Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SZOKUJACY NEWS!!!!

MAŁĄ MI TO BYŁA SIOSTRA WŁÓCZYKIJA !!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość SZOKUJACY NEWS!!!!

Wiedzieliscie o tym??? Bo ja sie wlasnie dowiedzialam i to odmienilo moje zycie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość co to znaczy byla
??

Gość SZOKUJACY NEWS!!!!
Bo zmarła przeciez ze starosci.

Gość słowaktórychnigdyniewypowiem
ee tam w moim życiu to nic nie zmienia, oboje lubiłam tak czy siak.

A gdzie Ty to wyczytałaś?? Mała Mi (Lilla My, fiń. Pikku Myy) mieszka wraz z rodziną Muminków. Jest tak mała, że może usiąść na dzbanku do mleka. Złośliwa i cyniczna, czasem nieco agresywna indywidualistka. Mówi to, co myśli, i robi to, co chce. Mimo to ma bardzo pozytywny stosunek do życia, choć bywa złośliwa wobec innych. Jest młodszą siostrą Mimbli, więc należy też do gatunku Mimbli. Po raz pierwszy pojawia się w "Pamiętnikach Tatusia Muminka". Występuje również w "Lecie Muminków", "Zimie Muminków", "Opowiadaniach z Doliny Muminków" i w "Tatusiu Muminka i morzu". W "Dolinie Muminków w listopadzie" występuje jedynie we wspomnieniach Mimbli Włóczykij (Snusmumriken, fiń. Nuuskamuikkunen) syn Joka, jest filozofem-włóczęgą. Niezależny, beztroski, nie przywiązuje zbytniej wagi do jakichkolwiek dóbr ziemskich, łącznie z własną odzieżą i higieną osobistą. Jest raczej pogodnym samotnikiem, zamkniętym w sobie, jednak w paru przypadkach objawia się jego wielkie serce choćby przez przygarnięcie sierot w "Lecie Muminków". Jesienią zawsze opuszcza Dolinę Muminków i wyrusza na południe, by odwiedzić inne części świata. Jest najlepszym przyjacielem Muminka. Nosi wielki kapelusz i stary płaszcz, a najważniejszą (i chyba jedyną) rzeczą, jaką posiada, jest harmonijka. Występuje we wszystkich książkach poza "Zimą Muminków" (występuje jedynie we wspomnieniach Muminka) i "Tatusiem Muminka i morzem". Nie występuje co prawda w "Małych trollach i dużej powodzi", jednak zostaje tam wymieniony gatunek 'włóczykije'.