Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sodalite

Ciąża około 35 roku życia. Są tu moje (albo zbliżone wiekiem) rówieśniczki?

Polecane posty

Witam mamusie.Mam chwile czasu bo chłopaki śpią.Tak wszyscy mi gratulują tych bliżniaków wiele z was nawet chciałoby mieć a to nie taka prosta sprawa jak się wydaje.Wszystko podwójnie ciuszki,łóżeczka,butelki,pieluchy,mleko,itd.Całe szczęście,że wózki robią podwójne ale za to chodniki są dla nas za wąskie hahahha bo wyminąć się z drugim wózkiem to nie lada wyczyn.Ale jakoś sobie dajemy radę ,chociaż czasami brakuje mi pomocnej ręki żeby chwile odpocząć.Pozdrawiam wszystkie mamusie.Dominika-Zabrze ja tez podobnie jak ty musiałam się nasłuchać,że tak póżno,że dwójka,jak sobie poradzicie itp.Teraz patrząc na moje dwa szkraby stwierdzam,że żadnego bym nie oddała.Kończę bo już po drzemce i oczki duże na mnie patrzą hahahaa.

Witam poniedziałkowo:) Moja mała też teraz zasnęła.Byłyśmy już na krótkim spacerku:)Kurczę ale jest mroźno. A dalej co do wieku.Wyglądam lepiej niż nie jedna 20-to kilkulatka i świetnie się czuje:) Dziewczyny dzieciate w Wy pracujecie czy na wychowawczym siedzicie?Ja półki co na wychowawczym ale myślę za jakieś dwa,trzy miesiące iść do pracy.

Gość anabetta
Moja również śpi od 11 i tak do 13, 14 pośpi. U nas też mroźno. Ja siedzę z małą w domu. Moja córa chodzi spać ok. 20:30, a wstaje ok. 6:00, a Wasze maluchy ile śpią? Noce przesypia, czasami budzi się z płaczem z powodu wychodzących ząbków, na razie ma 6.

Wiesz z moją to różnie bywa bo też idą jej ząbki z tym że u Nas póki co są 4.Małą kładziemy spać tak około 20 ale bywa tak że zasypia o 22.Śpi przeważnie do 8-8:30 rano.w nocy budzi się jeszcze na jedzenie albo właśni z powodu ząbków.Jednak dwie ostatnie noce były super.Poszła spać o 20 i spała do 8 rano.

WITAM! Dziekuje za artykul i link z poprzedniej strony ;) Napawa otucha, szczegolnie to: "...Przebieg ciąży, porodu i połogu jest związany nie tyle z wiekiem, co ze stanem zdrowia, kondycją fizyczną i psychiczną kobiety, a także jej stylem życia. Jeśli masz 35 lat, ale jesteś zadbana, szczupła, wysportowana, zdrowo się odżywiasz i nie palisz papierosów, stan biologiczny twojego organizmu prawdopodobnie nie jest gorszy niż kobiety 25-letniej...." Ja lubie zdrowe odzywianie, rzucilam papierosy 2 lata temu (maz tez) i od sierpnia tamtego roku zaczelam ostro cwiczyc (martial arts) :) Baderka - gratulacje, ja tez jestem za swiadomym macierzynstwem ;) Lapa - przykro, ze masz dolegliwosci, czy myslisz, ze to przez wiek, czy raczej jestes taka delikatna co do ciazy? Mama blizniakow - jest co gratulowac, sama zawsze chcialam miec blizniaki, dwa od razu i spokoj - tak zartuje, bo na pewno duzo pracy :) ...cd

Andziazawsze, ja siedzę na wychowawczym, ale tylko do końca marca. Od kwietnia wracam do pracy, a mały do żłobka (będzie miał 10 miesięcy). Na szczęście mam blisko domu taki prywatny żłobek, w którym grupy są 4-osobowe, więc mam nadzieję, że będzie dobrze. Choć wiem, że i tak będę strasznie to przeżywać :( Anabetta, mój maluch śpi od 21 do 8.30, ale to ja go o tej godzinie budzę. Jeśli dam mu spać tak długo jak chce to śpi tak do 10 :) Ale wtedy jest problem ze zmieszczeniem dwóch drzemek w ciągu dnia. Normalnie mamy pierwszą od 11 do 14, a potem d 16.30 do 17.45 :)

