Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sheisnot

WRZEŚNIÓWKI 2011

Polecane posty

troche mi dziwnie a moze nawet smutno. wszyscy sie dzis szykuja na imprezy, chociaz domowki a ja z malym dzieckiem w domu i nie zapowiada sie ze na cokolwiek chociaz. ech... moze za rok...

Gość BikiniKill
aj , ja też i co z tego:) za rok sobie odbijemy:)

Witam w nowym roku!!! u mnie jeszcze 7,5 godziny do Nowego Roku. Oczywiscie witam na trzezwo... Dziewczyny, Szczesliwego Nowego roku!!! Oby byl lepszy niz poprzedni i dzieci sie zdrowo chowaly /:)

NAJLEPSZEGO!!!!!!! :******* :) ps. mój też zdziadział i przybrał chyba więcej niż ja. nie wiem, jego brzuch wygląda gorzej niż mój- może po to by mi przykro nie było?? a to sry, ja się dowiedziałam w 7tc bo na usg byłam. a wcześniej nie robiłam testu na krew bo i po co... zapłacę a w 7 już widać kropkę na usg ;) nie wierzę w kalendarzyk i obserwowanie nawet siebie, ja zaszłam w 8 dzień cyklu na 30 dni. ale to tylko ja. zastanawiam się jak najszybciej o 2 dziecko by nie powalczyć ale nie wiem ile powinnam się wstrzymać\ ps. zabrali mi refundację na mleko dla małego ;(((

do sheisot jakie mleko podajesz dziecku? bo moja córka ma azs i bedzie jadla bebilon pepti. ile placisz teraz za swoje?

ja miałam nutramigen, ale niestety refundację cofnęli...;/ teraz bebilon pepti leżą już 4 puszeczki, ale chyba jutro je zaczniemy, bo nutramigen się jutro skończy. jestem zła bo bebilon ponoć gorszy, ale może akurat.... ja dałam 28zł za 4 puszeczki, a za 4 nutramigenu dałam w grudniu 52zł. różnica jest. OBY było też dobre

dałam tyle 2 stycznia. mam nadzieję, że cena nie poszybuje....nie powinna niby.

DaGA, to prawda, ze jesli ma sie cukrzyce ciazowa to to wyklucza karmienie piersia? Wlasnie gadalam z moja kumpela i tak mi powiedziala, pierwszy raz slysze. Niunka dzis skonczyla 3 miesiace. TRzyma juz zabawki, przeklada sie z pleckow na brzuch (pierwszy raz wczoraj to zrobila) probuje siadac, piszczy jak jest szczesliwa na caly do, ciagle sie smieje, w wannie szaleje i chlapie.., Az nie wierze jak to leci szybko, przeciez dopiero co ja urodzilam... Wiecie, chcialam mala powoli przyzwyczajac do mm, zeby np. tylko na noc jadla. Ni ciula. Nie wezmie mm. Wypluwa, marudzi jak tylko probuje jej podac. Niewiem co mam zrobic. Narazie odpuscilam i dostaje tylko piers, ale za jakis czas znowu chce sprobowac, bo chce ja karmic do 6 miesiecy, a potem juz mm. Co myslicie?

nieprawda sonia, twoja kumpela coś namieszała... nie wiem co ci poradzić. mój każde mleko je, żadnego nie wypluwa inaczej niż zwykle ;)

Gość a ile teraz kosztuje
nutramigen bez refundacji? bebilon pepti kosztowal w 2011 ok.10-11zł,a teraz 7,06zł. wcale nie ejst gorszy,tylko ma inne dzialanie.jezeli twoje dziecko ma nietolerancje laktozy to msui pic nutramigen,a jezeli nietolerancje bialka pokarmowego to bebilon pepti.nutramigen jest sama chemia.

Gość a ile teraz kosztuje
a ty podasz dzick od razu bebilon pepti?nie ebdziesz stopniow przechodzila?bo wiesz chyba o tym,ze z mleka na mleko trzeba stopniowo przejsc?zeby nie spowodowac problemow żolądkowych u dziecka.

