Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dylemat z imieniem...

Chcialabym nadac dziecku (synu) imie Abe - czyli Abraham.

Polecane posty

A z Aleksow i Nadii sie nie smieja?

Gość Będą wołać Abebe
Oj kobieto skrzywdzisz dziecko i tyle.

"nie wiem jak mozna tak krzywdzic wlasne dziecko ciekawe jak ty masz na imie skoro sie na dziecku chcesz mscic" dlaczego krzywdzic ?? bardzo ladne imie po prostu polska zacofany kraj i to co jest oryginalne i nowe ciezko toleruje a czase wogole stad sa docinki wyzwiska itd. mi sie bardzo podoba to imie a zwlaszcza yen skrot:) Abe fajnie brzmi. a co na to rodzinka???

Gość ...no fajny tylko troche drogi
a mnie sie bardzo podoba! :) wklepalam teraz w google wszystkie 3 odmiany z dopiskiem baby i powyskakiwalo mi mnostwo zdjec niedawno porodzonych dzieciaczkow o tym imieniu

Gość ...no fajny tylko troche drogi
u mnie wieksza niechec budzi imie nikola, aleks, kewin i inne spolszczone dendrony, natomiast imie, ktore wybrala autorka brzmi dobrze, tradycyjnie i rzeczywiscie mesko. ogolnie przywoluje dobre skojarzenia.

Gość zobaczymy
Abe imię ok ale do wszystkich twierdzicie że jesteście Polakami a jak myślicie na czum polega wynaradawianie i niszczenie narodu między innymi na nadawaniu imion które z naszym słowiańskim narodem nie mają nic wspólnego to już wczesniej robili nam wszelkiej masci okupanci , po co dawać imię Abe można dać Ab nasi sąsiedzi w swoim czasie odzywali się tak do nas nader często .

Dzieki. Rodzina jeszcze nie wie.

Chyba sie nie ludzsz kolezanko powyzej, ze tych slowianskich imion w Polsce jest tak znowu duzo? Na dobra sprawe jest ich moze 20% lub mniej, a reszta to tylko spolszczenia imion zapozyczonych. Jak bedziesz miala dziecko to bedziesz mogla dac mu na imie Bogus, albo Wlodek, skoro tak ci sie podobaja. Nie zrozumialam jednak aluzji odnosnie tego Ab? O co chodzil?

Gość Fantastyczna
a moze nazwij go Adam?

Gość zobaczymy
weż to pod uwagę ze w przyszłości dzieci mogą zacząć zwracac się do twojego syna nie abe ale abel a wtedy może być problem bo według opowieści biblijnej to Kain zabil Abla a pamiętaj to jest prawda ze nadane imie może wiązac się z przyszłością dziecka moja rada poradz się kogoś kto jest dobry w tym temacie ..........[wpływ nadawanych imion na przyszłość dziecka]

Ty wyzej, chyba masz cos z glowa... Wiesz ile niemowlakow, przedszkolakow, mlodziezy, doroslych i starcow na swiecie nosi to imie? Abel to tez popularne imie w krajach latynoskich i nikt nie ma z tego powodu problemow emocjonalnych. Ba, sa nawet ludzie znani o tych imionach i dobrze im z nimi. Za to z toba cos jest troszku nie halo, ze takie dziwactwa wypisujesz.

Gość No dokładnie :P Jakby znaczeni
e imion rzeczywiście miało jakiś wpływ na osobowość ludzi to wszystkie Ewy i Adamowie byliby skazani na jedna wielka życiowa porażkę. Bullshit z akcentem na shit! :D

Gość moze byc
ksiadz nie powinien robic fochow usc tez nie, bo imie jest w kalendarzu wg wikipedii Abraham imieniny obchodzi 31 stycznia, 14 lutego, 16 marca, 15 czerwca, 16 sierpnia, 9 października, 6 grudnia i 19 grudnia. jest tez jeszcze jeden popularny skrot od tego imienia --- Bram i tez fajny

Gość Byl taki burmistrz Nowego
Jorku. Abe Beame (Abraham Beame)

Gość Byl taki burmistrz Nowego
A imie Bram jest bardzo popularne w Beneluxie

Gość zobaczymy
możecie się nabijac ze mnie ale nadane imię rzutuje na przyszłośc dziecka i bierzcie to pod uwagę ......syn-Arkadiusz ,córka Justyna,Karioka i Izabella .

