Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama czerwcowa 2011

terminy na czerwiec :)

Polecane posty

Gość mama czerwcowa 2011

hej co prawda są juz wątki o porodzie w tych miesiacach ale załóżmy nowy :) jak się macie przyszłe mamy? czy juz macie wyprawki dla malenstwa, rzeczy dla siebie i dzidzi do szpitala? to moj pierwszy dzidzius i mam mnostwo pytan , chcialabym porozmawiac z kims kto jest na podobnym etapie co ja :) zapraszam

Gość ocet
hej.ja juz mam wszystko-łacznie z wyprawka do szpitala dla dziecka. bede miala druga coreczke,szkole rodzenia juz zaczelam -ale to tak aby sie psychicznie nastroic na porod,termin mam na za 8 tygodni i zaczynam sie troszke bac.

Gość mama czerwcowa 2011
gratuluje coreczek :) u nas bedzie synek.. termin mam na 14 czerwca, zbliza sie wielkimi krokami, rowniez zaczynają dręczyc mnie obawy. Niestety do szkoły rodzenia nie moglam sie zapisac... jestem w trakcie zmiany miejsca zameldowania, na stale mieszkam w warszawie ale miejsce zameldowania jest jeszcze inne a od grodnia weszla taka ustawa ze tylko kobiety majace meldunek w danym miescie moga chodzic bezplatnie do szkoly rodzenia... tak wiec strasznie ubolewam nad tym ze ja nie moge (koszt na wlasną rękę to ponad 500zł :/ ) pod koniec kwietnia powinnam miec nowy dowod ale nie wiem czy w tak zaawansowanej ciąży mnie gdzies przyjma. Tak wiec to moj pierwszy dzidzius i informacje na temat wszystkiego czerpie z internetu, gazet, od prowadzącej ciąże itp. Czy Twoja córcia ułożyła się juz do porodu? ja byłam w piątek na wizycie u prowadzącej ciąże i na podstawie badania ginekologicznego powiedziala ze maly jest juz glowką w dół...

Gość mama czerwcowa 2011
chętnie bym się dowiedziała jak wyglądają wasze wyprawki, co zabieracie do szpitala... i jak to z wami jest, czy rowniez nie mozecie spac w nocy (ja to strasznie sie mecze tym brakiem snu ale niestety nie umiem sobie pomoc, melisa nie pomaga, zasne to budze sie po 2-3h ) teraz jeszcze strasznie meczy mnie ciągłe bieganie do toalety ( synus tak mi uciska na pęcherz ze chodzę co 5minut, wieczorami czesciej ) ciekawa jestem jakie was w tych tygodniach rzeczy spotykają.. pozdrawiam serdecznie

Gość 23 czerwiec 2011
Czesc dziewczyny ja mam termin na 23 czerwca ,coraz bardziej mam obawy i zaczynam sie powoli bac jak to bedzie podczas porodu,kiedy mnie zlapie itp :) co do wyprawki to jecsez nie mam,mam tylko pokupywane ciuszki dla malenstwa :) rowniez bede miala coreczke :) do skzoly rodzenia chodze.w nastepnym tygodniu jade z moim na zakupy zeby wszytsko juz bylo .

Gość mama czerwcowa 2011
napewno w szkole rodzenia ładnie wymienili co trzeba na taką wyprawkę kupic :) ja rowniez mam ciuszki dla synka, wozek , łózeczko itp ale trzeba zacząć kupować kosmetyki mam nadzieje ze niczego nie zpomne :)

Gość ocet
moja corka jest juz glowka w dol od bardzo dawna.do szkoly rodzenia pewnie Cie przyjma(dla nich to zysk) tylko pewnie w szybszym tempie bedziesz zaliczac zajecia/wyklady.u nas koszt szkoly rodzenia to 100zl. jesli chodzi o wyprawke ,to kazdy szpital wymaga co innego.u nas dla mamy :3 koszule(w tym jedna do porodu czyli do wyrzuceniia).szlafrok,.kapice,klapki pod prysznic,majtki z siatki elastycznej,tantum rosa(do podmywania krocza),kubek,sztucce,woda min,recznik i recznik jednorazowy,wkladki duze bella,i dokumenty(D.O,legitymacja,wynik grupy krwi,ksiazeczka szkoly rodz,) a dla dziecka:4 komplety ubranek(koszulka,spioszki,kaftanik),rozek,kilka pieluch tetrowych,czapeczka,skarpetki(3 pary),chusteczki nawilzane, pampersy 20 x(2-5kg) ,oliwka i krem na odparxenia,recznik. odezwe sie jutro ,pozdrawiam :)

