Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja lubie kokoski

Kosmetyki dla dzieci, używane przez dorosłych.

Polecane posty

SKLAD SZAMPONU BAMBI Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Laureth 3, Cocamidopropyl Betaine, Parfum (Amyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Limoenene) PAnthenol, Citric Acid, Methylcholoroisothiazoline, Methylisothiazolinone, CI 19140

Gość cfqewfewqf
czyli ma sles

Sodium Laureth Sulfate (SLES) to składnik niemal każdego kosmetyku przeznaczonego do mycia twarzy, ciała i włosów. Mówi się, że substancja ta ma bardzo niekorzystny wpływ na naszą skórę. Czy stosowanie kosmetyków z zawartością Sodium Laureth Sulfate rzeczywiście może zaszkodzić naszej skórze? SLES należy do grupy tzw. środków powierzchniowo czynnych (SPC). SPC w wyniku kontaktu ze skórą powodują usunięcie z jej powierzchni cząsteczek brudu i zanieczyszczeń. Do składników tych, poza Sodium Laureth Sulfate, zaliczamy między innymi: Disodium Laureth Sulfosuccinate Laureth-7 Lauryl Glucoside Cocamidopropylo Betaine Niestety składniki te usuwają również lipidy (tłuszcze) - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszej skóry. W efekcie ich działania zmienia się również pH skóry z kwaśnego na zasadowe. W skutek tego następuje pogorszenie funkcji barierowych skóry. Staje się ona sucha, szorstka i podatna na podrażnienia. Dlatego tak ważne jest, aby po każdej kąpieli zastosować kosmetyk pielęgnacyjny, który uzupełni niedobory lipidów. Co wyróżnia SLES spośród innych środków powierzchniowo czynnych? Istnieją powody dla których jego obecność w kosmetyku jest uzasadniona. Składnik ten ma bardzo dobre własności myjące i pianotwórcze. Dodatkowo jest to nie drogi surowiec - dlatego producenci chętnie wykorzystują go w swoich preparatach. Niestety składnik ten poza działaniem myjącym wykazuje również właściwości drażniące i (silnie) wysuszające skórę. Z tego względu w przypadku skór bardzo wrażliwych i alergicznych nie do końca jest wskazane stosowanie preparatów kosmetycznych z zawartością Sodium Laureth Sulfate. Warto sięgać po preparaty, które nie zawierają tego składnika.

Gość cfqewfewqf
czytałam kiedyś opracowanie, że łączenie detergentów typu sls/sles/als/ales (to A to ammonium, silniejsze niż sodium) z cocamidopropyl betaine powoduje ze staje sie produkt rakotworczy bo cos tam sie wytwarza takiego

Gość cfqewfewqf
mozna na rynku juz znalezc calkiem sporo produktow bez szkodliwych substancji, nie wszystkie tez sa drogie

Z ulgą obserwuję, jak coraz więcej kobiet zwraca uwagę na skład kosmetyków. W związku z tym coraz bardziej popularne stają się kosmetyki naturalne, z certyfikatami, z ekologicznych upraw i bez składników pochodzenia zwierzęcego. Jeszcze przed rokiem kupowałam szampony, odżywki, płyny pod prysznic wiodących firm kosmetycznych, za nie małe pieniądze, a jak poczytałam ich składy i zobaczyłam ile mają świństwa, to zwątpiłam:o Na szczęście teraz wiem, że TANIE wcale NIE znaczy GORSZE. Powoli eliminuję wszystkie kosmetyki ze sztucznymi barwnikami i konserwantami, a zastępuję je sukcesywnie tymi dla dzieci i naturalnymi. I powiem szczerze, że moje włosy oraz skóra dawno nie czuły się tak dobrze:)

Gość barbarastraiszend
ja używam kremu dla niemowląt Ziajka do twarzy i jak dla mnie jest rewelacyjny. drugi produkt to oliwka z HiPP - świetnie nawilża, szczególnie dobra dla osób które posiadają niewielkie krostki na rękach, taką gęsią skórkę :)

Kremy do twarzy, balsamy do ciała, żele pod prysznic, peeling, szampony i odżywki do włosów, żel do mycia twarzy, mydełka, pomadki, dezodoranty w kulce. Tyle produktów ja znam. W polskim Rossmannie oferta jest nieco ograniczona, ale za to w DE 😍 Mam nadzieję, że u nas też będzie tylko różnych rodzajów/wersji zapachowych co tam:)

Gość monammu
ciężko mi powiedzieć, czy są typowo dla dzieci, zdaje się, że mają takie przeznaczenie, jednak dorośli jak najbardziej mogą z nich korzystać z tak samo dobrymi skutkami - emolienty A-Derma

Gość wert11
Ja używam na wakacjach balsamu do opalania eva sun dla dzieci spf50. Bardzo dobrze chroni mnie przed słońcem na wakacjach.

