Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewieciomiesieczniak i ciaza

mam male dziecko i jestem znow w ciazy

Polecane posty

dzieki....ciekawe co na to maz ciezko mi samej ale to nie wiadomosc na tel

;] A mi się wydaje, że fajnie Ci ;] znaczy oczywiście, że nie będzie za lekko, ale kurcze no, w gruncie rzeczy to sama pomyśl, zdecydować się później byłoby ciężko. A tak - niespodzianka ;] My planujemy jeszcze jedno, ale że oczywiście "nie teraz". I myślę, że te "nie teraz" czy "jeszcze nie" to będzie się ciągnęło póki najzwyczajniej w świecie nie wpadniemy. Bo nie wiem czy w pełnej świadomości zdecydowałabym się na starania o dziecko po tym co mam się z tym małym, wrednym nerwusem ;]

moj maly jest grzeczny nie narzekam na niego ma 9 miesiecy ale przesypia 10 godz w nocy w ciagu dnia bez problemu robie obiad bo on sie bawi zabawkami albo przyglada sie co robie bardziej martwie sie finansami

Gość ja mialam rok po roku , tez
szok, bo w pierwsza ciaze b długo nie mogłam zajśc, ale cale oprzyrządowanie + ciuchy dla malenstwa gotowe, potem wspólne zabawki i zabawy, podobne zainteresowania, wszystko hurtem. Dopiero od liceum dzieciaki zaczeły zyc osobnym zyciem. UWazam, ze to swietne rozwiazanie, bo po jakich 2-3 latach nie chcialoby mi sie wszystkiego od nowa, a tak - bez problemów. Bedzie super, ciesz się. pomeczysz sie troche jak jedno bedzie mialo 2 lata, drugie rok, ale potem ok.

Gość uiuoiuoi
a ile twój facet zrabia?

Gość adzia1982
ja zaszłam w druga ciąże jak mały miał 4 miesiące,teraz ma 16 miesiecy a mała 3 ..jest ciężko niepowiem ,ale też ma to dobre strony :)

3-3,5 tys zalezy od miesiaca zima troche mniej bo jest dekarzem wiec wiadomo zima jest mniej pracy dzis w nocy nie moglam spac wcale przeraza mnie to coraz bardziej....mialam isc do pracy od pazdziernika moja mama miala zajac sie malym a teraz niewiem....

boje sie przyszlosci szczegolnie tych wydatkow pampersy x2 itd itd

Gość b1eata
mozesz powoli odstawic poltoraroczne dziecko od pieluch ja tak zrobilam i pieluchy tylko raz kupywalam. na poczatku przeciez mozesz karmic piersia nie wydasz na mleko, dasz rade ja tez tak zrzedzilam teraz jest ok

niewiem jak bedzie tym razem ale u mnie pokarm zanikl w 4 miesiacu po porodzie to podobno w mojej rodzinie normalne moja mama karmila mnie i brata tylko 3 miesiace a moja babcia kazde z 3 dzieci po 2 miesiace wiem ze marudze ale nie mam z kim pogadac

Mi się wydaje, że nie ma teraz już co płakać nad rozlanym mlekiem tylko obmyślić jakś strategię i wszystko będzie dobrze:) Ja jak już pisałam wcześniej mama niespełna 5 miesięczną córkę i jak wszystko dobrze pójdzie i pojawi się serduszko to w lutym znowu zostaniemy rodzicami. ja również się boje jak sobie poradzę z dwójką maluchów zważywszy na to, ze rodziny mamy 200 km od nas i nikogo do pomocy, ale kto ma dać radę jak nie my:) Jak się pozytywnie nastawisz to wszystko się uda:)

Gość b1eata
dobre nawet dwa miesiace karmienia zawsze to na trzeci miesiac na pampery zostanie. a rodzina wam nie pomoze mi duzo pomagali rodzice podczas co tygodniowych odwiedzin przywozili ubranka slodycze owoce soczki dla dzieci. niebylo tak zle

dzieki:)

mieszkamy w jednym domu z moimi rodzicami tylko ze mamy oddzielne mieszkanie na parterze gaz prad placimy normalnie razem z nimi no na tesciow nie mamy co liczyc a ja no coz wiem ze moge liczyc na pomoc moich rodzicow ale....to moje dzieci nie ich

Ale ich wnuki i na pewno sprawia im przyjemność pomoc przy nich. Moi rodzice co prawda mają jeszcze wnuki na miejscu od mojej siostry, ale nasza córka to teściów pierwsza wnuczka i tylko cały czas słyszymy "kiedy przyjedziecie?":)

moi tesciowie pomagaja tylko meza siostrze pomimo ze oni oboje pracuja stac ich na coroczne wyjazdy zima w gory latem nad morze maja jedna mala tylko ktora poslali do przedszkola prywatnego bo dla zosi w panstwowym nie ma mozliwosci rozwoju...no coz tesciowie to tylko tesciowie

