Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przeżywaam1234456

Jutro mam mature ustna z polskiego-tak bardzo sie boję :(

Polecane posty

Gość przeżywaam1234456
no katastrofa z tym, ale o biologie się tak nie przejmuje jak zdam to zdam a jak nie to nie, nie bede się martwić, wazne by zdać ten cholerny polski i wszytskie obowiązkowe przedmioty. A w srode niemiecki... najgorszy tydzień dla mnie

A ja się przejmuję, bo gdzie tu potem na studia iść... Zresztą, jakie studia w ogóle (wake up, wake up)... Ech, jeśli zdam tą ustną będę najszczęśliwszym człowiekiem na Ziemi. Ustny niemiecki masz?

Gość Life its great
Spokojnie, dziewczyny. Też sie denerwuje ale ja sobie wyobrażam ze mam 100%, ze płacze z zaskoczenia itd :D zamierzam wejsc z usmiechem, pewna siebie i mówić swoimi słowami jakbym wygłaszała swoją opinie. A mam temat na szczęscie który mnie ciekawi.

Gość przeżywaam1234456
W srodę pisemny niemiecki mam. Kurczę gdybym ja była taka wygadana też bym się nie bała. A tak? egzaminatorka zada pytanie a ja w głowie czarna dziura i zburaczę się pewnie i nic nie wydukam z siebie :( 6 pkt marzę o tym

Gość emilkaprezentacja
hej,(zalozylam osobny temat ale jakos nie odzyl wiec wklejam wam tutaj, to co napisalam, moze jakos pomoge) dzisiaj o godzinie 11 mialam ustny egz. z jezyka polskiego. niewiem jak jest w pozostalych szkolach, na pewno macie rozne terminy, moja siostra ma np. we wt Moj temat; motyw podrozy w filmie i literaturze, pzredstaw na wybranych przykladach,. mowialam m.in o Odyseuszu, Cezarym Baryce, Panu Cogito oraz przedstawilam dwa filmy ''Thelma i Louise'' Ridleya Scotta jak i ''Prostą historię'' Davida Lyncha + plus duzo wnioskow, przykladow, odniesien do zycia Wczoraj wieczorem dopadla mnie straszna panika, nie moglam sie skupic, trzeslam sie jak kretynka , ale gdy kryzys minal zebralam sie w sobie i doszlifowalam swoja prezentacje, niby wszystko bylo ok ale usnelam dopiero kolo 2 w nocy i wstalam po 6stej. rano jeszcze powtarzalam i czytalam jak glupia ... moze nie powinno sie tak robic ale ja musialam miec pewnosc ze jest w miare ok. gdy weszlam na sale zadziwilam sama siebie, mowilam plynnie, gdy przebrnelam przez pierwszy etap - poczulam ze komisja jest zaciekawiona, a wtedy gdy zdarzylo mi sie zapomniec jakies slowo, ze spokojem szukalam w glowie zastepczego i tak dobrelam do konca. jestem pewna ze pominelam pare zdan (ktore wczesniej wydawaly mi sie mega istotne) ale to nie wazne, nie dalam po sobie poznac. nie dalam sie zbic z tropu, Kiedy nadeszedl czas wynikow znowu zaczelam panikowac bo pozostali zdawali tak na 8-14 punktow, a mnie w koncu udalo sie osiagnac az 18 mialam nadzieje tak w glebi duszy na 15. a tu taka niespodzianka. naprawde bylam w ciezkim szoku, sadzilam ze ostro oceniaja i wylapiaja potyczki a jednak babeczki okazaly sie calkiem sympatyczne, jedna nawet poiwwiedziala ze mam bardzo niebieskie oczy i nigdy u nikogo takich nie widziala Dla tych ktorzy sie jeszcze zmagaja z nauka prezentacji: Kiedy ja tracilam wątek patrzylam w plan wypowiedzi ( myslalam ze na guzik mi sie zda ale dobrze ze go zabralam ze soba) szukalam z jego pomoca stosownego zakonczenia poprzedniego zdania i lecialam z nastepnymi przykladami, (moze nie odnajdywalam tam tego co chce powiedziec ale mozliwosc zerkniecia w kartke jakos mnie motywowala do myslenia i do narzucenia sobie tempa) najgorsza jest przerwa jaka sobie wytworzycie w glowie. Ta cisza, im staje sie dluzsza tym robi sie straszniejsza, trudniej bedzie wam zlapac w takim momencie sens wypowiedzi, naprawde bardzo latwo mozna sie zamotac szukajac madrych wybitnych slow. Najlepiej slucha sie slow prostych. nie wyuczonych ale takich ktore po prostu sa ci bliskie. np. ja zamiast powiedziec ze Pan Cogito byl erudyta, powiedzialam po prostu ze byl to czlowiek madry. wprowadzilam tez do swojej wypowiedzi sporo (nieplanowanych potocznych slow ale ciesze sie ze tak wyszlo.........., bo dzieki temu sie calkowicie wyluzowalam, latwo mi bylo utrzymac kontakt wzrokowy, a co najwazniejsze przedstawialam swoj temat ze zrozumieniem i sporym zainteresowaniem Pytania byly banalne, warto zostawic pewne niedomowienia w prezentacji, bo wtedy jest 80% szansy ze wlasnie oto zapytaja, mnie dopytawali o tulaczce Odyseusza, o pzremianie Baryki i o koncowej scenie jednego z filmow ;)

