Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Gość Żywcem zmałpowane z innego
topiku! Marchew gotujemy na pół miękko,kroimy w kostkę lub grubsze talarki i zalewamy wywarem. 1litr wody 3 dag cukru 2dag soli 8 g kwasku cytrynowego Na dno słoika układamy gałązkę kopru 2 ząbki czosnku,l2 liście laurowe,kilka ziaren ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy,kwasek można zastąpić 3/4 szklanki octu 10%.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Żywcem zmałpowane z innego
Pasteryzujemy 15 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przesyłam pozdrowienia z deszczowego morza... lunęło równo! A tak niewinnie zaczęło :P Margolcia//:) Tego roku wszelkie zasługi warzywne przypadają memu mężowi, który moim zdaniem spisał się na medal. Ja nie mogłam bo sesja :O Mamy piękne ogórki rosnące na foli - naprawdę polecam, ani tego pielić, ani nie zapiaszczone, pięknie roślina rośnie. Annorl 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przesyłam pozdrowienia z deszczowego morza... lunęło równo! A tak niewinnie zaczęło :P Margolcia//:) Tego roku wszelkie zasługi warzywne przypadają memu mężowi, który moim zdaniem spisał się na medal. Ja nie mogłam bo sesja :O Mamy piękne ogórki rosnące na foli - naprawdę polecam, ani tego pielić, ani nie zapiaszczone, pięknie roślina rośnie. Annorl 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przesyłam pozdrowienia z deszczowego morza... lunęło równo! A tak niewinnie zaczęło :P Margolcia//:) Tego roku wszelkie zasługi warzywne przypadają memu mężowi, który moim zdaniem spisał się na medal. Ja nie mogłam bo sesja :O Mamy piękne ogórki rosnące na foli - naprawdę polecam, ani tego pielić, ani nie zapiaszczone, pięknie roślina rośnie. Annorl 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kobietki tu piszące
Jestem młodą gospodynią,od roku mężatka więc doświadczenie w o pracach domowych nikłe.Mój mąż uwielbia ogórki konserwowe,chciałam mu zrobić w tym roku zapasik ziomowy-ale!!!!Wszystkie wyszły miękkie i b.kwaśne.Kochaniutkie poradźcie jak je robić by były twarde i jędrne i smaczne - proszę:);)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dora1234
w zeszłym roku podawałyście chyba tutaj przepis na pomidory w oleju. Możecie podać jeszcze raz? bardzo proszę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość O tak pamiętam
ten przepis to chyba joela podawała,ale ona chyba tu już nie pisze,a szkoda bo sama bym skorzystała z jej przepisu:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam serdecznie:) Młoda gospodyni podam Ci mój sposób na korniszony: Małe,jędrne ogórki układam pionowo w słoiku,na spód wcześniej daję 1 spory baldachim kopru,Daje też kilka plasterków marchewki (na 1/2 litrowy słoik) 2 spore ząbki czosnku 4-5 kulek ziela angielskiego,1/2 łyżeczki gorczycy,2 liście laurowe,kawałek chrzany(korzeń). Robię zalewę z: 1 litr wody niepełna szklanka octu 10% 1 łyżka soli kamiennej 2,5 łyżki cukru lub można też miodu Zalewę zagotowuję,wrząca zalewam słoiki z ogórkami,na wierzch kładę liść chrzanu,tak by nie przeszkadzał przy zakręcaniu,szybko zakręcam słoik i ustawiam go do góry dnem ,aż ostygną,po tym czasie pasteryzuję 10 minut od zawrzenia i natychmiast wyciągam słoiki do ostygnięcia.Taki jest mój sposób,może pojawią się tu inne dziewczyny,np.ann z tego co wiem robiła jakieś fajne korniszony,może babcia.Życzę powodzenia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kobietki tu piszące
Margolka wielkie dzięki za przepis!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mam małe pytanko?
