Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 soczewki

badanie wzroku na soczewki

Polecane posty

Go艣膰 soczewki

witajcie... bylam u optyka w celu zbadania oczu, zeby mi wypisal jakie soczewki powinnam nosic. I jedyne dane jakie od niego dostalam to tylko tyle ze powinnam nosic -2. a gdzie reszta danych? powinien mi jeszcze cos dopisac? jak to u was bylo?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 soczewki
a srednica i krzywizna? wszystkie soczewki maja takie same?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 askawaskaze
po pierwsze w polsce nie badamy wzroku u optyka tylko u okulisty ;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewki
no w moim miescie u optyka jest specjalista od soczewek dlatego tak napisalam :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dhdhdhdf
Mi zbada艂 wzrok, za艂ozy艂 pierwsze soczewki, pokaza艂 jak wyjmowa膰 i jak oczyszcza膰. Dosta艂am pierwszcza par臋 soczewek od niego i po miesi膮cu druga wizyta. Wtedy stwierdzi艂, czy moge je nosi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewki
ja tez mam po miesiacu miec wizyte kontrolna zeby sprawdzic czy wszystko jest ok. Tylko u optyka soczewki sa drogie. u innego sa promocje ze na 3 miesiace kupie je za 99 zl a nie za 240 :( dlatego sie zastanawiam co powinnam wiedziec gdybym je chciala kupic gdzies indziej niz u tego samego co mialam robione badanie wzroku? :/

Udost臋pnij ten post

Ja te偶 mia艂am tylko takie badanie, zosta艂y mi dopasowane soczewki w kt贸rych nie czuj臋 100% komfortu, ju偶 ka偶de inne lepiej le偶膮 ni偶 te dobrane przez "specjalist臋" :o

Udost臋pnij ten post

u optyka nie powinno si臋 bada膰 wzroku... a co do soczewek to one koryguj膮 tylko ostro艣膰 widzenia wiec nie potrzeba wi臋cej danych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 japikolemasakiera
Niedawno mia艂am badanie okulistyczne i dosta艂am recept臋 na okulary i na soczewki - s膮 r贸偶ne moce. Opr贸cz mocy soczewek mam te偶 inne dane - krzywizna itp. W tym rozmiar soczewek - ka偶dy ma inna wielko艣膰 t臋cz贸wki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewki
up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tak naprawd臋 to nie
okulista jest specjalist膮 od wad wzroku tylko optometrysta, a optyk po kursie badania refrakcji mo偶e dobiera膰 prostsze soczewki okularowe... Co do kontakt贸w to: -moc soczewek ujemnych jest mniejsza a dodatnich wi臋ksza w miar臋 zwi臋kszania mocy soczewki dobranej tradycyjnie, czyli okularowej. Na podstawie specjalnych tablic uwzgl臋dniaj膮cych odleg艂o艣膰 zwyk艂臋go szk艂a od soczewki oka. Od -3.00 ta r贸偶nica przekracza 0,25 dpt wi臋c si臋 j膮 uwzgl臋dnia... -obowi膮zkowe jest badanie stanu oka pod lamp膮 szczelinow膮, filmu 艂zowego, w og贸le wykluczenie wszelkich stan贸w alergicznych i innych zaburze艅 przedniego odcinka oka... -dob贸r mocy oraz sprawdzenie w soczewkach pr贸bnych widzenia -krzywizna i 艣rednica aby soczewka ustawia艂a si臋 centrycznie na oku, nie by艂a 'za ciasna' bo to mo偶e spowodowa膰 powa偶ne powik艂ania rog贸wki ani 'za lu藕na' czyli niestabilna na oku i zapewnia艂a komfortowe a nie tylko ostre widzenie -w sumie te soczewki najnowszej generacji s膮 wykonywane z materia艂贸w takich 偶e wi臋kszo艣ci u偶ytkownik贸w soczewek te 'typowe' parametry b臋d膮 odpowiada膰 ale to trzeba sprawdza膰!! -przeszkolenie co do zak艂adania i zdejmowania oraz higieny i piel臋gnacji te偶 jest niezb臋dne bo na pocz膮tku zak艂adanie soczewki bywa cie偶kie;-)... -potem kontrole, kontrole i jeszcze raz kontrole...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tak naprawd臋 to nie
PS. Wielko艣膰 soczewki raczej nie ma nic wsp贸lnego z wielko艣ci膮 t臋cz贸wki;-P

