Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziwne to co nie?

jeśli ludzie mają wolną wolę to dlaczego religia kat jest przeciwko samobójstwu

Polecane posty

Gość b.b.b.b.
To dlaczego kościół dopuszcza karę śmierci? Skoro tylko Bóg może odebrać życie? Przecież grzesznicy i tak zostaną ukarani - piekłem.?

bóg jest miłością i sprawiedliwy Niektóre słowa Jezusa Chrystusa do błogosławionej siostry Marii Faustyny. Na ukaranie mam wieczność, a teraz przedłużam im czas miłosierdzia, ale biada im, jeżeli nie poznają czasu nawiedzenia mego. Milcz, kiedy prawdy twojej uznać nie chcą, bo wtenczas wymowniej mówisz. Rozważ, córko moja, co ty czynisz dla ich zbawienia. Mów światu całemu o moim miłosierdziu. Córko moja, bądź zawsze dzieckiem wobec zastępców moich, bo inaczej nie będziesz korzystać z łask moich, które przez nich zsyłam na ciebie. Dusza, która zaufa mojemu miłosierdziu, jest najszczęśliwsza, bo ja sam mam o nią staranie. Czyń, co jest w twej mocy, a o resztę nie troszcz się; trudności te wykazują, że dzieło moim jest. Jeżeli dusza nie czyni miłosierdzia w jakikolwiek sposób, nie dostąpi miłosierdzia mojego w dzień sądu. http://www.misje.diecezja.kalisz.pl/Faustyna/Slowa.htm

Gość ,nmvnmcbnxvb
Nie,kościół nie dopuszcza kary śmierci. Tak,palili na stosach,ale nie o tym jest temat :)

Gość b.b.b.b.
Dopuszcza. W niektórych krajach chrześcijańskich jest kara śmierci.

Gość a dlaczego palili?
dlaczego wymordowali ameryke południową?

Gość ,nmvnmcbnxvb
Czy to,że w niektórych krajach dopuszczono aborcję oznacza wg. ciebie,że kościół zezwala na aborcję? Sorry,ale ty masz lat,żeby takie herezje pierdoIić?:o

Gość kościół mordował
miliony niewinnych

Gość b.b.b.b.
Kościół Katolicki nie ma jednoznacznego stosunku do kary śmierci. Jej ogromnym przeciwnikiem jest papież Jan Paweł II. Jednakże w Katechiźmie Kościoła Katolickiego czytamy: Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem. I co na to powiesz ignorancie?

a wiecie ze w Ameryce północnej i Australii \to protestanci mordowali rdzenna ludność a wierz ze hindusi palili na stosach wdowy i składali krwawe ofiary dla bogini kali i to jeszcze w 19 wieku a od nich wywodzi się joga i reinkarnacja a wierz ze do dzisiaj islam morduje chrześcijan więc to nie religia ale ludzie mordują dla własnych kozysci

Gość mam pytanie!!!!
A POMYŚLELISCIE KURFA co by to było gdyby sobie kazdy kto chce na legalu targnął sie na zycie?:O Chcesz to mozesz to zrobić. ale wedlug mnie dobrze jest jak jest!:O

Gość ,nmvnmcbnxvb
"tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem." Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Rozumiesz zwrot "nie wyklucza" i zwrot "jedyny dostępny sposób ochrony ludzkiego życia"? Chyba jesteś tegorocznym maturzystą...

Ale dzisiaj każdy może na się zabić, jak ktoś chce to żadne prawo religijne czy urzędowe nie zlikwiduje tego problemu.

Gość b.b.b.b.
Nie wyklucza, znaczy W PEWNYCH PRZYPADKACH dopuszcza - czy to za trudne do zrozumienie dla Twojego ciasnego umysłu? Dziecko, chyba masz więcej lat niż wynosi Twoje IQ.

Gość wczoraj też mógł
:classic_cool:

Gość Leśny Włuczykij
Sprawa jest prosta - wynika z piątego przykazania bożego. Przynajmniej tak to interpretują księża. Argumentem przeciw dowolnemu dysponowaniu własnym i cudzym życiem ma być również to, że Bóg stworzył człowieka i tylko on może wyznaczyć koniec jego życia. No taaa. A co z "Nie zabijaj" skoro już starożytni Izraelici z błogosławieństwem Jehowy wycinali w pień ościenne plemiona ? "Nie zabijaj" odnosiło się tylko do ludu Izraela - narodu wybranego - reszta to polityka. Podobnie było w średniowieczu, gdy przez Papieży i kardynałów Europa i Bliski Wschód wyły i jęczały z powodu gwałtów i morderstw jakich dokonywano podczas wypraw krzyżowych. (JP II przeprosił za swoich poprzedników. Benedek XVI najchętniej wyświęciłby SS-manów). Kolejna kwestia: Gdybyście byli proboszczami i nie truli owieczkom, które rzucają na tace, że samobójstwa są be fuj niedobre, to mogłoby dojść do rozprężenia obyczajowości w parafii. Stado baranów, zaczęłoby samodzielnie myśleć. Po czasie ludzie odeszliby od kościoła i kto by rzucał na tace? A tak różni religijni magicy mogą straszyć swoich wyznawców tym, że gdy odbierzesz sobie życie, czy gdy laska dokona aborcji nawet, gdy jej życie jest zagrożone pójdzie do piekła i będzie się smażyć w smole :P W ten sposób wspólnota trzyma się w kupie. Zresztą większość religii potępia samobójstwo. W wyjątkowych sytuacjach dopuszcza je islam, hinduizm i kiedyś aprobował je buddyzm. Jestem Homo sapiens, mam wolną wolę i rozum, potrafię kalkulować, więc mogę robić to na co mam ochotę, ale potem poniosę tego konsekwencje.