Gość emu21
My z synkiem również mieliśmy przygody z karmieniem, więc czytając wasze posty podzielę się swoimi doświadczeniami. Synek obraził się na cycusie, że nie chciały przez całe jego posiłek dawać mleczka w tym samym tempie, w związku z czym były straszne rewolucje z cycaniem... Niestety zaczęło się to odbijać na wadze, w związku z czym zapadła decyzja o dokarmianiu. I tutaj odpowiedź na pytanie czy mieszać - Oczywiście jak najbardziej. Mały brzuszek musi się przyzwyczaić do trawienia nowego mleczka... My mieszaliśmy na początku moje mleczko z Bebilonem HA. Niestety po jakimś czasie zaczęły Młodemu wyskakwać suche plamy w "skazowych" zakamarkach... Trafiliśmy do alegologa, który przepisał Nam Nutramigen. Mały dość szybko zaakceptował smak tego "cementu" (taka nasza pieszczotliwa nazwa na to co znajduje się w tej puszce ;] ) Oczywiście tutaj też mieszaliśmy, ale jeszcze z moim mleczkiem... A ze skórą nie było ani lepiej ani gorzej w związku z czym po dwóch tygodniach przeszliśmy całkowicie na nutramigen... Ulewanie po tym to oddzielna historia - zagęszczona nutitionem... Dzisiaj byliśmy u pediatry i podjęliśmy decyzję, żeby wypróbować Bebilon Pepti. I tutaj znów zastrzegam, że mleczka będziemy łączyć - Pani doktor powiedziała, że jak nic się niedobrego nie dzieje to po 5 dniach już może być cała butla. Czyli właściwie wychodzi po jednej dawce więcej nowego specyfiku na dzień. U nas od jutra 5łyżeczek nutramigenu i 1 bebilonu pepti. Później 4 na 2 i tak dalej... Co do cen to jestem jak najbardziej na bieżąco... Puszka nutramigenu, który faktycznie od stycznia nie jest refundowany kosztuje w mojej aptece 26zł, a 100% Bebilon Pepti (żeby mieć z niżkę musimy mieć zaświadczenie) kosztuje 23zł. A refundowany... Uwaga... 7zł - różnica zaporowa.... Jakby ktoś miał jakieś pytania chętnie odpowiem, bo już troszkę przeszliśmy z synkiem :-) Pozdrawiam i miłej nocki życzę :-)

Daga, tak wlasnie myslalam, ze cos namieszala. Ale nie wazne emu21 Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz :) Mnie za bardzo ceny sie nie tycza, bo mieszkam za granica, ale moze ktores z tego mleka znajde tu na miejscu. Poki co narazie zostane tylko przy piersi, bo mala ma dopiero 3 miesiace. Lece, bo wlasnie sie obudzila glodna :)

randomLady ja też miałam problem z MM i działał tylko jeden sposób, żeby Młody zechciał ją wziąć do ust. Był jeden cyc, 30ml MM i drugi cyc. Tylko to działało i tylko dlatego nauczył się smaku MM. Może i Tobie się uda?

eh dawno nie pisałam :) na samym początku życzę wszystkim mamusią szczęśliwego nowego roku!! Dominika ma już 3,5 miesiąca i spora z niej panienka. mierzy 67 cm i waży 7,200 póki co jest tylko na piersi. jest radosna i uśmiechnięta. miewa gorsze dni ale to normalne. Gdy mała miała 5 tyg zaraziła się choróbskiem od brata i trafiła do szpitala : tam stwierdzono zapalenie oskrzeli obustronne, a po trzech dniach zeszło jej na płuca. bo kazali dzieci kąpać w takim specjalnym kąciku do pielęgnacji maluszka przy nie szczelnym oknie :(. na szczęście po włączeniu 2 antybiotyku szybko wróciła do formy. Jednak ja w tym czasie o mało nie straciłam pokarmu: popękane brodawki,choroba Dominiki i Kacpra, który jeszcze bardziej się pochorował z tęsknoty za nami , stres a mąż w Norwegii. eh ciężko było ale daliśmy radę. na szczęście teraz jak teraz mały coś przyniesie z przedszkola to mała ma co najwyżej katar i mam nadzieję że tak zostanie.

a w czasie pobytu w szpitalu małą dokarmiałam mlekiem mm jednak miałam wrażenie że na jedno by wyszło jakbym jej dała się jej wody napić. wiecznie głodna była, na szczęście wyleczyłam brodawki MALTANEM wróciliśmy do domu i mleczko wróciło :)

Dziewczyny, wiem, że jestem tu nowa, ale może zachęcę Was trochę do dyskusji :-) Ponieważ nasze dzieci są w podobnym wieku powiedzcie ile Wasze pociechy ważą? I może czym są karmione. Zobaczymy czy fakt czym karmimy maluchy ma na to duży wpływ

No tak, dobrze byłoby, żebyśmy też się pochwalili :-) My zaczęliśmy od 4kg i 58 cm Na dzień dzisiejszy 7kg i 64cm. Przez trzy miesiące cycuś od miesiąca Nutramigen

witam Was :) Ile wazy i mierzy moja mala dowiem sie jutro, ale zaczelismy od 3160g i 52cm dluga. Wszyscy byli w szoku, przenosilam ja 11 dni wiec myslelismy,ze urodzi sie duza, a tu taki orzeszek :) Karmie tylko piersia, ale sporbuje Twojej rady emu21 :) Iza, wyobrazam sobie jak ciezkie musialo to byc - dwojka chorych dzieci, masakra. Jak moja mala rozchorowala sie kiedy miala tylko tydzien to tez przezylam pieklo. Wogole nie spala, duzo plakala, bo nie mogla oddychac noskiem. Ja nie spalam, bo sie o nia balam... Eh tak to jest jak sie jest mama

RandomLady potrzeba matką wynalazków. Po prostu jak mi już ręce opadały, a wiedziałam, że muszę go czymś dokarmić to przez przypadek dostał butlę w międzyczasie :-) Trzymam kciuki, żeby córa chociaż do dzioba chciała wziąć butlę. Jak się nie będzie udawało możesz spróbować zmiany butelki. I jeszcze jedno... Przez ostatni miesiąc mój syn na tych mieszankach przybrał na wadze prawie 1,2kg... Dlatego też jestem ciekawa jak to z innymi maluchami. No i mój syn dzisiaj przespał od 21 do 7i obudził się "ćwierkając" do karuzelki. I jak tu nie kochać tej małej istotki? :-)

emu , wiesz, butelka nie jest problemem tylko mleko. Mala lubi pic z butli kiedy spompuje moje mleko z piersi. Klopot mam z tym, ze ona nie znosi smaku mleka. Moze poprostu zle dobralam? Sprobuje moze jakies inne kupic i zobaczymy, ale na tym, ktore probowalam jej pomoc bylo napisane, ze jest najblizsze mleku matki. A moze to tylko taki chwyt reklamowy? Juz sama nie wiem :P

my jak w stopce: 3850 g 56 cm wzrostu :p poponad 3 mies jest jakies 7 ze sporym hakiem (7 bylo na szczepieniu 20 grudnia) a karmie tylko piersia. nie wiem ile ma cm w tej chwili bo go nie mierzylam ale wanienka i przewijak robia sie za krotkie :p nie bylismy tez w szpitalu ani nie bylo zadnych innych problemow zdrowotnych. Krzys to po prostu okaz zdrowia :) codziennie jestesmy na spacerze chyba ze pogoda jak dzis- leb urywa doslownie wiec lepiej nie wychodzic. w pomieszczeniach temp ok 19 st i ja codziennie jem lub pije miod. wierze ze to wplywa na odporosc malucha i dlatego jeszcze nie choruje i mam nadzieje ze tak zostanie. aha no i najwazniejsze nie odwiedzaja nas zasmarkani goscie. mi synus ostatnio wojuje wieczorami co powoli doprowadza mnie do szalu bo o 22 czy nawet 23 ja juz padam i o niczym innym nie marze tylko o blogim snie a on?? zabawa w najlepsze! wrrr... rece opadaja. ale jak czytam lub slysze jak niektore dzieci potrafia dac w kosc to jestem wdzieczna za mojego aniolka :) ech, chwilowo moj "duzy" pokoj zarosl pudlami, workami i calym inwentarzem bo juz w poniedzialek stad spadamy! nie moge sie juz doczekac kiedy bedziemy sami w "naszym" domu :D