Gość b1eata
oni beda pomagac mimo ze to ich wnuki a tobie i dziecia sprawia napewno przyjemnosc nawet soczkiem za dwa zlote kiedy w portfelu zrobi sie krucho

Gość bapapappapap
A jak to możliwe, że stosowaliście prezerwatywę i zaszłaś ? Niektórzy to chyba mają magnes w jajnikach, co przyciąga plemniki, bo mieć prezerwatywę i zajść ? To ludzie po 2 lata kochają się bez zabezpieczenia w dni płodne i nie mają ciąży, a Ty bach i normalnie jak wiatropylna.

Gość itilinka
autorko gratuluje:) ja mam miedzy dzicmi prawie 4 i poł roku roznicy i załuje ze wczesniej nie zdecydowałam sie na dziecko, a własnie maz chciał rok po roku zeby odchowac i miec "spokoj" a ja sie uparłam i powiedziałam nie:O i szkoda bo powrot do pieluch po 4 latach był ciezki

Gość Moniaaaaaaaaaaa27
no, ja też współczuję. Skoro sytuacja była nieciekawa, to po cholerę nie uważaliście tak jak trzeba. Co dzieciom będziecie dawać: tynk ze ścian? Teraz czekac tylko na następny wysyp...

Gość Bodog
Ja mialam 2 w jednym roku i jestem zadowolona, ze sie tak zlozylo. Jedno urodzilo sie z poczatkiem roku (dodam, ze wcale nie bylo planowane i jakos specjalnie wyczekiwane, ale tez nie bylo niechciane i bylismy szczesliwi, ze los podjal decyzje za nas, bo sami sie nie garnelismy do zakladania rodziny) i zaraz po okresie pologu antykoncepcja zawiodla (po raz kolejny) i pod koniec tego samego roku mielismy juz parke. Nie ukrywam, ze bylo to dla nas ogromnym zaskoczeniem, ale sie cieszymy ze tak wyszlo, bo z 2 jest latwiej niz bylo z 1, dlatego ze czas i koszty sie ladnie rozkladaja na dwoje i dzieki temu za jednym zamachem (i za jednymi zakupami) chowa sie 2 na raz, takze nie trzeba juz bedzie dlugo wracac do malych rzeczy, kolek, nieprzespanych nocy, bo mamy juz to wszystko za soba. Do szkoly tez pojda razem, bo mimo ze nie sa bliznietami to rocznikowo kwalifikuja sie oboje. Moze za jakies 6-8 lat zdecydujemy sie na jeszcze jakies, ale jak narazie mamy spokoj na wiele lat.

Gość ja wam powiem
na początku gratuluje :) nie wiem jak to było u Ciebie przy pierwszym dziecku ale ja wszystkie ubranka dostałam od bratowej, do tej pory nam oddaje ale oni mają córeczkę a ja synka więc wiadomo że nie wszystko :p łóżeczko i wózek kupili dziadkowie a wanienkę i kilka innych drobiazgów prababcie, więc ja tak na prawdę miałam na głowie tylko kosmetyki, bo nawet pieluchy na początku kupiliśmy tylko jedne bo co chwilę jak ktoś przychodził to nam "donosił" ;) a też sobie tego nie wyobrażałam, pracowałam całą ciążę i cały czas mówiłam że dwie ostatnie wypłaty odkładam całe na wyprawkę a tak na prawdę poszło mi może na te moje zakupy z 300 pln no bo wiadomo a to gruszka a to termometr no i kilka takich innych pierdół nalatuje! poza tym możesz przecież pracować w ciąży jeżeli nie będzie żadnego zagrożenia ! ja pracowałam całą ciążę, nie siedziałam na l4, więc tak jak piszę i ktoś tam wcześniej napisał że dużo rzeczy zostanie z pierwszego dziecka, a pieluchy ja kupuję dwie paczki sleep and play w miesiącu i spokojnie mi to wystarcza tzn synowi :p a kosztuje po 40 pln!, więc ty musiałabyś wydać 160 na dwójkę, ja nie wiem jak ale u nas na pieluchy zawsze jest kasa, chociaż macierzyński mi się skończył i siedzę bez pracy już czwarty miesiąc, nie zamartwiaj się tak bo jesteś w ciąży musisz dbać o maleństwo! teraz się relaksuj poukładacie sobie to wszystko za kilka miesięcy, ciąża trwa 9 więc macie dużo czasu :) a i tak co byś nie zaplanowała to samo wszystko się jakoś ułoży zawsze tak jest, ale to kwestia charakteru mam taką koleżankę która też cały czas się o wszystko martwi, nawet o to że jej dziecko w kościele na chrzcinach nie będzie spało ! o ludzie! sami sobie stwarzacie problemy ! ale to już chyba z nudy ;) ja wierzę że dacie radę :) a potem to już będzie tylko z górki jak dzieciaki zaczną się dogadywać itd, mój brat jest starszy ode mnie o dwa i pół roku i mamy świetny kontakt ze sobą gdzieś tak od podstawówki do teraz i dalej na pewno też :) powodzenia

