Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 15963

Wiezi rodzinne po wyjezdzie z Polski

Polecane posty

Gość nie te czasy
"Dzieci urodzone za granicą posiadają obywatelstwo kraju w którym się urodziły." a to ciekawe,bo moje dziecko urodzilo sie w UK,a obywatelstwa angileskiego nie ma.Jedynie akt urodzenia wydany w UK,ktory pozniej zostal zamieniony w PL na polski,bo trzeba bylo paszport wyrobic.Nie znam takiego dziecka co sie urodzilo za granica i od razu dlatego jest obywatelem tegoz kraju:P

Gość 15963
Mam 2 córki - oni radza sobie dobrze! Nawet bardzo dobrze, zreszta zawsze radzili. Chodzi mnie o klamstwa - siostra skonczyla studia, on zarabia 5000 tys. zlotych, siostra jest dyrektorka itd. Siostra studiow nawet nie zaczela! Nie jest dyrektorka tylko doradca, kuzyn zarabia 1200 zlotych nie 5000 itd. itp. Jedze do mamy co roku

Gość nie te czasy
w przypadku kiedy rodzicami sa dajmy na to polacy,ktorzy nie maja obywatelstwa angileskiego to dziecko tez takiego obywatelstwa nie otrzyma jak sie urodzi w UK.Nie wiem co w przypadku kiedy ojcem jest Irlandczyk,a matka Polka ale podejrzewam,ze bedzie mial obywatelstwo irlandzko polskie.

Gość Mam 2 córki
Moje wnuki urodziły się w Niemczech, rodzice posiadali polskie obywatelstwo, dzieci polskie i niemieckie.

Gość jak już coś to
mi się wydaje, że Twoja rodzina ma po prostu do Ciebie żal. wyjechałaś po lepsze życie zostawiając ich. może myślą, że to Ty traktujesz ich jak gorszych ludzi użerających się z Polską rzeczywistością, jesteś lepsza, zagraniczna, która wyjeżdża sobie na Teneryfę na wakacje gdzie oni co najwyżej pojadą nad polskie morze. po co Ci ich dom, skoro masz kupę kasy i możesz kupić sobie własny, lepszy...ich pewnie jest w kiepskim stanie no i w Polsce, którą masz "głęboko gdzieś" tak jak ich wszystkich... nie wiem czy faktycznie Twoi tak to odbierają, ale znam ludzi, którzy właśnie tak myślą... smutne bo przecież rodzice powinni cieszyć się ze szczęścia dzieci bez względu na to gdzie i jak...

Gość Mam 2 córki
Córki i ich mężowie posiadali prawo pobytu i pracy na terenie Niemiec [od 2 lat już mają polskie i niemieckie obywatelstwo] Wnuki tylko niemieckie, na razie nie załatwiali im polskiego.

Gość nie te czasy
I o obywatelstwo trzeba sie ubiegac:) Obywatelstwa nie podaja na tacy.Zreszto jaki jest sens nadawac dziecku obywatelstwo angielskie skoro rodzice go nie maja.

Gość jak już coś to
mój mąż jest polakiem i nasze dziecko ma obywatelstwo Polskie. o angielskie możemy ubiegać się gdy sami takie otrzymamy lub gdy dziecko ukończy 5 lat. tak zostałam poinformowana. w takim razie wydaje mi się, że Twoje dziecko Autorko ma obywatelstwo polsko irlandzkie

Gość nie te czasy
przepraszam ale skoro matka i ojciec to polacy to dziecko nie musi sie specjalnie ubiegac o obywatelstwo polskie.Wystarczy przedstawic akt urodzenia(niemiecki) i na podstawie tego aktu wyrabiny jest rowniez polski.Moza wtedy wyrobic polski paszport,dowod.

Gość nie te czasy
jak juz cos dokladnie:)

Gość wiesz co ja mialam
w Niemczech jest z obywatelstwem inaczej . W Angli nie daja tak szybko . Pisalam ,ze jezeli rodzice sa polakami i mieszkaja i pracuja powyzej 5 lat to moga sie ubiegac . Ale to tez trwa i nie tak szybko i trzeba udowodnic i spelnic jeszcze jakies inne warunki . Jezeli ci ow rodzice mieszkaja krocej , dziecko nie otzryma obywatelstwa angielskiego tylko polskie . Cp do innych krajow np Niemcy jest inaczej i dzieci maja od razu podwojne obywatelstwo !

Gość Mam 2 córki
Owszem, jak rodzice Polacy, dziecko nie musi ubiegać sie o polskie obywatelstwo, ale to można załatwić w każdej chwili. Na razie nie jest im to potrzebne, starsze chodzą do niemieckiej szkoły, młodsze do przedszkola. Do kraju na razie nie wracają, chociaż pieniądze inwestują w Polsce, pewnie kiedyś wrócą.

Gość nie te czasy
dobrze nie przecze moze tak byc w Niemczech.Ale niemozliwoscia jest,ze dziecko polki i polaka urodzone w Niemczech nie ma obywatelstwa polskiego(oprocz tego niemieckiego).Musi miec i polskie i wcale nie musi sie o nie ubiegac,bo ono sie nalezy po prostu.

Gość Mam 2 córki
Być może, że jest inaczej, moi wyjechali jak jeszcze Polska nie była w Unii.

Gość wiesz co ja mialam
co do Niemczech to ja kiedys slyszalam ,ze np polak , ktory tam mieszka nie moze miec obywatelstwa polskiego i niemeickiego , tylko jesli chce miec niemecki to musi sie zrzec , ale ja mysle ,ze ta chyba jakies brednie .

Gość Mam 2 córki
Owszem ma, ale to trzeba załatwić w polskim urzędzie. Wszystkie wnuki urodziły sie w Niemczech, tam pracowali ich rodzice, byli zameldowani. Jeżeli rodzice w Polsce nie zgłoszą, że urodziły im sie dzieci to skąd niby polscy urzędnicy moją o tym wiedzieć? Trzeba to zgłosić, moi nie zgłosili i tylko dlatego nie mają.

Gość wiesz co ja mialam
polak - osoba dorosla .

Gość wiesz co ja mialam
slyszalam tak , bo ktos mowil ze powiedzieli mu ,ze musi sie zrzec . Ale to chyba nieprawda.

Gość Mam 2 córki
Nieprawda, można mieć podwójne obywatelstwo polskie i niemieckie

Gość wiesz co ja mialam
tak myslalam