Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylwka87

Kolejna ciąża na urlopie wychowawczym

Polecane posty

Gość sylwka87

Cześć mam pytanko jestem na wychowawczym bezpłatnym do 23 maja 2011r niby na czas nieokreślony . Teraz jestem w ciąży w 4 miesiącu dałam im już zaświadczenie o ciąży czy mogą mnie zwolnić ? Każeli mi się stawić 23 maja .termin porodu mam na 9 śierpnia .Proszę o pomoc i rady ?

Gość PIT z ZUS-u
nie mogą cie zwolnić. Musisz iśc do pracy po końcu urlopu, albo iśc na zwolnienie.

Gość asddsaaae
nie mogą Cię zwolnić, po porodzie należy ci się macierzyński i wychowawczy

Gość a co w przypadku
gdy urlop wychowawczy kończy się po terminie II porodu, co się składa żeby dostać zasiłek macierzyński- jakieś podanie z aktem urodzenia czy dużo wcześniej trzeba poinformować?

Gość agusiag83
a nie lepiej cie wrócić na kilka dni do pracy i iść na zwolnienie lekarskie?

Gość pytanie inne
A czy jeżeli tak jak autorka zajdę w następną ciążę na wychowawczym (czyli nie dostaję wtedy żadnej kasy, jak na macierzyńskim), jest szansa że znowu zacznę dostawać wynagrodzenie (załóżmy że załatwię sobie L4), bo jestem w ciąży? Co musiałabym zrobić, zeby tak było?

Gość ......1111....
na zwolnienie można iść kiedy się pracuje- a nie jak się jest na wychowawczym. Czyli hipotetycznie składasz podanie o zakończenie urlopu wychowawczego, pracodawca przywraca Cię do pracy, wracasz, pracujesz i dostajesz zwolnienie

Gość ja miałam identyczną sytuację
z tym że urlop wychowawczy skonczył mi się 1 września a w ciązy byłam od maj.Mozesz zrobić tak jak ja zrobiłam tzn bierzesz zwolnienie lekarskie z dniem w którym konczy ci się urlop tzn jesli konczy sie 23go to zwolnieie musisz miec od 24go maja i potem co miesiąc przedłuzasz aż do porodu.Wtedy dostaniesz z Zusu normalną wypłatę, z tym że opróćz tego zwolnienia musisz do zusu dostarczyć równiez druk Z3 wypełniony przez pracodawcę (mi kazali jeszcze donieść do wglądu umowę o pracę) i normalnie od września do lutego dostawałam pieniądze z Zusu.Potem po porodzie pójdziesz na macierzyński i Zus nadal będzie ci płacił przez 140 dni plus 2 tygodnie.

Gość sylwka87
Dzięki za wypowiedzi dodam że byłam juz na 2 wychowawczych narpiew na córkę potem na syna a teraz dowiedziałam się o kolejnej ciąży . Tak mi wstyd bo myslą że ich wykorzystuje tymi ciązami ,chyba wrócę od maja na 1 miesiąc do pracy a potem na zwolnienie lekarskie . Dotego dowiedziłam sie że mam mięśnika na macicy i nie wiem czy będę mogła mieć więcej dzieci a w biurze tak patrzą chodzbym im coś zrobiła . Jest mi tak smutno .Dzięki dziewczyny.

Gość ja miałam identyczną sytuację
trzymaj się :) i nie musisz wracać do pracy nawet na 1 dzień, możesz zrobić tak jak ci napisałam, bo w sumie co to zmieni dla pracodawcy jak wrócisz do pracy na 1 miesiąc...tylko będzie musiał Zus za ciebie zapłacić i pensje...a tak jeśli będziesz na L4 pracodawca nie ponosi żadnych kosztów.

Gość sylwka87
ja miałam identyczną sytuację - dzięki za odpowiedz jestem tobie bardzo wdzięczna Pozdrawiam :)