Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

andzia1910

Ciąża-ginekolog

Polecane posty

4 dni temu Zrobiłam 3 testy wyszły pozytywnie dziś o 14 idę na wizytę do ginekologa i chciałabym wiedzieć o co będzie pytał lekarz żebym mogła się przygotować?? Pozdrawiam ;)

gratuluję :) myślę, że na pewno spyta kiedy była ostatnia @ i wyliczy mniej więcej dzień poczęcia i porodu.. zależy też który to będzie tydzień, może zrobić USG czy już coś widać, pewnie przepisze witaminy i kwas foliowy, zapyta pewnie o jakieś choroby i czy to pierwsza ciąża.. kurcze nie pamiętam więcej :)

gratuluję :) zapyta na pewno o datę ostatniej miesiączki, czy to pierwsza ciąża, czy masz za sobą jakieś poronienia, kiedy ostatnio robiłaś cytologię, o choroby w rodzinie typu cukrzyca, nadciśnienie, o twoje choroby, o objawy jakie ci towarzyszą. ustali datę przewidywanego porodu, zapewne zrobi usg, albo przynajmniej zbada ginekologicznie, zmierzy ciśnienie, zważy, może pobrać materiał do cytologii. przepisze kwas foliowy i da rozpiskę badań do zrobienia. może założyć kartę ciązy, ale nie musi, zależy czy będzie biło serduszko i który to tydzień. mi w 1 ciąży założyli w 10 tyg, w drugiej w 8, a w obecnej już w od 6 mam założoną :) ale to dlatego że ciągle zmieniam miejsce zamieszkania i lekarka chciała żebym już miała kartę.

oj moja mała się obudziła więc muszę lecieć. Pozdrawiam i powodzenia życzę :)

Nie mam pojęcia który to tydzień bo nic nie czuję, mam tylko bóle brzucha i skurcze takie jakbym miała dostać okres;)

Gość a ile ci się okres
spóźnia? Kiedy miałaś ostatnią miesiączkę i jaki masz długi cykl.

to który tydzień łatwo sobie obliczyć - policz tygodnie od 1 dnia poprzedniego okresu i będziesz wiedziała :)

zapewne serduszka jeszcze nie zobaczysz, choć może? w sumie troszkę za szybko ta wizyta u ginekologa, spokojnie te 2 tyg jeszcze mogłaś poczekać do 7 tygodnia.

Powiem szczerze że wyraźne te kreski na teście wyszły nie musiałam pod światło czy słońce patrzeć... No wiem zobaczymy dziś czy coś będzie czy nie;)

to że kreseczki są wyraźne czy nie nie ma znaczenia jeśli mowa o serduszku. maluszka zapewne zobaczysz, ale niekoniecznie będzie mu biło seduszko (na tyle mocno żeby aparat mógł to pokazać). ale ton nic złego :) po prostu jest bardzo wcześnie. ja teraz byłam w 6 tyg i 4 dniu i lekarka powiedziała ze nieco za wcześnie przyszłam, ze serduszka zapewne nie będzie. ale z racji tego że tylko wtedy byłam w mieście to zrobiła usg i serduszko już było :)

Gość nula nula
andzia, skad jestes?

Gość mamamamma26
mogłaś iść na bete z krwi a do gina tak koło 6 - 7 tyg - pewnie nic dziś niezobaczy i może ci nawet ciąży niepotwierdzi jak ma słaby sprzęt usg

Gość fajny topik:)
na pewno zapyta kiedy była ostatnia miesiaczka i jak dlugie masz cykle. Która to ciąza czy były poronienia. Zleci badania takie jak morfologia i mocz, cytologia(jeśli dawno była nie robiona)...Zbada żeby potwierdzić ciąże i ew zrobi USG... założy kartę ciąży(choc nie musi)... tyle pamietam... wiem ze to nie o tym topik ale kochana jeśli chodzi o cytomegalie(CMV) warto zrobić nawet prywatnie... ja zrobiłam i dzięki temu moje dziecko na tym skorzystało(nie będę pisać szczegółów ale syna wypisano do domu miał jak miał 3 tyg ze względu na cmv:( ) zaraz po porodzie został przewieziony do Prokocimia i tam był diagnozowany i właśnie dzięki i temu ze miałam swoje wyniki na cmv z okresu ciazy lekarze wiedzieli w jakim kierunku robic badania mojemu dziecku...

Ginekolog przyjmuje tylko prywatnie z tego co wiem ma najlepszy sprzęt u nas;) zobaczymy najwyżej pójdę jeszcze raz za 2-3 tygodnie;)

Gość fajny topik:)
andzia dobrze robisz ze tak szybko idziesz do gin!!! tak tak zaraz zostanę zbesztana przez pół kafe watro isc wczesniej...ja w 1 ciazy tez zwlekałam bo wszyscy mówili ze za wczesnie a potem poroniłam:( lekarz oceni czy mozesz pracować, czy ciaza sie rozija prawidłowo i czy dziecko dobrze sie rozgościło u ciebie w brzuszku;) jesli bedzie tzreba to przepisze leki... w drugiej ciazy byłam pod opieka gina juz od 5 tc i teraz mam syna:)

Prawie piąty tydzień mam przyjść za 2 tygodnie ale przynajmniej wiem że jest wszystko ok;)) Pozdrawiam;)