Gość olamary
Cześć dziewczyny!Ja mam termin na 3 czerwca.Będę miała synka-Jakuba:)Nie mam jeszcze wszystkiego do wyprawki na razie tylko ciuszki i jakieś takie drobne rzeczy jak np.proszek do prania,chusteczki nawilżające!Czuję się dobrze, chociaż dokuczają mi bardzo bóle pod piersiami, czasami jak siedzę to tak mnie naciska, że z bólu nie mogę wytrzymać.Całe szczęście, że jeszcze trochę poboli i przestanie-tak powiedział mój lekarz.Też się już trochę stresuję porodem, ale pocieszam się tym, że nie ja pierwsza nie ostatnia muszę dać radę:)Pozdrawiam Was czercówki i mam nadzieję, że ten topik przetrwa bo zapisywałam się już kilka razy i nic z tego!Piszcie dużo i często:)

Gość buba1984
HEJ, ja też mam termin na czerwiec, dokładnie na 7 czerwca.:)Będzie dziewczynka. Pomału zaczynam rozglądać sie za wyprawką. Mam juz kilkanaście ubranek,reczniczek,chusteczki troszke rzeczy dla siebie do szpitala.Ale jeszcze wiele do kupienia. Mysle ze po świetach poszukam wózka i łóżeczka. Robie małe przemeblowanko w domku by móc pomieścic sie z malą na naszych 44 metrach:)Fajnie, ze powstał nowy topik i ja jako jedyna jeszcze nie mam wszystkiego zapiętego na ostatni guzik. Samopoczucie ok, tylko nogi wysiadają .Pozdrawiam

Gość olamary
Hej!Ja ogólnie jestem z tych co wszystko robią na ostatnią chwilę, a że czuję się w miarę dobrze to mam nadzieję, że z wszystkim zdążymy:)Z rzeczy droższych to raczej wszystko wybrane wystarczy tylko zamówić!

Gość mama czerwcowa 2011
czas nas goni a jeszcze tyle rzeczy trzeba dokupic , ale to trzeba sobie rozplanowac wszystko :) aby miec listę i tatusia do dźwigania , my planujemy juz te zakupy (konkretnie niezbedne kosmetyki) od jakiegos czasu ale zawsze nam cos wypadnie albo ja czuje sie zbyt zmeczona na takie wycieczki, zdaje mi sie ze mam sile ale zanim się ubiore i wyjde to juz sie zmecze :p takie są te gorsze uroki ciąży ... Termin porodu się zbliża... ja mam na 14 czerwca i ciekawa jestem czy synek przyjdzie na swiat w tym terminie czy np 2 tyg wczesniej, wyczytalam ze 2tygodnie w tą lub drugą strone to są terminy porodu o czasie, mam jednak nadzieje ze dzidzi poczeka do 14 czerwca i nie zrobi nam niespodzianki :) chociaz z drugiej strony moze lepiej tak z zaskoczenia niz tak patrzec w kalendarz i obawiac sie ze ten dzien się zbliża. Ale damy rade :) czuje strach ale przeciez tyle kobiet przez to przeszło

cześć :) też mam termin na czerwiec-dokładnie 11 :) Ubranka mam już praktycznie wszystkie, do tego uprane i uprasowane, ale jeszcze kilka sztuk dokupię, wózek i łóżeczko zamówione-czekam na kuriera. Kosmetyki mam, jeszcze tylko octenicept kupię do pępka. Do szkoły rodzenia dopiero zaczniemy chodzić, bo wcześniej miałam nakaz leżenia, u nas płaci się 40zł/h i można być na dowolnej liczbie zajęć. Jak chcecie to mogę przesłać Wam na maila świetną książkę- "Język niemowląt", a tutaj macie filmiki ze szkoły rodzenia: http://szkola-rodzenia.pieluszki.pl/

