Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asasasaas

Mam problem z wiarą...

Polecane posty

Gość niemenelzmeliny
Jeśli ktoś uważa, że jestem szalona to nie ma racji. Po prostu dużo myślę i tyle. A nie mogę? mam czas to myślę. Kiedyś go nie miałam i marnie na tym wyszłam. Zawsze trzeba mieć czas na myślenie i obserwację ludzi. Wiele razy myślałam - co by było gdybym wiedziała rózne rzeczy kilka lat temu i była katoliczką taką jak dziś - czy coś by było inaczej? Nie wierzę w to. Byłoby TO SAMO dokładnie. TO SAMO. I to mnie przeraża. Bez wiedzy, że dyrektor ma samobójstwa na koncie nie miałam z nim szans żadnych. I bez poparcia grona w tej sytuacji. Gdzie tam szanse miałam - no jeszcze poparcie religijne mi zostawało, ale wojna na wyzwiska przegrana równo wiecie z MENELEM Z MELINY. No a który sąd by sie przejął moją wiarą. Nie miałam szans z zerem po ojcu i dziadku i tyle. Tylko matka w szkole by mnie ratowała. Przez to tak piszę byle co bo NIC WIĘCEJ. I to wiem. Wtedy bym mogła odejść w inną szkołę. Przy tej umowie NIE MIAŁAM ŻADNYCH SZANS. Nawet na wyjazd. Zostawało samobójstwo mi. Czy jestem szalona, że żyję? Może? :(

Gość ahg11
pogoriiaaa - a skąd wziął się człowiek?

Gość asasasaas
Pupa, może nie tyle głupich co zasadniczych :) Oczywiście, że ja swoje wiem, powoli przecinam pępowinę i zaczynam myśleć jak dojrzały człowiek. Wyprowadzę się i jeśli taki stan rzeczy jak dziś się utrzyma, to przestanę uczęszczać do kościoła i tyle w tym temacie.

Kościoł katolicki tak nieprawdopodobnie wypaczył ludziom wszystko związane z seksem, że po prostu oskar głupoty się należy. Masz rację że się z tym nie zgadzassz. Ale w innych wyznaniach tak nie jest, możesz np. przejsc do kościoła ewangelickiego, albo innego. Tylko katole nie dopuszczają antykoncepcji....

Gość niemenelzmeliny
wiecie dziś NA SpokOJNIE każdy i PO LATACh mi przyzna rację jakąś tam - papiery miałam mieć i tyle. Argument, że janusz korczak z dziećmi w piecu zginął. No ale jak go zbić. Miałam powiedzieć, że żreć co nie mieli. Zatkało mnie. I przez to przegrałam. No ale nie mógł się to ktoś oburzyć co babsko pierdoli. Taka prawda jednak była i jest, że nikt nie stanął po mojej stronie. Smutne :( Takie życie :(

Gość pogoriiaaa
ahg11 mówi Ci coś takie pojęcie jak ewolucja i dobór naturalny

Pupa, może nie tyle głupich co zasadniczych nie za bardzo, bo nawet zasad własnej wiary nie znają. Kosciół katolicki uważa oficjalnie wiarę za łaskę. i nie jest grzechem brak wiary. Grzechem jest złe postępowanie. Więc żaden mądry katolik nie będzie zmuszał kogos do chodzenia do kościoła jak nie wierzy...

Autorko, problem adopcji dziecka przez parę homoseksualną jest bardziej złożony, ale trzeba znać się trochę na psychologii rozwojowej, żeby go zrozumieć. To po pierwsze. Po drugie: czytając twoje posty dochodzę do wniosku, że sama nie wiesz czego chcesz. Z jednej strony problem "rodzice mnie do czegoś przymuszają", z drugiej: "grzeszę i wiem, że grzeszę, ale z drugiej strony uważam że nie grzeszę". I jeszcze "nie czuję przy mnie Boga". Sprecyzuj, co byś chciała: odzyskać wiarę, zmienić wiarę (na taką, która zaakceptuje wszystko, co robisz) czy może zostać ateistką i cieszyć siE z tego? Czego byś chciała?

Gość asasasaas
Niemenelzmeliny, nie zmienia to faktu, że masz chaotyczny sposób pisania i niewiele z twoich wypowiedzi rozumiem. Pupa, masz rację. Dogmaty często się zmieniają. Kiedyś księża mogli mieć żony, teraz jest to niedopuszczalne. Dzieci papieży czasem pieniądze zebrane od wiernych roztrwaniały na rozpustę ;) Nie można ślepo patrzeć na Kościół. Trzeba mieć swoje zdanie i umieć wybrać to, co jest nam przydatne.

