Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

m*ka

co bardziej boli RANA PO CC czy rana po nacięciu podczas porodu SN

Polecane posty

mnie po sn boli od 3tyg i konca nie widac. od porodu jeszcze nie usiadlam.jakas masakra.ale to ja mam poprostu pecha . z tego co zauwazylam wiekszosc dziewczyn po sn bardzo szybko dochodzi do siebie. zreszta same rany krocza jesli nie ma jakis komplikacji goja sie bardzo szybko. natomiast po cc dluzo dluzej- masz przecieta macice i brzuch . ponad to latwiej sie uruchomic po porosdzie sn

Gość do szajbusi
a myslicz,ze po cc dziecka sie nie dostaje?

Gość do szajbusi
myslisz-mialo byc

po cc na chwile pokazuja ci dziecko i to nie w kazdym szpitalu, potem malenstwoi dzie do inkubatora i na oddzial neantologii a ty na sale pooperacyjna i tam lezysz 24 h.

Gość antypatologia
Ja po cc malam 48 godz. lezec na poopreracyjnej. Po 24 h. dostalam malego, ale polozne go glownie obslugiwaly.

Gość ja miałam nacinane
krocze i rana mało mnie bolała.

Gość łiłiłi12345
Po 48 godz.to ja już wychodziłam ze szpitala, a z łóżka wstałam po 12 godz. I cieszę się ,że dziecko mi tylko pokazali po wyjęciu, a nie położyli na mnie. Nie wiem co niektóre matki widzą w tym fajnego. Jakie inkubatory po cc? Ja swoje dziecię dostałam zaraz po zbadaniu.

Gość najazd pruski
Ej co wy - zalezy gdzie !!! po cc dali mi mala jak otwarlam oczy -czyli kilka minut po porodzie -potem przebadali , wykapali ( a ja sie zdrzemnelam ) i przyniesli , moglam sprobowac pokarmic!!!! Rana prawie nie bolala , na 3 dzien po cc siedzialam w lozku po turecku , na 5 do domu -tylko przy kaszlu ja czulam.

Gość strzyga__
ja rodziłam sn, miałam komplikacje, krwiaka i bolało mnie jak urodziłam w nocy, to tak mniej więcej do rana (dostałam przeciwbólowe) i potem już wcale (lekarka kazała pigułom dawać mi na żądanie ketonal, ale ani razu nie potrzebowałam). z tym, że nie przeciążałam się - w szpitalu praktycznie tylko leżałam, a potem jak już wstałam to na pełne obroty :) wydaje mi się, że rana po cc jednak bardziej dokucza.

Ja powiem tak: miałam cc i nic mnie nie bolało, no chyba, że zachciało mi się kaszleć. Nie czułam też żadnego pulsowania, ciągnięcia czy szczypania. Dziewczyna z mojej sali rodziła sn i przez 2 dni ledwo chodziła mimo, że brała środki przeciwbólowe w dużo większej ilości niż ja.

ja rodziłam cc więc ciężko mi porównywać, ale może to CI trochę pomoże..2 tyg. przede mną rodziła moja przyjaciółka, sn, była nacinana i dodatkowo pękła do odbytu (4 stopień czy jakoś tak), ja urodziłam cc, 2 dni później nic mnie nie bolało a ona nadal nie mogła siedzieć, tydzień potem, ja na zdjęcie szwów, a ona nadal siedzi na kole...dla mnie masakra...jak ona mi ryczała że taka głupia była i się dala teściowej namówić na sn (bo tez miała mieć cesarkę, ale w ostatnim momencie się zdecydowała)...a na koniec jeszcze usłyszała od tej teściowej że durna, po co zmieniała, jak miała planowane ...wrrr, nóż się w kieszeni otwiera... w każdym razie dziewczyna ma traumę, i ma kryzys w związku bo jej mąż chce mieć więcej dzieci a ona powiedziała że już nigdy w życiu

Ja miałam CC i jestem w 100 % pewna że CC jest mniej bolesne .. Ja z koleżanko byłam w tym samym czasie na porodówce ja CC a ona normalny poród . mnie rana bolała do 12 godzin potem wstałam na nogi i powiem szczerze że praktycznie nie czułam bólu bo dawali leki przeciwbólowe dożylnie, a po wyjściu ze szpitala normalnie chodzilam czasami tylko szczypało , a moja koleżanka przez miesiąc strasznie cierpiała, w szpitalu była aż 5 dni i wogóle nie dała rady chodzić. Przez miesiąc nie mogła siadać na kibelek . Moim zdaniem w 100% miała gorzej , bo jak ja już latałam to ona zaczynała się ruszać . Ale dużo zależy to od własnego myślenia:) ja nie myślałam o bólu i go nie odczuwałam tak , przynajmniej mogłam się wysikać normalnie na 2 dzień bez bólu i pieczenia i co najważniejsze to że intymne części ciała były nie naruszone :) Pozdrawiam:)

