Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przeżywaam1234456

Jutro mam mature ustna z polskiego-tak bardzo sie boję :(

Polecane posty

Nie chodzilo mi oto czy jestesmy urodziwi, ale oto czy ubralismy sie stosownie, moja kolezanka zalozyla jeansy, byla w kurtce brazowej :I apaszka w oczojebna panterke + buty na wysokim obcasie z odkrytymi palcami i skarpetki kabaretki, pzreswitywaly jej tez czerwone paznokcie. Dostala 8 pkt. Ciekawe dlaczego? pewnie za brak szacunku. ubrala sie tak jak chodzila na codzien do szkoly .. . . . . . Siema DOMINIKA :D

Gość ewelinex
ma ktoś temat o pieniądzach w wyborach życiowych bohaterów literackich? Jakie pytania moga mi zadać na ten temat? tez jutro mam prezentacje i jestem PRZERAŻONA!

daj no lyka, ja jutro bede pic piwko, bo jade do agi na dzialke malowac jakies pacholki, plotki czy ...inne dzikie weze. nie pamietam o co jej chodzilo.

Gość przeżywaam1234456
dzieki :D boze taki stres a po tym taka ulga!!! i radość !!! Wy też dziewczyny dacie rade!!!!

Jesli masz na temat pieniadza, to mozliwe ze zapytaja np. o to czy kasa rzadzi ludzmi. czy majatek usypia w nas wrazliwosc i empatie, cos aporo tego, bo jednak pieniadz potrafi niezle namieszac w zyciu, ciezko mi pomoc bo nie znam twojej prezentacji, przeczytaj ja tak jakbys jej nie znala. i obczaj czy masz w niej jakies terminy zwroty ktore mniej rozumiesz i poczytaj sobie o tym gdzies w googlach, a takze dokladnie sprawdz czy nie brakuje ci wnioskow, nie dopisuj nic jesli prezentacja jest juz w Twojej glowie, po prostu zostaw sobie cos w glowie na deser, a noz widelec beda pytac cos w ten deseń i cos tam sobie powiesz

Gość crejzoolka
a jakie pytania moga mi zadać???? mam temat" polemiki i spotry pokolen literackich..

Gość Zła i dobra zarazem
no głównie raczej o założenia epok, o których piszesz. Czym różni się pozytywizm od romantyzmu itp.

ja juz uciekam z tego watku, poniewaz nic wiecej nie mam do dodania, powodzenia wszystkim buziaki pa

Gość Dominikkka
I ja też już po maturze ustnej. Było bardzo przyjemnie i łatwo. Zdałam na 18 punktów, pytania były banalne. Żałuję, że nie zrobiłam prezentacji multimedialnej, bo może wtedy udałoby się na 100%, ale i tak jestem zadowolona. Komisja nie taka straszna jak się wydaje. Chłopak z klasy zapomniał, że dzisiaj jest matura z polskiego, dzwoniła do niego wychowawczyni. Nic się nie przygotował myślał, że za tydzień. Zdyszany wpadł do szkoły, prezentacji nie pisał rzecz jasna sam. Nie znał nawet lektur, bo nie były one typowe te, które przerabialiśmy w ostatnim roku. Babeczki same z niego coś wyciskały. I ostatecznie dały mu 6 pkt. Może nie powinny, bo nie zasłużył, ale widocznie nie chciały go uwalić. Dla mnie były bardzo miłe, czułam się swobodnie. Pytania łatwe. Najgorsze było tylko to oczekiwanie. Miałam wejść o 9,30 a weszłam do sali po 10. Więc czekając troszkę było trochę nerwów. Ale w sali było już ok. Moja siostra pisała tutaj wyżej forgetfulness zrobiłysmy razem sobie temat, bo chodzimy do innych szkoł. Wiec obydwie wzielysmy motyw podróży i razem opracowalysmy prezentacje. Ja nawet dostalam identyczne pytania jak ona wiec nie moglobyc źle. Hehe;) powodzenia innym!

