Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Gość panna na wydaniu16
A czy na pomidorach też lęgną się przędziorki?Moja mam ma dużo posadzonych pomidorów i coś właśnie zwija liście:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo tez duze róznice temp
pomiędzy dniem a nocą,i liscie się zwijają albo...zostały zakupione sadzonki przeznaczone do uprawy pod folią,w szklarni bywa ze sie wyzbywają takich sadzonek a potem pozostaje walka z zasilaniem tych sadzonek i wszelakimi opryskami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość panna na wydaniu16
Bardzo dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam panie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość blondynki wytępiłam
na roślinie tzn myszce,ale cos mi miniatrura dalii dziwnie zaczęła brązowieć a krzak był jeden kwiat!zaglądam a tam brunetki!😠 mszyce sa rude tak w ogóle?moze kazde na co innego reagują juz mnie trafia od tych mszyc!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czy ogórki może wynisczyć
Poczytałam nieco w necie i faktycznie tych mszyc jest dużo gatunków.Plaga jakaś z tym paskudztwem,są praktycznie na wszystkim:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maggie....32
obiecałam kiedyś przepis na ogórki curry. oto on: 2,5 kg ogórków, 3 średnie cebule 2 łyżki soli 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki gorczycy (w ziarenkach) Ogórki pokroić w grube plastry, cebulę w półplasterki, dodać sól i odstawić na 3 godziny (wodę, którą puszczą zostawia się, a nie odlewa). Ocet z cukrem zagotować, dodać pieprz, curry i gorczycę wymieszać, wrzucić ogórki do zalewy. Do słoików wkładać cebulę, gorące ogórki i zalać zalewą. Jeśli zabraknie zalewy dodać gorącej wody. Pasteryzować 5-10 minut. można dodać więcej curry jak ktoś lubi i trochę oleju. i chwalę się nowym wpisem na pieczeń z serem feta :) http://homesweethome.blox.pl/2012/06/Pieczen-wolowa-z-feta.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pani Wanda :)
Meggi - bardzo ciekawy ten twój przepis - wielkie dzięki,że go podałaś:D już niedługo sezon ogórkowy więc chętnie skorzystam z twojego i z margolki z kurkumą - obu wam dziękuję.Macie może przepis na takie górki z chili?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maggie....32
tak, robię ogórki meksykańskie z tego przepisu: ogórki, 2,5 kg sól, 4 łyżki chili, 2 łyzki czosnek, 1 główka oliwa, 8 łyżek cukier, 60 dkg ocet, 1,5 szklaniki 1. 2,5 kg ogórków średnich , pokroić na 4 części wzdłuż.Zasypać 4 łyżkami soli i pozostawić na 6 godzin następnie odlać wodę 2. Ogórki zasypać 2 łyżkami chili,wycisnąć główkę czosnku i dodać 8 łyżek oliwy. 3. Zalać zalewą : 60 dkg cukru , 1,5 szkl. octu zagotować i gorącą zalać ogórki( w misce lub garnku , nie wkładać do słoików) i tak zalane pozostawić na 12 godzin. 4. Po 12 godzinach włożyć do słoików i zalać tą samą zalewą.Zakręcić - nie pasteryzować ! są super ostre, ale rewelacja :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paweł Ilnicki
no i co

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak dla mnie to ciut zbyt ostre,robię je trochę inaczej: 2,5 kg ogórków pokrojonych w ciut grubsze plasterki 4 łyżeczki soli Dokładnie wymieszać i zostawić na 6 godzin,zlać sok. Posypać 1 łyżeczką papryki chili. Posypać 1 łyżką papryki słodkiej. Dodać 1 główkę czosnku przeciśniętego przez praskę. Dodać 9 łyżek gorącego oleju. Następnie dodać gorący wywar: - 1 szklanka octu - 30 dkg cukru -30 dkg miodu Dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Pasteryzować 20 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pani Wanda :)
Fajne rozwiązanie dla osób lubiących mniej pikantne sałatki - dziękuję za przepis:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobietki macie może przepis na
jagodzianki - zaczął się sezon to bym upiekła:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość psze ballldzo
składniki: 3 szkanki mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 50 g drożdży 4 jaja 125 g masła 40 dag jagód 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać.Wymieszać z łyżką mąki i cukru i zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie jajka utrzeć z resztą curku, połączyć z zaczynem oraz resztą mąki, a także dodać cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, a na koniec dodać rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie krążki, które delikatnie spłaszczyć. Na środku każdego z nich ułożyć po łyżce umytych i wymieszanych z cukrem pudrem jagód. Każdą z nich posmarować rozmąconym żółkiem wymieszanym z niewielkę ilością wody. Zlepić bułeczki i piec je w nagranym do 180 stopniu stopni piekarniku przez ok. 20 - 25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem smacznego🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość psze ballldzo
