Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gelwe czekoladowa

Czy nie uważacie że to przesada?

Polecane posty

Gość gelwe czekoladowa

Nie wiem co to za moda nastała. Nie wiem jak Wy, ale gdyby bliska mi osoba zmarła, opłakiwałabym ją w samotności, nie obnosiłabym się z tym.. Tymczasem inni,rzekomo rozpaczający "wystawiają" swoją "żałobę" na widok publiczny. Zero prywatnosci.. Ubierają się na czarno - po to żeby wzbudzić rzekomo należyty im szacunek :o Groby przystrajają tak,że z daleka widać kopiec. Pomniki stawiają ogromne. I co "najlepsze" zamiast dać na mszę za osobę, wolą się bawić w internecie w wirtualne groby. To jest szacunek i pamięć, tak? Przykład: U nas w miescie zmarła 17 letnia dziewczyna. Rodzina oczywiscie musi pokazać na co ją stać. Znicze po 50 zł, zmieniane co kilka dni. A tyle ich jest że tabliczki nie widać. Wience jeszcze z pogrzebu,dokładane sa wciaz nowe. O syfie na tym grobie nie wspomne. Teraz juz ma pomnik, co wcale nikogo nie dziwi - 3 miesiące po śmierci,a pomnik to przypomina grobowiec dla całego pokolenia. Miejsca obok wykupione chyba dla rodziców, to ok . Ale jeśli już to będą mieli inne pomniki, chyba ze jakos plyte zmienia. 2,5 m wysokości, z daleka widać przesyt - złote litery widoczne z odleglosci 3 metrów, ogromne zdjęcie, filary - tylko po co to komu? Rodzinka oczywiscie nad jej smiercia szczegolnie nie ubolewa, mszy tez nikt do tej pory nie zamówił. Obnoszą się tym, jakby im sie wielka krzywda stała :o pruderia niesamowita. Głupotą jest dodawanie internetowych świeczek, codziennie po kilka tylko po to by okazac swą "pamięć "... i tak oprócz brata i rodziców nikt tam nie chodzi. Zaraz sie pewnie sypna komentarze ze jestem zazdrosna - otóż nie, nie mam o co... Czytajcie ze zrozumieniem;) A do pozostałych : co o tym sądzicie?

Niestety w Polsce tak było jest i będzie :o tak samo nie rozumiem jak mozna robić stypy :o dla mnie to co najmniej niestosowne i nie wyobrażam sobie iść na stypę po pogrzebie osoby, która kochałam.

Gość mam podobne zdanie
ale niektorzy byc moze tego potrzebuja, zeby moze zapomniec na chwile o rozdzierajacym serce bolu? Nie wiem... Wiem tylko, ze roznie ludzie reaguja.

Gość gelwe czekoladowa
Wiem, bo mam do czynienia z tym ludzmi :) Pustakiem moze Ty jestes, bo ja gdybym wiedziala ze sa zalamani to bym takich rzeczy nie pisała. Jebnij sie w leb

Gość gelwe czekoladowa
poza tym msza o wiele więcej da niż pomniki i inne duperele... a zmarła ma to głęboko w poważaniu tak naprawdę

Gość no to poczekajmy na to
aż umrze twoje dziecko, zobaczymy jak będziesz przeżywała tak ogromną stratę :) Nie zapomnij o tym nam napisać, pamiętaj! :) P.s A kim ty kurva jesteś żeby oceniać tak szczególnie trudne sytuacje i tych ludzi?

Gość gelwe czekoladowa
nie planuję dzieci ;) tutaj tepa dzido podałam przykład a takich sytuacji jest mnostwo. Nie tylko chodzi o dzieci ale o starsze osobniki i stare dewoty zapierdalajace na grob non stop

Gość czas już chyba pakować
plecak na jutro, nie? 🖐️

Gość gelwe czekoladowa
spierrdalaj gówniaro

Gość to nie jest nowa moda
zawsze pogrzeby były "huczne", przybywali na nie dalecy i nigdy nie widizani krewni, kobiety łkały, nawet jeśłi to ktoś obcy zmarł, a potem biadoliły. Każdy przeżywa po swojemu.

Gość niedoswiadczona 20-stka
Zgadzam się z autorką :) U mnie na osiedlu był podobny przypadek. Rok temu 17- latka zginęła w wypadku samochodowym. Rodzice na jej pogrzebie na cmentarzu puścili piosenkę Lady Gaga - Alejandro. Dwa tygodnie temu skończyłaby 18 lat, rodzice w ten dzień zorganizowali modlitwę nad jej grobem oraz Mszę świętą w kościele a zgadnijcie co potem ..... po Mszy wszyscy udali się do wynajętego lokalu na 18-nastkę ... był szampan i tort i oczywiście zaproszeni (i zarazem zniesmaczeni) goście.... Tak więc różni ludzie mają różne pomysły ale niektóre są przesadą w moim mniemaniu oczywiście.