Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kisssssengen

Problem po spowiedzi- pytanie do wierzących

Polecane posty

Gość Kisssssengen

Witam. Byłam dzisiaj u spowiedzi i nie dostałam rozgrzeszenia. Wyznałam księdzu,że mieszkam z chłopakiem i że żałuję za grzechy. On mi powiedział,że nie dostanę rozgrzeszenia i że nie mogę iść w okresie Wielkanocnym do spowiedzi i do komunii za karę. Jak mogę nie dostać rozgrzeszenia skoro żałuję za grzechy?? no i o jakiej karze on mówi,że nie mogę w tym czasie iść do spowiedzi i do komunii???

Gość .Inga87.
Ja co prawda nie jestem katoliczką ale jestem osobą wierzącą więc się wypowiem ;] Warunkiem ważnej spowiedzi jest nie tylko żal za grzechy ale też obiecanie poprawy. Jeśli zamierzasz dalej mieszkać z chłopakiem to gdzie jest ta poprawa ? Nadal będziesz mieszkać z chłopakiem więc nadal wg. swojego kościoła będziesz grzeszyć. Proste ;]

Gość Januszek..........
Tylko,że jak księza obracają dziwki to jest ok tak????

Gość .Inga87.
A co to za problem wystąpić z tego kościoła w którym księża obracają dzieci i kobiety ;]

od kiedy mieszkanie z chłopakiem to grzech?:D:D:D:D: to prowo? chyba ze wyznalas że z nim sypiasz. wtedy ok, dostalabys rozgrzeszenie jakbys zapowiedziala ze sie wyprowadzisz i ze zalujesz. wtedy moze nie byloby kary. ale sam fakt mieszkania razem to za mało. nadgorliwy księzulek:P

Gość Januszek..........
Ooooooooooo!!!!!!!!!!! widzę,że Marianna,to typowy moher.

Gość .Inga87.
No chyba większość par które ze sobą mieszka jednocześnie ze sobą sypia, więc księżulek automatycznie założył że tak jest ;] Niech autorka się wypowie czy słusznie ;]

Gość nlknknknknmmmmmm
tak, mieszka z chłopakiem, każdy w osobnej sypialni i co najwyżej trzymają się z raczki. Przecież wiadomo że ona z tym chłopakiem nie zamieszkała po to żeby grać z nim w szachy

Gość Kisssssengen
Tylko chodzi o to,że podjęliśmy decyzję,że nie będziemy uprawiać seksu i dlatego chciałam iść do spowiedzi i zacząć wszystko o d nowa, ale nie dostałam szansy i zostałam potraktowana tak a nie inaczej

Gość lesnik76
To zależy od kształtu dachu. Jeżeli dach Twego domu jest płaski to mieszkasz pod jednym dachem i rozgrzeszenia dostać nie możesz. Jeżeli natomiast dom ma skośne dachy a wy mieszkacie i innych pokojach pod innym dachem i jeżeli jedna osoba dochodzi to nie ma problemu z rozgrzeszeniem! Moja znajoma mieszka z narzeczonym w jednym domu jednorodzinnym. On śpi w pokoju pod skośnym dachem w stronę szosy a ona w pokoju z dachem w stronę jeziora. On dochodzi do niej do łóżka i dostaje rozgrzeszenie. Zawodowe prostytutki nie mają problemu z rozgrzeszeniem! Ja osobiscie jadę do spowiedzi do Niemiec i nie mam z tym problemu!

Gość .Inga87.
A powiedziałaś księdzu o swoim postanowieniu ? Chyba ciężko je będzie zrealizować mieszkając razem ;] Zawsze możesz się przejść do innego kościoła czy innego księdza i wyspowiadać jeszcze raz ;]

Gość problem z zebami
je wierzaca tez Wam powiem, ze od momentu kiedy wyspowiadalam sie , ze sypiam z facetem nie dostalam rozgrzeszenia olalam troche kosciol bo uwazam , ze troche przeginaja w tych sprawach...czyli tak naprawde kazda parta , ktora wpadla i sie chajta bo bedzie dziecko to tez nie powinna dostac rozgrzeszenia i slubo bo to wielki grzech...troche dziwna ta katolicka rzeczywistosc..

Gość lp[jj
no to idź do innego księdza i powiedz że mieszkasz z chłopakiem ale żyjecie w czystości. Proste. Nie możesz zostać ukarana za coś czego nie robisz

Gość problem z zebami
Sorki ZA BLEDY

Gość VIVA CRISTO REY
ale pierdolicie bez sensu a czemu chodzicie do lekarzy przecież to truciciele lecza na jedno a zarach zachorujesz na wątrobę afera w łodzi co lekarze zabijali moze tera tarz zabijaja tylko lepiej sie kryja

Gość do problem z zebami
ale para która wpadła i bierze ślub automatycznie przestaje żyć w grzechu z chwilą zawarcia małżeństwa .Ale osoby żyjące w konkubinacie nadal grzeszą, tak trudno to zrozumieć?

Gość vampirka852
idź do spowiedzi do innego księdza, przeciez ksiądz nie ma prawa zabraniać ci chodzić do spowiedzi.

