Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajka2011

Wychowawczy- jak zalatwic i gdzie?

Polecane posty

Gość pytajka2011

Witam mamy niedlugo konczy mi sie urlop macierzynski, wypoczynkowy zalegly i mysle by pojsc na wychowawczy. Z tego co uslyszalam, prawdopodobnie zalapie sie na platny gdyz moj maz od m-ca nie pracuje wiec nie bedziemy miec dochodow... moje pytania: --jakie pismo musze napisac i do kogo (pracodawca czy jakis urzad) i w jakim terminie przed koncem macierzynskiego zaniesc? --jak wychowawczy zaczyna sie w polowie m-ca to platny jest za caly mc czy pol? --czy na wychowawczym moge dorabiac u swego szefa na umowe zlecenie/o dzielo czy tylko u innego pracodawcy? --jesli jednak wroce do pracy na 3/4 etatu to po roku moge pojsc na wychowawczy?

Wychowawczy urlop jest udzielany przez pracodawcę. Dwa tygodnie przed zakończeniem urlopu macierzyńskiego, baź wypoczynkowego składasz wniosek o urlop wychowawczy, wskazujesz jak długo nim chcesz być (maksymalnie 3 lata) i pracodawca nie może Ci odmówić. Urlop wychowawczy płatny należy się osobom, ktych dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 504 zł. Wniosek o takowy możesz złożyć u pracodawcy, ale zdaje się ze rozpatruje je ZUS. Liczone jest to jakoś po chińsku, bo teraz okres zasiłkowy trwa od listopada 2010 do października 2011. A ustala się go na podstawie dochodów z 2009 roku - jakąś śrdnią się wylicza - jakiś mess kompletny - musisz się w ZUS do wiedzieć, bo nawet mnie to przerasta. Prawdopodobnie jest to po to, żeby się nikt prawie nie łapał. Pracować możesz, ale wtedy, nawet jak Ci ten zasiłek przyznają, to Ci go zabiorą. Warunkiem pracy jest to, że nie może ona uniemożliwiać sprawowania opieki nad dzieckiem. Przerwać urlop możesz i wrócić później też. Tylko jak wrócisz na 3/4 etatu, to rozumiem, że będzie to "normalne" zmniejszenie etatu, a nie ta nowość kodeksowa, która daje ochronę przed zwolnieniem. Różni się to sposobem napisania wniosku. Jeżeli napiszesz wniosek, że prosisz o zmniejszenie etatu do 3/4 w ramach przysługującego Ci urlopu wychowawczego, to masz przez 12 miesięcy ochronę przed zwolnieniem z pracy, ale odejmuje Ci się to od tych 3 lat wychowawczego.

Gość pytajka2011
dzieki za odp wyczytalam w necie, ze aby dostac te 400zl to trzeba miec prawo do zasilku rodzinnego (po 1-sze) no i ze jak teraz zloze ten wniosek to rzeczywiscie dochody z 2009 roku ale jak maz nie pracuje to i tak licza to jako dochod utracony (no bo mogl zarabiac 2000zl w 2009 a teraz stracic prace, prawda?) Alez papierologii! porąbany system w porąbanym panstwie

Tak jakby, ale naprawdę tajemne wyliczenia ZUS, choć niby na sprawach kadrowych się co nieco znam są dla mnie zagadką. Złożyć podanie możesz - a nuż się uda.