Gość Karotinka0987
Cześć, mam pytanie czy któraś z Was używała dla dzieci kosmetyków 100% naturalnych z Bentley organic? Widziałam takie na www.martido.pl wydają sie byc sensowne, bez żadnych konserwantów, barwników itd,ale nie znam żadnych opinii na ten temat. Pozdrawiam

Gość p777
Od czasu jak dostałem uczulenia stosuję tylko krem F18 dla dzieci na twarz (na wszystkie okazje) i nie mam innych potrzeb a skórę mam jak dziecko!!! Nie uczula a nawet leczy opryszczkę itp Polecam - dziadek!!!

Ja razem z córką stosuję cetephil restoraderm, ponieważ obie mamy atopowe zapalenie skóry. I nam pomaga. Skóra jest dobrze nawilzona. A Kasia sie juz nie drapie.

Gość keep warm
ja lubie kokoski- prawdziwa SKLAD SZAMPONU BAMBI Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Laureth 3, Cocamidopropyl Betaine, Parfum (Amyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Limoenene) PAnthenol, Citric Acid, Methylcholoroisothiazoline, Methylisothiazolinone, CI 19140 ale syfiasty sklad...

Gość fdffssdfsfd
ja uzywam kremu ochronnego bambino z tlenkiem cynku -do twarzy mialam duzo wypryskow a on je likwiduje przy tym nawizla cera -jest gladka

Gość śmiać mi się z was chce :)
ale zawiera parafine - powodzenia 🖐️

Gość Eco
Ja też dla swoich dzieciaczków używałam szamponów i płynów do kąpieli z Rossmanów i tym podobnych. Teraz tego żałuję. Przestawiłam się całkowicie na certyfikowane kosmetyki naturalne marki Lavera. Już od dłuższego czasu kupuję je w zaskakująco przystępnej cenie w sklepie Naturnika. http://www.naturnika.pl/pl/c/Mama-i-Dziecko/39/1/default/1/f_producer_1/1 Przyznam się że sama używam kosmetyków tej marki i jestem bardzo zadowolona - wreszcie skóra po wyjściu spod prysznica jest nawilżona - używam żelu z olejkiem :)

Gość marta~555
autorko nie musisz używać kosmetyków dziecięcych jeśli zależy ci na naturalnym składzie,ponieważ większość kosmetyków dla dzieci ma taki sam zły skład jak kosmetyki dla dorosłych, jedynie marka Hipp i Babydream dostępne w Rossmannie mają naturalne składy. Z kosmetyków naturalnych dostępnych w drogeriach wypróbuj Alterrę- niemiecka firma; dostępne w Rossmannie-są bardzo tanie a w składzie same olejki i ekstrakty:)także AA ma linię AA wrażliwa natura oraz AA eco. Także kosmetyki Corine de Farme, dostępne w niektórych marketach. Pozostałe niestety tylko przez internet

Gość marta~555
jeszcze odnośnie Alterry to w Rossmannie jest cała seria szamponów i odżywek. Tylko jeśli dziewczyny chcecie się przestawić na szampony bez SLS i bez silikonów to trzeba pamiętać że nie pienią się tak dobrze jak te z sls, a skład bez silikonów sprawia że włosy nie rozczesują się tak dobrze. Na początku to może być szok, kiedy zmyjemy silikony i zobaczymy zniszczone włosy, ale później widać różnice w kondycji włosów:)

Gość gość
ładnie pachną

Gość gość
Ja mialam cale zycie lupiez i przetluszczajace sie wlosy. Kiedys ktos mi doradzil szampon babydream i pozbylam sie lupiezu i nadmiernego przetluszczania. Ten lupiez to chyba byl przez te szampony ohydne podrazniajace skore. Po babydream zle sie rozczesuje ale wole to niz brzydkie wlosy. moje wlosy odzyly! A juz prawie 3 lata stosuj***abydream. I zamierzam zawsze uzywac!!!

Gość malviinka
ja tak mialam z mleczkiem do ciala bebble dla dzieci na sucha skore zarowno pomaga mojemu dziecku jak sie pozniej okazalo na mojej skorze tez sie sprawdza! Nie wiem jak to jest zrobione, ale tak bylo :D