Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość robię sałatkę :)

Prosze o oradę kulinarną. Jaki sos nadaje się do sałatki z gotowanych warzyw?

Polecane posty

Gość robię sałatkę :)

Gotuję marchew, seler, ziemniaki, pietruchę. Mam koper i natke pietruszki. Jaki dressing pasuje do tego? Czy sos winegret jest ok?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eeeeeeeeeeeee raczej nie
pomyśl o jakmimś z majonezu albo jogurtu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tzn. chodzi ci o co?
Robisz sałatkę tradycyjną tzw. jarzynową - jarzyny w kosteczkę, ogórek kiszony, jajko i majonez? Myślałam na początku, że robisz coś takiego jak podają czasami w knajpach czy na weselach - bukiet gotowanych jarzyn: marchewka, kalafior, brokuł to wtedy idealny byłby z jogurtu naturalnego z czosnkiem i natką pietruszki lub kolendry, ale do tego zestawu co napisałaś to albo majonez, albo sam jogurt, albo sama oliwa. Plus sól i pieprz, jakiś świeży szczypiorek, albo natka pietruszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość robię sałatkę :)
to, co robię to coś ala zwykla polska salatka warzywna, tylko bez ogorkow kiszonych, jajek, kielbasy (niektorzy dodaja ) , same warzywa po prostu . Mysle, ze jak wymieszam oliwe z sola, pieprzem i pietrucha i koperkiem to bedzie ok prawda? Niestety nie mam juz jogurtu. Za majonezem nie przepadam. Myslalam o czym z musztardą, ale chyba nie pasuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tres bien
jadłam w restauracji bukiet warzyw z beszamelem, i muszę przyznać , żre było bardzo dobre. Przepisu na sos beszamelowy nie znam, ale w necie jest ich pełno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tzn. chodzi ci o co?
Nie, dlaczego, pasuje, tylko zależy jaką masz, bo jest mnóstwo rodzajów. Możesz spokojnie dodać oliwę z natką i koperkiem, jeśli gotowałaś warzywa na parze to będzie pyszna sałatka, ale jak z wody to pewnie smak się wygotował, więc właściwie wszystko jedno co dodasz, bo i tak będzie miała smak dodatków głównie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość robię sałatkę :)
Jes.i chodzi o beszamel to wolę coś bezmącznego :) Przy mące puchnę i cera sie brzydka robi. (to tak na marginesie), ale dzięki. Dzięki za poradę :) Zrobię z oliwy, pietruszki i koperku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
skrop troche tez cytryna jak masz. a musztarda? kto wie, moze wlasnie smacznie by bylo dodac troche musztardy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Osz...to już tradycyjna warzywna z majonezem musi być teraz z dressingiem? świat schodzi na psy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie do końca amito
:) Ona ma samą marchewkę, pietruszkę i selera, a nie tradycyjną sałatkę z porem, ogórkiem i jajkiem, które zdecydowanie ożywiają smak. Nie lubi majonezu, więc musi dodać dressing ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzesztyu
dziewczyna chce zrobic smaczniej i zrdowiej, a tu jej radza beszamele i majonezy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oliwa , musztarda
( najlepiej dijon) , troche octu balsamico , zioła ( moze byc sama natka pietruszki )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość vitalianka
dodałabym sos czosnkowy na bazie jogurtu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paulciak
sos winegret z gotowaną marchewką, ziemniakami, selerem? nigdy w życiu, nie wyobrażam sobie tego smaku. wybrałabym jak ktos wyżej radzi, dressing czosnkowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
niektorzy jak widac brzydza sie do porzygania roznorodnoscia :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
niektorzy jak widac brzydza sie do porzygania roznorodnoscia a co to za różnorodność dodawać sos winegret do pietruszki i selera przecież to się kupy nie trzyma wiadomo że do takich warzyw tylko majonez się nadaje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do takiego zestawu
campari34 niektorzy jak widac brzydza sie do porzygania roznorodnoscia a co to za różnorodność dodawać sos winegret do pietruszki i selera przecież to się kupy nie trzyma wiadomo że do takich warzyw tylko majonez się nadaje wiadomo , że przerąbane byc ograniczonym , w kuchni także :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
do wszystkiego mozna dodac wszystko. nie widze nic przeciwko gotowanym warzywom korzennym z oliwa. do tego troche musztardy i pare kropel cytryny - jak sie patrzy :) nie bedzie to tradycyjna salatka warzywna z polski rodem, ale zdrowszy i ciekawszy wariant ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja sobi też nie wyobrażam
sos który nadaje się jedynie do sałat dodawać do gotowanych warzyw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale wy jesteście ograniczeni
wszyscy jesteście ograniczeni i tyle w temacie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W imieniu narodu dziękuję za ocenę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak, bo jest na swiecie jeden jedyny vinegret, oraz jeden jedyny sposob na stosowanie sosow to salat lub salatek :D winegret moze byc sama oliwa z octem, a moze byc sosem o smaku jaki akurat pasuje do danej salatki/surowki. byle byl w nim olej i cos kwasnego. prawdopodobnie warzywa polane octem spirytusowym i olejem rzepakowym (to tez sensu stricte vinegret) bylyby niezbyt smaczne, ale jezeli bedzie to vinegret z oliwy, musztardy (autorka wyraznie wspomina o musztardzie), moze do tego czosnek i ziola, itd. to moze byc calkiem smaczna salatka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość robię sałatkę :)
:D nawet przy tak banalnym topiku potrafią sie kobiety sprzeczać. Dziękuję za rady, dodałam oliwe z pietruszką i koprem, sola i pieprzem :) Nastepnym razem zaopatrze się w jogurt i zrobie sos czosnkowy. Jestem jak najbardziej za eksperymentowanie, ale na prawde już wiele dań wylądowalo w koszu przez te eksperymenty. Nie chcialam tym razem ryzykować. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kazdy powod dobry ;) banalny czy nie, byle byly 2 strony w opozycji ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×