Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Gość tu jest link o szkodnikach
link miało być

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia63
Czesc dziewczyny,pogoda do kitu,co chwile pada i zimno jest.Mam do was prosbe.Wtym roku bardzo obrodzila cukinia,macie jakies dobre przepisy na przetwory z niej.Jak uwas ida zaprawy,bo mnie juz pomalu spizarnia sie zapelnia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pozdrawiam wszystkich 🌻 ale Margolcia dla Ciebie wielkie ❤️ Mąż poczół wręcz macierzyństwo do tego kurczaczka i gdyby nie Ty to chyba by nie zasanął tej nocy tylko go pilnował czy żyje. Dzięki wielkie 👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam :) Babciu z cukinie rok temu robiąłm keczup i co roku robię sałatki. w wolnej chwili napisze przepis :) a keczup był super!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maggie....32
W takim razie mam pewnie te gąsiennice, bo liście mają dziury i podziurawione usychają. A same robaczki są właśnie gąsiennicowate, biało-żółtawe i mają nóżki. Może można je jakoś naturalnie zwalczyć? Dzięki w ogóle za pomoc :)))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość meggie prawdopodobnie twoje
Szkodniki Krzewik maliniaczek . To motyl z rodziny krzewi- kowatych. Ma brązowe skrzyd- ła z żółtym rysunkiem, rozpiętości około 14 mm. Gąsienice są szarobrązowe i dorastają do 9 mm długości. Zimują w spękaniach kory lub w ściółce u podstawy pędu. Wychodzą z kryjówek zimowych przed pękaniem pąków i wgryzają się w nie. Jedna gąsienica może zniszczyć nawet sześć pąków. Po dorośnięciu wgryza się do rdzenia pędu. Motyle krzewika wylatują w okresie kwitnienia malin. Składają jaja do rozwiniętych kwiatów. W okresie dojrzewania malin gąsienice schodzą do kryjówek zimowych. Skuteczne zwalczanie polega na wykonywaniu oprysków preparatami fosforoorganicz- nymi o działaniu wgłębnym, w okresie pękania pąków. Przeziernik malino- wiec . To motyl z rodziny przeziernikowatych o rozpiętości skrzydeł 22-26 mm, przezroczystych z ciemnobrązowych wzorem. Gąsienice są białe z ciemnobrązową głową, dorastają do 30 mm. Dorosłe gąsienice zimują w karpie korzeniowej, wiosną drążą korytarze w dolnej części pędu, przepoczwarzają się w maju, a lot motyli i składanie jaj odbywają się w lipcu i sierpniu. Żerowanie tego motyla powoduje słabszy wzrost i owocowanie, a pędy łatwo się wyłamują. Po zakończeniu owocowania należy wykonać oprysk preparatem fosforoorganicz- nym o działaniu wgłębnym. Kistnik malinowiec . Jest to chrząszcz z rodziny kistnikowatych o długości około 4 mm i ciemnobrązowym zabarwieniu. Larwa jest wydłużona, brudnokremowa, dorasta do 5 mm. Chrząszcze te zimują w glebie. Wiosną wychodzą z kryjówek i żerują najpierw na nie rozchylonych listkach, później na pąkach kwiatowych i kwiatach malin. Jaja składają w otwartych kwiatach lub na zawiązkach owocowych. Larwy żerują w owocach. To one czynią największe szkody. Zaatakowane owoce są źle wykształcone, miękkie, opadają przed zbiorem. Aby zwalczyć chrząszcza, należy w okresie rozluźniania się pąków kwiatowych opryskać krzewy preparatem fosforoorganicznym o działaniu wgłębnym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witajcie Emmi ,Ann i Meg Emciu czy u Ciebie będzie więcej tych kurczaczków? Dobrze żeby miał towarzystwo:) - u mnie kwoka też siedzi jeszcze ,ale zaraza tak się wierci ,że już cztery jajka rozwaliła,zobaczymy co wysiedzi - podłożyłam jej jajka zielononóżki i nie mogę się już ich doczekać:) Babciu a tu przepis dla Ciebie na sałatkę z cukinii:) Można ją tez robić z ogórków: - 5 kg młodziutkiej cukinii pokrojonej w plasterki 7 dużych cebul pokrojonych w piórka 3 duże,czerwone papryki pokrojone w niewielkie paski 6 łyżek soli kamiennej(bez jodu) Wszystko wymieszać i zostawić na 3-4 godziny Przygotować wywar 3 szklanki cukru,2 szklanki octu - zagotować Odlać ustany sok z cukinii,dodać 1 torebkę(taką tradycyjnej wielkości) kurkumy,oraz ostudzony wywar.Wymieszać ,nakładać w słoiczki , pasteryzować 15 minut.Można do tej sałatki dodać pokrojony drobno,spory pęczek zielonego koperku,jak się go lubi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babciu ta sałatka jest super:)