Udost臋pnij ten post

tez chcialam sie przerzucic na soczewki ale troche sie boje,czy ja bede umiala je zakladac?i zdejmowac?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tak naprawd臋 to nie
Nauczysz si臋:-) Wszystko trzeba robi膰 na spokojnie i po jakim艣 czasie sama wyczujesz jak je sprawnie zak艂ada膰 i zdejmowa膰, i oczywi艣cie to nie jest bolesne:-P

Udost臋pnij ten post

ja tak sie w tym nie orientuje,ale jak to jest z cenami?mozna kupic takie miesieczne?dniowe tez?ktore lepsze?a nie wypadna one?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tak naprawd臋 to nie
Soczewek jest do wyboru do koloru :-D Dobrze dobrane wydaje mi si臋 ze nie powinny bez powodu typu jaki艣 uraz albo wsadzisz r臋k臋 w oko czy co艣... Masz do wyboru dzienne, tygodniowe, dwutygodniowe, miesi臋czne, 3miesi臋czne. Te ostatnie s膮 najta艅sze ale ze wzgl臋du na d艂ugi okres noszenia najmniej higieniczne bo w tyle czasu multum bakterii Ci si臋 namno偶y;-) Je艣li nie nosisz cz臋sto to jednodniowe s膮 najbardziej ekonomiczne. Najdro偶sze s膮 takie do noszenia bez zdejmowania przez miesi膮c Air Optix night and day albo tydzie艅 czy dwa, nawet nie wiem Acuvue Oasis. Mo偶na je stale nosi膰 poniewa偶 maj膮 najwi臋ksz膮 przepuszczalno艣膰 tlenu. Po艣rednie rozwi膮zanie to Air Optixy kt贸re mo偶na nosi膰 do tygodnia bez zdejmowania. S膮 ta艅sze a ja i tak nie jestm zwolenniczk膮 zbyt d艂ugiego noszenia bez przerwy, mam zbyt wra偶liwe oczka;-) Czasem zdarzy si臋 weekendowa impreza kiedy b臋d臋 spac w soczewkach i takie mi wystarcz膮:-) Poza tym wiele zwyk艂ych miesi臋cznych kt贸re zdejmuje si臋 na noc, ale przy nieduzej r贸偶nicy cenowej warto zainwestowac w lepsze;-) Co do cen to Ci nie powiem bo ja mam prosto z hutrowni sama za nie nie p艂ac臋;-D Ale zorientujesz sie mniej wi臋cej na allegro (oczywiscie w salonie beda troszk臋 drozsze, albo w internetowych sklepach optycznych). Kupowania na allegro nie polecam, zazwyczaj s膮 to soczewki np z innych kraj贸w niedopuszczone do sprzeda偶y w Polsce albo 藕le transportowane i przechowywane, lepiej nie ryzykowa膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewki
czyli wychodzi na to ze pojde do optyka i powiem ze potrzebuje soczewki -2 i to wszystko? :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewki
juz nikt sie nie wypowie :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 t.a.k.a.t.a.m
ja dokladnie mialam tak samo, badanie okreslona moc soczewek i nic wiecej mi nie wiadomo. pewnie robia tak specjalnie zeby tylko u nich kupowac soczewki :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Powt贸rz臋 jeszcze raz;-)
Nie!! Potrzebujesz mie膰 dobran膮 krzywizn臋 wraz ze 艣rednic膮 oraz sprawdzon膮 ruchomo艣膰 i dopasowanie ju偶 konkretnej soczewki do twojego oka!! No i w og贸le z badane oko pod k膮tem mo偶liwo艣ci noszenia soczewek kontaktowych... Ma艂o wyra藕nie to napisa艂am:-P?? Wszystkie punkty dobieraj膮ce soczewki powinny wykonywa膰 takie badania. Sam salon mo偶e sprzeda膰 Ci soczewki jako sklep a nie specjalista od doboru, ale po to chyba mamy rozum 偶eby wiedzie膰 偶e robienie tego na w艂asna r臋k臋 jest niebezpieczne!! A je艣li trafiacie na pseudo-ekspert贸w kt贸rzy nie wype艂niaj膮 tych wymog贸w to ja nie wiem gdzie wy si臋 udajecie z tak膮 spraw膮 i szczerze radz臋 zmieni膰 to miejsce...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewki
ale ja mialam zrobione wszystkie badania itp tylko chodzi mi o to ze nie dostalam na karteczce? zadnych danych gdybym chciala w innym punkcie kupic soczewki. Wszystkie dane chyba zostaly u nich w kartotece...

