Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytająca przyszła mama

Pytanie do Mam karmiących butelką... prosze o wskazówki.

Polecane posty

Drogie Mamy ja będę moje dziecko karmiła butelką niestety - nie mam innej alternatywy. Proszę mi powiedzieć jak Wy sobie radzicie w nocy? Chodzi mi o doprowadzenie mleka do temperatury w której można mleko podać dziecku. Na wszystkich opakowaniach czytam, ze wodę trzeba gotować pięć minut i zalać mleko, ale jak to szybciutko przestudzić, żeby mozna bylo podać maluchowi, żeby długo nie czekał? Wiem, ze moje pytanie może dla niektórych jest banalne, ale to moje pierwsze dziecko, a ja nie za bardzo mam kogo zapytać. Wszystkie moje koleżanki karmiły piersią. proszę o pomoc i wskazówki....

Ja miałam przegotowaną zimną wodę w osobnym czajniczku, wstawiałam odpowiednią ilość do mikrofalówki i dodawałam mleko. Z resztą było to dość krótko, bo najpierw karmiłam piersią, a jak przeszłam na mm, to synek szybko zaczął przesypiać całe noce :)

Gość łóóó żesz ty.
ja mieszam, przegotowaną zimną z gorącą, aha nie gotuje wody 5 min, tylko w czajniku elektrycznym, Przygotowanie zajmuje tyle co nic.

Wody nie trzeba gotować 5minut... tzn. przynajmniej mało kto się do tego stosuje. Ważne żeby była to woda przegotowana i tyle. Sposób 1. Gotujesz wodę w czajniku, a obok w jakimś dzbanku masz już wcześniej przegotowaną (już chłodną). Do butelki wlewasz pół gorącej i pół zimnej. Albo nawet 1/3 gorącej i 2/3 zimnej. I takie mleko ma dobrą temperaturę do karmienia. Sposób 2. Korzystasz z wody wcześniej przegotowanej czekającej w dzbanku. Robisz mieszankę z chłodną wodą, wstawiasz butelkę (bez smoczka) na 8-10 sekund do mikrofali i gotowe. Najlepiej sprawdzić po 5 sekundach temp mleka, bo mikrofale mają różną moc.

Przyszła mamo możesz kupić specjalny podgrzewacz do butelek to koszt ok. 100 zł. Możesz też mieszać takie mleko z gorącą przegotowaną wodą i zimną przegotowaną wodą...przestudiowałam już książkę na ten temat...powodzenia Ci życzę i cierpliwości :)

Albo właśnie podgrzewasz wodę wcześniej przegotowaną w mikrofali i wtedy dodajesz mieszankę. Tak chyba właśnie lepiej ;]

Ja tak się zastanawiałam wlasnie czy nie mieszać wody gotowanej z przygotowaną wcześniej przegotowana ochłodzoną. Ale jak przeczytałam na opakowaniu to 5 minut gotowania to zbaraniałam! i sie przestraszykam, ze tak nie można. Ale jak Wy tak robicie to ja też. Nie mam mikrofali, więc zastosuje tą opcję z czajnikiem elektrycznym i mieszaniem z chlodna przegotowana wodą. Serdecznie Wam Dziewczyny dziękuję. Jestem teraz spokojniejsza i wiem, ze nie zrobię źle. Ogromnie Wam wdzięczna jestem :)

Gość bo tak i już
u mnie sprawdza się woda w termosie. mieszanka, woda, zamieszać i mleko gotowe :) aaa i nie gotuje wody pięć minut :P

O! Basiu - ten pomysł z podgrzewaczem tez super! jejku, ja myślałam, ze jestem w tzw. kropce a tu tyle opcji :) Nie ma jak doświadczenie jednak. dziękuję Serdecznie!

Gość mamamamama26
hmm ja sobie niewyobrażam zostawić głodne kręcące albo wybudzone dziecko i lecieć do kuchni na parter i grzać wode w mikrofali.. zresztą mikrofala jest niezdrowa... ja gotuje wode wieczorej - nalewam do butelek tyle ile bedzie jadł i daje butelke do podgrzewacza ustawionego na mniej niż 1 (mam aventowski) i butelka sobie siedzi w podgrzewaczu (wcale prądu niezżera dużo bo jest ustawiony na niewielkie grzanie) i wiem że taka woda ma idealną temperaturę - podgrzewacz itd stoi na stoliku obok lóżka - jak tylko mały zaczyna się kręcić na głodniaka to wyjmuje butle, wsypuje proszek i siup mam idealne mleko - biore małego i zajada na śpiocha.. pomysł z termosem czy grzaniem w czajniku też może być ok ale zdarzyło się że woda była za zimna albo za gorąca i cała afera żeby ją ostudzić - mały się rozpłacze to się budzi - i to karmienie takie ma jeszcze jedną zalete - że człowiek się niezmęczy bo ma wszystko pod ręka w nocy i nierozbudzi na tyle ze potem cięzko usnąć...

Mamo26 ile kosztował Cie taki aventowski podgrzewacz? Tez myślę zakupić bo to naprawdę wygodne...w domu nie używamy czajnika elektrycznego bo woda z niego jest nie smaczna a za nim czajnik na gazie się rozkręci to mija.

Gość pajakowa
Ja mam goraca wode przegotowana w termosie i przegotrowana zimna w dzbanku, mieszam tylko w nocy i robie mleko;-) , od 1,5 roku tak robię .

