Gość panna w domu Napisano Sierpień 1, 2011 ja cierpie juz na brak pomysłow na gotowanie obiadu. dzisiaj np było jajo sadzone młode ziemniaczki przypiekane z cebulką i koperkiem i surówka z młodej kapusty io marchewki( a właśnie jaki sos do takiej kapusty robicie??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 1, 2011 majonez rozcieńczony śmietaną słodką 18% majonez babuni - jak dla mnie ma najlepszy smak i juz prawie nic nie trzeba dodawać ale można zioła wg upodobań Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 1, 2011 a surówkę dorobiłam taką: sałata, szczypior, cebula słodka, pomidor, rzodkiewka, śmietana słodka 18%, sól, pieprz czarny i ziemniaki ze szczypiorkiem były Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość panna w domu Napisano Sierpień 1, 2011 ze śmietana nie próbowałam ale dodam next time:) a propo, jakie jeszcze najczesciej sałatki, surówki robicie do obiadu?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 1, 2011 w lecie wszelkie wariacje sałaciano-pomidorowo-paprykowe i ogórkowe a cały rok - brokuły z oliwa i czosnkiem, por z majonezem i śmietaną, ogórek kiszony z cebulką i oliwą, groszek i kukurydza z puszki z cebulką i majonezem, buraczki zasmażane (nie wychodzą mi dobrze, więc tylko kupne), ogórek z octu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość panna w domu Napisano Sierpień 1, 2011 oo dzieki za pomysły a tego brokuła z czosnkiem to najpierw gotujesz tak? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 1, 2011 brokuła dzielę na małe różyczki, wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję dosłownie 5 minut, na sitko w tym czasie wyciskam czosnek przez prakę i dodaję to rozpuszczonego masła (w filiżance w mikrofali) juz na talerzu każdy sobie polewa brokuła sosikiem "po uważaniu" :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 1, 2011 *praskę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość panna w domu Napisano Sierpień 1, 2011 super dzieki napewno ja zrobie jutro badz pojutrze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 1, 2011 :) nie ma za co jak ktoś lubi czosnek, to mu zasmakuje :) jest jeszcze wersja bardziej wypasiona - z prażonymi ziarnami słonecznika, ale to tylko na wyjątkowe okazje robię, normalnie nie chce mi sie tyle bawić (do tego czosnku i masełka trzeba dorzucić jeszcze uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 3, 2011 wczoraj zrobilam gulasz na dzisiaj i jutro, ale jeszcze ta szynka nie poszła, więc będzie poslizg :) ale dla mnie to lepiej, mam wolne od gotowania na 2 dni :) i nawet surówki nie będę robić, bo kupiłam ulubione moje małosolne ogóreczki, więc skroic to minutka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 7, 2011 dzisiaj mielone, juz prawie gotowe, czekają na swoją kolejkę do piekarnika :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość asdaasda Napisano Sierpień 7, 2011 nie umiem robic mielonych:( zawsze wychodza mi za twarde i mało smaczne. Może napisze co dodaje, mieso mielone 250 dag, cebule , czosnek, duże jajko, przyprawe do mielonych z prymatu, zamiast namoczonej bułki dodaje bułke tarta. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 7, 2011 a może mięso masz za suche? z czego te mielone robisz? ja robię podobnie, tylko dodaję jeszcze płatki owsiane czy inne suchocie i przyprawy pewnie inne, ale one nie mają wpływu na konsystencję mielonych przecież Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość asdaasda Napisano Sierpień 7, 2011 mieso ze wieprzowe mielone i pakowane hermetycznie, najczesciej odmrażane. Nie jest suche, wrecz za mokre dlatego dosypuje bułki tartej, żeby troche zmienic konsystencje. Nie wiem, mam potrawy które gotuje na wyczucie i wychodzą rewelacyjne, a są takie które nawet pomimo dokładnego przepisu nie jestem w stanie wyczarować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Narien 0 Napisano Sierpień 7, 2011 Może smażysz je ciągle na super ogniu? Ja robię tak, zę obsmażam z obu stron, a potem na mały ogień i duszę pod przykrywką. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
campari34 0 Napisano Sierpień 7, 2011 http://www.wielkiezarcie.com/recipe27492.html takie lepsze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość asdaasda Napisano Sierpień 7, 2011 nie, nie wrecz przeciwnie na małym ogniu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dzis pytanie dzis otpofiec Napisano Sierpień 8, 2011 za duzo jajka dajesz. jajko jedno wystarcza na 500g mielonego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 9, 2011 dzisiaj gotuję pieczarkowo-leśnogrzybową Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 11, 2011 no tak, ale ile to roboty.... a grzybową z młodym w 15 minut zrobiliśmy, jak już był wywar gotowy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mi mała z domu Napisano Sierpień 11, 2011 cześć, otulona snem:) ja dzisiaj w domu wyjątkowo, to upichcę właśnie porządne kotlety mielone z ziołami i warzywami, do tego starte buraczki z chrzanem, bo mi zostały z zupy botwinkowej. a kotleciki upiekę w piekarniku, nie usmażę. zobaczymy jakie wyjdą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 11, 2011 na pewno wychodza mniej tłuste mi smakuja lepiej takie z piekarnika Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mi mała z domu Napisano Sierpień 11, 2011 hej Ewa tylko zastanawiam się, ile to trzeba piec, zeby nie byly surowe w srodku, ale i nie wysuszone... mam piekarnik elektryczny, myslę ze tak z 50 minut wystarczy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 11, 2011 z pół godzinki, wstawiam do rozgrzanego na jakies 180 stopni z tym, że robię dośc male kotlety, okrągłe i plaskate, wielkości dłoni bez palców Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 13, 2011 dzisiaj pieczona karkówka w plastrach, to tego pieczone ziemniaki i pieczona dynia makaronowa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość motzz Napisano Sierpień 13, 2011 Ewa a robiłaś kiedyś lasagne? mam ochote ale nie mam sprawdzonego przepisu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 13, 2011 robiłam, ale wg przepisu własnego, kupiłam tylko "przepisowe" płaty makaronowe, a reszta tak na oko :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość motzz Napisano Sierpień 13, 2011 aaa no ok, a możesz tylko napisać jak zrobiłaś ten sos biały? czy kupiłaś gotowy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość motzz Napisano Sierpień 13, 2011 aa i jakiego sera użyłas bo to też ważne:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach