Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Brzydula30

Napis na nagrobek-powazny temat

Polecane posty

spoxer-ja juz sie zdecydowalam a ta zaloba trwa dlugo i bedzie trwala pewnie zawsze nawet nie wiedzialam,ze jest jakis okreslony czas

Gość spoxer
ta głupia dziwucha martwa naprawdę istnieje czy to tylko projekt ? Mam nadzieję ,zę to drugie , bo strach żyć pomiędzy takimi .

Gość mam swoje zdaniee
mnie też dziwi, jeśli nie szokuje to, że autorka zakłada taki temat i tak chłodno, oficjalnie o tym pisze. wybrać napis, w cichości serca, wraz z mężem czy najbliższą rodzina, zdecydować się na skromny nagrobek i tyle. wyplakać swoje, wyciszyć się, modlić, wyjechać. ale pisać na takim chamskim forum, jeszcze przed pogrzebem?? o tempora, o mores.

Gość spoxer
Nie obchodzi mnie czy jest jakiś określony czas ,ale z pewnością masze myślenie w okresie żywego żalu myślimy inaczej niż normalnie . Twojemu Ojcu już nigdzie sie nie śpieszy i wybacz szczerość , mogłabyś nawet trwę posiać na jego grobie nic go to nie obejdzie . Ale wybierać taki grobowy " gargamel" bez klasy , tylko ,żeby bylo widać ,ze kosztował sporo pieniędzy czy to nie przesada ?

Gość spoxer
Skoro was tak wszystko dziwi to po ile wy macie lat i na jalkiej wsi mieszkacie ?

Gość wiesz co ja jestem
przyzwyczajona, że na kafe to kazdy od razu ze im się nic nie podoba... Jakby to był np. mąż to dałabym "dzieli nas tylko czas" a dla rodzica to myślę, że możesz dac "są serca w których żyjesz" ładne... Trzymaj się 🌼

Gość nhgnhj
do mam swoje zdanie- po pierwsze jak stracisz najblizsza sercu osobe to zrozumiesz po 2 ,jak juz kiedys stracilas, to powinnas wiedziec ze kazdy ma inny sposob okazywania zaloby po 3 na zewnatrz autorka moze smiac sie, rzucac kawalami, super radzic sobie w pracy, spotykac sie z przyjaciolmi a w samotnosci wyc jak male dziecko po 4 wy ktorzy nie rozumiecie smierci, nie pozwalacie innym na zalobe, zadajecie durne pytania typu : czemu jestes smutna/y? czemu placzesz? po 5 nikt nie lubi smutasow i nikt z twego toczenia tak naprawde nie da ci tego 'osobistego' prawa do zaloby bo wracsz do pracy i wszyscy zartuja, smieja sie, zycie trwa i nikt nie pamieta ze miesiac temu zmarl ci ojciec a jak jestes smutna to gadaja po bokach ze masz depresje i cie unikaja

wiesz co ja jestem dziekuje:) nagrobku jestem pewna i bedzie dzieli nas tylko czas... a zdjecie stawiam -ja z tata jak bylam mala jedyne jakie sie zachowalo

Gość spoxer
Tobie Brzydula to tylko brak gustu i schematyczność można zarzucić:) Moje pytanie było skierowane do wszystkich zadziwinych faktem , że po śmierci bliskiego człowieka można w miarę normalnie funkcjonować.

Gość spoxer
Jedyne jakie się zachowało . Czyli nie spotykaliście sie zbyt często ?

nhgnhj dziekuje:) ten bol jest taki moj,osobisty i tak tego nie zrozumiecie bo nikt nie rozumie jedna osoba mi powiedziala-co ty tak rozpaczasz,przeciez iles lat kontaktu z nim nie mialas:O ale mam prawo do zalu po stracie rodzica i tyle

Gość spoxer
Tak jak podejrzewałem . Ten " wypasiony " nagrobek ma mówić całemu światu jak bardzo kochałaś Tatę . Smutne i niepotrzebne .

Gość nhgnhj
ja nie widze nic wypasionego w tym nagrobku, ciemny kamien, nie ma zlotych pierdol .o co chodzi?

Gość nhgnhj
tylko zdjecie niewyrazne, masz inne?

Gość spoxer
Nie kwestionuję niczyjego prawa do smutku i żałoby . Każdy ma do tego prawo i może to trwać dowolnie długo . Ale takie prostckie pokazywanie tego całemu światu , takie nachalne przekonywanie do tego ? Komu to jest potrzebne ? Trzeba było Go kochać jak żył , teraz to już Mu wisi . Może zmiast powiększać fortunę kamieniarza zrobisz z tą forsą coś naprawdę dobrego - w imieniu Twojego Taty ?

Gość nhgnhj
Komu to jest potrzebne ? Trzeba było Go kochać jak żył , teraz to już Mu wisi . idac twoim rozumowaniem....wisi tez mu to czy go kochala przed smiercia bo juz spi i nic nie pamieta

Gość spoxer
On nie śpi tylko nie żyje . Rozumiem i pochwalam Twoją delikatność ale na dłuższą metę niczemu to nie pomoże . A skoro Tato nie żyje to nie mozęsz zrobić nic co sprawiłoby Mu przyjemność czy radość , bo On nie żyje . Ale możesz zrobić coś co sprawi ,zę pamięć o Nim będzie trwała nie tylko w martwym kamieniu ale w żywych sercach .

Brzydulka 🖐️ Współczuje śmierci taty Wybacz nie nadrobiłam całego tematu, wybrałaś już coś? Kilka lat temu mój znajomy popełnił samobójstwo i jako list pożegnalny napisał wiersz którego końcówka widnieje na jego grobie i może Tobie się spodoba "Pozostanę w sercach i pamięci tych których kochałem"

Komu to jest potrzebne ? Trzeba było Go kochać jak żył , teraz to już Mu wisi a skad wiesz czy go niekochalam:O za daleko sie posuwasz w swojej analizie:O i wiem,ze teraz mu nie wisi bo czuje,ze tu jest

Gość nhgnhj
A skoro Tato nie żyje to nie mozęsz zrobić nic co sprawiłoby Mu przyjemność czy radość , bo On nie żyje . psycholog z ciebie marny...a gdyby jej ojciec rano wyszedl z domu i zginal w wypadku samochodwym a od 3 tyg bylby poklocony z autorka to tez bys powiedzial: prozne zale, prozny trud, przynajmniej wystaw mu ladny pomnik a nie taki koszmarek

Gość autorko
nie wiem czemu tutaj zarzucają ci "brak gustu" z powodu wyboru nagrobka, mi sie on podoba. A co do sentencji to ta jakos najbardziej mi leży; sa serca w ktorych zyjesz, ale twoj wybor, pozdrawiam i milego wieczora życzę

Gość spoxer
Wręcz przeciwnie . Doskonale wiem o czym piszę , bo sam przez to przeszedłem i żyję. Najłatwiejszą drogą jest postawienie kamienia i uważanie ,ze zrobiliśmy wszystko co trzeba . A to za przeproszeniem gooowno prawda . To tylko taka manifestacja dla ludzi i ludzie właściwie ją odczytują. Bo najłatwiej " kochać " martwych , niczego nie potrzebują , nie domagają sie naszej uwagi , naszej troski a my za pieniądze mozemy pokazać jak ich " kochaliśmy " Faryzuszowska obłuda i nic więcej .

spoxer ja jednak wiem,ze sprawiam mu radosc i na pewno nie przekonasz mnie,ze jest inaczej ja to po prostu czuje