Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zaje...fajna

Postanowiłam sie zbuntować - głupawe dopiski w zaproszeniach

Polecane posty

Gość effy.
A ja prosiła o kasę i zamiast kwiatów czekoladki lub wino. Wiele osob uważało dopisek o czekoladkach za bardzo fajny. A jedna para (która wybiera się za tydzień na ślub innej pary) powiedziała że to dobry pomysł i kupi czekoladki zamiast kwiatów tamtym także . A dopisek o kase dałam tylko niektórym, bo wiedziałam że reszta ma w zwyczaju dawać kasę i to jest NORMA. Natomiast mojemu bratu koleś dał zaproszenie z LISTEM, w którym było napisane że proszą o kasę, maskotki dla ich dziecka i że oni nie zapewniają noclegu dla gości. A najlepsze wcale w tym dniu nie było ślubu, tylko zrobili pokaz zdjęc ze ślubu na tym przyjęciu!

Ja nie miałam w zaproszeniach żadnego dopisku, dostałam tonę kwiatów i z perspektywy czasu- żałuję! Mam w rodzinie i w rodzinie męża osoby, które wiem, że by się nie obraziły, wręcz sami nas na ślubie pytali, czemu nie poprosiliśmy o nic zamiast kwiatów i teraz wiem, że mogłam o tym pomyśleć. Ewentualnie mogłam poprosić gości, żeby nie przynosili kwiatów, ale nie prosić o nic w zamian. Kwiatów nie lubię.

Gość shssysss
O widzisz, prośba o powstrzymanie się od przynoszenia kwiatów ze względów logistycznych, czy też innych (niektórzy mają np alergię) jest jak najbardziej ok, ale już proszenie o zamiennik jest bezczelny.

majjajaj no cóż, ja mam takich przyjaciół, którym mogę powiedzieć wszystko i napewno to zrozumieją.... Ale już pomijając kwestie pisać czy nie pisać. Nie uważacie, że jeżeli jednak ktoś poprosi - czyli napisze. To powinno się do tej prośby dostosować. Cokolwiek się o niej myśli. Bo takie ostentacyjne strzelenie focha i nie przyniesienie niczego lub też jednak kwiatów moim zdaniem jest równie nieeleganckie jak waszym te dopiski....

Głupie, czy nie głupie wierszyki - rzecz gustu ! Ale jedno jest pewne - Po coś one są umieszczane na zaproszeniach !!!!!!! Moja siostra za 2 tyg bierze ślub więc jestem teraz troche w temacie...Kiedyś jak dostałam zaproszenie od znajomych z wierszykiem o kasie i prośbie o wino zamiast kwiatów wyśmiała to i powiedziała, że to bardzo nie taktowne i w złym guście ! Teraz sama zapraszała na swoje wesele i też umieściła małą notatkę o kasie i zdrapkach ... Przemyślała sprawę i doszła do takiego samego wniosku jak ja ! NIE ŻYJEMY W ŚREDNIOWIECZU !!!!!!!!! Zaczynamy robić listę prezentów jak w Ameryce, ustawiamy imiennie gości przy stole więc czemu by nie powiedzieć otwarcie - Jeśli macie życzenie obdarować nas podarunkiem to najlepszym wyborem jest koperta, kwiatów nie chcę tylko drapkę ! To dzień Pary Młodej i mają prawo decydować ! W dobrym guście i tradycją jest że każdy gość przynosi prezent - więc mniej noszenia i bez kłopotu jest dać kasę ! Tak jak moja siostra są pary które zbierają na własny kąt i urządzenie mieszkania, więc kasa jest bardzo potrzebna !!!!! Nie koniecznie trzeba być zadowolonym z tony pościeli, 6 zegarów ( kiepskiej jakości), 10 obrazów (niepasujących do żadnego z pomieszczenia) itp.

