Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koteka

Jaka wysokość zasiłku macierzyńskiego przy zmianie umów?

Polecane posty

Gość koteka

Witam Pracowałam u jednego pracodawcy 3 miesiące zatrudniona na okres próbny, obecnie pracuję 4 miesiące zatrudniona na umowę na czas nieokreślony z wyższą pensją niż na okresie próbnym. Czy wysokość zasiłku macierzyńskiego, jeżeli teraz pójdę na l4, będzie wyliczona jako średnia z tych 7 miesięcy? czy będzie liczona już od zmiany umowy o pracę na czas nieokreślony? To samo pytanie dotyczy wysokości zasiłku chorobowego: czy jeżeli pójdę na l4 w ciąży będę dostawała średnie wynagrodzenie z 7 miesięcy czy z ostatnich 4, od kiedy to mam wyższą pensję i nastąpiła zmiana umowy. Czy zasiłek macierzyński liczony jest również ze średniej z miesięcy w których przebywa się na zwolnieniu? Pozdrawiam

Macierzyński to średnia zarobków z ostatnich 12 miesięcy pracy. Jeśli pracujesz na umowę dopiero 7 miesięcy to będzie to średnia zarobków z tych właśnie 7 miesięcy. Jeśli pójdziesz na l4 to dostajesz 100% swojego teraźniejszego wynagrodzenia. Jednocześnie miesiące, w których byłaś na l4 wliczają się normalnie jako miesiące "pracujące" do wyliczenia wysokości macierzyńskiego.

Gość koteka
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jeżeli średnia jest liczona również z tych miesięcy, w których jestem na l4, to jest to dla mnie korzystniejsze:)

Gość a u mnie jak bedzie
jestem nauczycielem od marca 2010 roku do konca sierpnia 2010 roku zarabialam 800 zl od 1 wrzesnia 2010 do konca listopada 2010 zarabiam 1600 zl od 1 grudnia 2010 do konca sierpnia 2011 - 1400 zl ale od 1 wrzesnia 2011 roku bede zarabiac 1000 zl (zmniejszy sie liczba godzin) na l4 planuje isc od czerwca 2011 roku, a termin porody mam na 15 wrzesnia... wiec jak to bedzie z moja wyplata?

Ale te kwoty były takie na umowach? Netto tak? Skoro wysokość macierzyńskiego to średnia z ostatnich 12 miesięcy pracy to tak: 2,5 msca 1600 = 4000 9 mscy 1400 = 12600 0,5 msca 1000 = 500 Razem 17100 / 12 = 1425zł miesięcznie. Tyle, że jak jesteś na macierzyńskim to nie odciągane są składki emerytalne, rentowe, chorobowe, zdrowotne, wypadowe. Także kwota powinna być wyższa. Przynajmniej u mnie tak jest.

Gość a u mnie jak bedzie
tak, to byly kwoty netto - kazda z umowa (z tym,ze brutto) DZIEKUJE BARDZO I POZDRAWIAM :) To pomimo tego, ze od wrzesnia 2011 roku powinnam miec nizsza wyplate bede dostawala te 1500 zl ---> ktora wyszla ze sredniej, tak?????? JESZCZE RAZ BARDZO CI DZIEKUJE

Gość epog
Witam, A co w przypadku kiedy z dniem 26 lutego tego roku wygasła moja umowa z pracodawcą. Dodam że dziecko urodziłam 15.11.2010. W takim przypadku macierzyński przejmuje ZUS? No i jak jest naliczany macierzyński? Również średnia z 12 miesięcy? pozdrawiam