Gość buba1984
No to widzę, ze póki co będę rodzić najpóźniej- o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem. :):)Ja dziś padam z nóg- okna pomyte, firanki powieszone, szafeczki dla małej pomyte i wygospodarowane, po świetach reszta zakupów. Na marginesie- strasznie dużo płacicie kobietki za zajęcia w szkole rodzenia. W szpitalu, gdzie zamierzam rodzić koszt 1 zajecia to 12,00 zl. Na ostatnich mojej grupie udało sie zobaczyć sale poporodwe, porodowe i sale dla noworodkow- wszystkie nowe , czyste- ale przerażające:):) Od razu pomyślalam, ze ciąża moglaby trwać tyle co u słonia:)ozdrawiam wszystkie "czerwcowe mamy":)

Gość mama czerwcowa 2011
ja nie wiem jak te słonice tyle czasu wytrzymują :) to dopiero trzeba miec cierpliwosc :D a mnie jakos połamało... ledwo podnosze sie z łózka, lewą stronę mi przeszywa jakis tępy ból, i kręgosłup też boli nie wiem czy to od dźwigania brzuszka czy cos mnie przewiało. Ja planuję w maju zacząć szykowac pułeczki dla niunia itp , tesciowa nie mogła się oprzeć i juz jakis czas temu kupiła dwa takie kuferki na zabawki :) tam są narazie ubranka ale będę musiała je uprać, ładnie poprasowac i do szfeczki, nie wiem czy dobrze robie czekając do maja ale takie były plany :) A gdzie suszyłyście ubranka? w domu czy na dworze? moze głupie pytanie no ale jestem ciekawa czy trzeba je "odizolowac" od tych wszystkich pyłków ktore są na dworze i w domku suszyc. sama nie wiem nawet logicznie myslac... bo świeże powietrze jest chyba lepsze itp itd Nom strasznie drogie te szkoły rodzenia... ja tak bardzo chciałam sie zapisac ale ponad 500 zł za zajecia to masakra... juz tyle rzeczy dla maluszka mogłabym za to kupic. CHce juz szybko odebrac nowy dowod z meldunkiem i starac sie o jakies lekcje... napewno są przydatne i mozna porozmawiac z innymi mamami :) wiadomo ze tak zawsze razniej i przyjemnie

Gość mama Martynki
Witam przyszłe mamusie. Termin mam na 10 czerwca,poród nastąpi kilka dni wcześniej ,poniewaz bede miała cc. Wyprawkę mam już całą,łóżeczko stoi w pokoju,wózek również. Ubranka uprane i wyprasowane.Jeszcze dla mnie jedną piżamę trzeba dokupić,duże podpaski i wkładki laktacyjne. I jak to gin powiedział pozostaje nam cierpliwie czekać. pozdrawiam

Gość mama czerwcowa 2011
ja się zaczynam martwic ze jeszcze nie mam wszystkiego przygotowanego.. trzeba bedzie szybko to nadrobic. Mam nadzieje ze dzisiaj przespie wreszcie całą noc... ostatnią w ogóle nie spałam dopiero nad ranem sie zdrzemnęłam ale juz tyle mysli jest na temat porodu i dzidzi ze ciezko spokojnie zasnąć. Mam nadzieję ze nasz wątek się rozkręci :) zycze przyjemnej nocki dobranoc :*

Gość olamary
Hej, hej!Ja tak z rana piszę bo wczoraj już po 20 padłam i właśnie przed chwilą wstałam!Do mamy czerwcowej nie zazdroszczę tych problemów ze snem, a ja mam całkiem odwrotnie zasypiam na stojąco, myślę, że to przez to że jeszcze pracuję i jak wracam to nie mam siły na nic!Ja ubranka suszyłam na tarasie, pięknie pachną i leżą wyprasowane w półce:)Kurde chyba będę się musiała sprężyć z wyprawką bo to już naprawdę ostatni dzwonek, dobrze że teraz w sklepach jest wszystko i można kupić za jednym zamachem:) Dziewczyny mam pytanie jakie macie kosmetyki dla dzidzi bo nie wiem na co mam się zdecydować, znajoma poleca mi Oiltum, ale nie wiem czy nie lepiej coś normalnego dla dzidziusia, a nie takie coś co niby nie powoduje alergii itd., chyba lepiej żeby od początku dzidzia stykała się z normalnymi środkami do pielęgnacji co o tym myślicie?Ale namieszałam mam nadzieję, że zrozumiecie:)

