Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniss2004

ZWIĄZEK MIĘDZY GRUPĄ KRWI A ZACHOROWALNOŚCIĄ NA RAKA

Polecane posty

Gość aniss2004
a ile masz lat?a moze cos slyszales wsrod znajomych, rodziny itp jak to jest ?jak tak to dzel sie z nami spostrzezeniami.

Gość aniss2004
piszcie swoje spostrzezenia, zachecam do kontynuacji watku.

Gość stonka ziemniaczana
Niedokrwistość Addisona-Biermera widać w wynikach morfologii, u mnie było na tyle widać, że od razu wylądowałam na oddziale hematologii i onkologii. Hemoglobina 5,6, nic nie było w normie... Moja mama zachorowała na ostrą białaczkę szpikową w wieku ok 50 lat, również miała grupę krwi A. Pisze miała, bo teraz jest po przeszczepie komórek macierzystych (od swojej siostry) i zmieniła jej się grupa krwi na taką jak ma dawczyni - czyli AB!!!

Gość katjakatjusza
nie. u mnie na raka zachorowaly dwie osoby dziadek i babcia ale oni mieli grupy krwii B i O.(od strony matki) od strony ojca rodzice mieli grupe krwii A i oboje nie zyja ale nie zmarli na raka. grupa krwii nie ma nic do rzeczy tylko zapisana w DNA apoptoza czyli smierc komorkowa ktora niszczy komorki rakowe...jak jej zabraknie(a zahamowana moze byc w kazdej chwili jesli mamy to zapisane w DNA) to komorki rakowe ktore w nas powstana zaczna sie rozwijac i nas wpierdalac jednym slowem. solara, farbami, petami i innymi swinstwami tylko przyspieszamy zgon na raka ktory jest nam pisany np za 20lat...

Gość katjakatjusza
ludzie, jesli wystapila w waszej rodzinie zachorowalnosc na raka to robcie chociaz raz do roku badania krwii: morfologia, ob oraz markery. nie wspominajac o mamografi i cytologii. tak w jakims stopniu uchronicie sie przed smiercia na to swinstwo.

Gość aniss2004
pierwszy raz slysze o tej apoptazie:(

o apoptAzie na pewno nie słyszałaś; moze o apoptOzie

Gość aniss2004
apoptoza, to mialam na mysli:) no ale tez jest duzo artykulow o zwiazku z grupa krwi dlatego tutaj dzielmy sie tymi spostrzezeniami a bedzie mozna stwierdzic czy ten zwiazek faktycznie wystepuje, czy faktycznie choruja glownie ludzie z gr krwi A

Dużo? To podaj link do naukowego artykułu na ten temat.

Gość aniss2004
starczy ze wbijesz sobie w wyszukiwarce: grupa krwi a rak czy cos w tym stylu,poczytaj jak masz chec.

Ja nie proszę o strony "znawców", tylko o artykuł naukowy - czyt. nie "wiedza" z wikipedii, czy inne bzdury wyssane z brudnego palucha u lewej nogi to są niepotwierdzone statystycznie twierdzenia, które rozpowszechniają firmy sprzedające pseudofarmaceutyki, i które tylko życzliwi mogą nazwać hipotezą

Gość aniss2004
nikt tu nie twierdzi ze nie masz racji, miejmy nadzieje ze masz racje i faktycznie posiadanie takiej czy innej gr krwi nie ma zwiazku z wieksza czy tez czestsza zapadalnoscia na raka. jednak na tym watku dzielimy sie swoimi spostrzezeniami na ten temat po to aby wlasnie moc stwierdzic czy ta teoria faktycznie moze miec jakies podstawy w rzeczywistosci czy tez nie. byc moze faktycznie wszystko zalezy od opisywanej przez Ciebie apoptozy.jednak mimo wszystko zachecam do dzielenia sie informacjami na temat owego zwiazku miedzy gr krwi a zachorowalnoscia na ta chorobe.

Gość ŚwinkaGwinejska
Aniss, dla twojej wiadomości, grupa krwi A jest statystycznie najczęściej występującą grupą krwi u rasy białej (zaraz po niej jest 0), więc odsetek ludzi chorujących na raka wśród ludzi z tą grupą krwi automatycznie będzie większy. A co do takich badań... jeżeli chcesz coś udowodnić, to stosując odpowiednie metody statystyczne udowodnisz wszystko, wystarczy dane wstawić w odpowiedni wzór, zapytaj socjologów.

