Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skarpetkaja

Czy w Polsce mozna dobrze zyc?

Polecane posty

Gość skarpetkaja

Jak myslicie czy w Polsce mozna dobrze zyc? Czy po studiach jezykowych lub ekonomicznych mozna dobrze zarabiac (z 4-5 tysiecy miesiecznie)? Czy po normalnych studiach mozna zarabiac w naszym kraju na tyle dobrze aby mozna sobie pozwolic na budowe domu, wlasne mieszkanie, urlop raz w roku itp? Czy jednak myslicie o tym zeby jak najszybciej stad uciekac?

Gość skarpetkaja
nikt sie nie wypowie?

Gość kajka123
Myślę, że w Polsce można dobrze żyć nawet bez studiów. To kwestia tego co ma się w głowie lub znajomości.

Gość lady B...................xxxxx
ja po studiach językowych się wyprowadziłam z PL. i powiem tak: nawet jak się ma dobrą pracę za 5 kół, dobre studia nigdy nie będzie Ci się tak dobrze żyło jak za granicą. Ceny żywności, ubrań za granica są mniej więcej takie same jak w Polsce (a czasem nawet niższe), a zarabiasz mniej niż inni członkowie UE. Nie wspomnę o personelu w urzędach,itp...

uciec gdzie ? do czego uciec ? jechac na zachod i co ... u nas zarabiasz 4 tys zł. i mozesz sobie na wiele pozwolic u nich zarabiasz 4 tys EURO ( oczywiscie jak to polak przelicza na zl) ale u nich zyjesz BIEDNIE... wiec ... wszystko zalezy od ciebie

Gość to może
w Polsce można dobrze żyć ale nie po studiach. ja skończyłąm studia i nie mam na razie roboty a wcześniej pracowałam za 1200 - nie w zawodzie a mój mąż po zawodówce zarabia 4-5 tys ale pracuje fizycznie

Gość ja zyje dobrze
fakt,ze trzeba cierpliwosci , duzo pracy , odpowiedzialnosci, samodzielnosci, kreatywnoisci - od najmlodszych lat. Im lepiej uczysz sie w szkole , tym wieksza masz szanse na dobre studia, sukces na nich , dobrą pracę, kontakty ze swiatem. Wazne jest tez, zeby sensownie dzilkic sie ze wspolnmaloznkiem obowiazkami, praca, dobierac soibie s=zajecia wg zdolnoscii zamilowania. Nie narzekam - wybudowalismy dom , jezdzimyitd, nie mamy problemów, goscimy bez kompleksów ludzi z calego siwata .

Gość w japonkach
można... tylko jak ma się znajomości. W innym wypadku nawet studia nie pomogą. Ja sam po studiach wyjeżdżam za granicę.

w japonkach mylne i niestety typowe myślenie :( jak masz DOBRE wykształcenie ( nie jakas socjologia, finanse i adminst.) - konkretny zawod ktory jest twoja pasja i jestes w nim specjalistom nie ma że znajomosci - o nie !! o znajmosciach mowi zawsze ci co ida na latwizne i koncza jakies malo znane uczelnie, "modne" kiedunki ogolne a nie specjalistyczne ...

Gość LOS Batos
W Polsce można dobrze żyć. Ale ty nie będziesz skoro musisz pytać na kafeterii zamiast wziąć się do roboty.

Gość a ta skąd się wzięłaaaaaa
specjalistOM... :O:O:O

Gość skarpetkaja
a ja spedzilam wiele lat za granica, skonczylam tutaj studia. Jednak zastanawiam sie czy nie wroce do Polski. Wbrew pozorom wcale nie jest tak latwo cos osiagnac w obcym kraju (mieszkam w Niemchech). Jam mam tutaj zyc tylko dla idei mieszkania za granica i zarabiac mniej od Niemca, ktory dajmy na to ma takie same kwalifikacje co ja, to wole wracac do kraju gdzie przynajmniej cos osiagne.

Gość bhgjhgjjk
4 tys euro poza polska to biednie? ty chyba jestes jakas pojebana.....we francji malo kto zarabia 4 tys euro....

bhgjhgjjk to byl przyklad... informatyka w austrii i polsce eh a co do wyzywania mnie - gdy sie koncza argumenty zaczyna sie bluzganie na innych eh... slabosc ludzka i bezradność

Gość bhgjhgjjk
ja zarabialam 2000 euro we francji, maz 2500 i zylismy w jednej z lepszych dzielnic, kupilismy mieszkanie na kredyt za 210 tys euro,stac nas bylo na wakacje kilka razy do roku jakbym zarabiala 4 tys euro i maz tyle, to za 8 tys euro zyjesz super we francji wiec nie klam tu publicznie na forum

Gość jeśli to w miejscowości
w żadnym państwie na świecie nie kupisz mieszkania bez kredytu!!! Nikt z własnej pensji nie kupi domu. Pewnie w bogatych krajach większy socjal, ale jak się nie narobisz, to wszędzie będzie tak samo jak u nas. A wy to byście chcieli od razu wszystko mieć. Nigdzie tak nie jest. Kiedyś jak wyjeżdżało się na Zachód na zarobek, pracowało na czarno bez podatku, mieszkało w jakiejś norze i jadło psie żarcie, przeliczając dolara=100zł, to można było zarobić. A teraz wszędzie podobnie i przelicznik nie taki jak wracasz

Gość bhgjhgjjk
u nas zarabiasz 4 tys zł. i mozesz sobie na wiele pozwolic u nich zarabiasz 4 tys EURO ( oczywiscie jak to polak przelicza na zl) ale u nich zyjesz BIEDNIE... to napisalas, kazdy widzi ..

