Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skarpetkaja

Czy w Polsce mozna dobrze zyc?

Polecane posty

Gość 4 tys euro i biednie :-))))
Wiecie co, ja tam nie mam zamiaru nikogo przekonywac ani bronic swoich racji. Kto nigdy nie mieszkal za granica przez dluzszy czas ten nie wie jak jest i jaki jest stosunek pieniadza do zarobkow i poziomu zycia. Tylko ktos, kto przynajmniej mieszkal kilka lat gdzies tam, wie jaki dany kraj ma socjal, poznal inna rzeczywistosc, ludzi, poziom zycia oraz gdzies popracowal wie o czym mowimy, bo bedac gdzies na wakacjach, nawet przez miesiac w zyciu sie tego nie dowiemy jak w danym kraju zyje sie naprawde. Ja tam jestem bardzo zadowolona z dokonanych wyborow i z tego, ze tu mieszkam i niestety, ale nigdy nie chcialabym wrocic do PL, bo przy dwojce dzieci, zonie (mnie) pracujacej na pol etatu, robiacej drugi kierunek studiow i 30sto letniemu mezowi raczej nie zylibysmy na takim poziomie, na jakim w tej chwili zyjemy. Ale najwazniejsze to byc szczesliwym, przezyc zycie tak, jak sie chce i nie zalowac dokonanych wyborow czy to w PL czy gdzies tam w swiecie, czego wszystkim zycze :)

Gość do lady B...................xx
Nieprawda. W Holandii wszyscy je biora nawet ci, co zarbialam 300-500 tys euro rocznie z prostego powodu, maja spore znizki podatkowe, wiec kupowanie domu za gotowke sie po prostu nie oplaca. Ale chyba juz wczesniej ktos o tym pisal, bo chyba nie ja jeden mieszkam w NL :)

Gość takijeden24
żona-swojego-męża nie umiesz chyba liczyc ... zarabiacie 4tys euro wspolnie z mezem - macie kredyt 210 tys euro u nas zarabiajac 4tys zl kupiujesz mieszkanie za 210tys zlotych .... tak ciezko ci zrozumiec co pisze ? ale co mozna sie spodziewac po kims kto nie umie dyskutowac tylko wyzywa ... :/ ale ty glupia jestes kobieto. ceny na zachodzie europy i w polsce sa praktycznie takie same, takze chyba robi roznice jesli ktos zarabia 4000euro a 1000euro(4000zl)

Gość może warto dodać że
średni okres spłaty kredytu hipotecznego w Polsce to 5-8 lat. Jak dokonuję tego ludzie zarabiający ten marny 1000 euro?

Gość no durna jest
wyzywa jedna osobe ze zmienia nicki i nie umei sie pogodzic z tym, ze kazdy smieje sie z jej przeliczania no ale bedac tylko zona, czegoz mozna sie spodziewac

Gość kebab z mogadiszu
żona-swojego-męża hehe niby skonczyla studia, informatyke na panstwowej uczelni a taki pustak z niej, szok normalnie al;e tak to jest jak sie wypowiada ktos kto nie ma pojecia w danym temacie. mieszkalas kiedys przez jakis czas poza polska?? o z tego co piszesz wynika ze nie ci w holandii zarabiajacy lacznie 4000euro na reke maja znacznie wiecej realnie niz ty z mezem w polsce zarabiajcy lacznie te 6000na reke czy cos ok. tego, a to dlatego ze ceny i koszty zycie w holandii (ogolnie zachodniej europie) sa porownywalne do kosztow zycia w polsce, jedzenie np. w anglii jest czesto tansze, tak samo elektronika, ubrania, chemia. ogolnie ceny sa porywnywalne, no wiec skoro ceny sa bardzo podobne to chyba ktos zarabiajacy 16 000zl(4000euro) kupi wiecej niz ktos zarabiajacy 6000zl rozumiez to ty??dotarlo to do twojego pustego łba?? wszyscy sie tu z ciebie smieja, z tych glupot ktore wypisujesz a ty piszesz ze to jedna i ta sama osoba zmieniajaca nicki ehehhehe zalosna jestes