Gość pajakowa
No czasem je niestety..ale rózne sa dzieci , nie ma reguły ...

Gość jaaaaaaaaa jebieeeeeee
1,5 roczniak je w nocy?-masakra! mamuska zaniedbala to teraz ma nocne pobudki :P

Gość pajakowa
hehe...zaniedbałam ? chyba nie masz dzieci kobieto :p

Gość kjkljkjl
pajakowa , takie glupie wypowiedzi jak powyzej trzeba ignorowac..widac zgryzliwe suki nie dogryzly jeszcze dzis nikomu a co do wody, uzywamy termosu, przetestowalam podgrzewanie w mikrofalowce, termos okazal sie najporeczniejszy

Gość a co niezdrowego jest w
mikrofali? chyba raczej tylko trzeba pamiętać o mieszaniu, bo podgrzewa nierównomiernie niezdrowe mikrofale były chyba w latach 80tych :P

Ja w dzbanku miałam zawsze przegotowaną zimną wodę i przed spaniem w czajniku elektrycznym gotowałam też. W nocy włączałam czajniki i czekałam chwilę aż się podgrzeje bo gotować już nie musiałam. Mieszałam ciepłą z zimną i wsypywałam mleko chwila moment i butla była gotowa.

Mamo26 no właśnie - gdybyś mogła podać link który to podgrzewacz, bo firmy Avent znalazłam kilka, a Twoje rozwiązanie wydaje mi sie być idealne. Pająkowa - bardzo Cie proszę - nie przejmuj się. Jesli ktos pisze takie rzeczy to raczej nie należy tego brac do siebie a ignowrować, bo to zdecydowanie jakaś małpa, która chce komuś dowalić.

Ja nie gotuję wody 5 min, przed spaniem gotuję wodę w czajniku, w nocu wlewam zimną wodę do butelki wstawiam do mikrofali na 30 sek, wsypuję mleko, mieszam i po minucie mały ma mleko.

Gość a ja zawsze robiłam tak ......
dodam ,że karmiłam tylko butelką i od samego początku robiłam tak : woda przegotowana - wystudzona lub woda mineralna dla dzieci + wrzątek - i po kłopocie :)

Gość ja mam podgrzewacz tani taki
za 40zł i super słuzy :) wczesniej mam przegotowana wode stoi w kubku, maly wstaje wlewam do butelki albo mam juz w butelce, wkladam w podgrzewacz, po chwili jak jest ciepla woda dodaje mleko i gotowe...... no co ty jak bys chciala gotowac swieza i czekac az wystygnie to nie byloby ciekawie.... w dzien tez rano zagotuje wode i mam na caly dzien w kubku przykryta

Gość ja mam podgrzewacz tani taki
na allegro jest pelno tanich podgrzewaczy i taki kupilam i mam juz pól roku,,, szkoda kasy na np avent, chociaz butelki mam z tego

Gość mamamamma26
ja mam aventowski najzwyklejszy -używany wylicytowany na allegro - ale może być inny najzwyklejszy podgrzewacz - u mamy jak jestem używam z canpola bratowej podgrzewacz - rodzaj jest obojętny - trzeba tylko dobrze obczaić jak go nastawić żeby woda miała dobrą temperaturę - ale to już metoda prób i błędów - ja nastawiam na ciut mniej niż 1 i woda w nim stoi cały czas i wiem że jak wezmę to temperatura jest idealna - dosypuje mleko i gotowe - łóżeczko mam obok łózka więc w zasadzie w nocy nawet wstawać niemusze - a przy karmieniach 4 - 5 razy nieraz to duży komfort

Gość tychyba
a ja właśnie gotuję 5 min, ale w nocy to piers daję. Poza tym najrozsądniejsze dla mnie wyjście z termosem.

a wszystkie butelki pasują do każdego rodzaju podgrzewaczy? Wiem, znów banalne pytanie, ale nie wiem tego. A na Allegro ogladałam i tam np. w Avencie zaznaczają, ze butelka jest DOPASOWANA.

a co ze sterylizacją butelek i smoczka? nalezy wyparzyć wrzątkiem, czy raczej gotować? jesli tak to jak długo?

Gość mamamamma26
no ja myślałam ze niepasują dlatego do butelek aventa kupiłam aventowski ale pasują - prroblem jest może przy butelkach Tommy tippee - bo one są takie szerokie bardzo - ale ja też taką testowałam kiedyś i wyjmuje się tylko wkład z podgrzewacza i sie mieści a co do sterylizowania to ja najpierw gotowałam - ale to pare dni dosłownie - potem zalewałam wrzątkiem butelki - potem zalewalam tylko raz dziennie - potem tylko smoczki a potem już tylko myłam pod bieżąca wodą zalewając wrzątkiem raz za czas - małemu nic niebylo i niejest - myślalam o kupieniu sterylizatora też używanego - potem o używaniu parowara do sterylizowania ale jakoś niemiałam sił ani czasu momentami - ale fakt tez jest taki że po pierwszym tyg z dwoma butelkami i myciem ich wkółko to dokupiłam drugie tyle - a jak już jadł więcej to mam w sumie 8 butelek - 4 małe i 4 duże (mam dwa zestawy startowe z aventa z allegro) także wyjmuje jedną butelke z podgrzewacza jak robie mleko i automatycznie daje tam druga (a mały przestawił się z karmieniem i butle je tylko w nocy nieraz 4 - 5 razy więc latając do mikrofali czy myjąc co chwila butelke i smoczek to bym chyba wogóle niespała)