Gość dziwie sie
gmaja-do jakiego inkubatora?jak dziecko jest zdrowe? jesoo,jakie glupoty niektore z was pieprza

ja rodziłam przez cc dwa razy.ost raz miesiąc temu i dziecko dostałam jakieś pól godziny po porodzie i już przystawiałam je do piersi, potem kilka godzin był na oddziale noworodków a ja odpoczywałam, po 10ciu godzinach ( czyli wieczorem) wstałam i byłam się umyć i na noc dostałam już dziecko "na stałe".na trzeci dzień byliśmy w domu a czwartego dnia po cc byłam w sklepie na zakupach i normalnie funkcjonowałam.

Gość jjjjjjjjj jjjjjjjjj
mnie rana po nacieciu SN tak cholernie bolala ze praktycznie 2 miesiace nie moglam na tylku usiasc. Kuzynka tydzien po cesarce czula se super mowi ze rana ja boala moze jeden dzien

DO : "gmaja" po cc na chwile pokazuja ci dziecko i to nie w kazdym szpitalu, potem malenstwoi dzie do inkubatora i na oddzial neantologii a ty na sale pooperacyjna i tam lezysz 24 h." Może kiedyś tak było ja byłam cięta 23.09 o godz 23.40, pokazali dziecko by dać buziaka i zabrali to nawet i dobrze ze zabrali bo można sie wyspać i odpocząć a to potrzebne jest. - 24.09 o godz 6.00 czyli po 6 godzinach dali dziecko na "stałe" i już nie zabierali, chyba ze na chwilke. Potem tego samego dnia około 11.00 w południe byłam już na nogach czyli po 4 godzinach. cewnik wyjeli na drugi dzień a na trzeci dzien do domu . po 10 dniach na zdjecie szwów. A te po naturalnym porodzie " zależy która" leży dłużej :)

Gość bo tak i już
a ja się właśnie naczytaam na kafe dziewczyn po cc ( głównie opini że prawie nie boli ) i myslałam sobie - pikuś! Z perspektywy czasu mysle ze to dobrze, bo jakbym wiedziała jak będzie to bym panikowała i wołami by mnie do tego szpitala nie zaciągneli :P bolało koszmarnie, nie użalałam się nad sobą, wstawałam i robiłam wszystko przy dziecku, lekarze i połozne chwalili że tak sprawnie i szybko dochodze do siebie a ja zaciskałam zęby żeby jak najszybciej wyjść bo w domu mogłam przynajmniej liczyc na pomoc chłopa.pierwsze dwa tygodnie - potrafilam wyć z bólu. Ale fakt faktem miesiąc po i smigam już normalnie :P czasem tylko, zakłuje, zaboli ale to już tylko w formie "przypominacza" lub jak się przemęcze. Rózni ludzie rózne przypadki. Na mojej sali były 3 kobity po nacięciu. dwie z nich normalnie funkcjonowaly i tylko czasem postekały a jedna wiła się z bólu. Trudno przewidzieć jak będzie. Każda za to twierdziła że następny poród tylko CC, w taki mrazie ja chyba zrezygnuje z drugiego dziecka :P

To zależy kto jak ból znosi i czy o nim myśli...:) Dużo zależy też od chirurga jak się z tym obejdzie:)

Gość ja wam powiem
ja miałam cesarkę. całą ciążę moja prowadząca mówiła że nie urodzę naturalnie bo mam jakieś za niskie spojenie ... czyli wystającą kość w miednicy która sprawia że drogi rodne są zblokowane.. prosiłam w takim wypadku o skierowanie ale nie dostałam, oczywiście bez akcji porodowej po terminie w szpitalu lekarze przy pierwszym badaniu dali biały fartuch i że cesarka, bałam się bardzo, ale bardziej to chyba ewentualnego łyżeczkowania po sn jakby łożysko nie urodziło się ładnie ;) no w każdym razie koleżanka która leżała na łóżku obok już po wszystkim bardzo mi pomogła, cesarke miała nie cały tydzień przede mną i śmigała jakby nigdy nie miała takiego zabiegu hehe i ona dawała mi siłę (no oczywiście oprócz mojego syna w tym przypadku). jak leżałam na trakcie i słyszałam jak te babeczki się drą to po wszystkim cieszyłam się z takiego rozwiązania najgorsza jest teraz ta blizna nie mogę na nią patrzeć i mój partner też nie! :(