Gość bolimniewszystko
No to ja myślę tak - wyprowadź się od chłopaka i idź jeszcze raz do spowiedzi. Powiedz, że zmieniłaś życie. Jeśli nie jesteś pewna co do rozgrzeszenia, że go nie dostałaś to nic nie mów. Ja nic nie powiedziałam bo w sumie WYDAWAŁO MI SIĘ, ale wiesz - tak do końca nie byłam pewna i tyle. Dlatego nic nie powiedziałam. I dobrze zrobiłam. Święty spokój. Tyle :(

Gość Kisssssengen
a tak trudno zrozumieć,że człowiek chce coś zmienić w swoim życiu i dlatego idzie do spowiedzi?? znam parę, która mieszka razem i nie uprawia seksu,bo tak sobie postanowili w pewnym momencie swojego życia. Jesteśmy tylko ludźmi...może się nie uda, może upadnę,ale chcę spróbować.

Mojej kupeli która mieszka z facetem ale nie sypia ksiądz równiez nie dał rozgrzeszenia, poniewaz jak twierdził "wodzą się na pokuszenie". Dla mnie spowiedz to w ogóle bezsens. W boga wierzę,ale... Jestem zatwardziałą antyklerykalistką. Spowiedv w takiej formie słuzy temu,a by ksiadz wiedział co się dzieje w parafii.... Ja równiez zyję w grzechu i nie dostanę rozgrzeszenia;|

Gość bolimniewszystko
Też uważam,że powinna iść do innego - nigdy do tego samego. PO CO? Może to jest i pomysł, ale ja nie wierzę, że w Polsce można się dobrze wyspowiadać. Poza tym uważam, że człowiek powinien zostać sam ze swoimi myślami. Tak własnie uważam i koniec.

Gość bolimniewszystko
Nie spowiedz ma sens, ale tylko wtedy gdy ksiądz ma powołanie wiesz. A on? Stała praca bo SKŁADA OFIARĘ BOGU. Wiecie - Bóg juz sam złożył ofiarę i tyle. Ze swojego syna. Czy może więc chodzi o to, że ksiądz musi ODPRAWIĆ MSZĘ? NIe wierzę w to. Musi WYSPOWIADAĆ i dać komunię. Tak wyglądała ostatnia wieczerza i NIKT NA NIEJ NIE ŚPIEWAŁ. Nie no śpiewali PSALMY. A w Polsce? Nie śpiewa się Psalmów. Ale za dużo się śpiewa i tyle uważam. :(

Gość VIVA CRISTO REY
by ksiadz wiedział co się dzieje w parafii.... Ruda Zardzewiała i ksiądz będzie wiedział co sie dzieje w parafi pomyśl co piszesz to się kupy nie trzyma ks. Piotr Pawlukiewicz - Wykład o narzeczeństwie i małżeństwie http://video.google.pl/videoplay?docid=7781040296737647390#

Gość bolimniewszystko
W Polsce się po prostu FAŁSZUJE i tyle :(

Gość .Inga87.
Kisssssengen, dlaczego w ogóle kościół katolicki wprowadził ten zakaz uprawiania seksu przed ślubem ? Wytłumacz to mnie, innowiercy bo chciałabym wiedzieć.....

Ja mieszkam z partnerem i naszą córeczką, której ksiądz nie chce nam ochrzcić, bo dziecko poczęte nie w małzeństwie jest cyt."skazane na potępienie!" Kiedy zaczęłam z nim dyskutować usłyszałam "po co dupy dała!!!" Jeden wielki szit! Bo ja mieszkam z P., kochamy się szanujemy.... udowadniamy na codzień ze jestesmy na dobre i na złe.... nie zdradzamy się... nie chodzimy na kurwy... i tylko brakuje nam świstka, że przy gosciu w sukience powiemy to "TAK".... Ale odbiłam od tematu sorry

Gość VIVA CRISTO REY
na całym świecie jest to praktykowane nawet w islamie tylko tam sie zabija tam to jest sprawa honoru teraz sa prawa złagodzone ale żydzi też zabijali potem wsadzali do zakonu na 20 lat a teraz to tylko nie daja rozgrzeszenia Diabeł nienawidzi katolików, ale księży jeszcze bardziej. Nienawidzi naszego Kościoła, gdyż dopóki są księża, dopóty wymawiane są słowa Konsekracji. I my wszyscy musimy wiedzieć, że ręce kapłana dotykają Boga, nawet jeśli jest tylko człowiekiem. Ma pełnomocnictwo, by wezwać Boga z Nieba, przez jego słowo dokonuje się w kawałku zwyczajnego chleba transsubstancjacja: przeistoczenie chleba i wina w Ciało i Krew Pana. Kapłan jest konsekrowanym Pana, uznanym przez Boga Ojca

Gość ja mialam to samo ale
trafilam na wspanialego ksiedza, ktory rogrzeszenia mi nie dal, ale kazal komunie sw przyjmować duchowo i przychodzic do niego do spowiedzi chociazby po blogoslawienstwo :) i wytlumaczyl mi,ze w tym wspolnym mieszkaniu chodzi o to, ze to grzech, poniewaz stwarzasz sytuacje, w ktorej nie bedziecie zyc w czystosci, jest okazja do grzechu, a zal za grzechy i postanowienie poprawy polega na tym, aby unikac wszelkich pokus i okolicznosci zwiazanych z tym,ze grzech mozna popelnic... u mnie tak sie stalo,ze sie rozstalismy i nie mieszkamy juz razem i teraz dostaje rozgrzeszenie i moge przyjmowac komunie ;)