Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość antykoncepcja

Zapomniałam zażyć tabletki antykoncepcyjnej

Polecane posty

Gość antykoncepcja

Witam, zapomniałam zażyć 2 tabletek antykoncepcyjnych 5 i 6 dzień natomiast 7 dostałam okres co mam zrobić brać dalej czy przerwać.

Gość antykoncepcja
hej nikt nie miał takiego przypadku

Gość natuska85
A wzięłaś te zapomniane tabletki?

Gość 5 i 6 tabletka z pierwszego
listka? na twoim miejscu brala bym dalej tabletki pomimo tego krwawienia (i bez lykania tych dwoch zapomnianych naraz!) tak jak mialas je brac ale az do nowego opakowania zabezpieczalabym sie dodatkowo gumka

Gość natuska85
Generalnie to w takiej sytuacji na wszystkich ulotkach jest napisane, \zeby skonsultować się z lekarzem. Popieram tą osobę wyżej. Antykoncepcja i tak jest już zmniejszona, więc nie ma sensu łykać już tamtych tabletek jeśli tego nie zrobiłaś. A jeśli przerwiesz teraz opakowanie, to będziesz musiała czekać z braniem do kolejnej miesiączki, więc to bez sensu. Z tym, że niestety dodatkowe zabezpieczenie musisz stosować do końca blistra.

Ja bym brała do końca opakowania. Potem kilkudniowa przerwa jak zwykle i kolejne opakowanie. Do momentu rozpoczęcia kolejnego opkaowania dodatkowo się zabezpieczajcie.

Gość Maja1990
Tak Samo miałam brałam do konca i nawet sie nie zabezpieczalismy wszystko jest ok :) biore długo juz tabletki to wiem ze sa 10000%%% i sa super;)

Masz o tym w ulotce. W przypadku pominięciu tabletki w 1 tyg. należy jak najszybciej przyjąć pominiętą pigułkę i następne brać o normalnej porze. Należy dodatkowo zabezpieczać się przez 7 dni. Ty zapewne pominiętych tabletek nie przyjęłaś, więc teraz musisz liczyć się z tym, że ochrona antykoncepcyjna nie zostanie zachowana. Jeżeli planujesz w dalszym ciągu brać tabletki, bo jest to dla ciebie dogodna metoda antykoncepcji, powinnaś dokończyć to opakowanie, zrobić 7 dniową przerwę, w trakcie tej 7-dniowej przerwy bez względu na to, czy wystąpi, czy nie wystąpi krwawienie, powinnaś zrobić test ciążowy, żeby wykluczyć ewentualną ciążę i dopiero wtedy zacząć brać następne opakowanie po 7- dniowej przerwie. Jaka jest szansa na wpadkę, to nie mam pojęcia, ale ryzyko zawsze jest.

Gość antykoncepcja
Biorę dalej tabletki nie robiłam przerwy bo stwierdziłam że będę brać do końca opakowania i tak jak mówicie zrobię przerwę tylko ta miesiączka mnie bardzo zaskoczyła. Po pominięciu 2 pigułek od razu okres ale cóż widocznie tak musi być! Dzięki za odpowiedzi trochę mi lżej. P.S na szczęście nie współżyłam w tym czasie.