Gość przeżywaam1234456
Jejku jak ci zadzroszczę ze juz po wszytskim :(18 pkt to jest dla mnie nieosiągalne. dziś w nocy pewnie i tak nie zasne dlatego bede czytała streszczenia i opracowania lektur

Gość 18 ptk to ile
procent?

Gość przeżywaam1234456
spadam się wykąpać i poduczyc się trochę. Jutro o tej porze juz albo bede załamana albo szczęsliwa.... zyczę wam maturzystki zdania z jak najlepszym wynikiem tego polaka :) powodzenia 🌻 P.S jutro napiszę jak mi poszło

Gość przeżywaam1234456
90 %

Gość dziewczyny napiszcie wasze
wyniki

Gość przeżywaam1234456
czekam własnie na wyniki... beda dopiero po 19 :( czuje ze nie zdam! zadano mi 6 pytan chyba albo wiecej odpowiedziałam na wszystkie lecz ubogo i niepełnie

Gość przeżywaam1234456
6 pkt na 20

Gość przeżywaam1234456
* max. 5 pkt (25% punktacji) za prezentację, w tym: max. 3 pkt za sposób realizacji tematu max. 2 pkt za kompozycję prezentacji * max. 7 pkt (35% punktacji) za rozmowę z egzaminatorem * max. 8 pkt (40% punktacji) za język

Gość Dominikkka
Hmm a dlaczego dopiero dostaniesz po 19 wyniki? u nas odczytuja zaraz z rana. Po 5 osobach zawsze czyli zanim wyjde ze szkoly to znam. Nie wiem czy bym wytrzymala tak czekac jeszcze do wieczora. W ogole to zadali Ci 6 pytan, ale na nie odpowiedzialas. A jak Ci poszlo samo wygloszenie prezentacji wszystko poszlo po Twojej mysli? ja jutro bede to przezywala.. eh Jutro o 9,30 ciekawe jak mi się uda. A Ty na pewno zdalas! 6 pkt na pewno, a mysle, ze nawet sie mile zaskoczysz i bedzie powyzej 10:)

Gość przeżywaam1234456
Dominika coś Ty powyżej 10 haha :) nieee na pewno nie, zresztą napisze tu. Na prawdę boję się że 6 pkt nie bedzie :/ A prezentację wygłosiłam całą, zajęło mi to chyba 16 min nie zacinałam się ale z 2 razy się pomyliłam...ale to mały blad

Gość asdhasdha
nic się nie martw, głowa do góry co prawda maturę pisałam jakiś czas temu i dałam radę generalnie matura to szczęście i nic więcej zestaw pytań trafi albo nie życzę powodzenia

Gość przeżywaam1234456
cholera już za godzinę bedę wiedziała :O a Tobie oczywiście powodzenia jutro :)

Gość Dominikkka
Nie wytrzymalabym jakby mnie tak trzymali w niepewnosci. Tu moja siostra pisala wyzej i tez myslala, ze nie bedzie duzo pkt a tu 18 jej dali:) takze sama sie nie oceniaj czekaj na wyniki. A trudne byly pytania?