Gość myślę, że można
jak się coś umie i chce pracować. Niestety, w PL ludzie ciągle narzekają i mają bardzo roszczeniową postawę. Co z tego, że po studiach, ale co konkretnie się umie robić jest istotne. Też jestem po studiach, studiowałam równolegle 2 kierunki i później podyplomówki, kursy, żeby robić coś na prawdę dobrze, czymś się wyróżniać. Ja akurat robię to, co lubię, więc dokształcałam się z ogromną przyjemnością, ale dzięki temu też mam pracę. Mąż też po studiach dalej się specjalizował, dokształcał, nie narzeka - ma pracę, którą lubi. W sumie żyje nam się dobrze, mamy dom, samochody, wyjeżdżamy na wakacje i ferie. Nie mamy może jakichś ekstra dochodów, ale starcza na bieżąco i nie oszczędzamy specjalnie, choć rozrzutnie też nie żyjemy. Co zauważyłam - u nas w PL albo jest się w czymś dobrym, albo ma się "plecki". My nie mieliśmy się na kogo powoływać, dlatego staraliśmy się bardzo i staramy się nadal doskonalić, nie zostać w tyle. A znajomi, którzy wyjechali... różnie im się wiedzie, ale raczej pracują fizycznie/po studiach/ i nie po 8 godzin a wiele więcej. Zarobki może i wyższe, ale jakoś luksusów po nich nie widać. To już nie te czasy, że się za granicą dorabiało majątków. Co więcej, tam ludzie pracują czasami na 2 etaty - z pracy do pracy... u nas gdyby tak pracować to też może zarobiłoby się super. Tylko u nas z pracą gorzej, może jedynie o zatrudnienie łatwiej na zachodzie.

Gość ja zyje dobrze
oprócz aspektu materialnego sa takze sprawy ducha. Jesli za granica masz prace, ktora pozwala ci sie obracac w takim towarzystwie, ktore ci odpowiada i ktore jest dla ciebie interesujace, to ok. Bo samo przeliczanie zarobków nie kazdego satysfakcjonuje

Można dobrze zyć, z tym ze dzisiaj trzeba miec dobry fach w rękach a nie studia. Choc ja jestem po studiach ekonomicznych jestem główna ksiegowa zarabiam 4,5 tys. Mój maz jest po zawodówce ma własny zakład budowlany a jego zarobki sa kilkakrotnie większe od moich. Więc da sie napewno .

Pewnie, że można. Jak się potrafi wykorzystać siebie, swój potencjał, swoje możliwości, ma sie jakiś pomysł i odwagę to w PL można żyć całkiem fajnie, godnie i spokojnie. Moja siostra wyjechała 10 lat temu z kraju, owszem biedna nie jest, ale ja będąc w PL mogę sobie pozwolić na więcej, przy tym nie uciekłam i nie zostawiłam wszystkich w pogoni za kasą.

Gość no własnie jak sie samemu gotu
mam kupe znajomych, ktorzy w PL zarabiaja dobrze (4-6 tys) i nie maja znajomosci, jedni po studiach, inni bez, inni po studiach ale w innym zawodzie pracuja. dzis jest lepiej z zarobkami, jednak rosna ceny mieszkan, zywnosci itp.

Gość 4 tys euro i biednie :-))))
Kobitko, skad ty wzielac te bzdury? Mieszkam w Holandii, oboje z mezem skonczylismy tu studia. Ja pracuje 3 dni w tygodniu i mam 1600 euro na reke (5 lat doswiadczenia), maz na pelen etat i zarabia 2500 euro na reke (3 lata doswiadczenia), mamy dwoje malutkich dzieci i zyjemy jak paczki w masle. Na wczasy wyjezdzamy dwa razy w roku (w tym roku bylismy w Californii sami bez dzieci i z dziecmi na Rodos), plus w odwiedziny do rodziny do PL 3-4 razy do roku, mamy dom, dwa dobre samochody (w tym jeden sluzbowy meza). Mam 31 lat, maz 30. W Polsce uwazani jestesmy za bogatych, w Holandii nie, dlatego, ze ludzie po studiach tak wlasnie tu maja i nie ma w tym nic nadzwyczajnego.

nie umiesz chyba liczyc ... zarabiacie 4tys euro wspolnie z mezem - macie kredyt 210 tys euro u nas zarabiajac 4tys zl kupiujesz mieszkanie za 210tys zlotych .... tak ciezko ci zrozumiec co pisze ? ale co mozna sie spodziewac po kims kto nie umie dyskutowac tylko wyzywa ... :/

Gość no własnie jak sie samemu gotu
poza tym co za brednie, ze nie kupi sie mieszkania bez kredytu w PL. mam znajomych, pare specjalistow w pewnej bardzo waskiej dziedzinie. zarabiaja 50 tys /m-c. I mieszkanie kupili za gotowke. Tyle ze harowali 6 dni w tygodniu do 20-tej. teraz przystopowali, ale po prostu ciezko sie meczyli zeby zdobyc kwalifikacje a potem je wykorzystac.

Gość bhgjhgjjk
ciekawe czy zarabiajac 4 tys w polsce stac cie w jednym miesiacu na kupno telewizora za 2 tys plus super wakacje dla 2 osob a i oplacic rachunki domowe.....bo mnie stac na splate kredytu, telewizor i wakacje w 1 miesiacu:)

boze ludzie ale w macie typowo polska mentalność ... :( przeliczacie sobie na zlotowki i myslicie ze zarabiacie 16tys zlotych miesiecznie... a nie 4tys euro - moze w polsce mieszkajac byscie byli bogaci ale tam jestescie biedni i tyle :/