"miejmy nadzieje ze masz racje i faktycznie posiadanie takiej czy innej gr krwi nie ma zwiazku z wieksza czy tez czestsza zapadalnoscia na raka" Na razie nie ma dowodów. Podobnie jak na zaraźliwość nieszczęściem lub głupotą. "jednak mimo wszystko zachecam do dzielenia sie informacjami na temat owego zwiazku miedzy gr krwi a zachorowalnoscia na ta chorobe." Ja odradzam - a przynajmniej w formie "tak jest, a nie inaczej". To forum czytają dzieci i osoby niezbyt rozgarnięte, a wiele osób pisze tak jakby to była naukowa teorii (tj. prawda), a nie domysły. Naczytają się, zaczną panikować i kupować rożne "leki" - pół biedy homeopatyczne (cukier nie jest trujący), gorzej jakieś "chińskie" ziółka. BTW. Jutro piję z kolegami z onkologii, to im pocytuję co lepsze kawałki. Wesoło będzie :p

Gość aniss2004
nic nie chce udowadniac, bardziej chce sie czegos dowiedziec:)

Gość introligatorka,,,,,,,,
moja mama miała A + i zmarła na raka w wieku 24 lat

Gość aniss2004
nie sadze by to forum komus moglo zaszkodzic. moze poprostu trzymajmy sie tematu bardziej ok.

Gość aniss2004
do introligatorka,,,,,,,,- strasznie mlodo, wspolczuje:( czego to byl nowotwor?

Przy chorobie nowotworowej można (w Polsce chyba też) wykonać badania, które stwierdzają, czy posiada się tendencje genetyczne - szczegółów nie znam, nie moja działka, ale IMO nie ma to wiele wspólnego z grupami krwi grupa krwi jest dziedziczna, podobnie jak skłonność do niektórych chorób nowotworowych (wszystkich zależności nie znamy) - i to pewnie jedyny związek możliwe, że istnieje związek pomiędzy określoną chorobą (a nie każdym nowotworem) a grupą krwi, ale najpierw niech ktoś przeprowadzi rzetelne badania wrzuciłem zapytanie w sieć - > sprzedawcy parafarmaceutyków, piewcy cudownych diet i wikipedia, po angielsku trochę lepiej - ale dalej bez publikacji stricte naukowych: Studies of associations between various cancers and the ABO blood groups have shown elevated relative risks for some categories of disease. To date, no report has evaluated the relationship between the ABO blood groups and the skin cancers. To investigate this association, we conducted a retrospective study of premalignant and malignant tumors diagnosed in Turkey. All tumors were histologically confirmed. Blood information was obtained for 98 individuals with premalignant and malignant skin tumors, and the distribution of ABO and Rh blood type for cases was compared with that of 419 healthy blood donors from the same geographic area. Although patients with blood group A were higher, group 0 lower than in controls, the differences were not significant. The distribution of Rh factor, blood group B and AB among cases and controls also did not differ significantly. We found a significant relationship between age and skin cancer (p=0.0001). Old patients had 1.238 times higher risk for skin cancer. Further studies in larger series on blood group antigens are needed to elucidate the relationship between these antigens and skin cancer. Najważniejsze: the differences were not significant przy próbie 98 osó sniosek jest prawidłowy: further studies in larger series on blood group antigens are needed

i tak na koniec związek genetyczny na pewno jest w odniesieniu do leukocytów NK, tylko co to ma wspólnego z grupami krwi, które dotyczą erytrocytów? nie wiem, przerasta to moją wiedzę; MOŻE istnieje związek w kodowaniu tych dwóch rzeczy?

Gość gtreef
słuchajcie, nie każdy ten naukowy język jest w stanie zrozumieć:)poza tym ta dyskusja zaraz coraz mniej będzie miala wspolnego z tematem jak tak dalej pojdzie, trzymajmy sie tematu:)

Gość u mnie duzo A
witam, u mnie gr A maja babcia i dziadek od strony mamy(84 i 89lat), brat dziadka(91) mama(51) ciotka(55) ja(24) brat (22) i jak na razie(mam nadzieje ze tak zostanie) nikt z nas raka nie ma

Gość gtreef
no to długowiecznie u Ciebie w rodzinie:)tak trzymac:) no i akurat tutaj jak widac w Waszym przypadku te informacje nie maja odzwierciedlenia co do owego zwiazku.

Gość gtreef
moze ktos jeszcze dolaczy do naszej dyskusji?

Witam! Trafiłam na to forum przez przypadek szukając wiadomości na temat grup krwi i jak tak czytam niektóre wypowiedzi to jestem przerażona. Kiedyś trafiłam na stronkę z testem czy jesteśmy w grupie ryzyka. Test ten robi się online. Pogrzebałam w komputerze i znalazłam http://postlinknews.com/457news.php Polecam spróbować. Może da nam to większą świadomość żę jednak należy się badać a przede wszystkim my kobiety powinniśmy to robić i dbać o to! Pozdrawiam

"Master111 Ja mam A + ale jestem zdrowy." Mam wątpliwości:P. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na nowotwory ale dopiero szczegółowe wiarygodne badania mogą to potwierdzić:P.Ale bez względu na cokolwiek nie obawiam się nowotworów bo znam kilkanaście metod na nowotwory:classic_cool:.