Gość niemenelzmeliny
No wiecie - przestanie chodzić do kościoła i pójdzie na całość z chłopakiem. I co osiągnie bez kościoła? Złamie sobie życie bo ją zostawi. A czemu by nie? Pójdze z inną - ona zostanie sama i będzie miała pretensje do MNIE. Ale czy ja jej mówię nie chodź do kościoła? Powiedziałam - napisałam - zostaw chłopaka, przebaczaj rodzicom i żyj z nimi MĄDRZE a do spowiedzi chodż co piątek. Reszta to jest jej pycha i NIC POZA TYM. Napisałam jej przecież PYCHA. I tyle. Dziecko kurwy to jest i koniec. Normalne dzieci takie nie są. Przykro mi. Nawet sie nie zakochała - ot po prostu seks. No zostawi ją to zaś se poradzi, nie? Albo z nienawiści nie wiem co zrobi... a wiecie co ona powinna robić? PIĆ. I tyle. Pić sobie byle co i się upijać. To by jej jeszcze każdy współczuł, a tak?

Gość ahg11
No to cofnijmy się do początku. Skąd wziął się jakikolwiek atom? Czy zaobserwowałaś kiedykolwiek pojawienie się z niczego nowej materii?

Ewidentne objawy schizofrenii u niemenelzmeliny - to bardzo ciekawe, uważam schizofreników za bardzo interesujących ludzi.

Gość asasasaas
Hmm, co ja bym chciała? W sumie bycie ateistką też mi nie pasuje. Ktoś wcześniej wspomniał, że życie bez wiary jest nijakie. Ja natomiast pisałam, że zmuszam się do wyznawania zasad, których nie uznaję. Pupa doradziła mi przejście do kościoła ewangelickiego. Chyba poważnie to rozważę. Chcę wierzyć, ale na dzień dzisiejszy nie mogę, bo moje życie jest niezgodne m.in. z przykazaniem 6.

Gość VIVA CRISTO REY
na Boga nie ma dowodów naukowych bo zwykle sa kościół nie trzyma sie tylko biblii ale też tradycji Przeto, bracia, stójcie niewzruszenie i trzymajcie się tradycji, o których zostaliście pouczeni bądź żywym słowem, bądź za pośrednictwem naszego listu. (2 Tes 2,15) Nakazujemy wam, bracia, w imię Pana naszego Jezusa Chrystusa, abyście stronili od każdego brata, który postępuje wbrew porządkowi, a nie według tradycji, którą przejęliście od nas. (2 Tes 3,6) Każdy więc, kto odrzuca Tradycję, postępuje niezgodnie z jasnym nauczaniem Biblii to Św. Brygida Wielka wprowadziła celibat duchownych i to nie była zwykla baba tylko królowa szwedzka O fanatyzmie religijnym http://www.youtube.com/watch?v=ZPEewGjCLsk

Gość niemenelzmeliny
Z nienawiści tę matkę do kryminału wsadzi, ale sama sobie nic nie zrobi. Też to widać po niej, nie? No zostaje jej jeszcze kościół. Bo lubi rządzić. Jedyny powód. I tyle. No i katechetka i geje... takie baby są OKROPNE. Że też takiej nikt nie zgwałcił. Ale nie wolno tak pisać. Jednak co z taką zrobić? Olać i tyle. Jak ona chce pracę znaleźć. Znaleźć znajdzie, ale jaką. Tak by zaszła wyżej gdyby była moralna, a tak? Zawsze będzie żyła jak ostatni menel i tyle. A ten chłopak najwyżej z nią będzie trzymał, a zdradzał na prawo i lewo i wtedy go zostawi i zaś se sama pomoże. I co to za życie jest? Bez sensu zupełnie :(

Jakby ludzie poczytali o historii kościoła, to chyba z 20 % by chodziło z tego co teraz... Ja czytałam sporo - i nawet niektórzy swięci, wyświęceni oficjalnie przez kościoł byli postaciami legendarnymi, jak np. Św. Dionizy... Tej osoby w ogóle nie było! Nawet co do osoby Chrystusa nie ma dowodów, a odkrycia dokonane przez archeologów potwierdzaja wersję kościoła prawosławnego o tym, że Maryja miała póżniej dzieci z Józefem, bo odkopano trumnę z jednym z braci Jezusa.... Było parę lat temu w głównych wiadomościach o tym.

Gość sara3535
niemenezmeliny i ahg11 -proponuje azebyscie obie wymoczyly sie cale w swieconej wodzie a pozniej poszly do psychiatry. To co obie piszecie to zadna miara nie miesci sie normalnemu czlowiekowi w glowie. Na tym topjku nagrzeszylyscie co niemiara. Autorka topiku to mloda i fajna dziewczyna i radze jej azeby nie czytala tych niezaspokojonych seksualnie wariatek. Przed mloda jest cale wspaniale zycie i tylko od niej zalezy jak je przezyje. A te nawiedzone to maja kupe swinstw ktore zrobily bliznim i z glupoty i rozgoryczenia pouczaja innych azeby sie dowartosciowac. Autorke topiku serdecznie pozdrawiam i zycze azeby duzo czytala ze swoim chlopakiem na interesujace ich tematy a korzysc beda mieli z tego oboje. A te dwie wrony niech ida tam gdzie na nie czekaja.

