Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

aj zapomnialam dopisac przegrzebki byly zawiniete w szynke serrano no poezja ale tylko 3 sztuki w nosie mialam juz wysoka cene wieki nie jadlam przegrzebek wciaz czuje ten smak pow yplacie chyba wezme chlopa pod pache i pojdziemy :) z tym ze on na wszelkie fruti di mare krzywi sie niemilosiernie a ja bez mala talerz po tych przegrzebkach wylizywalam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość różnie to bywa
kaciulko kwiatuszku kochany,bardzo cię cenię ,lubię porady - ale przegrzebki? nigdy !!!!Wpisuję się do fan klubu twego męża bleeee:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
roznie to bywa >> dziekuje :) no ja koham malo tego napisze na wesolo mam fobie na krew nienawidze igiel pobierania krwi mbedackiedys w Nl na badaniach musialam jechac na badanie na szczescie nie na czczo :D no i matka ze swoja kolezanka kupila krewetki z sosem czosnkowym i inne frutti di mare :D i tak mnie kusila tzn szla trzymaja miseczke z owymi specjalami jak sie kusi osiolka marchewka :D no i musioalam miec to badanie :D i mialam ale co pisku przy tym narobilam to dluuuuuga historia ;) a ja wlasnie slucham pieknej piosenki Haliny frackowiak Serca gwiazd :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KOCHAM mialo byc eh klawiatura w lapku grrr :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość różnie to bywa
A ja to jestem prosta baba z gór,lubię jedzenie też proste takie tradycyjne,dlatego wszelkim cudaceństwom bleeeeee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
proste i tradycyjne tez lubie ale udziwnienia tez :) chyba jeszcze sie chwilke drzemne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość różnie to bywa
właśnie se robie paste z wędzonej makreli z bryndzą i cebulką szalotką,solą i pieprzem, zjem ją z razowcem i sałatką z pomidorów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja dzis na kolacje ( po Twoim poscie ) zrobie salatke z wedzonej ryby jaja na twardo szczypiorku i maionezu ;) dobranoc ;) swietna z ciebie kobitka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A i dodam do niej jeszcze ogorasa kiszonego i troszke startego sera zoltego :) Kiedys jadlam w gorach w Zakopcu pysznego oscypka owinietego w plasterek boczku zapiekanego na patelni rewelacja byla czesto sama takie robie jako zakaske na cieplo dla gosci :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
atramka- chcę upiec to ciasto z jabłkami i kisielem, na które podałaś przepis,ale chyba ci zjadło cyferkę przed mąką ziemniaczaną.Ile trzeba jej dać - z góry dziękuję:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
atramka- chcę upiec to ciasto z jabłkami i kisielem, na które podałaś przepis,ale chyba ci zjadło cyferkę przed mąką ziemniaczaną.Ile trzeba jej dać - z góry dziękuję:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A tak na marginesie - witam w ostatnim dniu świata :P Zapraszam na pyszną kawkę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podczytuję Was
i wasze dobre rady. Może i ja coś doradzę w sprawie gromadzenia przepisów. Od pewnego czasu nie przepisuję ich ręcznie, tylko drukuję, wkładam w foliową koszulkę i do segregatora formatu A5 czyli takiego jak zeszyt szkolny. Segregator dostałam "w spadku" od córek, kiedy wyrosły z gromadzenia karteczek z obrazkami. Z segregatora można sobie wyjmować pojedyncze koszulki, zmieniać ich kolejność, a co najważniejsze, nie trzeba przepisywać. Do segregatora wkładam przepisy już wypróbowane, z których na pewno będę korzystać. Te, które czekają w kolejce do wypróbowania mam w folderze w komputerze. Mnie to bardzo odpowiada, przepisywać mi się nie chce, odkąd posiadłam umiejętność obsługi komputera. Miłego dzionka życzę...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja przepisuję na kartki i wkładam do segregatora :) lubię mieć napisane "po swojemu" dlatego przepisuję :) Zastanawiam się jaką dziś zupę zrobić i brak mi pomysłu :( Chyba zrobię ogórkową - taką z ryżem i z ziemniakami i w ogóle wszystkim :) Ostatnio podpatrzyłam u mamy taki krem z groszku: Gotuje normalnie rosołek na udkach, potem wyjmuje mięso i wszystkie warzywa, dodaję puszkę groszku i miksuję blenderem. A potem dodaję z powrotem do rosołu i gotuję jeszcze chwilę. Taki krem można podawać z grzankami z serem (zapiekanymi w piekarniku) albo po prostu zwykłymi grzankami z patelni :) Pyszna - szczególnie z tymi z serem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