Gość Mary :)
Ja też już po. 15-20, więc chyba nie jest tak źle. :-) Mówiłam własnymi słowami, przyznaję momentami trochę improwizowałam. Komisję opuściłam z bananem na twarzy. :D

Gość Laja
BOOOZIU, ja mam maturę ustną JUTRO:( O 15-tej:(:(:( Boje się niesamowicie, mówię strasznie nieskładnie i się non stop zacinam:(:( Np. Autor w tych... yyy... tym... utworze... przekazuje nam obraz swojej malutkiej córeczki, jako osóbki... energicznej (nagrane z telefonu, jak mówię o Trenie :(:( massakra)

Gość samotnik z wlkp
Zdaje, któraś z was maturkę w wlkp? gg 3446 7328

Gość Laja
:(:( Już niedługo:(:( NIC NIE UMIEM(:( Nie ćwiczyłam! Nie zdam:(:(

Gość Laja
Dzisiaj! HEELP!

Gość zestresowana :(
dziewczyny mam jutro maturę ustną z polskiego :( umiem dopiero 1/3 swojej prezentacji i nie mogę tego powiedzieć tak płynnie :( poradźcie mi co mam robić :( jestem tak zdenerwowana, że sobie nie wyobrażacie, ja na pewno tego nie zdam :( nie miałam się tego jak nauczyć wcześniej, ponieważ ktoś bardzo mi bliski był w szpitalu :( mam temat światopoglądowe dylematy moralne w kreacji bohaterów literackich i lektury do tego: Ludzie bezdomni, Zbrodnia i kara i Dżuma... jakie mogą mi pytania zadać ;( ??

Gość Mary :)
Przygotuj się na pytania głównie z lektur. Zwykle pytają o łatwe rzeczy, ale zależy na jakiego egzaminatora trafisz. ;-) Co do płynności wypowiedzi nie masz się czego obawiać. To normalne, że możesz zapomnieć tekstu prezentacji. Grunt, to się nie poddawać. Ja bardzo często się zatrzymywałam, a mimo to spokojnie zdałam. :) Powodzenia!

Gość zestresowana :(
matko zdałam 15 na 20 !!

Gość lubiechodzicnagrzyby
Cześć, jutro mam ustną z polskiego. Temat mam : Problem adaptacji filmowej. Porównaj film z jego literackim pierwowzorem. Wybrałam sobie Zieloną mile. Jak myślicie jakich pytań mogę się spodziewać, bo tego najbardziej się boję? :)

Gość przerażona_ paula
W środę mam ustną z polskiego. Prezentację w miarę umiem. Mam tylko nadzieję, że stres mnie nie powstrzyma. Bardzo obawiam się pytań. Dlatego tutaj piszę. Wie ktoś może jakie pytania mogą zadać do tematu: Motyw winy i kary w utworach literackich różnych epok. Wybierz kilka przykładów, omów je i porównaj. Proszę pomóżcie. Nie wiem czy dam radę na jakiekolwiek odpowiedzieć :(

Gość cholerny stres
Mam jutro ustna z polskiego o 13. NIC nie umiem... Pracy sama nie pisalam. Czytam to juz tysiac razy i NIC nie umiem jedynie "co to jest folklor.." Nic mi nie wchodzi do glowy jestem tak zestresowana tym ze nic nie umiem ze po prostu nauka mi nie wchodzi.. Co mam robic? jak mam sie tego uczyc..? Moj temAT TO "ROLA FOLKLORU WE WSI I MALYCH MIASTECZKACH

Gość quikqq
bo sobie durne tematy wzieliscie. U mnie tez ludzie brali sobie tematy takie ladnie brzmiace niby ambitne bo mysleli, ze zostana lepiej ocenieni. A tu gucio, bo sobie z nim nie poradzili. Ja wzielam banalny temat. Najbardziej banalny ze wszystkich mowilo mi sie o tym latwo, bo nie bylo ciezkich pojec wszystko z zycia tak naprawde i zdalam 20/20. Nie nameczylam sie mowilo sie lekko i przyjemnie. A ludziki co wzieli ambitne trudne tematy zdali na 12, 13 max 15 punktow. Jedyna z klasy mialam 20:)

Gość gość
A jesli moja prezentacja będzie trwała mniej niż 15 minut to będą za to jakieś mniejsze punkty?

Gość maturzystka2016
ludzie wy mieliście do przygotowania prezentacje i się stresowaliście? to co mają powiedzieć ci, co na ustną maturę idą i nie wiedzą co będą mieć? nie mogą się przygotować na coś szczególnie bo temat losują wchodząc do sali i mają tylko 15 minut żeby się do niego przygotować... zazdroszczę wam że mieliście taką maturę jaką mieliście ;)