Łazanki to wy z jakiej kapusty robicie?Kwaszonej czy białej surowej i jakie mięso(wędlinę)dodajecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
łazanki z kapusty białej świeżej, ugotowanej, potem na oleju z posiekana cebulką przysmażonej a potem podduszonej. i tyle, żadnej wedlib=nu nie dodaję, to są u nas łazanki :) mięłgo dnia wszytskim piszącym i zaglądającym :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj Ann:) Pani pomarańczowa ja łazanki robię z kapusty kwaszonej,drobno ja kroję,gotuje do miękkości,odciskam mocno,smażę sporo drobno pokrojonej cebulki na złoty kolor,podsmażam pokrojoną w kostkę wędzonkę i mieszam kapustę ,cebulę i wędzonkę i jeszcze podsmażam aby jak najwięcej wody odparowało,gotuje makaron łazankowy,mieszam,doprawiam solą i pieprzem do smaku,osobno podsmażam utarte na grubych oczkach tarki marchewkę,pietruszkę i kawałek selera,następnie podlewam wodą i dusze do miękkości i całkowitego odparowania wody,dodaję do łazanek,czasem dodaję też podduszone jak wyżej warzywa pieczarki.Ale mi narobiłaś smaka,chyba dziś na obiad będą łazanki.Miłego dnia życzę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pozdrawiam wszystkich w szczególności Margolcię :D 👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziękuję Emciu za pozdrowienia:) Ciebie też serdecznie pozdrawiam i przyjemnego wypoczynku życzę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gdzie jesteście dziewczyny?
Taki fajny topik,a tak mało uczęszczany:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
widzę ,że znalazłam odpowiedni topik dla siebie.Uwielbiam pichcić,także będe tu często zaglądać:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bo teraz czas na przetwory
🌻 dla wszystkich

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gdzie jesteście dziewczyny?
No właśnie co wy teraz robicie za przetwory? Mam sporo gruszek,śliwek i brzoskwiń!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość henia z białego domu
Ja to bym je przesmażyła - osobno gruszki,osobno brzoskwinie,potem połączyła,dodała soku z cytryny lub kwasku i zrobiła pyszny dżemik .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Obecnie przetwarzam
śliwki,z których robię powidła oraz drelowane w syropie, gruszki,z których robię "galaretki",w syropie i smażę razem z jabłkami, jabłka sok,jabłka smażone,jabłka "galaretkowy mus"jabłka tarkowane, pomidory,sok,przecier:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość witam was dziewczyny:D
dziewczyny!zapodajcie przepis na sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka...liczę na was:)...z góry dziekuję:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robię sałatkę z tuńczykiem z puszki w sosie własnym do tego daje kuskus czerwoną fasolę kukurydzę oraz łyżkę majonezu no i oczywiście przyprawy wg gustu czasami też daję natkę pietruszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość witam was dziewczyny:D
dzieki bardzo:)....chociaż przyznaje,że do tej pory nie miałam stycznosci z kuskusem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w sumie sałatkę z tuńczyka można robić na różne sposoby np z ryżem papryką pieczarkami i ananasem można też z kaszą kuskus i jajkiem rzodkiewką także możliwości łączenia jest wiele

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość muszę spróbować
twojej wersji sałatki vicoletto,sam opis brzmi cudnie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kafelubka
Jak robicie kobietki dżem z brzoskwiń?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aż wstyd, że zaglądam tylko jak mam prośbę :O Ale staramy się maksymalnie wykorzystać ostatnie dni wakacji, kiedy jest luz od szkoły i jak przystało na tę porę roku, gromadzimy jedzenie na zimę. I mam właśnie prośbę o podanie pomysłów na zamknięcie pomidora w słoiki. Keczup odpada, akurat tego mąż nie chce robić. Z góry dziękuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gospocha
Najczęściej robię sok-przecier pomidorowy. Pomidory myję,kroję w ósemki,wkładam do dużego garnka,leciutko podlewam wodą i gotuję do miękkości.Następnie jeszcze ciepłe rozdrabniam blenderem i przecieram przez sito.Idzie to dość sprawnie i na sicie zostają tylko pestki i resztki skórek.Leciutko solę,wlewam do słoików i pasteryzuję ok.20 minut. Albo sparzam pomidory,obieram ze skórki,kroję w ćwiartki,układam w słoikach i zalewam sokiem-przecierem pomidorowym.Pasteryzuję 20 minut. Maleńkie pomidorki koktailowe układam w słoiczkach,dodaję takie przyprawy jak do korniszonów,zalewam zalewą taką jak do korniszonów i pasteryzuję ok10 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×