Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _:(_

Łożysko brzeżnie przodujące?POMOCY

Polecane posty

Czy któras z Was miała takie łożysko? ja jestem w 20 tyg,czy jest szansa ze sie podniesie? I jak było z Wami,jakie miałyście nakazy od lekarza?

Jest szansa dlatego łozysko, które nie podniosło sie do 34 tyg ciąży można nazwać przodującym, na razie jest nisko, ale u wiekszości kobiet na tym etapie ciązy jest nisko, tez mam nisko nachodzące na szyjkę, każą czekać do 34 tyg, jesli sie nie podniesie będzie podjęta decyzja o cc, bo łożysko przodujące jest wskazaniem do cc

Dziękuje za odpowiedz,ja w 13 tyg miałam łożysko na tylniej scianie dochodzące do ujscia,a teraz w 20 mam przodujace brzeżnie,jak myślicie sytuacja sie poprawiła czy pogorszyła?

poprawiła, ja tez w 14 miałam nachodzace na ujście wiec pewnie mnie tez wraz ze wzrostem macicy sie podniesie

Trzymam za Ciebie kciuki,najważniejsze teraz uważać na siebie nic nie dzwigac i zero sexowania...Przynajmniej mi tak nakazał lekarz.

Gość kijevna
jedni lekarze zabraniają seksu, inni nie... ja miałam w obydwu ciążach przodujące - w pierwszej się podniosło, w drugiej nie:( ale to dopiero 20 tydz. - bądź dobrej myśli!

Tzn co do sexu moja gin powiedziała,że mozna spróbować ale jak pojawią sie krwawienia to "odstawić"sexowanie,dlatego wole nie ryzykować.

Miałam całkowicie przodujące w 18 t.c., wchodziło trochę do ujścia szyjki która zaczęła rozwierać się od wewnątrz, zakaz seksu był żeby się nie odklejało, łatwo w takiej sytuacji o podrażnienie szyjki, zresztą była niewydolna. Już 2 tyg. później łożysko było przodujące tylko brzeżnie (to diagnoza na wyrost), w 30 t.c. było zupełnie wysoko, teraz skończyłam 39 t.c. i mocno trzyma się z przodu, na górze. Sam lekarz mówił że właśnie taką diagnozę stawia się po 30 t.c. bo wcześniej macica tak dużo rośnie że prawdopodobnie się przesunie.

Gość gość
A u mnie stwierdzono w 10 tyg po krwawieniach że trofoblast jest na ujściu wew. bo na tym etapie nie mówi się o łożysku.. w 14 tyg. dalej było uznane jako "łożysko centralnie przodujące" a teraz w 18 tyg jest Brzeżnie przodujące... Wiem, że mówią że za szybko na tego typu diagnozy ale w moim przypadku gdybym się o tym dowiedziała za późno to bym już straciła ciąże.. a tak odpoczynek, zero dźwigania zero seksu... i wszystko powoli się układa. Mam nadzieje, że łożysko zawędruje na sama góre i dzidzius urodzi sie o czasie :)

Gość gość
Witam. I mnie sytuacja jest niestety nie najlepsza. Jestem w 24 tygodniu ciąży miałam krwawienia już wcześniej niestety nie powiedzieli mi co się dzieje. Ostatnio trafiłam z kolejnym krwawieniem do szpitala okazało się ze mam łożysko przodujące typ brzeżny. Biorę 3 razy dziennie Duphaston 10mg - luteina nie pomagała a brałam już wcześniej i sie oszczedzalam od 2 miesiąca ciąży nie pracuję nie dzwigam. Ostatnie plamienie prawdopodobnie wystąpiło przez jazdę samochodem jako pasażer. Teraz muszę zrezygnować ze wszystkiego. Nie wolno mi się śmiać płakać siedzieć za długo kichać a nawet przec przy wyproznianiu się. Pozostało mi leżeć i czekać. Łożysko jest 3 cm od ścianki więc mamy nadzieję że się zdąży ułożyć odpowiednio. Jeżeli nie to czeka nas cc. Pozdrawiam wszystkie mamy leżące. Każda ciąża jest inna i ma inny przebieg. Nie ma sjr co kłócić. Teraz musimy być silne i spokojne. Ciąża trochę inaczej będzie przebiegała. Powodzenia i trzymajcie się cieplutko. :)

Gość Gość elf
Witam odświeżam wątek stwierdzono u mnie łożysko niskie dno w 21 tyg ciąży, powtórzyłam USG w 30 tyg łożysko brzeżnie przodujące jestem obecnie w 34 tyg i w przyszłym tyg kolejne USG już stwierdzające do CC więc sobie tak wegetuje lekarz kazał się oszczędzać gdyż po 34 tc mogą wystąpić krwotoki ale szczerze mówiąc jeszcze się nie zdarzyło żebym miała czas na odpoczynek przy mojej dwójce pociech i tak się obawiam tych krwawień jestem ciekawa czy dotrwałyscie bez żadnych przygód do rozwiązania na pewno ja dam znać jak u mnie sprawa się potoczy

Gość Gość elf
Już po USG łożysko się podniosło więc mogę pocieszyć że się podnosi nawet po 30 tc