atramka wielkie dzięki idę zaraz piec.Syn już nie może się doczekać,szybciutko i chętnie poszedł do sklepu , po jabłka i margarynę , resztę składników mam.Potem zamelduje jakie mi wyszło! A przepisywać w zeszyty niestety muszę,drukarka nawaliła już całkiem.:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciasto: Zaciekawiło mnie też takie ciasto: 2 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki cukru 4 jaja 25 dkg margaryny 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 20 dkg zmielonego maku 1/4 litra mleka 1 jajo 5 dkg cukru (ok 4,5 łyżki) orzechy,migdały ,rodzynki lub śliwki suszone 1 cukier waniliowy Wykonanie masy makowej: Zagotować mleko i wrzącym zalać mak.Dodać cukier i cukier waniliowy,(jak będzie chłodne)dodać jajo i bakalie ,wymieszać. Wykonanie ciasta: Margarynę utrzeć z cukrami do białości,dodawać po 1 jajku,ciągle ucierając,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej z cukrem margaryny.Dokładnie wymieszać.Ciasto będzie dość gęste.Blaszkę (tortownicę o śr.21-23 cm,wysmarować tłuszczem.Wyłożyć 1/2 część ciasta na to masę makową, a na to drugą część ciasta. Piec 45 - 50 minut w 180-190 stopniach. Upieczone i ostudzone posypać cukrem pudrem. Ciasto wygląda na b.dobre tylko ta masa makowa? coś mi w niej nie gra .Ale jak zrozumiałam to mak albo mam kupić zmielony albo zmielić suchy w młynku do kawy?(w młynku mielę cukier i orzechy, to mak pewnie też pójdzie) no i tego mleka jakby za dużo- co o tym myślicie? atramka - Tobie to ciasto , też pewnie się spodoba? Bo ja właśnie najbardziej lubię takie proste typu.serniki, ciasta z galaretką i owocami,babki,murzynek .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
atramka wielkie dzięki idę zaraz piec.Syn już nie może się doczekać,szybciutko i chętnie poszedł do sklepu , po jabłka i margarynę , resztę składników mam.Potem zamelduje jakie mi wyszło! A przepisywać w zeszyty niestety muszę,drukarka nawaliła już całkiem.:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało :) Bo jak nie to będzie na mnie! :) Margolka - a nie prościej kupić gotową masę makową??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pewnie ,ze było by prościej, ale w takiej gotowej są skórki z pomarańczy i inne dodatki,których mój syn nie toleruje, a to on właśnie jest głównym zjadaczem ciast.🌻.A ty robiłaś już to ciasto?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robiłam to, na które podałam przepis. Z makiem jeszcze nic nie robiłam. U mnie z kolei nie ma kto jeść ciast, więc, choć bardzo lubię, piekę dość rzadko :( Ale teraz sezon na truskawki, więc będę robiła częściej, bo z owocami szybciej znikają :) Mam też przepis na pyszne ciasto z truskawkami, jak znajdę to napiszę :) Jest bardzo proste, tanie, delikatne i pyszne :) I można używać wszelkich owoców do niego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gdy moje dzieciaczki podrosną, wreszcie będzie je miał kto jeść :) Mam nadzieję :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Atramciu - koniecznie podaj przepis na to ciasto z truskawkami 🌻 za te przepisy!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hejka :) 🖐️ O! to i ja czekam na ten przepis na ciasto z owocami Atramki🌻 Ale bardzo proszę o przepis krok po kroku z ,,między krokami,, bo ja noga ciastowa :) pozdrawiam wszystkich :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciasto z jabłkami i kisielem już w piekarniku ,za godzinkę będzie wiadomo czy dobre:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
atramciu - złoty medal Ci się należy!!!Ciasto wyszło rewelacyjne,1/3 blachy już zjedzona:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Margolka - kamień z serca :) cieszę się, że smakuje :) A przepis na ten drugi podam na pewno, tylko muszę go znaleźć a gdzieś mi się zawieruszył :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
atramka - dawno takich pychot nie jadłam- moje chłopaki jedzą ,aż im się uszy trzęsą.Proste, bezproblemowe a takie smaczne.Czekam na ten z truskami , na pewno tez pyszniasty.Jeszcze raz medal!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×