie siedziała. I koniec :( :(

Gość furman konny
i znowu owca całe życie swoje pisze tylko ze za każdym razem inne

Ja jestem niewierząca, więc mam gdzieś te nakazy. Jednak wydają mi się sensowne, jeżeli ktoś nazywa się katolikiem, niech postępuje jak katolik. A nie wybiera co mu z religii pasuje, a resztę odrzuca. Hipokryci.

Octavia popatrz na kler :D Nie ma to jak puknac ministranta w imie Boga :classic_cool:

Gość buzi buzi od Juzi
nie wierze w to! polska to kraj katolicki, jesli to zrobia straca mnóstwo parafian tym samym mnóstwo kasy, to bzdury

Wiecie - dla mnie mój brat to kretyn jest i jest taki konflikt bo on sie miał pobrać z tą swoją żoną w ...SZKOLE. Tak w jego szkole średniej. I jej też. Bo ja myślałam, że ona jest PO LICEUM W MIEŚCIE X i ja dlatego tam mogę pracować. O bracie myślałam, ze zupełnie gdzie indziej on pracuje i tyle. To wszystko są ateiści. Ona też. Ona nie wierzy w Boga, ona tylko CHODZI DO KOŚCIOŁA, bo musi, bo każdy chodzi, bo rodzice ją ochrzcili i brata też i byli u komuni i tak dalej. Ona nawet chodzi do spowiedzi, ale po co? I tyle. Po co to komu? Jakieś średniowiecze - ona juz wie, oni wszyscy mieli wyjechać dawno temu, ale ojciec - wielki leśnik, a tu teraz, że on całe życie myślał jedynie o pożarze i nic więcej nie robił. I palił. A ona? I to wielka katoliczka i ile ona musi harować. No wiecie co... a to nie róbcie nic. Rzeczywiście. I wiecie - dalej nienawidzę pedałów bo przez pedała nie mam mieszkania - przez wielu bo mam u nich złą opinię, że nie chce mieć sama dziecka. Ej czy oni sa normalni? A za co ja mam je wychować? Czy wy jesteście w normie umysłowej? A te lata pracy mojej? Nie - to tego nie ma bo napisała że w Niemczech nie ma szkoły. Bo nie ma. I tyle. A oni mają takie szkoły i nikogo nie chcą przyjąć bo po co ? No to się mieli uczyć - po co są po średniej, nie? Czemu sie nie uczyli? Takie fajne chłopaki po 20stce. Czemu ona tego BHP nie chciała - oni tego pojąc nie umieli - bo widziała, ze to nie jest żadna wielka fucha tylko...stały arbajt? No wiecie jak oni smolą to juz sie opisac nie da. No to mogła choć mieć męża skoro sie porównuje. Nie - nie porównuję się. Bo chcą przyjąć Ilonę, ale bez męża. Bo po co jej mąż. Żeby się poszła puszczać z jakimś czarnym. To może jej zrobi dziecko jak mąż nie umie. I tam to samo. I tyle :( No przykro mi - takie jest życie. I wiecie - to wcale nie jest przeze mnie tylko faceci w tej grupie to wiedzieli, że Niemcy są pedały tam i NIKOMU NIE POWIEDZIELI. Przez to jeden zjechał bo sie wystraszył BO SIE DOMYŚLIŁAM - JA. A tak nikt nie wiedział. A teraz będzie, wszyscy wiedzieli i byli kulturalni, a ta nie bo ze wsi i szmata a teraz pedał. O nie, nie ,nie - mnie poszło o prace i mieszkanie, a reszta to pijaństwo. I tych dwóch doskonale wiedziało co robi. POWIEDZĄ, że piła jak sie wypalą bo miała dyscyplinarkę. Za co dyscyplinarka? Za picie. I tyle. I teraz mam opinię lenia , że nic nie robie tylko sie chwalę. No u pedałów, ale... bo muszą trzymać z tamtym bo wylecą bo w sumie nie stali o szefa a ona nie chce. Nie chcę bo ALE MA ZAŁOGĘ. Ta załoga w końcu i tak by mnie wypieprzyła - niby wielce stoją o niego, a stoją o siebie a jak ktoś stoi o niego to... co? :( I wiecie jeszcze im to WYMYŚLIŁAm bo tak się przejmują CZYMKOLWIEk. Sobą jak sobą. CZYMKOLWIEK i tyle :( Zdrowiem :( No i koniec. Tylko że mają pracę - to sie liczy. A dalej nic. I oni mnie będą oceniać? Za 10 lat jak nie wylecą. Bo ile to oni tam pracują. Najwyżej 5 lat. No to za drugie 5 mogą mi wstawić MINUSA, że nie miałam w życiu stałej pracy w Niemczech. MINUSA. A reszta? Zła opinia? Za co? Co oni wiedzą o moim zawodzie i pracy w Polsce? I wiecie - teraz to mi już to tak urąga , że ich sama wypalę bo ostatnio zrozumiałam po decyzji ich urzędasa , że ja w tej Polsce nie robiłam nic. Tak to zrozumiałam. Że ocenił mnie jako ZERO. i tyle :( A on mnie ocenił, że PYSZNA. No wiecie co... a ja zrozumiałam , że nic w tej pracy nie robiłam. I tyle. No nagród nie mam , ale z nagród to do pracy TEJ SAMEJ gdzie indziej, nie? Dyplom nostrryfikować. No tego nie chciałam. Pisałam to w celu, żeby było, że COŚ ROBIŁAM, a nie że NIC NIE ROBIŁAM. I wiecie - BYŁAM PYSZNA - tak zrozumiał. Miał zrozumieć, że COŚ ROBIŁAM i COŚ MI ZA TO DAĆ. np. kazać przyjechać albo jakieś warunki postawić zapytać co dalej. A on mnie olał. No to miał mnie olać dokumentnie, nie? No świnia i tyle :( Koniec - a reszta to samo :(