Zaloguj: Login: Hasło: Pamiętaj mnie Zapomniałe(a)ś hasła? Załóż nowe konto Przepisy kulinarne ZOSTAŃ GWIAZDĄ W KUCHNI Szukaj: Strona główna Dodaj przepis Artykuły Składniki Akcesoria kuchenne Konkurs AGD Kontakt Ciasta Desery Grzyby Jarskie Kasze i ryż Kuchnie świata Makarony Mięsne Napoje Owoce morza Pieczywa Przekąski Rozwiń GwiazdyWKuchni.pl Sałatka z ogórków i cukini na zimę Sałatka z ogórków i cukini na zimę Dodany przez lewewelina23 lewewelina23 Ile porcji: 24 Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min. Czas przygotowania: 2 godz. Data dodania: 2011-01-10 Wyświetlenia: 7624 Ocena przepisu 1 2 3 4 5 Drukuj przepis Dodaj do ulubionych Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks Zgłoś naruszenie przepisu Zobacz także: Sałatki Tagi paski, sałatka z, do słoików, minut, marchewkę, sałatka z ogórków, sałatka, wszystkie, ogórki, na zimę Składniki ogórki gruntowe 3 kg cukinia 2 kg cebula 1 kg marchew 12 sztuk czerwona papryka 3 sztuki sól 4 łyżki cukier 3 szklanki ocet 2 szklanki listki laurowe kilka sztuk ziele angielskie kilka ziarenek kurkuma Kamis 2 opakowania Sposób przyrządzenia Ogórki i cukinię pokroić w plasterki ze skórką, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach cebulę w paski pół krążki, paprykę na 4 i w paski. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na jedną godzinę, składać do słoików i pasteryzować 10 minut od zagotowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maggie....32
hmm... no to najbardziej by mi ten drugi pasował, gdyby nie ta wielkość 30mm, bo moje mają najwyżej 3... do ogrodniczego boję się z nimi iść. mąż mi mówi, że mnie pogonią z robactwem :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Meg nie bój się iść do ogrodniczego z robalami,zapakuj kilka osobników do woreczka wraz ze szkodami jakie zrobiły i pokaż fachowcom oni będą wiedzieli jaki środek chemiczny Ci sprzedać,bez tego nigdy nie pozbędziesz się tej plagi,ja zawsze tak robię jak mi coś zaatakuje moje rośliny:) - powodzenia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maggie....32
ok. jutro pakuję robale i idę ;) mam jeszcze do was pytanie. czy któraś ma jeża w ogrodzie? piszą, że nieźle radzi sobie ze ślimakami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam serdecznie:) Meg - ja mam 2 jeże w budynku gospodarczym,ale niestety do ogrodu chyba nie zaglądają,bo u mnie ślimaki to istna plaga:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dziewczyny potraficie może
Ponawiam prośbę i jeszcze raz pytam - jak odróżnić czosnek polski od chińskiego? Bardzo proszę opiszcie,bo nie chce zepsuć kiszenia ogórków!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia63
Ann,mozesz podac przepis na keczup.Dzieki za przepisy na salatki.Ja cukini nigdy nie sadzilam i nie zaprawialam jedynie czasem robilam bigos,czy schabowe jak sasiadka miala.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Podam ci przepis na moje
Polski czosnek jest większy i ma zabarwienie różowe chiński jest mniejszy i biały

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Babciu podaje przepis na keczup z cukinie, jest pyszny i w smaku taki lekko ostry. cukinia 3 kg cebula 1 kg cukier 1 kg ocet 2 szklanki koncentrat pomidorowy 2 słoiczki, ja dawałam pół litry przecieru z rozgotowanych i zmiksowanych pomidorów świeżych curry 1 łyżeczka pieprz 1 łyżeczka sól 2 łyżeczki Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać i razem z cukinią pokroić w drobniutką kosteczkę, zmiksować. Schłodzić około 5-6 godzin, całość wymieszać z octem i cukrem, gotować 20 minut, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku, gotować jeszcze 15 minut. Wkładać do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 10 minut. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. jak będziesz robiła, to pod koniec próbuj i doprawisz ewentualnie pod swój smak :) nam ten keczup bardzo smakowała i w tym roku na pewno zrobie go dużo więcej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeszcze obiecany przepis na sałatkę z cukini, jest pyszna i co roku robię jej kilka porcji :) po 1 kg. cebuli, papryki, ogórków, pomidorów, cukini, marchewki. wszytsko pokroić w słupki/paski/kostkę zasypać kilkoma łyżkami soli (5-6 łyżek) i odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc. zrobic zalewę: 1 litr wody, 0.5 litra octu, 75 dag. cukru, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. zalewę zagotować i zalać nią warzywa. wymieszać i dodać jeszcze pieprze do smaku, koperek i czosnek posiekany. wkładać do słoikó i pasteryzować ok. 20-25 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Babciu podaję ci przepis