cukru daję 3/4 szkl w sumie a na wierzchy mozna jeszcze zrobić kruszonkę:D zgłodniałam ...:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i nie wlewaj mleka tak na raz
bo tez jest kwestia jakie sa duze jaja,jaka jest mąka,w jakiej temp sie zarabia itd..a jesli ciasto za rzadkie to więcej mąki no ja robię powiem szczerze na oko;) ale w oparciu o ten przepis:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maggie....32
polecam ten oto przepis na ciasto drożdżowe. idealne i zawsze wychodzi. a co włożycie do środka to już kwestia gustu. ja wczoraj popełniłam wersję mięsną na 4 blachy ( większość zamroziłam) a reszta na dzisiaj do barszczyku :) a w przyszłym tygodniu robię wersję słodką z wiśniami i jagodami :) http://homesweethome.blox.pl/2011/12/Rogaliki.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Rozkosze dla dorosłych
Mrożone drinki to sprawdzony sposób na upały, zwłaszcza te z lodami i bitą śmietaną. Mogą być podawane jako deser , oczywiście tylko dla dorosłych. ozdobione sezonowymi owocami nadają się do sączenia przez słomkę i wylegiwania marząc o tropikalnych plażach, kołyszących palmach i lazurowym morzu. Na początek pobujajmy w obłokach Obłok blue cloud coctail swym wyglądem przypomina obłok na błękitnym niebie z wisienką, która imituje tu zachodzące słońce Składniki: 1 miarka amaretto*1/2 miarka niebieskiego curacao*2 gałki lodów waniliowych Przygotowanie: Umieszczamy wszystki składniki w mikserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji.Przelewamy do koniakówki. Na wierzchu kładziemy bitą śmietanę, na niej wisienkę. Więcej ; http://kuchniafaceta.pl/category/drinki-2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobietki macie może przepis na
Dziękuję bardzo za przepisy,dziewczyny jesteście kochane:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pani Wanda :)
Sama z chęcią spisałam przepis na jagodzianki i ciasto drożdżowe,teraz sezon to trzeba wnukom napiec - dziękuję:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Margolcia 🌻 Jestem po sesji, od wczoraj rozglądam się niczym po jakiś zgliszczach i masakra... warzywnik w stanie agonalnym, liczyłam na dyniowate a coś im się stało tego roku i nie dość, że jakieś lichawe to pozdychały w większości... truskawki z wolna się zaczynają. Już ta wiosna nie do nadrobienia, a szkoda. miłego dnia życzę wszystkim 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gratulację Składam Ci Emciu z tyt.dobrze zakończonej sesji .U mnie dynie też licho wzięło,najpierw majowa susza,potem późne przymrozki(po 17 maja u nas były) i tak dyniowate przepadły,dosiałam jeszcze trochę patisonów ale coś marnie rosną.Sezon truskawkowy u nas już minął,truskawki były ohydne,bo cały czas lało więc gniły i pleśniały.Teraz drogie jak czort 10 zł za kg,więc przetworów raczej nie będzie,ale za to jagody ładnie obrodziły i będę je zbierać i wekować - miłego dnia Wszystkim życzę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość FARJERKA
A u mnie truskawki były piekne ,ale teżsie już skonczyły. a szkoda bo pyszne ciacha i desery.Ale teraz porzeczki ,maliny,agrest jeszcze jest w czym wybierać.Najgorszy problem mam z meszką.Takie wszystko biedne ,pryskanie nie pomaga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jagodka z ogrodka
Margolka66-szkoda ze topik pada.Lubie korzystac z twoich przepisow i porad.Fajna babka jesteś.przeczytalam cały topik.Sporo się działo.Męczy mnie jedno-czy ty pokłociłas się z kroplą kropelką,bo nawet nie masz jej w ulubionych na garnku a tak duzo i ciekawie ze sobą pisałyście.pozdrawiam cię i wszystkie piszące tu dziewczyny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej!podnoszę topik, nikt się nie kłócił z nikim , tylko wystapiły pewne róznice zdań:) Też nieraz skorzystałam z rad i przepisów. Pozdrowienia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jestem fanką tego topiku
nie zatracajcie go,gdzie jesteście dziewczyny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jagodka z ogrodka
durne baby pojechały po Margolce i innych fajnie piszących.Te niby najwieksze koleżanki robiły sobie swinstwa i zapraszając na poranną kawę obrabiały potem tyłki.Margolka gruba kreska i dawaj do pieca..Proszę zaproś te które lubisz i pisz bo nas czytających jest tu sporo.sezon na przetwory w pełni a ciebie nie ma :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fanka topiku2
Margolka gdzie jesteś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×