Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość POJEDYŃCZA MAMA

JAKA RÓŻNICA WIEKU MIĘDZY DZIEĆMI JEST NAJLEPSZA? KIEDY PLANUJECIE DRUGIE?

Polecane posty

Gość Moim skromnym zdaniem:)
5 lub 6 lat to super różnica, starsze dziecko pomoże przy młodszym i nie wymaga już takiej uwagi jak 2 czy 3-latek, poza tym zrozumie że mama musi więcej uwagi poświęcić niemowlakowi i tym samym nie poczuje się zaniedbane czy zrzucone na drugi plan

Gość DO u mnie 21 miesięcy
większość dzieci jenak częściej budzi się w nocy niż co 6-7 godz. poza tym jest wiele innych rzeczy które przemawiają na korzyść większej różnicy wieku, jak dla mnie nie całe 2 lata to stanowczo za mało

Gość u mnie 21 miesiecy
zeby sie nie budzilo i przesypialo tyle godzin to trzeba je nauczyc i miec sposoby ja mam i nie mialam problemow ze wstawaniem kazdy robi sobie jak mu pasuje wygodniej dla rodzicow jest wieksza roznica a dla dzieci mniejsza bo sie razem bawia razem dorastaja a nie jeden musi sie drugim zajmowac jak to jest gdy dzieci dzieli 7,8 lat i wiecej

Gość jeśli jest 7-8 lat różnicy
to starsze dziecko zazwyczaj chce zajmować się młodszym a nie musi, ja nigdy nie wymagałabym tego, mogłabym poprosić od czasu do czasu np. o przypilnowanie żeby młodsze nie spadło z łóżka ale nie o niańczenie go, bez przesady. To że ty masz taką a nie inną różnicę wieku to nie znaczy że wszyscy muszą taką mieć bo wg. ciebie jest najlepsza a wg mnie za mała

Gość całeSZCZĘŚCIE
u nas będzie co najmniej 3 lata bo moje szczęście ma już 24 miesiące a tak na prawdę mam nadzieję że różnica będzie nie mniej niż 4 i nie więcej niż 6 latek :D

Gość A prawda jest taka, że...
Dla dzieci im mniejsza różnica wieku, tym lepiej, natomiast dla rodziców odwrotnie. Dlatego należy się zastanowić komu chcecie zrobić dobrze.

Gość a ja sądzę że......
od 3 do 5 lat to ok różnica, dzieciaki się dogadają jak podrosną a gdy jedno ma 2 lata a drigie 2 miesiące to i tak żadna zabawa między nimi

Gość bardzo namiętny palacz
Najlepiej 2 lata

Gość koloradooo
2 lata, moja siostra ma dzieci z ta roznica. dzisiaj bylam z nimi na spacerku, szok jak one sie ze soba bawia i dyskutuja.. idealnie, bo w domu sie soba zajmuja i tak prawie jakby dzieci nie bylo :) wiec juz rob to dziecko :) jaka radosc dla dzieciakow na wakacjach, nie musza szukac dzieci w swoim wieku do zabawy, bo maja siebie :)

Gość *DZIECIACZKOWO*
5 LAT TO NAJROZSĄDNIEJSZA RÓŻNICA A NAJGORSZA ROK PO ROKU

Gość u mnie 21 miesiecy
ja nikomu nie karze miec tyle ile ja kazdy sobie robi jak chce napisalam albo duza dla rodzicow albo mala roznica dla dzieci tyle rok po roku to samobojstwo ,od 3 lat dziecko jest juz zazdrosne

Gość O nieeeeeeeeeeee
tylko nie 2 lata, znajoma ma dzieci w wieku 23m-ce i 2 m-ce, jest zajebana po uszy robotą, ciągle pilnuje żeby starsze dziecko nie zrobiło krzywdy młodszemu, przewija na zmianę i starsze i młodsze oczywiście, nie do pozazdroszczenia i o żadnej wspólnej zabawie nie ma mowy i jeszcze długo nie będzie.