Gość nowaamary
a ja mam 15 miesięczne dzicko i za miesiąc urodze drugie, zaszlam w cize gdyu pierwsze mialo 6-7 miesięcy. nie żąłuje, ciąża była planowana . uwazam tak jak niektóre osoby co sie tu wypowaidają ze najgorszy pierwszy rok a póxniej to luzik dzieci będa sie razem bawić a ja bede miała czas dla siebie. po co odwlekac to co i tak kiedys by nastapilo, nie wyobrazam sobie miec jedynaka. głowa do góry, bedzie ok

Gość Bodog
Powiem ci, ze to tylko tak sie wydaje, ze czlowiek nie wyrobi czasowo i finansowo, ale nic bardziej mylnego, bo lecisz na jednej paczce pieluch, jednym mydle, wspolnych ciuchach, wspolnych zabawkach, razem do obu wstajesz w nocy, karmisz jednym mlekiem, gotujesz obiady od razu dla dwojki, wychodzisz z obojgiem na spacery (czesto w jednym wozku) i nie musisz juz pozniej do tego wracac za te 3 lata i sie od poczatku organizowac. Po prostu zamykasz ten etap rozwoju i juz do niego nie wracasz po kilku latach, ani nie dublujesz kosztow, bo wszystko masz po 1 dziecku. NAwet w szkole mozesz miec pozniej po 1 podreczniku na dwoje i tylko cwiczenia dokupic. Wszystko jest przy takich dzieciach tansze i latwiejsze. Do tego same sie soba zajmuja bo sa w tym samym wieku i nie musisz sie z nimi bawic jak nie masz czasu.

Gość ale tak jest lepiej
moja znajoma odkladala decyzje o 2gim dziecku bo nie chciala znow uwiazania i powrotu do pieluch i tak odklada z roku na rok i niebawem nie bedzie mogla miec...

Gość Bodog
Nam sie obie te ciaze przydarzyly w czasie przyjnowania antykoncepcji hormonalnej doustnie. Okazalo sie (po 2 wpadkach), ze mam inklinacje do refluksu i silny odruch wymiotny (np. w czasie silnego kaszlu), z ktorych dotychczas nawet nie zdawalam sobie zbytnio sprawy (po prostu nie przywiazywalam do tego wagi, bylam zaganiana), wiec tabletki nie zawsze w calosci konczyly w zoladku i stad nie bylam do konca chroniona. Teraz przyjmuje zastrzyki hormonalne i jest spokoj. Ale wpadek nie zaluje, bo mam juz przynajmniej ciaze i porody z glowy. Inaczej bym je odkladala do 40stki, bo nigdy mnie do tego jakos szczegolnie nie ciagnelo.

Gość spokojnieee
Spokojnie dasz radę i finansowo i organizacyjnie :), zgadzam z postami wyżej...masz rodziców do pomocy. A jak już na prawdę będzie źle finansowo, to możesz tak się umówić z najbliższą rodziną, rodzeństwem, że na okazje i bez okazji (jak tak mają w zwyczaju) żeby zamiast zbędnych zabawek dzieciom przynosili pieluchy, soczki, mleko modyfikowane. Wydatki na dzieci, to się dopiero zaczną, jak się szkoła zacznie ;)

Gość eee tam,ja zaszlam w druga
ciaze,jak pierwsze dziecko mialo 6 miesiecy i to na dodatek planowana:) teraz sa starsze i jest duuuzo latwiej,niz na poczatku:)

dzieki dziewczyny zaczynam sie zastanawiac jak maz zareaguje. prezerwatywa to niestety rzecz zawodna coz raz czy dwa maz ich nie sprawdzil po czy sa cale no i a efekty bo to jest jedyne wytlumaczenie na ta ciaze...ubrania dostaje od znajomej po jej maluchu jest 2 miesiace starszy od mojego wiem ze nie musze ich oddawac wiec beda dla nastepnego malucha reszta akcesoriow tez...

Gość j/
jak jesteś na poczatku cizy to mozesz usunąć farmakologicznie