Gość mamita
Fajne mamusie tu piszą i bardzo milutko !!! Przywitam się cieplo i gorąco ja też czerwcóweczką jestem i mam termin na 15.06 będzie synek zdrowy i duży tydzień temu miał 1900g. no igłówką w dół jest ułożony . Moje samopoczucie ok ,prawie troszkę zaczynam się bać ikości mnie bolą taka obolala jestem . Co do wyprawki to o sobie muszę teraz pomyśleć , skarbek mój ma już prawie wszystko pościeli brakuje i pampersów kilka dodatków . ale jeszcze troszkę . Mam nadzieje że urodze w terminie że nie ma w planie jakiejś niespodzianki dla mamusi. Pozdrawiam

Gość mama czerwcowa 2011
hej mamusie :) ja dziś wreszcie zasnęłam, co prawda nie wieczorkiem ale ok północy czyli to tez juz postępy :) co do tego bólu kosci to tez zaczynam odczuwac, konkretnie lewy bok, od kręgosłupa do łydki, zaczęłam sie zastanawiac czy mnie nie przewiało ale to pewnie tylko kolejny objaw. Chciałam dzis poprac te rzeczy dla synka , (takie ladne słońce świeci, faktycznie lepiej na dworku suszyc niz kisic w domu, niech niunio sie hartuje :) )ale patrze a na przeciwko jakies rusztowanie stoi i cos tam robią, więc pewnie te pyłki jak na złość leciały by w stronę ubranek..

Gość mama czerwcowa 2011
a moj synek tez cos ok 1900g wazy :) pisze ok bo miałam takiego lekarza....... moja prowadząca powiedziala zebym sie za 2 tyg zapisala znowu, dała skierowanie, tylko ze mam isc do innego lekarza, on tam nic nie opisał!!w sumie na monitorze tez mi nie pokazal, na zdjeciach nic nie widac ale dopytywałam (był niemiły i w ogole jakis dzwiny) ale stwierdzilam mze to z nfz i to dlatego (wczesniej byłam u innego tez na fundusz i to samo bylo, ale przynajmniej wszystko bylo opisane, ale jak prywatnie 2razy się wybrałam to rewelacja, monitor drugi był zebym widziała, mili lekarze... ) i teraz mam problem bo podobno nie ma terminow.....a jak są to tylko do tego co bylam ostatnio wiec nie wiem jak to teraz załatwic, a pieniażki wolałabym wydac na cos dla dzidziusia niz na badanie ....bo tyle wydatkow jeszcze jest, no ale coz pewnie znowu prywatnie pojde

Gość olamary
Hej!no ja też chodzę prywatnie i trzeba przyznać, że kaska leci i można by ją było inaczej wydać na dzidzię, ale po moich przejściach z babą w przychodni nfz mam powiedziałam sobie "nie" i całą ciążę chodzę do prywtnego oprócz tego pierwszego razu potwierdzającego ciążę!Dziewczyny nie wiem czy doczytałyście mojego posta, ale pytałam o kosmetyki dla dzidzi macie już kupione?Bo ja nie wiem na jakie mam się zdecydować.Na razie mam tylko chusteczki nawilżające pampers sensitive bo w carrefour była promocja i za 6opakowań dałam 25:)Pozdrawiam!

Gość mama czerwcowa 2011
widzę ze mamusie zabiagane :) ja to co jakis czas zaglądam tu czy któras moze znalazła chwilkę i napisała ;p mam takie pytanie odnosnie wynikow usg, tak jak wczesniej pisalam lekarz mi nic nie opisał...wczesniej przy zdjeciach były zapisy z ktorym tygodniem zgodne są te wymiary a teraz nic nie ma na ten temat...tylko cyfry ;/ moze napiszecie ile u waszych dzieciaczkow wynosiły niektóre z nich jak wam wyszły? u mnie 32 tydz ciąży i : bpd 79mm fl 58mm hc 284mm ac 276mm będę wdzięczna :)

Gość mama czerwcowa 2011
widzę ze mamusie zabiagane :) ja to co jakis czas zaglądam tu czy któras moze znalazła chwilkę i napisała ;p mam takie pytanie odnosnie wynikow usg, tak jak wczesniej pisalam lekarz mi nic nie opisał...wczesniej przy zdjeciach były zapisy z ktorym tygodniem zgodne są te wymiary a teraz nic nie ma na ten temat...tylko cyfry ;/ moze napiszecie ile u waszych dzieciaczkow wynosiły niektóre z nich jak wam wyszły? u mnie 32 tydz ciąży i : bpd 79mm fl 58mm hc 284mm ac 276mm będę wdzięczna :)

