Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smallgirl

Ustępowanie pierwszeństwa kobietom w ciąży w Polsce..

Polecane posty

Gość Panna z musli w kubku
Mysle, ze zdrowa na umysle kobieta zle sie czujac nie idzie do fryzjera / na dyskoteke / na tance / na basen / do kosmetyczki. Raczej do apteki albo po niezbedna zywnosc lub udaje sie do lekarza.

Gość smallgirl
Tak naprawdę chodzi tu o malutkie dzieciątko, które jest w brzuchu i które odczuwa wszystko to co matka.A jesli matka źle się czuje i jest jej ciężko to dziecko momentalnie to odczuwa.Sczególnie w zaawansowanej ciązy. Ja bym z chęcia jezdziła sobie rowerem zamiast tłuc sie tramwajami, ale niestety Polska to nie Holandia.Tam matki w ciazy jezdza na rowerach razem ze swoimi malutkimi dziecmi.

"Ja też byłam w ciąży i jak będę w kolejnej to się będę wciskać w kolejkę. A jak komuś się nie podoba to niech nie robi zakupów. Dlaczego to ja mam rezygnować?" To zalezy, gdzie bedziesz sie WCISKAC (nie prosic o przepuszczenie) w kolejke. Jesli tam, gdzie nie ustanowiono takiej zasady, ze kobiety w ciazy maja specjalna kase lub przepuszczane sa bez kolejki, to musisz liczyc sie z tym, ze nie zostaniesz przepuszczona, a do tego wiekszosc osob bedzie uwazac Cie za osobe niekulturalna.

Gość mamaaaa30
do 'tez bylam niedawno w ciazy" ale Ty oczekiwałaś, że ktoś ustąpi Ci miejsca w kolejce do fryzjera? (bo jeśli tak to trzeba bylo zadzwonic i sie umowić) czy też w poczekalni chciałas usiasc?

Panna z musli w kubku... to była ironia. Nawiązałam do początku rozmowy, że ciężarna skoro jest ciężarna to nie powinna robić zakupów tylko siedzieć w domu więc prześledź od początku jeszcze raz i potem wróć:)

Gość droga smallgirl
ja wszystko rozumiem, ale tak na zdrowy rozsądek: kogo obchodzi Twoje dziecko? oczywiście Ciebie, ale nie Panią Krysię z kolejki czy Pana Zdzisia który kupił bilet i chce do celu dojechac na siedząco. ot taka różnica

Gość rady potrzebujaca
czyli jestes zakichana hipoktytka. Coz mamusia nie potrafila wychowac:o

o.k. ;-) Ja chetnie pomagam, ale cos mnie trafia, kiedy ktos uwaza, ze ta moja pomoc mu sie nalezy, takze w sytuacji, kiedy ja zle sie czuje, a ta osoba swietnie, i do tego nie ma co za nia dziekowac, bo sie nalezy. Niestety, sa i takie mamy w ciazy, w sumie wiekszosc, ktore spotkalam niestety

Gość Poniedziałkowa N
A ja myślę, że kultura osobista wymaga ustąpienia pierwszenstwa kobiecie w ciąży bez względu czy to fryzjer czy kolejka w sklepie. Też byłam w ciąży ( pół roku temu) i nikt mi nie ustepował. Było mi przykro, ale ja się nie wpychałam. I nie zamierzam jeśli znów będę w ciąży. A najbardziej żenujące było jak ludzie wtedy zamiast zobaczyć mój brzuch oglądali podłogę, wystwę przy kasie, swoje paznokcie lub cokolwiek innego.

Gość lejla28
potrafiła wychowac,o to sie nie martw...a ze mam takie zdanie a nie inne to moja sprawa

Śmieszy mnie jak czytam , ze ktoś nie ustępuje , bo tez źle się czuje, albo jest na coś chory. Uderz w stół, a nożyce się odezwa :D Nie wierzę, że wchodząc do autobusu w którym jest powiedzmy 30 osób wszystkie są chore i nikt nie może ustąpić miejsca kobiecie w ciąży. Jestem na samym początku ciąży (11 tydzień) i często jest mi STRASZNIE niedobrze. Meczą mnie mdłości i wymioty , niestety pracować i jakoś funkcjonować muszę i jak się naprawdę źle poczuje to podchodzę i pytam grzecznie czy mogę usiąść . Nie widzę w tym nic niestosownego. Jestem dopiero pod koniec pierwszego trymestru widać mi brzuch , ani razu nie ustąpiono mi miejsca z własnej inicjatywy. Nie oczekuję tego , bo niestety wielu Polaków to niewychowani ludzie pozbawieni empatii. Nawet tydzień temu w jednej chwili koszmarnie się poczułam więc oparłam, się o ścianę to jedna baba wyjechała do mnie z tekstem : "teraz to same takie słabe organizmy, za moich czasów to ja do końca ciąży biegałam do roboty i i czułam się rewelacyjnie, a nie to co teraz " :O

Gość mama 2-latka
dla mnie większym problemem jest nieustępowanie kobiecie z małym dzieckiem. jak byłam w ciąży to ok spokojnie odczekałam swoje ale czekać w dusznej poczekalni z niemowlakiem albo tak jak teraz z 2-latkiem który wszędzie chce wejść. ostatnio chciałam do okulisty wejść przed wszystkimi to mi powiedzieli że na drzwiach nie pisze że z dziećmi bez kolejki i weszło przed nami czterech nastolatków

Gość rady potrzebujaca
no na hipokrytke pozbawiona empatii. Czyli raczej kiepsko. Gratulacje

Gość Poniedziałkowa N
Twoja matka też kiedyś była w ciąży...

