Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karrrolla

mocz posiew

Polecane posty

Gość karrrolla

Wczoraj popołudniu udało mi sie wreszcie złapac siusiu córy do kubeczka :D ale stało cala noc do rana. Dzisiaj maz dopiero zawiozl do lab. Pojemnik stal w temp pokojowej. I teraz sie martwie czy oby dobrze to przechowalam... Kurcze 50zł maz za badanie zaplacil, bez sensu jak cos zle zrobilam. Wie ktos czy tak mozna zrobic?

Gość a podaj jakie masz jednostki
niestety ale badanie nie wyjdzie miarodajne -mocz powinien stać w lodówce. Trzeba będzie powtórzyć badanie. "Jeszcze większe znaczenie ma w tym przypadku szybkie dostarczenie naczynka z moczem do laboratorium, gdyż przechowywanie go przez kilka godzin w temperaturze pokojowej grozi namnożeniem się bakterii i uzyskaniem fałszywie dodatniego wyniku. W sytuacjach wyjątkowych, gdy istnieje konieczność dłuższego przechowywania moczu w pojemniczku należy bezwzględnie umieścić go w lodówce."

Gość karrrolla
kurde nie strasz :P

badanie niestety nie bedzie miarodajne; jesli jakies bakterie w moczu byly to przez noc w temp pokojowej juz zdazyly narosnac, szkoda ze chociaz nie wlozylas probki do lodowki...

Gość a podaj jakie masz jednostki
nie straszę tyko takie są fakty i zasady postępowania.

Gość karrrolla
a jesli wszystko z moczem jest w porzadku to moze wyjsc tez fałszywie ze sa bakterie?

Gość kirek12345
to niech naszcza 2 raz co za problem :) 50 zł to zadna kasa wiec twój ruchacz wyda i tyle :) na dziecku oszczedzaja pierdoły jebane :)

Gość karrrolla
kirek12345 żałosna/y jestes

"a jesli wszystko z moczem jest w porzadku to moze wyjsc tez fałszywie ze sa bakterie" dokladnie tak; ilosc bakterii moze byc w normie (brak infekcji) ale jesli sie namnoza to wynik wyjdzie zawyzony (infekcja)

Gość karrrolla
dzieki dziewczyny. Jak bedzie pozytywny to bedziemy w takim razie powtarzac :( A kurde trzy dni latałam za dzieckiem z tymi słoikami :( kasa kasą tylko kiedy ja znowu te siuski zlapie :P Jeszcze robie tez badanie ogolne. Jak cos bedzie nie tak w ogolnym to zrobie chyba juz jutro nowy posiew... Jak mysliscie? W ogolnym tez chyba bedzie widac ze jest jakies zakazenie?

Gość karrrolla
Kurcze czy nie czekac na wynik posiewu i powtarzac? Jak to bedzie z ogolnym? Moze wyjsc dobrze jak jest infekcja? Ja to zielona kompletnie jestem w tym temacie...

ogolne to jeszcze pol biedy, mozna ostatecznie zrobic; a moze sprobuj zadzwonic do laboratorium i wyjasnic sytuacje, moze uda sie jeszcze wycofac probke?

Gość karrrolla
no juz sie nie da, probki juz pojechaly. Ale jutro bede juz miała wynik ogolnego. Moze byc tak ze ogolne wyjdzie dobrze jesli jest infekcja?

"Moze byc tak ze ogolne wyjdzie dobrze jesli jest infekcja?" nie, jesli jest infekcja to leukocyty zawsze beda; skoro juz nie da sie wycofac to trudno, poczekaj jakie ogolne wyjdzie

Gość posiew moczu kosztuje
ok. 12 zł...Powtórz badanie, bo mocz musi być świeży.

Gość karrrolla
dzieki jeszcze raz lionne ;) :* siostry nie wylogowałam :D a i zazdroszcze takiego lab kolezance wyzej gdzie posiew kosztuje 12 zł :)

Gość karrrolla
zreszta nie chodzi jakos mocno o kase - wiadomo zawsze lepiej dwa razy nie placic. raczej o czas - zlapac nowa probke i do tego jeszcze weekend po drodze... a na wynik dlugo sie czeka