randomLady spróbuj tak jak wcześniej pisałam, może się uda. A jeżeli nie, to my przez długi czas mieszaliśmy moje mleczko z mieszanką. Co do wyboru mieszanki u nas była bardzo długa droga, więc może faktycznie Młodej nie podpasowało smakowo? Jest jeszcze jeden sposób. Do butli z MM dodajesz kilka kropli popularnej Gripe Water. Może to podziała? jak_k gratuluję przeprowadzki! Rozumiem, że w końcu będziecie mieszkali sami :-)

przechodzę z mleka na mleko, bez mieszania, pediatra nie kazała mieszać. a "rewelacje" i tak są. to co ma na buźce po nutramigenie to lipa. i tak NUTRAMIGEN NIE JEST REFUNDOWANY od tego roku, otóż wyobraź sobie, że sama tego nie wymyśliłam, ani nie wyśniłam (do tej mądrzącej się). no, bebilon pepti rzeczywiście na 30% miałam zapisany ( u mnie 6,07zł), ale bez zaświadczenia, bo chyba pediatra tego 2stycznia się zakręciła i sama nie wiedziała już co i jak, także luss...;) bo słyszałam teraz, że zaświadczenie być powinno (u alergologa jestem zarejestrowana dopiero na 17lutego, więc jak sama będę płaciła 100% to kogoś zajebię). ehh jak ten czas leci, Oli już prawie 4miechy.....matko, zaraz zacznie gadać :P:P:P

o boże jak późno....boję się, że oli dziś w dzień dużo spał i żeby nockę, jak zawsze przespał....OBY!! nie napiszę ile mój waży chyba coś 6600 po 3miechach i 3 tygodniach, coś mu się waga za3mała. jakoś apetytu nie ma. chyba coś 64-65cm. nie umiem mierzyć. jak_k jak tam?? :D

a i wiem, że niby bebilon pepti to nie nutramigen, to nie to samo, ale mi przepisała bebilon pepti (bo a nóż się uda). jak N tyle kosztuje teraz...;/ swoją drogą kto nie pomyślał o tym, że i tak do cholery jest drogi to jeszcze go nie refundować do cholery.

sheisnot nie przejmuj się! Co nas nie zabije to nas wzmocni =D Kamil ma suche placki na głowie i brzuszku i nutramigen wcale na to nie pomógł...Do tego po tym mleku ulewa jak szalony... Kitujemy go tym zagęszczaczem, bo inaczej ubranie do zmiany po każdym ruchu. Ciekawa jestem co będzie po Pepti i czy ten mały brzuszek to zniesie :-) I my również mamy alergologa dopiero 25 stycznia. Ostatnio w aptece za 2 nutramigeny i 6 pepti zapłaciliśmy ponad 200zł... Ale cóż Młody się wypiął na cycusie i już ;] Swoja drogą ciekawa jestem dlaczego nie mieliście mieszać tego mleczka..?

nie wiem, nie mówiła nic o mieszaniu. mało tego kumpeli mama ma 2 dzieci i ona kupowała co im pasowało, zmieniając mleka jak chciała.... nutrigen pomagał przez tydzień kupy ok były i buźka prawie "czysta", gładka... a po tym czasie znów...;( nie no załamka. emu, mnie nic nie musi wzmacniać, byleby Oliemu coś dało. on ma na buźce wysypkę, która szybko znika., ale też szybko się pojawia... no i kupy rzadkie, a jak twój/twoja?? ps. mały spał od 20 do 6:30, tylko go na śpiocha nakarmiłam przed 23 JUHUUUUU!! :D :):):)

kurcze, z tymi dziećmi....mój dobrze sypia i jest grzeczny, ale to uczulenie dziwne....:( :( to Kamil ciut starszy widzę po stopce... no i ma taką czerwoną wysypkę z której ropka wypływa czasem?? jadę dziś do mamy, super extra, będę wieczorem :* 3mcie się laski!! :)