angells 3 tyg temu rodziłam , jak pisałam zależny od szpitala. Slyszalam tez ze w niektorych szpitalach" przyjaznych dziecku" juz na sali operacyjnej daja ci dziecko na karmienie. a winnych na na caly okres pobytu w szpitalu dziecko jest oddzielone od matki. tak samo jak co do inkubatora, dziecko wsadzają zeby dogrzać i ułatwic mu szok po cesarce( bo ponoc cc jest duzo gorsze dla noworodkow), ale widac ze nie w każdym szpitalu to praktykują.

Ja miałam troche strachu bo mnie operował młody poczatkujacy hirurg to była jego pierwsza cesarka, ale jednak było super blizny prawie nie widac jest taka cieniutka i mala i bardzo nisko. Bardzo sie postarał , a podczas operacji opowiadal kawały :) Bardzo miło było :)

do gmaja :) Widocznie na prawde wszedzie jest inaczej ale dobrze jest sie przespac po cesarce :) Ale cóż , po co wnikać jak mamy słodkie brzdące :)

Gość bo tak i już
angells - sęk w tym że o tym bólu nie dało się nie myśleć, do tej pory mam przed oczami jak mnie mój facet z wanny wyciągał i do łózka zanosil bo nie mogłam się ruszyc a lzy same leciały. No ale było mineło :) ale u mnie też chirurg się postrał, blizna cieniuyka, nisko, więc na to nie narzekam :)

Gość aguula27
witam,ja rodziłam siłami natury i powiem że jeśli chodzi o nacięcie to nie bolało mnie długo

Gość kadabra
A ja urodzilam czworke i mialam jedna cesarke a trzy normalne.Nigdy nie chcialabym przezyc ponownie tego bolu po cc,miesiac dochodzilam do siebie.ostatni mialam sn i ze znieczuleniem super bajka,same cudowne wspomnienia,zaczelam chodzic i opiekowac sie moim cudenkiem juz po pieciu godzinach:)

poród naturalny miałam w 98 roku, źle nacięte krocze, rana paprała sie 2 tyg, ledwo sikałam, siedziałam i karmiłam, a potem nadrywała się do roku czasu, blizna została juz taka nadszarpana, okropieństwo, cc miałam w 2002 roku, wstałam 5 h po cesarce na pierwsze siku, od razu przywieżli mi synka do karmienia, mogłam normalnie chodzić i byś sprawną, wyszłam ze szpitala po 48 h, wyszłabym po 24 ale mały miał silną żółtaczkę i zostawiono go na noc w inkubatorze na naświetlania. Po 9 dniach ściagnięto szwy, w porównaniu z raną po sn cc było mało bolesne, jak bolało brałam pyralginę i mijało, przy bólu krocza nic nie pomagało, rwanie i ciągnięcię bardzo długi czas, i jeszcze jedno po sn podjęłam wspołzycie dopiero 5 miesięcy po porodzie przez tę paprząca się rane, a po cesarce od razu po 6 tyg:)

xxxxxx87 co ty wogole tu wypisujesz? nie mozna wybierac miedzy cc a sn. cc to jest operacja, nie mozna jej sobie tak poprostu zazyczyc. Ja tak chcialam zrobic bo juz usiedziec na dupie nie moglam a ordynator mi powiedzial, nie ma czegos takiego jak cesarka na zyczenie :(

Gość kkklllooopppllliiijjjj
Blizna po cesarce nie boli, bo po operacji dostajesz ketonal w kroplowce... Wiec nie ma czego porownywac :P. Podczas porodu SN nacinaja Cie tylko a nie rozcinaja powloki brzuszne i macice jak przy CC. To chyba wielka roznica... :P

ja rodzilam sn ,nie nacinaly mnie wogole a dzidziusia urodzilam 3200g i 54cm ... szwy mialam tylko 2 wewnatrz.

Gość ojniwidnccc
powiem tak rana po cc zależy od tego jak wykonano cesarkę, jeżeli cięcie było na hip hop to ból będzie ogromn , zaś jeżeli przygotowany to już inna bajka. ja jestem po 2 cesarkach pierwsza na szybko i kiedy znieczulenie schodziło mślałam że umrę, taki potworny ból, zaś kiedy miałam planowaną czułąm się dobrze a ból znośny i to bardzo.