Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onaaaaaaaaaaa900000

endometrioza - seks pytanie

Polecane posty

Gość onaaaaaaaaaaa900000

mam 18 lat ostatnio rozpoznano u mnie endometrioze po zrobionej histeroskopi i moicvh objawach mam orzerosty błony sluzowej nadmiar endometrium obfite bolkesne miesiaczki ale najwiekszy problem to to z\e od roku nie moge współzyc kazda próba konczy sie ogromnym bólem . Dostałam lek visanne ale moje pytanie brzmi czy ja kiedykolwiek bede mogła bez bólu współzyc przy endometriozie? proszę o odp ;(

Gość pytajaca00000
wspolczuje ci bardzo ze cie to spotkalo i to w tak mlodym wieku.nie znam sie na tym.troche o tym slyszalam i czytalam ale mysle ze powinnas o tym porozmawiac z lekarzem. byc moze zastosuje jakies leczenie i nie bedzie cie bolalo,bo to sie chyba jakos leczy,prawda?

Witam! coś tu nie tak ,endometrioza występuje w menopauzie.Udaj sie do specjalisty!Pozdro!

Gość do aldy
zdziwisz sie ile kobiet ma endometrioze.poczytaj o tym .ja mam dwie kolezanki ktore to maja. i wierz mi ..nie do menopauzy maja jeszcze sporo czasu. jak poczytasz to sie dowiesz ze ta choroba najczesciej spotyka kobiety w wieku rozrodczym do 40 roku zycia

Witam, ja leczyłam się na endometriozę. Pierwsze objawy to silny ból przy okresie, ból w plecach, ból nog i obfite krwawienie. Leczyli mnie antybiotykami na stany zapalne. Zmieniłam lek, zdiagnozował endometriozę i rozpoczęłam leczenie. Dostałam lek Orgametril. Chodziło o to aby zatrzymać cały cykl na kilka miesięcy, aby sluzówka nie narastała z miesiąca na miesiąc, bo powoduje to zrosty i torbiele. A to z kolei uniemożliwia zajście w ciążę. Więc nieprawdą jest że to przypadłość kobiet po menopauzie- w chwili obecnej jedna z głównych przyczyn niepłodności! Sześć lat leczyłam się różnymi lekami hormonalnymi i zaszłam w ciążę. Ciąża to taki naturalny sposób na endometriozę, ponieważ wstrzymuje cały cykl. Ale wiadomo- 18 letniej dziewczynie ciąży nie polecam :). A wracając do pytania- ja też nie mogłam się kochać z powodu bólu. Ale to w trakcie leczenia szybko minęło :). Bez obaw,,podjęłaś leczenie więc ból będzie znikać. Miałaś szczęście, że endometriozę zdiagnozowano u Ciebie w tak młodym wieku. I jeszcze jedno- to diabelstwo "lubi" wracać, trzeba z biegiem czasu zwracać uwagę na niepokojące objawy. Życzę powodzenia!