na super sałatkę: Monża ją robić w dwóch wersjach albo z ogórkami albo z cukinię - jest rewelacyjna - polecam: OGÓRKI LUB CUKINIA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ. może być fasola masłowa szeroko-strąkowa bardzo, bardzo wspaniałe smakuje 2 Kg ogórków lub młodziutkiej cukinii ogórki obrane,cukinia nie obierana - pokroić w nieco grubsze plasterki 1 Kg cebuli w piórka. Dodać 2 łyżki soli wymieszać z ogórkami lub cukinią, odczekać godzinę aż puszczą sok, soku nie odlewać. 2 Kg fasolki żółtej, gotować z łyżką soli przez ok 15 do 20 minut. Fasolkę przestudzić, pokroić w 3 cm.paski. wymieszać z ogórkami lub cukinią i z cebulą ZALEWA. pół szklanki octu, pół szklanki cukru, 1 szklanka oleju, dwa koncentraty pomidorowe w słoiczku. W ubiegłym roku dałam 1 przecier i 1 keczup było ostrzejsze. Zalewą zalać ogórki i pozostawić na trzy godziny. Nakładać do słoiczków i paseryzować ok 10 minut. Można dodać pieprzu. S MA C Z N E G O.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Babciu podaję ci przepis
2 kg kapusty białej 2 kg cukinii młodej ze skórką 4 marchewki 4 pietruszki 2 pory 2 papryki czerwone 1/2 pęczka natki pietruszki 1 szklanka oleju 3/4 szklanki octu 10 % 2 łyżki soli 1 szklanka cukru Warzywa umyć, marchew, pietruszkę oskrobać. Kapustę poszatkować, cukinię pokroić w cienkie krążki. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, por pokroić w cienkie półkrążki a paprykę w paski. Warzywa wymieszać z olejem, przegotowanym i ostudzonym octem, cukrem i solą, dodać natkę. Dokładnie wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie jeszcze raz dobrze wymieszać i nakładać do wyparzonych słoiczków. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować 15-20 minut. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu. Sałatka z cukinii i papryki 2 kg cukinii 1/2 główki czosnku 2 cebule 2 marchewki średnie lub 1 duża 2 średnie czerwone papryki 1 papryczka chilli. ok 1/2 szkl. cukru. 2 płaskie łyżki soli - zalewa litr wody 250ml octu 10%. 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 3 listki laurowe Cukinię pokroić w plastry, cebulę w talarki, czosnek w drobne plasterki, paprykę w paseczki, marchew w plasterki, wszystkie składniki wymieszać, zasypać cukrem i solą, Odstawić na 15 minut. Przemieszać, nałożyć do słoików. Zagotować zalewę z przyprawami, nalać gorącą do słoików, zakręcić suchymi nakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować ok 15 min. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu. Sałatka z cukinii 2 kg cukinia 1/2 szklanki cukru bazylia (świeża) łyżeczka soli morskiej 3/4 szklanki ocet 10 % 5 ząbków czosnku papryczka chilli Cukinie umyć i pokroić w plastry jeśli jest duża pokroić na mniejsze kawałki. Cukinie zasypać cukrem i solą - wymieszać odstawić na 15 minut po czym dodać ocet, zmiażdżony czosnek oraz zioła. Wszystko wymieszać i zostawić tak na godzinkę następnie włożyć do wyparzonych słoiczków razem z zalewą. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować od zagotowania ok 10 minut. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu. Cukinia w zalewie octowej 3 cukinie papryczka chilli 2 cebule czerwone pęczek koperku 8 listków laurowych 8 szczypt ziarenek gorczycy 8 ziarenek pieprzu czarnego Zalewa: 8 szklanek zimnej wody 12 łyżek cukru białego 2 łyżki soli 1 szklanka octu Przygotować zalewę: w zimnej wodzie z octem dokładnie wymieszać cukier i sól. Cukinie umyć i pokroić w dość cienkie plastry a cebulę w piórka. Papryczkę chilli oczyścić z nasion i pokroić na kawałki. Na dno każdego słoiczka włożyć po 1 listku laurowym, ziarenku pieprzu oraz szczypcie gorczycy, gałązce koperku i kawałku chilli. Na to włożyć cebule i cukinię. Warzywa zalać przygotowaną zalewą do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoiczka. Następnie zakręcić słoiczki wyparzonymi, suchymi zakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia63