A jeszcze dodam, że kiedyś siostra mojej przyjaciółki na swój ślub dostała tone nieudanych prezentów ślubnych !!!!! SERIO !!! Miała 6 zegarów ściennych ( jakieś dziwne kształty ) Dziwne obrazy, masę poszewek na pościel ( no ale to akurat się zużywa więc kiedyś się przyda), 2 mikrofale, ze 3 odkurzacze itp.... No i co ona ma z tym zrobić ???? Połowa prezentów nietrafiona, kolejne nie w jej guście a dużo się powielało !!!!!!!!!!!! Lepiej dać komuś pieniądze niech kupi co chce i jakie mu sie podoba, niż kupować jakieś buble po stokroć !!!! A tak, czy inaczej znajdzie się ktoś kto przyniesie prezent i standardowo kwiaty ;)

ludzie, czy wy wiecie co to jest kultura osobista??? jak czytam niektóre wypowiedzi to robi mi się niedobrze :O wesele nie jest po to, żeby się nachapać jak najwięcej!!!! młodzi chcą kupić/wyremontować/urządzić mieszkanie? ich sprawa! niech idą do pracy, wezmą kredyt, a najlepiej w ogóle nie urządzają wesela tylko przeznaczą te pieniądze na swoje potrzeby. ale niech nie oczekują, że mieszkanie wyremontują im goście! gość ma pełne prawo przyjść bez prezentu (i co - wygonicie go wtedy?), ma prawo przynieść wiązankę z kwiatów które rosną mu w ogródku (i nic nie kosztują) ma też prawo obda rować młodych kompletem porcelany która leży u niego od 10 lat w piwnicy albo sprzętem agd kupionym na promocji w supermarkecie. Bo to jego prezent, jego pieniądze i może robić z nimi co chce. i nie musi być sponsorem pary młodej, która uważa się za pępek świata i ma nie wiadomo jakie wymagania. bo to "nasz ślub", "nasz dzień", "nasze marzenia", "nasze wymagania", "ma być jak my chcemy". MY, MY i jeszcze raz MY. i wszystko przeliczane na pieniądze, kwiatów nie chcemy bo się zmarnują, prezentów nie chcemy bo się nie przydadzą... cel jest jeden: wydusić z gości więcej, każdy możliwy grosz :O wstyd! już sobie wyobrażam, jak po północy rzucają się takie harpie liczyć ile dostali a potem przy każdej okazji obrabiają dupy tym którzy dali zbyt tani prezent, a ciocia krysia przyniosła tylko 500 zł - przecież stać ją na więcej! lepiej już uczciwie postawcie sprawę i zamiast zaproszeń sprzedawajcie bilety wstępu w cenie jaka WAM odpowiada :O dobrze ktoś napisał - pazerność i tyle!

laida patrząc z tej samej strony - czy goście wiedzą co to jest kultura osobista?! nie idzie sie na wesele po to, zeby sie nażreć i nawalić za darmo a do tego być gwiazdą wieczoru przez jeden dzien, bo normalnie to szkoda kasy. jak gość chce się pozbyć porcelany co mu leży 10 lat to niech ją odda na czerwony krzyż, a nie w prezencie ślubnym!!! poza tym, który kulturalny gość leci z mleczami z ogródka i tosterem z rpomocji z marketu na wesele?!!! A czy młoda para nie ma prawa chcieć, aby w tym dniu spełniłuy się ich marzenia? To nie jest święto gościa, tylko ślub. Młodzi mają prawo marzyć o tym co dostaną w prezencie i mają prawo zrobić wszystko po swojemu! Już widzę jak ci wszyscy "życzliwi" weselnicy rzucają się na drugi dzien po rodzinie i sąsiadach obgadać nowożeńców, ze winetki na stołach, że za ciepło, za zimno, za mokro, za głośno, za cicho itd itd... A tak poważanie. to troszkę luzu. Przecież ślub i wesele to jedno z ważnych dni w życiu pary. Jesto to przede wszystkim ich święto. Zapraszają rodzinę i przyjaciół, by świętowali razem z nimi. I obie strony powinny rozumieć sens tego dnia. Goście na tą jedną chwilę ustapić pola pierwszeństwa młodym. A młodzi zadbać o swoich gości, żeby dobrze się czuli i miło wspominali ten dzień.