Gość malutkannnnnn
Moim zdaniem najlepszy kontakt jest jak jest najmniejsza różnica wieku. Mam siostrę młodszą o 1.5 roku i mam z nią świetny kontakt, to moja przyjaciółka. To samo moja mama i jej siostra (2 lata różnicy). Jak jest duża różnica wieku, to niestety, ale zazwyczaj mamy zabawę w nianię, aż młodsze dziecko nie dorośnie. Widzę, to po swoich koleżankach, znajomych. Jest tylko odpowiedzialność za młodsze rodzeństwo i brak tego głębszego kontaktu. Macie prawo robić, co chcecie, ale najlepiej spieszyć się z drugim dzieckiem... Dziękuję za to mojej matce ;)

Gość O nieeeeeeeeeeeee
masz za co dziękować bo się natyrała przy was jak bury osioł

Gość siostrzyczkiiiiiii
Ja mam siostr 2 lata starszą - zero kontaktu ( sms na święta, urodziny i tyle) mam tez siostre 11 lat starszą i widujemy się prawie codziennie -kontakt rewelacyjny. Moje dziecko ma 8 lat i staramy się dopiero o rodzeństwo;-)

Gość malutkannnnnn
"masz za co dziękować bo się natyrała przy was jak bury osioł" Za to też jej dziękuję, ale głównie za to, że nie zrobiła ze mnie niańki dla siostry ;). I nie tyrała jak osioł, bo mojego ojca zaganiała do opieki nad dziećmi i miała wsparcie rodziny. Tu na cafe wszyscy mają wieczne wojny rodzinne, ale u mnie tak nie było :D

Gość a...........////////////
mam 2 mlodsze siostry.jedna jest mlodsza o 2,5 roku a druga o 8 lat.z tą mlodsza o 8 lat zawsze mialam super kontakt,natomiast z ta srednia nie za bardzo...sadze ze nie od roznicy wieku zaleza relacje dzieci,ale od tego czy maja podobne charaktery,temperament itp.

Gość a...........////////////
i za nianke nie robiłam

Gość kjhgfdrfgth
u mnie jest 5 lat i zdecydowanie za duzo:( teraz aluje ze nie zdecydowalam sie wczesniej Jakos bym rok przemeczyla a potem juz by sie dogadywali a tera starszy ma swoje zycie i mlodszy brat go nie obchodzi

Gość allodium
Wszystko zależy od tego, jak się wychowa dzieci, a nie jaka jest różnica wieku i płeć. Mam brata o 3 lata młodszego i zawsze się dobrze dogadywalismy, wiadomo, że był wiek, że ja miałam swoje sprawy i on swoje, ale nie było kłótni i nie mogłam powiedzieć, że młodszy brat mnie nie obchodzi. a teraz kiedy jesteśmy dorośli, same plusy - jezdzimy razem na festiwale, chodzimy na imprezy, a ja jako starsza siostra czasem pozycze bezzwrotnie 50 zl ;) kazdemu zycze takiego rodzenstwa.

Gość mamuśka******
Zależy od charakterów dzieci czy się będą dogadywać a nie od tego ile lat je różni, może być rok czy dwa i zero wspólnych tematów a może być 10 lat i dzień w dzień będą do siebie wydzwaniać. Mojego męża siostra o rok starsza od niego dzwoni tylko od Święta, a znajoma ma siosrtę 3 lata starszą i też zero wspólnych tematów - jedna domatorka i spokojna a druga szalona imprezowiczka.

Gość Felicjasa
Moim zdaniem dwójka małych dzieci tak rok po roku czy nawet z różnicą do 2 lat to za mały odstęp czasu,matka się zwyczajnie natyra jak dziki wół z dwoma niemowlakami praktycznie.Tzn. ja osobiście nie chciałabym mając np. teraz mojego roczniaka zajść w 2 ciążę, bo po pierwsze kobieta w ciąży potrzebuje spokoju, nie może się przeforsowywać,. dźwigać, a jak tu się nie przeforsować, nie dźwigać, mając tak małe dziecko? Przecież trzeba je nie raz podnieść, trzeba wykąpać, wozić w wózku, ogólnie zajmować się, co jest bardzo wysiłkowe dla zwykłej osoby, a co dopiero ciężarnej. Ja osobiście wolałabym, aby mój synek podrósł do wieku przedszkolnego,żeby nie było z nim już tyle pracy i wysiłku i wtedy można spokojnie sobie chodzić w ciąży z drugim.