Dzieki dziewczyny za poratowanie tyloma przepisami,teraz tylko wszystko zaprawiac w miare dorastania pozostalych cukin.Caly dzien brak pradu ,dlatego teraz dopiero odpisuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Czarny koci pazur
Biała dama 3pherbatnikow 1/2l śmietany30% 1/2kg twarogu x3przekrecony przez maszynke 2budynie smietankowe+3łyżki cukru 1l mleka 1masło 8łyżek cukru pudru 15dkg wiórek kokos 4łyzki żelatyny 1/2masła do wiórek 1łyzka cukru do wiórek 1 puszka brzoskwin Budyń ugotować utrzec z masłem,śmietane ubić z cukrem,Żelatynę rozpuścić w 1/2szkl wody.Ser zmkosować powoli zmieszać zubitą śmietaną i żelatyną,pokrojonymi brzoskwiniami. w formie ułożyć herbatniki-masę budyniową połowe-masę serowo śmietanową-herbatniki-masę budyniwą na wierzch zrumienione wiórka kokosowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hejka :) Zaglądam, czytam ale nic nie piszę bo nie mam o czym. Ciągle pielę, koszę, zbieram siano, podlewam foliak... o i tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
iemasz Emmi - też latam i latam,dużo pracy jest i w ogrodzie i w domu,wszystko zarasta jak szalone,trochę zasiałam rózności na jesienny zbiór - tj:rzodkiewkę "sopel lodu",kalarepę i cebulę zimującą - jakaś nowość ,którą wyszukałam w ogrodniczym,więc muszę wypróbować,pod folią też wszystko zarasta jak szalone,no i ogórki kiszę i konserwuję,póki je zaraza nie wytępi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dziewczyny podajcie mi sposób
w jaki robicie placuszki z cukinii,proszę,obrodziła mi pięknie i na garnku widziałam ,że robicie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pomarańczko, placki z cukinie robię tak jak z ziemniaków, a jak mnie fantazja poniesie, to ścieram do nich dodatkowo marchewke, kalarepę, ziemniaka :) placki z cukini będą miały luźniejsze ciasto, wiec placki trzeba robić małe, ale sa pyszne! najlepiej smakują z dipem czosnkowym :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dziewczyny podajcie mi sposób
annorl1 - dziękuję za przepis,ale proszę o podpowiedź na jakiej tarce ścierasz cukinie i ziemniaki,na tej najdrobniejszej,czy dodajesz cebulę,czy czosnek?Raczkuję dopiero w kuchni więc tak trochę niemądrze pytam>No i mąka,jaką dajesz pszenną czy ziemniaczaną i ile?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pomarańczko, cukinię ścieram na dużych oczkach, cebulę, ziemniaki na drobnych, marchewke jak dodaję to różnie, czasem na drobnych czasem na grubych. mąkę dodaję pszenną, ciężko mi powiedzieć ile, bo to zależy jak bardzo wodniste wyjdzie mi ciasto, ale raczej staram się na 1 średnią cukinię nie dawać więcej jak 3-4 łyżki mąki, bo potem bedzie ją czuć, za to dodaję dużo jaj, 2-4 jaja, lubię takie placki :) jak byś miałą jeszcze jakies pytania, to pytaj potem tu zaglądne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dziewczyny podajcie mi sposób
annorl1 - bardzo Ci dziękuję,dziś będzie pierwsza produkcja i pewnie zjemy je z keczupem,a jak jeszcze robisz to warzywo,słyszałam,że można je robić podobnie jak schaboszczaki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
placki polecam zrobic z dipem czosnkowym. do smietany lub jogurtu naturalnego dodajesz czosnek posiekany i jeśli lubisz to dosmaczasz solą. a co jeszcze robię z cukini ? tak jak piszesz, niby shabowe, grube plastry cukini mocze w jaju i bułce tartej i na bardzo goracy olej, lubi wsiąkać tłuszcz, wiec oleju minimalnie. aha, z młodej cukini nie wykrawam pesteczek. cukinię można tez kisic, konserwować, robic sałatki na zimę. a teraz to można na pół przeciąć, wydrążyc środek i w te "łódeczki" farsz z miesa mielonego włożyc i zapiekać. można robić bigos z cukini, leczo, zapiekanki, zupę...możliwości jest ogrom :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×