"jak gość chce się pozbyć porcelany co mu leży 10 lat to niech ją odda na czerwony krzyż, a nie w prezencie ślubnym!!! poza tym, który kulturalny gość leci z mleczami z ogródka i tosterem z rpomocji z marketu na wesele?!!!" który? może ten mniej zamożny??? trochę wyrozumiałości! no chyba, że mniej zamożnych nie zapraszasz, bo i po co... gość bez koperty i wina to przecież nie gość :O poza tym mlecz jest chwastem a nie kwiatem, ale dla co ja będę tłumaczyć - dla ciebie kwiat to pewnie tylko to co jest drogie i z kwiaciarni :O i tak, wesele się robi dla gości. para młoda jest gospodarzem która ma dbać o ich dobre samopoczucie. a nie pępkiem świata któremu wszyscy mają usługiwać. odnoście do twojego wcześniejszego pytania - jeśli młodzi napraszają się o to wino, książki czy co tam jeszcze to owszem - spełniam ich "prośbę". ale o wiele kulturalniej, milej i z klasą by było gdybym to ja wyszła z inicjatywą i zapytała co chcieliby dostać. ale widzę, że nie tylko ty nie czujesz tej różnicy a podawane przez ciebie argumenty są naprawdę niesmaczne...

jak gość chce się pozbyć porcelany co mu leży 10 lat to niech ją odda na czerwony krzyż, a nie w prezencie ślubnym!!! poza tym, który kulturalny gość leci z mleczami z ogródka i tosterem z rpomocji z marketu na wesele?!!!" który? może ten mniej zamożny??? trochę wyrozumiałości! no chyba, że mniej zamożnych nie zapraszasz, bo i po co... gość bez koperty i wina to przecież nie gość :O poza tym mlecz jest chwastem a nie kwiatem, ale dla co ja będę tłumaczyć - dla ciebie kwiat to pewnie tylko to co jest drogie i z kwiaciarni :O i tak, wesele się robi dla gości. para młoda jest gospodarzem która ma dbać o ich dobre samopoczucie. a nie pępkiem świata któremu wszyscy mają usługiwać. odnoście do twojego wcześniejszego pytania - jeśli młodzi napraszają się o to wino, książki czy co tam jeszcze to owszem - spełniam ich "prośbę". ale o wiele kulturalniej, milej i z klasą by było gdybym to ja wyszła z inicjatywą i zapytała co chcieliby dostać. ale widzę, że nie tylko ty nie czujesz tej różnicy a podawane przez ciebie argumenty są naprawdę niesmaczne...

aha, i jeszcze jedno. ja na prezent ślubny dostałam właśnie taki komplet porcelany - 60 sztuk, który na pewno przeleżał swoje gdzieś na strychu. od cioci, która sama wychowuje uczące się dzieci i na pewno jest jej trudno. i komplet ten towarzyszy nam we wszystkich ważniejszych uroczystościach rodzinnych: świętach, rocznicach, urodzinach... za podobny w sklepie musiałabym dać pewnie co najmniej z 1000 zł. więc prezent udany. ale wyobrażam sobie twoją minę, gdybyś rozpakowała coś, co twoim zdanie nadaje się jedynie do oddania na PCK. materializm coraz bardziej z ciebie wychodzi, niestety.

A może młoda para jest mniej zamożna, ale robi wesele dla gości, żeby focha nie strzelili. i liczy, że chcoć trochę się zwróci. A gość jak nie ma kasy to może kulturalnie odmówić i nie przyjść na wesele..... itd itd można by tak ciagle Mój komentarz poprzedni i ten wyżej to sarkazm. Taka forma pokazania tobie od drugiej strony, twoich argumentów. A odnośnie i bycia gościem i bycia młodą parą. Obie strony powinny się wysilić na odrobinę empati. i to tej co nie jest zupą z azji :)

A może młoda para jest mniej zamożna, ale robi wesele dla gości, żeby focha nie strzelili. i liczy, że chcoć trochę się zwróci. A gość jak nie ma kasy to może kulturalnie odmówić i nie przyjść na wesele..... itd itd można by tak ciagle Mój komentarz poprzedni i ten wyżej to sarkazm. Taka forma pokazania tobie od drugiej strony, twoich argumentów. A odnośnie i bycia gościem i bycia młodą parą. Obie strony powinny się wysilić na odrobinę empati. i to tej co nie jest zupą z azji :)

ehh, szkoda gadać. liczy się pieniądz, nie gość. smutne to. możemy tak w nieskończoność więc lepiej dajmy sobie spokój...