Gość asasasaas
Tak, nie czytajcie mnie, bo sieję rozpustę na tym forum :D Propaguję homoseksualizm, seksoholizm, prostytucję, morderstwa i jeszcze alkoholizm xD Doprawdy, interesująca osobistość z tej kobiety :d

Gość niemenelzmeliny
No jeszcze może odejśc do protestantów. Ale to tylko wtedy jak problemy by miała. Zresztą tam dopiero trzeba wybaczyć. Tam już niczego innego nie ma. Spowiedzi. Jak tam trzeba żyć dobrze z rodzicami. Protestanci... ale widać, że chrzest ma zły. Powinna stac o Kościół bez rodziny - jak ja. Ja bym przeszła do protestantów WYŁĄCZNIE gdybym musiała. Nic poza tym :(

Gość pogoriiaaa
w Cernie i w innych tego typu placówkach, już nad tym pracują, i to tylko kwestia czasu kiedy to odkryją

Gość asasasaas
Droga Saro, dziękuję za te miłe słowa :) Ale agh11 proszę zostawić w spokoju, to nieszkodliwa osoba.

Gość niemenelzmeliny
Ona ma taką rodzine jak ja - dwóch gejów by chyba lepiej było mieć. No ale to też pozory. Ona jeszcze żałuje tego 6 przykazania, a tamci? Nie ma szans na to. Zależy co i jak jeszcze, ale ogólnie rzadko kto żeby żałował.... :( I tyle :(

Autorko, uważam, że jesteś jednak bardzo niedojrzała, ale z drugiej strony dobrze rokujesz (że tak powiem), bo w sumie ze zwątpienia rodzi się prawdziwa dojrzałość (czego nie można powiedzieć o ślepym przyjmowaniu stanu rzeczy - co jest niestety bardzo częste). Ty wątpisz, szukasz odpowiedzi, stawiasz pytania... Jednak chyba idziesz w złą stronę - powinniśmy dążyć do tego, żeby być lepsi, a nie uciekać, przyjmować nowe zasady, bo wg nich jesteśmy "ok". Wiesz, co jest grzechem, źle ci z tym - i powiem ci, że to jest już bardzo dużo, wszyscy katolicy grzeszą, ale niestety niewiele z nich podejmuje refleksję na temat "swojego grzeszenia" (niestety tyczy się to też księży). Ty już podjęłaś tą refleksję, czujesz, że coś jest nie tak, twoje poglądy, wiara, wychowanie - zderzyły się z rzeczywistością i okazuje się, że już nie jest to takie proste jak za czasów pierwszej komunii.

pogoriiaaa - a skąd wziął się człowiek? mi sie zdaje wiecie co? Że Bóg zajmuje po prostu ludziom miejsce pytań na które nie mają odpowiedzi. Czowiek od zawsze bał sie nieznanego... Kiedyś jak widziano pioruny na niebie wierzono, że to gniew Zeusa. Sztorm był gniewem Neptuna. Dlatego właśnie Bóg pojawia sie przy rzeczach nieznanych, jak pytania skąd jesteśmy, gdzie idziemy, co jest po śmierci. ale dlaczego tłumaczyc to Bogiem? Dlaczego nie spodkami kosmicznymi w sąsiedniej galaktyce?

Gość ahg11
sara3535 - wydaje mi się, że przekraczasz zasady dobrego wychowania. Moje posty mówią o wierze katolickiej. Gdzie tu można znaleźć grzechy i wg jakiego systemu aksjologicznego?

Gość niemenelzmeliny
Ciekawe czy nie mam takich schiz, że jest z innego państwa wiecie? Moim zdaniem to jest dziecko prostytutki angielskiej. Co jej się stało? Zabiła się i tyle. Bo ona jest moralna sama w sobie, ale ta Polska to ją rozłożyła na łopatki. A jaki to ma sens? A psychika? To jest pytanie - czy lepiej mieć chłopaka czy przyjaciół? No zalezy. I tyle. Ale to nie moja sprawa. Ja bym stawiała , że z Londynu ona jest. Matka też samobójczyni i tyle. Ale nie wiem - zgaduję przez ekran. Na razie.

Gość niemenelzmeliny
Nie wiem jak to jest w Anglii - czy prostytutki tam mogą mieć dzieci? Chyba urodziła jakaś , miała odejść z zawodu z dzieckiem, oddała do adopcji i się powiesiła bo szukała i nie znalazła. Coś takiego to jest bo w ogóle o matkę nie stoi laska. Nic a nic. Czyli takie coś. Chyba wiecie do USA oddała, a jest w Polsce. Co oni zrobili jej z tym dzieckiem i się powiesiła - tylko takie cos pasuje :(

Tak dla ciekawostki to wam powiem, że kościół katolicki ma jakas manie ukrywania wszystkiego przed wiernymi. Ma rachiwa watykańskie, których części nie udstępnia absolutnie nikomu.... Ciekawe naprawdę co sie tam znajduje.... Niektórzy spekuluja, że kosciół wie o reinkarnacji, tylko nie chce sie tym podzielic...

Gość ahg11
pupa1977 - nie ma i nie będzie dowodów na istnienie ani nieistnienie Boga. A do wiary nikt nikogo nie zmusza, ewentualnie zachęca.