1. nie ma znaczenia twoja płeć :P 2. znowu kłamiesz :P 3. mowa była o ślubach, a śluby w KK są hetero :P, więc wkładu męskiego pominąć się nie da 4. poczytaj, a się dowiesz :P Ciągle brak odpowiedzi na pytanie o samarytankę.

Gość amalettaa
niestety jak juz pisałam mnie to nie dotyczy a co konkretnie cie nie dotyczy? Bo pycha dotyczy cię jak najbardziej :D Enfant Terrible

Wiesz, kościół sam w sobie jest zaściankową, organizacją, opartą na przestarzałych zasadach i mitologii, w którą mało kto już wierzy. Przez wieki był instytucją z którą wszyscy się liczyli, teraz odchodzi na dalszy plan i nie może się z tym pogodzić. Papież robi co może, żeby jakoś odbudować jego wizerunek, ale po prostu się nie da. Bo wizerunek kościoła nigdy nie był dobry. Większość księży żeruje na niewiedzy ludzi, szczególnie starszych i szczególnie na wsiach, gdzie jeszcze za areligijność jest ostracyzm. Jednak jeżeli ktoś się nazywa KATOLIKIEM- to powinien patrzeć na siebie, nie na księży i postępować według zasad religii, którą wyznaję. Jeżeli się z nimi nie zgadza, niech postępuje według własnego sumienia, a nie będzie 'wierzący niepraktykujący'. Do kościoła nie chodzi, ale ślub weźmie, dzieci ochrzci- bo co ludzie powiedzą? I przez takich ludzi, Polska jest zacofanym Katolandem. Jak ślub byłby udzielany tylko dla prawdziwych wierzących, dodatkowo zmieniłby się sposób finansowania kleru, uwierz, że te 90% katolików w Polsce zmniejszyłoby się o pokaźną liczbę. :)

iftar płec ma znaczenie, skoro bystrzaku nie widzisz nawet jakiej rodzaju uzywam a co dopiero mowic o logicznym mysleniu i dyskusji :O nie kłamie, a to ze Ty masz problem z rozumieniem pisanego teksu i machinalnie , bez zadnej chwili refleksji łaczysz dwie odpowiedzi na dwa rózne temty , mimo ze napisane jedna pod druga, to naprawde juz nie moj problem gwoli scisłosci nie było mowy o slubach tylko o tym czy kobieta bez slubu grzeszy czy nie ( :O czekam na Twoje mądrosci i po raz kolejny prosze zebys podzieliła sie nimi na forum, bo jak sądze wnosza one zupełnie inne spojrzenie na omawiane kwestie ... wiec ?? amaltetta nie dotyczy mnie podział kk na grzechy , bo jak juz pisałam jestem niewierzaca :O octavia ma 100 % racji w tym co pisze , a wy pseudokatoliczki dalej bijcie piane :O

Gość iftar specjalistka od mo
ralności wypowiada się w tematach, sama będąc kochanicą żonatego faceta (i to nie pierwszy raz) cóż za tupet!

Gość Wolę autobusy
A kogo dziś interesuje kosciół i ślub,tylko wolne związki bo mamy wolność,a w najgorszym razie slub cywilny nigdy koscielny choc z moim wikarym chodzę na piwo!

