Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gsdgs

Czy na egzaminie na prawo jazdy mam obowiązek przepuszczać wszystkich pieszych

Polecane posty

Gość gsdgs

nawet tych ktorzy nie weszli jeszcze na jezdnię czy tylko tych ktorzy juz się na niej znajdują?

Gość możesz nie przepuszczać
egzaminator zdąży otworzyć drzwi!

Gość kurtko_mania
Nie wiem, ale bezpieczniej jest zwolnić i przepuścić. Ja tak robiłam i zdałam ;)

Gość Instruktor nauki Jazdy
Ja wiem, jestem instruktorem:)

Wszystkich. Chyba nie zamierzasz rozjechać pieszego? Przecież przepuszczasz ich na pasach. Chyba, że są swiatła i nikogo nie ma na jezdni i masz zielone :P To wtdedy gaz do dechy i "A tieper rakietu" :D

Oczywiście tylko tych, którzy się znajdują na jezdni.

Gość orion22
jak widzisz ze ma zamiar przechodzic lepiej zwolnic a nawet sie zatrzymac. duzo ludzi oblewa bo w ostaniej chwili mu taki przed maske wyjdzie na egz i papa

Gość orion22
panie instruktorze prosze sie jeszcze raz przeszkolic.... wystarczy ze ktos ma wystawiona noge nie postawiana jeszcze na jezdni a my juz mamy obowiazek sie zatrzymac. oj nie ladnie takich rad udzielac xd

Proszę o podstawę prawną drogi Orionie:)

Gość alalalalalal
Ja uważam, że na egzaminie zawsze należy się zatrzymać, bo jak Pan egzaminator będzie miał zły dzień to stwierdzi, że zauważył, że pieszy ruszył do przejścia i będziesz sobie mógł gadać i gadać a on będzie miał to w dupie i najwyżej będziesz powtarzać egzamin jak będziesz się wykłócał w innym terminie ;)

Gość orion22
laskawie sie poprawiam: jezdni

Zgodnie z zasadami ruchu na drogach publicznych kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania i do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu (art. 26 Prawa o Ruchu Drogowym). Szczególna ostrożność to zgodnie z art. 2 p. 22 PRD ostrożność polegająca na zwiększeniu uwagi i dostosowaniu zachowania uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie.

Gość orion22
i jak uswiadomil sie pan ta sciagnieta regulka? otym wlasnie mowie......

Oj Orionie nie znasz się a zabierasz głos:P Gdybyś był w temacie to wiedziałbyś, że przepisy w tym temacie są niedopracowane, a egzaminatorzy mogą powołaś się tylko na to, że jeżeli przed przejściem dla pieszych jest znak pionowy "przejście dla pieszych" (D -6), to kierujący, oprócz zachowania szczególnej ostrożności, jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych znajdujących się w tym miejscu lub na nie wchodzących (Rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie znaków i sygnałów drogowych 47 ust. 1 i 4). Tylko i wyłącznie dlatego lepiej się zatrzymać jak ktoś ma "nogę w powietrzu". A jak stoi przed pasami to oczywiście jedziemy dalej.

Piesi panie instruktorze często przebiegają na czerwonym świetle, albo wskakują pod koła spiesząc się do tramwaju, czy autobusu. Szczególnie przy skrzyżowaniach. Zawsze należy zachować szczególną ostrożność. Kulturalnie jest przepuścić pieszego, natomiast jeśli widzimy, że zamierza wejść na jezdnię, trzeba się bezwzględnie zatrzymać i nie próbować go minąć, czy przejechać na gazie przed nim. Ja już przez takich idiotów 2 razy leciałem nad maską i to tylko dlatego, że jestem ninja. Inaczej byłbym befsztykiem tatarskim 🖐️

Gość nastolatka jeszcze
a ja sie zgodze z orionem.. bo wszystko i tak w duzej mierze zalezy od egzaminatora :P jak widzisz ze zbliza sie ktos do przejscia, lepiej zwolnic i umozliwic mu przejscie.. nie tylko jesli jest juz ktos na pasach btw, powodzenia ;)

Wiadomo, że lepiej ustąpić. Ja nie mówię, że nie. Mówię tylko jak brzmią przepisy na ten temat:)

Gość orion22
nie pisalem ze jak tylko stoi to tez sie zatrzymujemy...... a co do pasow dla pieszych to chyba kazdy wie ze tam gdzie ich nie ma a wiec tam gdzie nie ma znaku jak pan to ujal znak pionowy "przejście dla pieszych" (D -6) to my mamy calkowite pierwszenstwo...

Gość gsdgs
a jesli bede wszystkim ustepowac nie bedzie to widziane, ze to nie jest dynamiczna jazda czy cos?

wszystko zależy od egzaminatora. jeden Ci powie, że stwarzasz niebezpieczeństwo na drodze a drugi nie. a już was widzę drodzy kierowcy jak się zatrzymujecie i przepuszczacie WSZYSTKICH :D:D

Może być tak widziane, dlatego musisz wiedzieć kiedy ustępować, a kiedy nie. Jak człowiek stoi na pasach i spokojnie czeka to jedziesz dalej. Jak szybkim krokiem zbliża się do pasów, a Ty jedziesz wolno w ruchu miejskim to możesz się zatrzymać.

Gość orion22
i niech mi pan zadnych takich madrosci nie wypomina bo jakis czas temu zdawalem i wiem jak instruktorzy patrza na zachowanie w szczegolnosci na pasach dla pieszych , przystankach autobusowych itp.

Ja Ci wypominam? Ja jestem w trakcie kursu na egzaminatora, znam osobiście kilku z nich i wiem za co się oblewa, a za co nie. I wiem jak trzeba jeździć, a jak nie. A to, że sam niedawno zdawałeś to żaden argument:)

kierowniczka_imprezy wszystko zależy od egzaminatora. jeden Ci powie, że stwarzasz niebezpieczeństwo na drodze a drugi nie. a już was widzę drodzy kierowcy jak się zatrzymujecie i przepuszczacie WSZYSTKICH Mnie sięt am w życiu nie spieszy. Co miałem poruchać, to poruchałem :P

Gość orion22
kierowniczka_imprezy- nie chodzi mi o to ze kazdy ma pierwszenstwo przed kazdym lecz jesli na przykladzie osoba chce przejsc przez ,,jezdnie'' w miejscu do tego nie wyznaczonym to z punktu wdzenia kierowcy to on ma pierwszenstwo przed pieszym. i wcale nie mam na mysli ze jesli taka sytuacja sie komus zdarzy to ma pedzic autem ile fabryka dala bo owszem taki ktos moze byc pijany i nieswiadomie wchodzi na jezdnie...