Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość manieeeeczka

Ukąszenie kleszcza. Proszę o pomoc!

Polecane posty

Gość manieeeeczka

Przed chwilą zauważyłam kleszcza wbitego na mojej nodze, tuż przy kostce. Moja mama wyjęła go zdezynfekowaną pęsetą, wycisnęła ranę, gdyż sączyła się z niej taka jakby ropa i ją zdezynfekowała. Dodam, że kleszcz wyglądał na świeżo wbitego, łatwo dał się wyciągnąć i w ranie nic po nim nie pozostało. Jednak mam jeden problem: rana strasznie mnie swędzi, z trudem powstrzymuję się przed podrapaniem jej. Czy tak powinno być? Proszę o pomoc :)

Gość mania34
to ze swedzi to raczej norma, ale obserwuj miejsce ukąszenia i jak sie zaczerwieni to idź do lekarza, dostaniesz antybiotyk

Gość vbm
nic ci nie bedzie..poswedzi i przestanie...

Jeśli pojawi się wokół ukąszenia zaczerwieniony okrąg, idź koniecznie do lekarza! Jeśli nie będziesz miała żadnego obrzęku ani zaczerwienienia, ale pojawią się objawy podobne do tych, jakie są przy grypie (m.in. bóle stawów, dreszcze) również idź do lekarza i poinformuj go o ugryzieniu kleszcza. Obserwuj ranę..

Gość manieeeeczka
dziękuję za pomoc :)

Gość adikk

Warto jest słuchać specjalistów i na wycieczki do lasu ubierać jasne rzeczy i przede wszystkim mieć nakrycie na głowę. Nie powinno się także zbaczać z ścieżek leśnych i zagłębiać się w bardzo liściaste tereny. Jeżeli już chcemy zboczyć, warto się zabezpieczyć i używać kleszcz STOP. Dobry płyn co odstrasza kleszcze.