Enfant Terrible sprowadziłaś rozmowę o KK do rozmowy o czubku własnego nosa :P, na tematy teologiczne rozmawiać nie potrafisz. żal.pl

iftar Enfant Terrible sprowadziłaś rozmowę o KK do rozmowy o czubku własnego nosa , na tematy teologiczne rozmawiać nie potrafisz. żal.pl dlugo na tym myslałas :D żegam maleńka, poczytaj troszke, poducz sie a pozniej wdawaj sie w ( jakiekolwiek ) dyskusje 🖐️

Kurde - ale powiem wam obym już wyjechałam do tej Australii i znalazła sobie tam jakiegoś znajomego księdza i powiem mu, że co tydzień ma mi udzielać Ostatniego Namaszczenia, żebym nie oszalała tam. Naprawdę SAKRAMENT CHORYCH - tego nawet Pan Jezus udzielił Apostołom po Ostatniej Wieczerzy czy coś koło tego. Ja tak szanuję Ostanią Wieczerzę słuchajcie - czasem sie czuję jakbym tam była. Ale czasem nie. I nie przyjął tego Najświętszego Sakramentu bo by się nie mógł głośno modlić za grzeszników na krzyżu? A nie wiem. I tak się ochrził i obierzmował zarazem to czemu nie mógł sie zjeść? Nie wiem :( Ale powiem wam ile mnie się w życiu pokiełbasio przez te 6 diabłów Analizy to ja chyba zaraz...zemdleję. I tyle :( A ona była Holenderką - a czemu nie Polką - bo to by sie uratowała. BO W POLSCE NIE MAJĄ ROLNICTWA. Tak jak w Niemczech - nic tylko taśma. I całe szczęście, że jej ojciec ma tartak bo przecież by z głodu zdechli i tyle. A matka... jej lepiej nie komentować - po co jej to dziecko było jak była młoda? Co ona chciała nim osiągnąć? Na szczęscie umarła bo miałaby przyrodnią siostre. No i co z tego? I tak dalej i tak dalej... nie mogę. I wiecie co... a nic nie napiszę. Żebym już była w tej Australii jak najszybciej bo mnie ta Europa...DUSI. Po prostu mnie tu DUSI ten PYŁ WULKANICZNY znad Islandi. A w Australii nie ma wulkanów. Są tylko pożary. NATURALNE - tak mówią. Gleba lepsza po tym. I tyle :( A po co wam te śluby kościelne? I tak macie wszystko gdzieś. BO PRZED OŁTARZEM. A to jest przed BOGIEM. I co wtedy? A Bóg powiedział - w ogóle nie przysięgaj. No i dobrze powiedział. I tyle. I wiecie po co ludzie stoją o książki? Bo mi powiedzą tak - a w Biblii pisze, że są IMIONA zapisane w księgach ŻyCIA. Tak, ale nie nazwiska. I wiecie - to jest ZBRODNIA co zrobiły te emerytki w tych Niemczech bo przez ich IMIONA I NAZWISKA ludzie nie mogą pracy tam dostać bo mają imiona i nazwiska w firmie. I czemu oni tacy są? Bo chcieli im dać książki a one nawet nie raczyły przyjechać. No to je urządzą inaczej. Ale wiecie te biura się nie przejmują tym pracownikiem, jak oni, niczym, tylko seksem i KASĄ. Byle jak najwięcej. Jak nie seks to kasa. No wiecie co... i komu oni naświnili. Bo mają imiona i nazwiska a firma? No ja się porównują i tyle. O matko :( Wiecie co - ja już nie mogę. Ja chyba zaraz zemdleję. Już miesiąc nie umiem wyjechać. No to co mam zrobić żeby nie mieć tam imienia i nazwiska bo widzę rozwiązanie tylko takie PRAWNIK. I koniec. No bo co? A czy mnie się ktoś pytał czy chcę mieć tam imię i nazwisko? Raz miałam podać LOGIN - a skąd ja miałam wiedzieć co to jest - coś w komputer. No to myślałam, że np. firma chce mieć kontakt z pracownikiem i coś mu wyslą na e-mail - nie wiem - jakieś info. a oni mnie teraz zrobili imię i nazwisko i dadzą mnie do kicia, że jestem ważniejsza niż firma, a nie jestem przecież. I tyle :( Bo skąd miałam wiedzieć to mam wpisać w rubryce LOGIN - wiecie co tam miałam wpisać? DUPA - polskie słowo takie - ciekawe czy by zrozumieli. No ale nie wypadało tak sie podpisać i tyle. Bo tak sie wszystkim przejmują i tyle :( No i co teraz? Ja chcę mieć święty spokój od nich :( A nazwa ich firmy? Bo to by mogli mieć pretensje jakby obok była nazwa ich firmy ale pisze tylko tak - po angielsku - jak to znajdziesz to wyślij to do Seattllle - tu adres i odeślą to gdzie trzeba. WIDZIELIŚCIE KIeDYŚ TAKIE ZNACZKI? Ani słowa o firmie - nigdzie :( Ale za to jest ZDJĘCIE. ZdJĘCIE więżnia :( Przy ścianie :(

Gość myszy w zupie
powinni robic badania psychologiczne na dojrzałaość do małżeństwa bo w tym jest problem. potem po pół roku lub roku - rozwód, bo dziewczyna chciała się tylko pobawić w "dom" i wcześniej jej się tylko wydawało... patologia parakatolicka.pl i teściowe stare ku­rwy na lataniach powieszać dewoty o moralności suki podwórzowej stare szmaty...