Gość przeżywaam1234456
No ja o 13 skończyłam i czekam do tej pory... pytania były nawet łatwe, tylko nagle taka pustka w głowie albo natłok myśli i nie wiadomo co powiedzieć. Dobra zmykam juz powoli..mam nadzieje ze zdałam :( 'pochwalę' się tu wynikime jak przyjdę

ja taki temat mialam jak na polskim mielismy robic matury w 2 klasie i baba mnie pytala na czym polega patrzenie na swiat przez romantykow a zwyklych ludzi (jesli masz ksiazki z romantyzmu moga zadac) i tam chodzilo o to ze romantycy patrza sercem i widza to czego inni nie widza

Gość Mary :)
Cześć Wam. Też mam jutro ustną maturę i na samą myśl o tym robi mi się niedobrze. Najbardziej boję się, że w pewnym momencie się zatnę i nie będę w stanie wydusić z siebie ani słowa. Ta mroczna wizja najbardziej mnie w tym momencie przeraża... Podobnie jak Wy, publiczne wystąpienia nie są moją mocną stroną. Miejmy nadzieję, że wszystko się uda. W przeciwnym razie czeka nas wielka improwizacja. ;-)

Gość egzaminatorkaaaaaaaaa
Witam:) Nie stresujcie się tak :) Komisja naprawdę nie jest taka zła :P Pytania można zadawać odnośnie wszystkich utworów, które są wymienione w bibliografii, więc warto znać całość dzieła, a nie tylko fragmenty "wyłowione" z tekstu pod kątem tematu. Mimo wszystko warto się opanować i uspokoić (o ile dacie radę :) ). Będzie dobrze:) Pamiętajcie, że najważniejsze to nawiązać rozmowę z komisją, bo za samą prezentację max. dostać można jedynie 5 punktów, czyli 25 %.

Gość Dominikkka
Wiemy, ale rozmowe nawiaze sie w zalenosci czy beda latwe pytania. Ja sie boje, ze zapytaja o epoke. Chociaz nie mam w temacie nic o romantyzmie np, albo zagadnieniach z innych epok. Mam jedna ksiazke z antyku droga z dwudziestolecia międzywojennego. Wiem o tych ksiazkach duzo, ale sama akcja jest mi znana i problematyka. Nie umiem omowic epok, nie wiem nic o autorach procz tego kto jest autorem. Boje sie zbyt szczegolowych pytan. Na ktore nie bede znala odpowiedzi. No i mam jeden wiersz, ktorego interpetacja tez nie jest latwa, ale ogarnelam to i jestem przygotowana na pytanie odnosnie wiersza. Tez sie boje ze sie zatne. Opowiadam prezentacje w domu juz chyba przed wszystkimi mowilam. Ale za kazdym razem ucieka mi jakies slowo jest pauza, zastanowienie co chce powiedziec. Nie mowie z pamieci, ale jakiegos tam schematu musze sie trzymac. I czasami cos ucieknie. Niby to nie bedzie az tak mocno publiczne wystapienie, bo bede mowila przed 2 osobami, ale mimo wszystko na sama mysl boli mnie brzuch:( Nie wiem juz czy czegos sie jeszcze uczyc czy dac sobie spokoj.

Wywnioskowalam, ze komisja ocenia bogactwo jezykowe takze w trakcie przedstawiania prezentacji, (wczesniej ten dlugi post apropo 18 pkt byl moj, tylko nie chcialo mi sie wtedy logowac) Wiecie dlaczego?? poniewaz ja dostalam 3 banalne pytania, na ktore odpowiedzialam dosc rzeczowo, ale KRÓTKO, wiec nie sadze zeby ocenili mnie po skonczonym mowieniu na 5 punktow za prezentacje a za jezyk na 13 punkow. Kurcze, no tak mi sie wydaje...... 13 punktów za luzne uzupelniajace odpowiedzi? nie sadze, no bez jaj moje zdanie jest takie ze kazdy kto staje przed komisja i w ogole przystepuje do egz. ustnego dostaje 5 punktow na start, ktore z uplywem czasu rosną w sile...w zaleznosci od tego jak sie zachowujemy jak wygladamy, czy temat nam sie podoba. W zyciu nie wybralabym tematu ktory by mnie draznil, bo wtedy mialabym gwarancje ze komisje zanudze. a tak bylo milo. Te filmy ktore umiescilam w prezentacji byly bardzo ciekawe i super mi sie o tym opowiadalo.

Gość przeżywaam1234456
ZDAŁAM ZDAŁAM ZDAŁAM!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15 PKT CZYLI 75% :D:D:D!!!

Gość Dominikkka
Tobie to dobrze masz to już za soba, a ja co jutro idę i się stresuje:(:( pije wlasnie sobie piwko dla relaksu:P i ciagle czytam cos w necie wlasnie ucze sie o stachurze. Ja pewnie bede miec pecha i nie dostane banalnych pytan mimo, ze to ten sam temat. Buu

Gość Dominikkka
no mowilam ze bedzie na bank powyzej 10 punktow, a tu nawet 15 gratuluje!