Gość anabetta
Honka, moja mała do niedawna spała w dzień zaledwie godzinę, gdy skończyła roczek zaczęła więcej przesypiać w ciągu dnia, z czego bardzo się cieszę. SODALITE, ja niecały rok przed zajściem w ciążę też rzuciłam palenie, po prostu postanowiłam sobie, że więcej papierosa już nie zapalę(i do tej pory nie zapaliłam, nie ciągnie mnie zresztą w ogóle), ale efektem tego było dodatkowe 15 kg. Potem zaczęłam zrzucać te dodatkowe kilogramy, dlatego odwlekałam decyzję o ciąży. Potem poszłam do ginekologa zapytać się jakie badania dobrze byłoby zrobić przed ciążą, pani ginekolog powiedziała, że warto zaszczepić się przed wirusowym zapaleniem wątroby typu B, bo w szpitalach łatwo się nim zarazić(gdybym musiała mieć cesarskie cięcie), więc moje plany przesunęły się o kolejne miesiące, na szczęście nie musiałam długo czekać.

Anabetta, ja i maz rzucilismy z ksiazka, polecamy kazdemu - maz palil 2 paki na dzien ;) Zadne z nas nie przytylo, autor tlumaczy czemu sie tyje, w skrocie powiem, ze to chodzi o to ady "odprac" mozg palacza, przyjemnie sie rzuca, rzucalam wiele razy i wracalam i za kazdym razem nie moglam przestac myslec o papierosach, nie tym razem - :) Prosta metoda jak skutecznie rzucić palenie Allen Carr http://www.allen-carr.pl/ (komu potrzebne przeczyta recenzje ksiazki i ksiege gosci) My z mezem od soboty ostro swietujemy Walentynki, ale to bedzie bezoowocne, bo moje plodne dni jeszcze nie nadeszly, swietowanie jest jednak bardzo przyjemne. ❤️ Wszystkiego najlepszego 😘z okazji Swieta Milosci 😘

Gość 414141MOMO
mieszkam w stanach. Tu kobieta w ciazy po 30, 40-tce to nic nadzwyczajnego. Robilam badania prenatalne i owszem, ale tylko z krwi, na amniopunkcje sie nie zgodzilam, bo wiem, ze to nadal dziala na zasadzie badan doswiadczalnych, a ryzyko poronienia jest ogromne. I wtedy jest placz, jak sie okaze, ze dziecko bylo zdrowe. U mnie badanie genetyczne krwi nie wykazalo nic zlego, zreszta to moja trzecia ciaza. *********** Z tego co wiem, to kobiety od dawien dawna rodzily w " poznym" wieku, bo poprostu taka nasza natura i do " pozna" mamy okres. Zeby bylo to zagrozeniem dla gatunku, to natura skrocilaby nam okres plodnosci.........czyz nie mam racji?

Gość MYrna r
Jeżeli kobieta o siebie dba, jest aktywna fizycznie i dobrze się odżywia , to ciąża po 30-tce nie jest problemem. Z tymi babciami na wywiadówkach, to przesada . Mam 34 lata a wyglądam na 24 i mogłabym to samo powiedzieć o większości moich bezdzietnych koleżanek. Wydaje mi się, że kierat życia rodzinnego ma ogromny wpływ na to jak o siebie dbamy. Jeżeli mama nie ma ani chwili dla siebie, to naturalnym jest, że zaczyna się sypać.

Gość malajajajame me
kiedys kobiety rodzily 15 lub 16 lat i to byla norma.teraz coraz czesciej rodza bardzo puzno.ludzie mowia ze 15lub16 letnia matka to za wczesnie bo organizm nie jest do konca rozwiniety.a 25 lub 26 lat to jest dobry okres.ale pamietajcie ze czasy sie zmianiaja jezeli kobiety beda rodzic po 30tce za kilkadziesiat lat bedzie to dobry wiek.z\ pokolenia na pokolenie organizm sie p[rzystosuje do tego wieku.ciaza po 30tce nie jest juz tak ryzykowna jak kilkadziesiat lat temu nie chodzi tylko op lepsza medycyne ale to to ze kobiecy organizm sie przystosowal.