I wiecie - ja sobie myślałam, że tak - w wolnym czasie cos sobie zrobię, gotować się nauczę - wiadomo jak jest w pracy, a ja w wolnym czasie miałam OSZALEĆ, ZGŁUPIEĆ, miałam zamienić sie w KAWAŁ ZBUKA. Tak miało być. Miałam oszaleć a ja nie oszalałam... i co teraz? Wielki problem prawda - nie oszalałam :( Może jeszcze oszaleje :(

Nie - w Polsce powinni przepytac ze znajomości SAkRAMENTÓW. Powinien być test - bo jest konkordat, nie? Oni jakoś polityką myślą. Powinien być taki test. Który z 7 sakramentów uważasz za najważniejszy? A najpierw wymień 7 sakramentów świętych. Jak nie powie chrzest to należy go wyrzucić. To się nie nadaje do małżeństwa. Dalej należy zapytać o bierzmowanie i spowiedz swiętą. Jakie ma grzechy. Nie - który grzech jest najgorszy. Jak powie nie cudzołóż - znowu wyrzucić. Bo grzech NIE BĘDZIESZ MIAŁ BOGÓW CuDZYCH PRZEDE MNĄ. A wiecie kiedy do psychiatry - jak nie chca mieć dzieci. Tylko tyle zostaje. Albo można udzielić takim sakramentu chorych - nawet w myślach, nie? Albo wysłac do psychiatry. A jak okłamią księdza? To okłamią Boga. To jest to samo. A Boga sie nie da oszukać. DO śmierci. Oszukać Boga to oszukać śmierć - ja tak uważam. Ale nawet Bóg umarł. I tyle :( Czyli to niemozliwe. A diabła? Też sie go nie da oszukać. NO mocą Boga. Inaczej zniszczy człowieka. BO jEST SILniEJSZY. Tak jak porwał Pana Jezusa i go uniósł. I tyle :(

Wiecie co - czasem pomodlę się za tę Ilonę bo jesli NAPRAWDĘ jest 7 lat mężatką to rzeczywiście nie ma mieszkania jedynie dlatego, że nie ma dzieci. I tyle. A jej siostra ma dziecko w takim razie po to, żeby nie było, że stoi o stała pracę w Niemczech? No ja uważam, że wiedziała, że bez dzieci nie chcą i to tak sie zrobiło. A teraz powie, że żeby nie stała o prace stałą tylko o mieszkanie. Hmmm... to zrobiła sobie dziecko i mieszkanie dostała. Czy to są siostry z 1 ojca? Ale mówiła jej, że idzie na grób ojca w Wigilię. Takie rzeczy. Nie wiem zresztą. Ona już jest opętana. I tyle. A ja przez nią nie chcę już zadnej pracy stałej w Niemczech - naprawdę. Ale jakąś tam na pewno i później sobie wyjadę. Jak Janina. Ona pewnie stawia na USA, ale ma więcej forsy. No na jej miejscu bym nie wyjeżdżała. Mężowi będzie lepiej powie pewnie - czy ja wiem - trochę póżno. Sam by musiał cś, a jedno dziecko - trochę mało. I tyle :( No szkoda,że już nie napisze bo sie boi, że jej zrobią to samo co mnie a tak przynajmniej może popisać na priva - ale tę owcę urządzili. Do końca żcia ją będa szpiegowac - co ona sobie nie myśli. Że ma zwolnienie dyscyplinarne i nikt sie o tym nie dowie? No to wiecie - ja podaję do sądu firmy że mnie prześladują i gnoją za plecami. Nie wiem - pójdę do prawnika, zapytam się co jest grane. Dowody mam - niemieckie nazwisko w polskich papierach. Po co? I tak dalej wszystko pociągnę aż się ode mnie odczepią bo to tylko sądownie. Bo jak? I tylko tak już mogę dostać stałą pracę w Niemczech - odkłamując pomowienia. I tyle :( Bo ja chcę to wyjaśnić, nie? Jak można kogoś pomawiać o zwolnienie dyscypplinarne z powodu PIJAŃSTWA. No tego sie bałam, rok w domu byłam, dlatego chciałam zostać już w tej szkole, no to temu nie dostałam doktoratu. Nie starczy? Jeszcze i jeszcze i jeszcze coś... CO ZNOWU? Ile można mnie karać w kółko za to samo? Jak sądzicie? :(