Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość świeża mama

problem z kupką u niemowlaka

Polecane posty

Gość świeża mama

Kochane mamy, poleciła mi znajoma spuszczać kupki dziecku termometrem, bo miała zaparcia itp. Teraz mam większy problem, mała się sama nie załatwia ;/ chyba przyzwyczaiła się do spuszczania :( Bo kiedy włożę tylko termometr to kupa idzie pod niesamowitym ciśnieniem.... co teraz mam zrobić ?

Jak najszybciej przestań pomagać dziecku się wypróżniać termometrem i dawaj jakieś herbatki ułatwiające trawienie, kompot z zuszonej sliwki, wodę przegotowaną na czczo, dużo owoców, jeśli to starsze niemowlę.

Gość kapary
a ile dziecko ma miesięcy?

Gość anetkaodpowiada
Zadnego termometru problem z kupkami pojawia sie do 3 miesiaca dawaj duzo herbatek z rumiankiem

Gość zestresowana mamaaa
tak się nie robi kurcze - przepajaj go czymkolwiek i absolutnie zrezygnuj z termometra choć pewnie już się przyzwyczaił - doraźnie czopek glicerynowy i tyle

Gość świeża mama
niunia ma 1.5miesiąca Kupki ma luźne bardzo, no wodniste, ale nie robi ich sama ;/

Gość mamachichi
jak ją karmisz? jak długo wstrzymuje kupkę?jak karmisz piersią to dziecko może nawet tydzień albo i dłużej nie robić i używanie termometru jest bezsensu

Moja mala (2 miesiace) tez miała taki problem, co ja jej herbatek nadawłam i z rumiankiem i ułatwiajace trawienie, nawet pomagałam termometrem, az kiedys pediatra powiedziała zebym wypiła sok jabłkowy:) po dwoch dniach tak mała ruszyło, ze kupka nie zmiesciła sie w pieluszczce:) Od tamtej pory co wieczor szklanka soku 100% i codziennie jest kupa:) Zawsze jedna po kapaniu:)

Gość świeża mama
mamachichi, do przed wczoraj była dokarmiana sztucznym, bo miałam za mało pokarmu. Kiedy po sztucznym nie załatwiła się 3 dzień użyłam termometru i robiłam to z 3x dziennie przez około 4-5dni. Od 2 dni jesteśmy na cycku.

Gość o mamuniu...
3 razy dziennie?! czy ty się dobrze czujesz?! Współczuję twojemu dziecku takiej matki... :o Zamiast iść do lekarza, albo chociażby poczytać słuchasz koleżanek kretynek. Ciekawe co jeszcze mądrego ci doradzą, bo ty napewno bezwarunkowo posłuchasz...

Gość świeża mama
Pomagało dziecku które się męczyło i to bardzo, ale nie zdawałam sobie sprawy z konsekwencji. Błędy się popełnia, bywa... I nie masz jej co współczuć, bo czego ?

Gość akrylik
zmniejsz ilosc z 3 do 1 dziennie na poczatek. tez pomagalam mojemu dziecku w ten sposob i nic sie nie stalo. w wieku 3 m-cy zaczal regularnie robic kupke sam rano, a wlasciwie w nocy, bo rano zawsze budzil sie z kupą w pieluszcze. nie mozna tego robic tak regularnie jak ty, bo zamieni sie to w nawykowe i bedzie problem, ale jesli to trwa tylko tydzien to nie jest jeszcze nawykowe

Gość świeża mama
oliwkowa mamusia !!!!!!!!!!!! REWELACJA !! Przed wczoraj wypiłam cały litr, wczoraj szklankę, a dziś z rana kupa ledwo zmieściła się w pieluszce !!!! DZIĘKI PIĘKNE !!

Gość Polish mummy
A moj synek ma prawie 3 miesiace i tez czasami wali raz na tydzien, przykladowo dzisiaj mija tydzien od ostatniej kupy. Sa tygodnie ze wali codziennie, ba! nawet i 2 razy dziennie sie zdarzy! Jaksie ewidentnie meczy to daje pol czopka przecietego wzdluz, ale termometru nigdy nie uzywam.