Gość Felicjasa
No i mając potem przedszkolaka i noworodka w domu łatwiej jest ich obydwu ogarnąć, niż np. 2 latka i noworodka. Tak że stawiałabym na różnicę minimum te 3 lata, tak od 3 do 5, myślę, że jak zbyt duża różnica,np. ok 10 lat to znów rodzeństwo kiepsko się dogaduje i jeden drugiemu przeszkadza, mam takie doświadczenie, bo mam dużo młodszego brata, który zwyczajnie jako małe dziecko mnie denerwował.

Gość POPIERAM!!!!!!!!!!!
Jak dla mnie rok czy dwa to za mało, ewentualnie może być 3 lata ale to ostatecznie bo też wolałabym więcej, tak 4-5 a nawet 6 mogło by być.

Gość JaChcęRóżnicę
5 lat, teraz nie wyobrażam sobie być w drugiej ciąży, nie miałabym chwili oddechu a w ciąży różnie można się czuć, czasem trzeba poleżeć i odpocząć.

Gość kfiatusekkkkk
chciałabym większą różnicę, nawet 7 lat ale chyba będę się bała tak długo czekać z drugą ciążą bo ponoć lepiej nie mieć dzieci po 35 roku życia

Gość ehyahy
a co myslicie o roznicy 17 lat? :| starsze dziecko lada chwila bedzie miec wlasne a tu rodzenstwo niewiele starsze od jego dzieci :|

Gość gość
Uważam, że minimalna różnica między dziećmi to 4,5 roku. Uwielbiam dzieci, jako dziecko sama opiekowałam się na osiedlu wszystkimi dziećmi,a ich matki miały spokój. Mam brata 4 lata młodszego i całe życie miałam do rodziców pretensje, że jest między nami taka mała różnica, bo chciałam się opiekować kimś dużo młodszym i tylko czekałam, aż sama będę planować moje życie. A ogólnie zawsze traktowałam swojego brata jako dużo młodszego, rodzice mogli mi powierzyć opiekę nad nim i cała rodzina była zachwycona. Sama mam synka 7 lat, córkę 1 rok i planuję jeszcze dwójkę dzieci za 3 i 8 lat, czyli największa różnica będzie 15 lat i to jest fajne,bo zawsze masz jakieś dzieci, nawet jak inne idą na studia, oczywiście to zależy od tego co kto lubi, ale nagorsza różnica jka może być to 1 albo 2 lata , koszmar jakiś, nic same nie zrobią, nie pobawią się , tylko płaczą i opieka 24h i rodzice zatyrani, chyba muszą albo pracę rzucić, albo na zmianę ojcowski i macierzyński. A tak to starsze coś pomoże, krem czy chusteczki przyniesie i jest już wychowane jak ma się zachowywać ,ale absolutnie nie zapominamy o nim. A nasz synek jest dla siostry autorytetem, ona wszystko roni tak jak on i zapatrzona w niego tak, że najchętniej lekcje by z nim robiła, kontakt świetny, bawią się, gilgoczą , zajmują się sobą, oczywiście czasami ryczą, bo albo o zabawki, albo też o siebie, bo synek chce pobawić się sam w pokoju i nie chce siostry wpuścić. wniosek: różnica - jak kto woli ale napewno nie 1, 2 lata, to wiedziałam już jako nastolatka, bo wtedy dzieci rywalizują, rozwijają się tak samo, w tym samym czasie nagle zostawiają rodziców samych bo idą na sudia, do innego miasta.

Gość gość
A po co drugie? Nie lepiej zająć się jednym, porządnie, i żeby nie zastanawiało się które ma lepiej i jest bardziej kochane?

Gość gość
różnica wieku do 3 lat to z reguły jedna wielka rywalizacja - wiem z autopsji :] Mam brata starszego o rok i zawsze rywalizowaliśmy. Natomiast z siostrą młodszą o 6 lat mam rewelacyjny kontakt. Złotego środka nie ma. Osobiście planuje różnicę wieku między swoimi dziećmi o jakieś 4-6 lat. Dla mnie ważne jest to aby moje dziecko kogoś miało - brata albo siostrę - na kogo będzie mogło w życiu liczyć. Nawet jeśli się nie lubią, to i tak w potrzebie siebie nie zostawią. Ten kto ma rodzeństwo wie o czym piszę ;D