Gość wwb
Ludzie są wysocy i niscy, grubi i chudzi, weseli i ponurzy, inteligentni i przygłupi... są też kulturalni i tacy, którym kultury brak. I to się nie zmieni nigdy. Przy okazji wesel klasę widać właśnie po tym, jak się para młoda zachowuje, co ma w tym dniu za priorytet.

Racja. Szkoda gadać. W tak dobrze ( podobno) wyedukowanym społeczeństwie czytanie ze zrozumieniem kuleje... Chciałam już na koniec tej ciekawej dyskusji dodać, że moim zdaniem kulturę osobistą, inteligencję, empatię czy klasę przy okazji ślubu i wesela widać nie tylko po parze młodej, ale również po gościach. i wcale nie podoba mi się to jednostronne ocenianie, ze Para Młoda w swoim dniu to właściwie powinna gości po pietach całować na przemian z wahlowaniem liściem z palmy, a gość to juz nic nie musi bo jest gość.

Gość jugo
moniczka musi mieć zawsze ostatnie zdanie :D

Gość o maj god o maj god
do tego nie ma racji

Gość Ichtyol
takich jak moniczka były tu na pęczki ale poszły sobie na szczęście ją czeka to samo także cierpliwości ;)

Gość szafirek...
prawda jest taka, ze jak ktos chce dac prezent to i tak da prezent. ale wiekszosc i tak daje koperte, wiec nie wiem po co te ciagle bicie piany..

Gość Monikczka84
Fakt. mam z tym problem. Ale strasznie mnie irytuje jak ktoś nie rozumie, co próbuję powiedzieć. :) mimo wszystko próbuję nad sobą pracować. A zniknę napewno, po slubie :) także jeszcze trochę musicie mnie znosić.

Gość Monikczka84
nie mogę się doczekać już jak będę prała mężusiowi obsrane gacioszki :) chociaż bardzo go proszę aby nie pozostawiał na nich pasów startowych w postaci czekoladowej draski , tak często bawi się odbytem że nie panuje nad tym :(

Gość blablablable
najlepiej będzie jak wszyscy zamkniemy się w swoich domach, w swoim świecie, w swoim złudzeniu umiejętności odróżniania dobrego i złego (prosić czy nie prosić w zaproszeniach o kopertę, kwiaty, kupony i inne dobro/zło powszechne i wszem spotykane, przyjmować z zadowoleniem czy odrzucać ze wstrętem takie zaproszenie) unikniemy wtedy szykany za wyrażenie własnej woli, z jednej czy drugiej strony i każdy będzie na swój wyimagowany sposób szczęśliwy, czyż nie miło ;)

Gość blablablable
lub alternatywnie, zaszalejmy :) dołączyć wierszyk: Drodzy Goście, nic nam nie przynoście, bo jak do Was przyjdziemy, tez Wam nic nie przyniesiemy. Zgadzam się na powielanie, kopiowanie, przetwarzanie i zastosowanie wierszyka do celów komercyjnych, a co tam, gest mam :D

Gość iza m.
A co byście radziły nam? Wesele robimy ponad 600 km od miejsca zamieszkania i na prawdę kwiaty to dla nas ogromny problem. Również spore gabarytowo prezenty będą trudne do przewiezienia samochodem. Jak to rozwiązać, żeby nie wypadło głupio?

Gość mam coś cennego ;)
Usadzanie gości... Mnie na jednym weselu-brata męża-posadzili obok trzech ciężarnych kobiet- w róznym momencie ciaży-ja od lat z mężem starałam sie o dziecko-i byłam przed operacja-very taktowne

Gość a jajaa
nie znoszę dzieci a na jednym weselu mieliśmy winietki obok jakiegoś małżeństwa które gloryfikowało swojego bejbika przez godzinę chyba narobili mu z 100000 zdjęć obiadu nie zjedli do końca ani żadnego posiłku bo tylko dzieciaczek i dzieciaczek trzeba było nim szpanować, szkoda gadac