Gość Poniedziałkowa N
do leila: a poza tym tak jak napisałam: kultura osobista.

Gość lejla28
mama 2 latka--> a co mnie obchodzi ze twój dzieciar chce wszedzie wejsc,wszystko zobaczyć....to go pilnuj a nie pchaj sie bez kolejki...dobrze zrobili ze cie nie przepuscili....z brzuchem chcva sie wpychac,z bachorem tez chca sie wpychac...no święte krowy normalnie :O

Gość rady potrzebujaca
Poniedzialkowa problem z tym, ze leila nie wie co to kultura osobista.

Gość Poniedziałkowa N
rady potrzebująca: :):):)

Gość droga smallgirl
do mama 2 latka- no, ale prawde Ci powiedzieli! nie mieli obowiazku Cię przepuszczać, to byłaby tylko i wyłącznie ich dobra wola. widocznie tej woli nie mieli i nie masz prawa miec pretensji:p

Gość smallgirl
No pewnie,że nie musi obchodzić nikogo moje dziecko. Mnie też emerytki nie muszą obchodzić.Tak naprawdę chodzi tu o pewnego rodzaju klasę i wychowanie. Ja osobiście zawsze ustępowałam miejsca starszym albo matką z dzieckiem itd.Jak wszyscy tak będą myśleć co mnie obchodzi czyjeś dziecko itd to nic w naszym społeczeństwie się nie zmieni.

Gość bo im sie wydaje
bo tym mamuskom sie wydaje,ze inni sraja wolnym czasem i przychodza rekreacyjnie postac w kolejce ;]

Gość dzidzius tuz tuz
ja za 3dni mam termin porodu, wiadomo chodze do sklepu itd i powiem wam ze nie najgorzej znosze ciaze ale stanie naprawde mezczy, robi mi sie nie dobrze, przeciez co jakis czas mam delikatne skurcze albo maluch mocno kopnie . wiec kolejki męczą strasznie... niestety tylko raz na jakis czas ktos przepusci ale to bardzo zadko... a najgorzej sie irytuje gdy są kasy z pierwszenstwem a przede mna stoją w nich faceci z browarami :/ zaden nie przepusci...i niestety pani przy kasie tez nie zwroci uwagi ze to nie kasa dla nich

Gość lejla28
rady potrzebująca--> moja mama by ustąpila miejsca czy przepusciła w kolejce..jest inna ode mnie pod tym względem

Gość mama 2-latka
lejl28 jak cie nie obchodzi to po co wchodzisz na forum i czytasz. każdy może powiedzieć swoje zdanie

Poniedziałkowa N A ja myślę, że kultura osobista wymaga ustąpienia pierwszenstwa kobiecie w ciąży bez względu czy to fryzjer czy kolejka w sklepie. A ja mysle, ze nie. Ciaza to nie choroba. Nie wszystkie panie w ciazy bez przerwy zle sie czuja, a chyba przyznasz mi racje, ze ledwo trzymajac sie na nogach, mozesz pojsc do lekarza czy po artykuly pierwszej potrzeby, ale raczej nie - upiekszac sie. Nie widze, czemu przejawem kultury mialoby byc ustepowanie zdrowej, dobrze czujacej sie osobie? dzastolinatoja Śmieszy mnie jak czytam , ze ktoś nie ustępuje , bo tez źle się czuje, albo jest na coś chory. Uderz w stół, a nożyce się odezwa Nie wierzę, że wchodząc do autobusu w którym jest powiedzmy 30 osób wszystkie są chore i nikt nie może ustąpić miejsca kobiecie w ciąży. Na pewno nie, ale moze po prostu Cie nie widza, dlatego dobrze robisz, ze prosisz. Kiedy prosisz, odmawiaja Ci?

Gość droga smallgirl
macie Pani roszczeniową postawę: przepuszczać ciężarne, teraz jeszcze kobiety z dziećmi...a ciężko jest Wam zrozumiec że nikt nie ma obowiązku Was przepuszczać...

Gość rady potrzebujaca
co z tego, ze ona by ustapila? Nie potrafila cie wychowac na czlowieka z klasa i kultura. Jakos dla mnie nie stanowi problemu ustapienie starszej osobie czy tez kobiecie w ciazy. dlaczego? Bo dobrze mnie wychowano, to raz, a po drugie skoro jestem mloda i zdrowa moge sobie postac. I nie robie z tego problemu wagi panstwowej.

Ja ustepuje matkom z dzieckiem. Nie potrafie inaczej. Mamy zazwyczaj sadzaja tam dziecko, nie siadaja z nim, uczac go od malego tym samym egoizmu i nie pamietam, by przez ostatnie 5 lat ktoras mi podziekowala

Gość mama 2-latka
otóż moim zdaniem obowiązek jest zwłaszcza iż często wisi kartka na drzwiach że z małymi dziećmi wchodzić bez kolejki a ludzie i tak cię nie wpuszczą i tak.

Gość lejla28
Tak naprawdę to jestem podstarzałą frustratką bez perspektyw, dlatego tak się czepiam . Przepraszam was, ale nie wiem co czynię.