Gość eee taammm
ja o siebie wcale nie dbalam,jaralam gunje,pilam alkohol,nie odzywialam sie prawie wcale a zaszlam za pierwszym razem po 30stce.i dziecko ma sie dobrze-zadnych alergii,zadnych chorob. to nie tylko zalezy od zdrowego trybu zycia

Gość malajajajame me
A co to gunja? narkotyki? Swiat jest niesprawiedliwy, jedna babka chucha na ciaze i dmucha druga pierdoli i tak ma zdrowe.

Gość Do eeee taaam
Masz sie czym popisac :(

Gość bratowaaa
moja bratowa w grudniu urodziła zdrową córeczke a ma 44 lata. Ja mam 32 i myślę o drugim dziecku ale nie wcześniej niz za 3 lata.

Cześć . Mam prawie 35 lat. Synka tu na ziemi oraz 3- Aniołki w niebie... Mam nadzieję, że uda mi się przytulić jeszcze swoje dzieciatko do serca... że doczekam się jeszcze jednego Maleństwa... ❤️ dla Was w dzisiejszy dzień

Gość eee taaammm
nie no w ciazy to nie wzielam ani lyka alkoholu,zdrowo sie odzywialam. tylko przed ciaza korzystalam sobie z zycia.

Witam nowe dziewczyny - jednak wcale nas tak malo nie jest, a jak trafialam na rozpisane juz tematy to bylam jedna podczas dwudziestolatek :)

Gość Do eee taam
A to inna historia :)

Gość niektore baby pala papierosy
i pija piwko i nic im nie jest

Gość anabetta
A skąd wiesz? To, że dziecko rodzi się zdrowe jeszcze o niczym nie świadczy. Dzieci takich matek mogą mieć różne choroby, które rozwiną się później. Po co dziecko narażać?!

Witam, Mam skończone 35 lat i z M staramy się o dziecko.Mam dwoje dzieci, jedno mając 24 l, drugie 32l.Z mojego doświadczenia mogę napisać, że dużo pełniej i świadomiej przeżywa się macierzyństwo później.Nie wiem czy spowodowane to jest wiekiem, czy tym, że mam już doświadczenie, czy zabieganiem jakie jest między 20-30rokiem życia.Każda z nas jest inna.Powodzenia.

Witam, Mam skończone 35 lat i z M staramy się o dziecko.Mam dwoje dzieci, jedno urodziłam mając 24 l, drugie urodziłam mając 32l.Z mojego doświadczenia mogę napisać, że dużo pełniej i świadomiej przeżywa się macierzyństwo później.Nie wiem czy spowodowane to jest wiekiem, czy tym, że mam już doświadczenie, czy zabieganiem jakie jest między 20-30rokiem życia.Każda z nas jest inna.Powodzenia.

Widze, ze temat jest okazja do wyrazenia swojej opinii na temat poznej ciazy ;) skorpion_j - witaj! U Ciebie tez troche inna sytuacja, bo dzieci juz masz. Ja sie nigdy wczesniej nie staralam, czasem mysle, ze moze nie moge.

Gość Do Sodalite
Zakladajac temat musisz sie liczyc z tym, ze zaraz zleci sie plebs (anonimowo) by skrytykowac mimo, ze Cie nawet nie zna, tak sobie poprawiaja polskie mamy (chamstwem) humorek. Nie przemysla a pisza, buractwo tu jest. Zycze powodzenia w staraniach!

Wiem. Nie jestem pierwszy raz na Kafeterii. W jakimkolwiek dziale jest to samo. Bywalam na dietach, ogolnym, ksiazkach... itd. Takie forum :P Nie ma co sie przejmowac.

Gość Nie mam hasła
A ja adoptowałam cudownego chłopczyka, jak miałam 35 lat i jestem bardzo , bardzo szczęśliwa!

Nie mam hasla - wierze :) Mam kilka znajomych, co np. zdecydowali sie adoptowac drugie dziecko, zamiast miec swoje wlasne - podziwiam takich ludzi ;) Sama albo bede miala swoje, albo wcale.

Gość Nie mam hasła
Sidalite - obyś nie musiała kiedyś żałowac tych słów. To jest moje jedyne dziecko i w ogóle nie mamy poczucia,że jego nie rodziliśmy. Wierz mi... .