Gość mjn
odpowiedz na pytanie tytułowe brzmi NIEEEEEE

Gość Antypatriota
kurcze jak ja zazdroszcze innym nacjom, ze nigdzie nie musze emigrowac zeby polepszyc sobie byt. Chyba ze tak dla rozrywki albo w celu zdobycia doswiadczenia

Gość mozilla firefoxx
polacy to takie czarnuchy europy ostatnio widzialme zestawienie jesli chodzio zarobki w krajach europejskich, bylo podane ok 30krajow. polska byla na szostym miejscu od konca, za nami tylko litwa chyba, estonia, lotwa,bulgaria i rumunia a ceny u nas kosmiczne, jedne z najwyzszych w europie, no wiec sami sobie odpowiedzcie

Gość Antypatriota
kurcze, a ja przypominam sobie pewna statystyke, ktora zostala przedstawiona jakis rok temu w wiadomosciach, ze podobno jestesmy w pierwszej czolowce pod wzgledem rozwoju gospodarczego. No cos rozwoj gospodarczy nie zawsze idzie w parze ze wzrostem zarobkow. A zreszta z tym rozwojem gospodarczym to kolejna sciema i propaganda rzadu nieudacznikow

Gość MIeszkam w anglii. LIpa
Witam czytam wasze frozmowy i mysle ze kazdy jest inny i kazdy mysli inaczej. ja wyjechalem do Anglii 6 lat temu i powiem szczerze ze byl to moj zyciowy blad. Nie nawidze anglii. My polacy jestesmy tu traktowani strasznie i patrza na nas jak na gorszych(przynajmniej w moim regionie) nie znalazlem tu szczescia ani szacunku. Nie powiem zyje sie latwiej stac nas na samochod wakacjie itp. Ale?? Czy warto jest zyc dla latwiejszego zycia w kraju takim jakim jest Anglia bez szacunku z rasizmem na kazdym kroku, czy lepiej zyc o klase nizej we wlasnym kraju gdzie sie ma rodzine przyjaciol prawdziwych i po prostu zycie bez napiec? kurcze ja chce wrocic tylko moja kobieta nie chce.

Gość Norwegia Norwegia
zgadzam sie z nikiem powyzej. to samo w Norwegii-najtansza sila robocza do najgorszych prac fizycznych, plus zapomnij o przyjazniach z rodowitymi Norwegami. owszem zycie latwiejsze, wieksza pomoc. i co z tego? ja w Polsce mam rodzine, mieszkanie, przyjaciol i przede wszystkim prace w zawodzie, ktora dawala i satysfakcje. reasumujac mimo wszystko bylam o wiele bardziej szczesliwa w swoim kraju. ma nadzieje ze wroce :)

Gość Norwegia Norwegia
do tych co sie kloca i przeliczaja ile to jest. rodziny, przyjaciol, kultury swojego kraju ktora rozumiesz, tesknoty-nie przeliczysz na pieniadze, a takze ich za pieniadze nie kupisz.

Gość Orofar
to jakis dramt o czym mowicie - marzenia zeby zarabiac 4-5k na miesiac ? obudzcie sie przeciez to sa grosze !!!!

Gość Norwegia Norwegia
a jeszcz dodam. swietlica dla dziecka po szkole kosztowala mnie 5zl, tutaj kosztuje 1500zl i to tylko po szkole ma prawo byc, nie przed (jesli przed i po szkole kosztuje 2500zl), przedszkole w Polsce 400zl (plus posilki wliczone), w Norwegii 2000zl i bez posilkow (kanapki tylko jedza ktore sobie masz przygotowac dla nich w domu, caly dzien nawet obiadu dzieci nie maja, cieplego posilku).plus jakis kolka zaintrsowan w Polsc za darmo lub symboliczna oplata, w Norwegii wszystko 500zl.Powodzenia