Gość mama czerwcowa 2011
ja wkrótce wybieram się z mężem i szwagierką na takie zakupy odnośnie kosmetyków, sama czytałam co trzeba ale z tego co słyszłam w praktyce wychodzi inaczej... a moja szwgierka ma dwie córcie (jedna 2 latka, druga roczek) więc jest na bieżąco w tych sprawach :) sama zaproponowała ze zrobi liste i pomoze wszystko wybrac (nie wiem co bym bez niej zrobila...) niestety jeszce ten spis do mnie nie dotarł ale postaram się wczesniej przechwycic tę liste i chętnie napisze co tam się znajduje

Gość ocet
witam :) ja polecam kosmetyki bambino,nivea(mam sprawdzone) ,teraz zastanawiam sie nad firma hipp(fajna serie wprowadzili).odradzam johnson&johnson--uczulaja!! w sumie im mniej chemii nakladamy na skore dziecka tym lepiej.np oliwke "kaza"stosowac gdy skora jest sucha,a nie gdy dziecko ma normalna skore.chusteczki mamy firrmy dzidzius(cleanic).u starszej corki wyprobowalismy praktycznie kazde chusteczki,i podpasowaly mi wlasnie te,wiec teraz od razu je zakupilam,nie za mokre,nie za suche,nie za sztywne :) w sam raz. po pieluchy chyba udam sie do rossmana,te firmy babydream sa swietne,wiele mam porownuje je do oryginalnych pampersow.to chyba tyle,jak cos mi sie przypomni to dopisze.

Gość ocet
mama czerwcowa>> ja robilam usg w zeszlym tyg .31 TC ;;;;; BPD 79,5 / HC 278,4 / AC 260,1 /FL 57,7 a coreczka wazyla wtedy 1589g.

Gość olamary
Ja też robiłam USG w 31tyg.!BPD 77,HC 274, AC 255,FL 60, a Kuba ważył 1526g.Dzięki za ten opis kosmetyków, chyba kupię nivea:)

Gość mama czerwcowa 2011
ocet-- dzięki, wygląda na to ze wszystko ok, muszę się prywatnie wybrac na usg zeby miec wszystko dobrze opisane, niestety ten lekarz to chyba pracuje tam za kare... nie wiem po co zatrudniają takich lekarzy, i po co z tego funduszu wysyłają skoro pozniej trzeba isc znowu bo wczesniej nie dostalo sie zadnych konkretnych informacji. Pewnie wszystko zalezy od lekarza... ale po 2badaniach robiony przez nfz u roznych lekarzy powiem ze obaj mieli takie same podejscie (ostatnio tez robiłam "poprawke" prywatnie) moja prowadząca była w szoku ze taki niekompletny opis dostala, ani wagi dziecka ani nic, dobrze za się go dopytywałam jak tam mały rosnie to przynajmniej z pamięci powiedziałam jaka waga (ok 1900g ) ale tez odpowiedział na oko...

Gość ocet
tak to jest z tymi lekarzami,znajoma chodzi na fundusz to nawet jej nie bada na kazdej wizycie,ani nie sprawdza serduszka dziecka,a kobitka jest po 40.natomiast jak ja do niego chodzilam prywatnie( za wizyte 150 zl kasowal) to badanie bylo,usg i cala reszta(ja mam 30lat),no i oczywiscie najdrozsze witaminy przepisywal,a jak zauwazyl ze sie o cos martwie( straszna ze mnie panikara) to wykorzystywał to i czesciej na wizyte zapisywal.na szczescie w pore sie opamietalam i zmienilam lekarza.tez na prywatnego ,ale na normalnego,wrecz z powolaniem.

Gość olamary
No widzę, że mamy takie same podejście do lekarzy przyjmujących na nfz!Ja jak poszłam żeby potwierdzić ciążę to babka zrobiła mi USG i powiedziała jest dziecko i nic więcej, a potem że mam się szybko zapisać na USG 3D bo miałam plamienia jak okres przez 3 mies. i może być coś nie tak!Zaraz na drugi dzień poszłam do prywatnego i tam spokojnie bez stresu lekarz mnie zbadał, zrobił USG i stwierdził, że wszystko jest ok. nie ma po co robić 3D.Chyba nie zdecyduję się już na wizytę na nfz!Widzę "ocet", że jesteśmy z tego samego rocznika 81?Pozdrawiam dziewczyny ja się raczej będę odzywać wieczorem albo przed południem bo jeszcze do pracy śmigam:)