Gość kasiunia
Witam. Mój maluszek też ma takie problemy. Czytałam na forach i sprawdzałam prawie wszystkie sposoby. Niektóre pomagają, ale ingerują w organizm dziecka. Ostatnio byłam u pani doktor i poleciła mi super sposób: Kochane mamy kupcie swojemu dziecku mleko BEBIKO COMFORT. Naprawdę pomaga. POLECAM

Gość gość
Bebikooooo..... U mnie po tym mleku była jedna wielka katastrofa... Dziecko nie mogło się załatwić, brzuszek nadęty jak balon !!!! Masakra. Tak mi bidulek płakał... Ja osobiście nie polecam. Ale że u mojego synka była katastrofa to nie znaczy cze u innych tez tak będzie. Ale znajoma połozna powiedziała mi ze bebiko jest najgorszym mlekiem (tłustym).I często dziecko sobie z nim nie radzi.

Gość gość
Bebilon comfort jak już :/ a nie Bebiko. To nie to samo :/

Gość marta g
Moja curcia ma 6 tygodni i ma problem ze zrobieniem kupy i pomagam jej czopkami ale nie wiem czy tak caly czas mozna bez czopka placze ,prezy sie ,steka itp prosze o pomoc

Gość gość
masuj delikatnie brzuszek, cwicz nozkami, daj rumianek

Gość marta g
Wszystko to robie i nic nie pomaga

Gość gość
to sprobuj czopek glicerynowy dla niemowlat przeciac wzdluz i zaaplikuj, ale zeby to nie byla rutyna i codzienny zabieg. czym karmisz?

Gość gość
co ile ona robi kupe?

Gość marta g
karmie piersio a czopek owszem pomaga ale nie wiem czy moge jej pomagac caly czas bo sama ma problem ze zrobieniem kupy

Gość marta g
a kupke robi jak jej pomoge a tak to mam z tym problem

Gość gość
to zjedz sobie teraz upieczone jabłko, wiesz jak zrobić? jak masz miktofalke to ponakłuwaj duże jabłko widelcem i piecz, aż się zrobi z niego pod skórką papka, zjedz je sobie, to dobre. jak nie to w piekarniku :) no i wtedy, po tym pójdzie lżej. sprobuj ją więcej dopajać, a jeżeli te Twoje wszystkie zabiegi nie pomagają to musisz pójść do lekarza.

Gość marta g
dzieki sliczne wyprubuje i dam znac czy pomoglo!

Gość gość
bede czekała :) powodzenia

Gość gość25
Mój Michałek gdzieś od 3 tygodnia życia co rano stęka i się pręży, a teraz ma 10 tygodni... Tyle, że on nie płacze tylko stęka, aż zrobi kupę. Pani doktor powiedziała, że takie cyrki mogą się dziać do skończenia 3 miesiąca, bo jelitka są jeszcze niedojrzałe i sobie nie radzą, zakazała stosować jakiekolwiek środki wspomagające, jedynie naturalne metody. Co rano miedzy 4 a 5 mały zaczyna swoje "tańce" to wtedy dostaje cyca i przez jakieś 20-30 minut masuje mu brzuszek kolistymi ******* poniżej pępka i w tym czasie najpierw idą soczyste bąki, a potem kupka i możemy spokojnie iść dalej spać. Ale to stopniowo pomagało, na początku mały potrafił stękać nawet 2 godziny, ale nigdy przy tym nie płakał, a rytuał był dużo dłuższy. Jeżeli masaże nie pomagały, to brałam go sobie na brzuch, brzuch do brzucha, i tak się z nim kładłam, i oddychałam głęboko przeponą, tak żeby mój brzuch ugniatał jego i to też pomagało, czasem nawet tak zasypialiśmy i mąż miał ubaw z nas. Teraz już jest naprawdę dużo lepiej, zdarzają się nawet poranki kiedy mały robi kupę już przy jedzeniu i nie ma stękania wcale:) Także chyba pozostaje tylko cierpliwie czekać i mieć nadzieję, że po 3 miesiącu wszystko się uspokoi. A tak na marginesie to na pewno wolę poranne stękanie niż wieczorne kolki;)

Gość gość
Tak odgrzebuje temat bo moja corka od godziny sie wije a kupka wyjsc nie chce