Udost臋pnij ten post

pewnie robia tak specjalnie zeby tylko u nich kupowac soczewki Chyba jak ju偶 masz okre艣lone parametry konkretnej soczewki to mo偶esz j膮 sobie nosi膰 ile tylko chcesz, w sensie warto艣ci krzywizny itp... Ale wada wzroku si臋 zmienia oraz kontrole oceniaj膮ce stan oka, wp艂yw noszenia soczewek na nie, stan rog贸wki, jej ubytki, wrastanie naczynek zwi膮zane z niedotlenieniem to chyba ka偶dy my艣l膮cy cz艂owiek przyzna, ze nale偶y to kontrolowa膰...

Udost臋pnij ten post

Ale masz dane na pude艂ku soczewek, wi臋c je艣li masz prawid艂owo dobrane to takie same mo偶esz kupi膰 w jakim艣 innym ale pewnym miejscu je艣li znajdziesz ta艅sze (odradzam allegro oczywi艣cie...) Ale ka偶de nowej firmy, wykonane z innego materia艂u nawet jak maj膮 t臋 sam膮 krzywizn臋 wymagaj膮 dopasowania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewki
wlasnie o to chodzi ze nie dostalam pudelka do soczewek.... uczylam sie zakladac , pozniej poszlam sobie na miasto w nich pochodzic i wrocilam, zdjelam wlozylam do pudeleczka do plynu i dostalam je tak do domu :/ dlatego nie mam zadnych konkretnych danych... a chcialabym je miec bo u innego optyka maja promocje ze na 3 mesiace soczewki kosztuja 99 zl a u mojego zaplace za nie 240 :(

Udost臋pnij ten post

Dobra ju偶 czaj臋 sytuacj臋:-) Ale skoro nie masz poj臋cia jakie te s膮 to nie mo偶esz kupi膰 u innego optyka JAKICH艢 innych bez ich dopasowania... Dosta艂a艣 pr贸bne, w sumie skoro jeszcze nie by艂a艣 na kolejnej kontroli to nawet nie jest pewne ze w艂a艣nie te b臋dziesz nosi膰 bo to trzeba oceni膰, no wi臋c dlatego nie masz jeszcze kolejnych ani pude艂ka... Ale nic kompletnie nie s艂ysza艂a艣 o nazwie firmy albo czymkolwiek?

Udost臋pnij ten post

Tzn chcesz kupi膰 soczewki 3-miesi臋czne? Te偶 odradzam:-) A te co masz to wiesz przynajmniej czy s膮 miesi臋czne czy 1 lub 2 tygodniowe? Bo tacy 'lewi' okuli艣ci cz臋sto maj膮 podpisane umowy z J&J i wciskaj膮 te dwutygodniowe kt贸re akurat s膮 niewsp贸艂miernie drogie do czasu noszenia...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewki
nic :/ nic mi nie powiedzial... w sumie na polce u niego wszystkie byly tylko jednej firmy bo wszystkie pudelka byly jednakowe... a gdy sie pytalam jakie to mowil ze najlepsze itp :/ dostalam tylko karteczke (ze w razie wypadku czy cos) ze nosze soczewki i z jaka moca.... czyli na wizycie kontrolnej mi powinien dac soczewki juz z pudelkiem na ktorym bedzie wszystko pisalo, no to tyle dobrze :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewki
pytal sie mnie jakie chce nosic mowilam ze miesieczne i tez takie mi podobno dal.... tylko ze minelo juz od tego czasu 2 tyg i troszke mi zaczynaja zachodzic mgla i sie zastanawiam czy to czasem nie byly jakies 2 tyg :/

Udost臋pnij ten post