Gość A co to za imie Karioka?
:)

A nawiązując do tematu: "Abraham imię to wywodzi się najprawdopodobniej z języka arkadyjskiego, od A-ba-am-ra-am, co oznacza kochaj ojca. Forma Abraham powstała z Abram. Wg etymologii biblijnej imię Abram oznaczać miało dostojny ojciec, zaś imię pełne Abraham ojciec wielu narodów. W Polsce imię to jest nadawane od średniowiecza; pierwszy znany nam zapis pochodzi z r. 1177 i ma formę Abraham. Późniejsze zapisy to np. Abraham (1220), Abraham (1221), też Habream (1340). Imię to nosił przywódca szlachecki w Wielkopolsce, protektor husytów Abraham ze Zbąszynia (zm. 1441), a także prezydent USA Abraham Lincoln (1809-65). Dziś jest to imię 54 Polaków. Imieniny: 14 II, 16 III, 15 VI, 16 VIII, 9 X, 6 XII. Abram imię wywodzące się najprawdopodobniej z języka arkadyjskiego, arkadyjskiego którym Aba-am-ra-am oznaczało kochaj ojca, wg etymologii biblijnej oznaczać miało dostojny ojciec. W Polsce imię to nadaje się od średniowiecza, pierwszy znany zapis datowany jest na lata 1228-35, później zapisywano też formy Habram (1379) i Jabram (1450). Dziś jest to imię 133 Polaków. Imię to nosił prezydent USA Jamek Abram Garfield (1831-81). Abram Terc to pseudonim rosyjskiego pisarza Andrzeja Siniawskiego (1925-97)." Źródło: Jan Grzenia Słownik imion, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002, Skarbiec imion polskich, red. Bożena Dembińska, Wydawnictwo EUROPA, Wrocław 2004. dane statystyczne wg stanu na 31 marca 2001r.

Gość Amartynka
Autorko, mnie osobiście Abraham również się podoba, ale zastanów się jeszcze :) Miałam taką historię, że kiedyś wyszłam z kościoła i na tablicy ogłoszeń wisiał nekrolog mężczyzny nazywającego się Achilles Cebula... Imię niby też starożytne i dostojne, ale w połączeniu z nazwiskiem brzmiało jak głupi żart. Nie wiem jakie jest Twoje nazwisko, ale mimo to radzę się zastanowić :)

Gość zobaczymy
kochamy tańce latynoamerykanskie i razem z żoną nadaliśmy jej to imię prawidłowo powinno być Carioca ale w latach 70 u.s.c zgodziło się na Karioka ile mnie to koniaku gruzińskiego kosztowało !!!!!!!!!córka jest bardzo zadowolona ze swojego imienia .....zdrobniale mówimy do niej Kari weżcie pod uwagę ze był to w roku 1973 ,a jeżeli chodzi o imię Abe to napisałem wcześniej ze jest ok.

No widzisz Karioka to nawet nie jest imię, a Abraham istnieje od dawna i ma eleganckie znaczenie. Nie jest nazwą tańca, tylko imieniem. Oczywiście wybrałaś imiona jakie chciałaś, ale nie sądzę że mają jakiś wpływ na osobowość twoich dzieci. Wątpię, że Karioka lubi tańczyć z powodu nadanego imienia, tak samo jak kobiety o imieniu Bella nie zawsze są pięknymi ludźmi, a i bywa że nawet o siebie nie dbają. Imię to tylko imię. Nie ma wpływu na osobowość. :) Pozdrawiam

Gość zobaczymy
możemy się zgodzić z jednym imię może być prawie każde ale musi pasować do nazwiska i tyle w tym temacie .

Dzieki wszystkim za wypowiedzi. Nazwisko mamy ok. No to bedziemy go wolac Abe albo Bram. :) Pytanie tylko na ktora wersje pelnego imienia sie zdecydowac: Abraham czy Abram? Ktos jeszcze cos napisze?

Gość moim skromnym zdaniem to
oba imiona sa kompletnie beznadziejne, ale z dwojga zlego juz chyba lepiej abram :O

Gość mi osobiscie
sie wydaje ze zrobisz krzywde dziecku imieniem Abraham.Pomysl ze On kiedys pójdzie do przedszkola,szkoły a dzieci beda sie śmiac z jego imienia.Tu nie chodzi o to tylko zebys ty była zadowolona.Nazwij go normalnie a wołac do niego mozesz jak chcesz.Ja tez mam inaczej na imie a inaczej do mnie rodzice mówili. jest tyle innych pieknych imion które cos znaczą,mało popularne ale jakies tak bardziej pasujace.Pewne imiona pasuje do małych dzieci ale jak człowiek starszy to juz nie zabardzo,pewne znów pasuja do starszych wiekiem a nie dzieci. NP.Krystyna-fajne imie jak jest sie juz kobieta -natomiast dziecko wołac z piaskownicy...Krystyna idziemu juz do domciu..mi to nie pasuje Niestety dzieci nie maja wpływu na wybrane przez rodziców imie

Gość ja nie daje bo mam alergika
na krystyne wola sie krysia. :) ale masz problem.

wiesz, w dziesiejszych czasach ludzie nadają już takie dziwaczne imiona, że Abraham nie zaskakuje już chyba :)

Gość fajnie nawet
:)